Slimme speaker kan straks een hartaanval herkennen

Redactie 24-06-2019, 17:52 Laatste update: 21-10-2020

Dat een slimme speaker gebruikt kan worden voor het bedienen verbonden apparaten met spraak is bij de meesten bekend. Evenals de mogelijkheid om informatie op te vragen of je dag door te nemen. Maar in de toekomst is er wellicht meer mogelijk. Wetenschappers van de University of Washington hebben een tool ontwikkeld waarmee een slimme speaker een hartaanval kan herkennen en zelfstandig hulpdiensten in kan schakelen.

slimme speaker hartaanval

Ter illustratie © Pixabay

Wetenschappers van de University of Washington hebben een speciale vaardigheid voor smart speakers ontwikkeld die de ademhaling van personen in de gaten houdt. Wanneer een slimme speaker opmerkt dat een persoon naar adem hapt of als er sprake is van een agonale ademhaling (een abnormaal ademhalingspatroon), waarschuwt de speaker. Als er niemand reageert zou de slimme speaker zelfs zelfstandig de alarmdiensten in kunnen schakelen.

Tool herkent met machine learning agonale ademhaling

Bij agonale ademhaling is er sprake van een abnormaal ademhalingspatroon, wat iets wegheeft van een snurkende of gapende manier van ademhalen. Uit onderzoek van 911-bellers blijkt dat er bij ongeveer de helft van de bellers sprake was van een agonale ademhaling. Bij personen met deze vorm van ademhaling is de kans op overleving vaak groter.

Datasets verzameld van met duizenden audioclips

Om de vaardigheid te testen, hebben de wetenschappers daadwerkelijke geluiden van een agonale ademhaling bij het bellen naar 911 onderzocht. Deze was in veel gevallen te horen, doordat omstanders de telefoon na het bellen vlakbij de – vaak buiten bewustzijnde – patiënt hielden. Na honderden audioclips van meer dan 160 telefoontjes kon er machine learning toegepast worden.

Om te voorkomen dat een slimme speaker loos alarm geeft bij snurken of gapen, is er ook een dataset gerealiseerd van audio-opnames van duizenden ‘slapers’. Volgens MIT Technology Review, is de tool in staat om 97% van de gevallen te herkennen, binnen een opvallend verre afstand tot 6 meter bij een toepassing met smart speakers.

Algoritme gebruiken voor slimme speakers is mogelijk

Het unieke ademhalingsalgoritme wat op basis van machine learning en datasets gerealiseerd is, kan volgens de wetenschappers zelf gebruikt worden als losstaande applicatie of als vaardigheid voor slimme speakers. Bij dit laatste is er echter nog wel een groot vraagstuk: dit zou betekenen dat een smart speaker constant op moet nemen, iets wat op het gebied van smart home privacy een grote issue kan zijn.

 BLACK FRIDAY DEAL 

google nest mini aanbieding

Google Nest Mini voor slechts € 29 euro

De Google Nest Mini was nog nooit zo goedkoop: op dit moment kun je hem tijdelijk kopen voor slechts 29 euro. Dat is een korting van 50%. De Nest Mini is Google’s kleinste smart speaker, met Google Assistant onder de motorkap. Bekijk de deal en haal deze smart home must-have in huis!

Meer smart home artikelen

black friday smart home liveblog
beste black friday deals smart speakers
black friday deals slimme deurbel
black friday deals slimme lampen
smart home cadeau geven
amazon black friday smart home
somfy tahoma box apple homekit
innr slimme plafondlampen
nieuwe website robbshop
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *