Beste slimme schakelaar: onze top 10

Bekijk hier de top 10 slimme schakelaars en de beste slimme schakelaar van dit moment. Deze top 10 is opgesteld om overzichtelijk te maken wat voor slimme schakelaars er momenteel zijn. In deze lijst staan dan ook tien modellen die de moeite waard zijn om even te bekijken. Let wel op de integratiemogelijkheden van de slimme schakelaars, want dit verschilt per slimme lichtschakelaar.

Er zit veel diversiteit in slimme schakelaars, niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua functionaliteit. De ene schakelaar schakelt simpelweg een product aan of uit en een andere schakelaar kan ook de lampen dimmen of het rolluik omhoog doen. Let vooral op de functionaliteiten en bekijk of deze voldoet aan je wensen.

beste slimme schakelaar Niko

Beste slimme schakelaar (en mooie keuze)

Na uitgebreid en uitvoerig onderzoek uitgevoerd te hebben kunnen we zeggen dat de slimme schakelaar van Niko de beste keuze is. De schakelaar werkt erg goed met de lampen van Philips Hue, hierdoor hoef je ook geen extra ontvanger aan te schaffen en kun je de schakelaar gewoon koppelen met de Hue bridge.

Niko Dimschakelaar

Niko Dimschakelaar

In onze ogen is op dit moment de slimme schakelaar van Niko de beste keuze. De schakelaar werkt goed samen met Philips Hue, daarbij is het ontwerp van de stekker mooi. Ook is de schakelaar makkelijk te installeren en past deze zelfs op de meeste oude inbouwdozen. Je dient wel goed te drukken op de knoppen, maar dit zorgt er voor dat er geen batterijen benodigd zijn en de schakelaar zichzelf oplaadt.

Ook is de schakelaar makkelijk te installeren, zo kun je de schakelaar los gebruiken, plakken op de muur, schroeven op de muur of gewoon bevestigen op een oude inbouwdoos. Ook werkt de schakelaar niet op batterijen, door het indrukken van de schakelaar wekt het apparaat zelf stroom op. We hebben alle schakelaars onderzocht op de volgende factoren:

  • Installatie
  • Design
  • Koppelingen
  • Werking

Mocht je liever een Philips Hue schakelaar willen, bekijk dan hier het overzicht met alle Philips Hue schakelaars.

Top 10 slimme schakelaars

In deze top 10 presenteren we de slimste schakelaars op de markt. Deze innovatieve producten zijn uitgerust met allerlei handige functies, zoals stembesturing, automatische planning en integratie met andere smart home-apparaten. Of je nu op zoek bent naar een manier om je verlichting op afstand te bedienen of je huis automatisch te laten verduisteren wanneer je weggaat, deze slimme schakelaars bieden een oplossing. Bekijk onze lijst om te zien welke schakelaar het beste bij jouw behoeften past.

Niko Dimschakelaar

#1 Niko Dimschakelaar

In onze ogen is op dit moment de slimme schakelaar van Niko de beste keuze. De schakelaar werkt goed samen met Philips Hue, daarbij is het ontwerp van de stekker mooi. Ook is de schakelaar makkelijk te installeren en past deze zelfs op de meeste oude inbouwdozen. Je dient wel goed te drukken op de knoppen, maar dit zorgt er voor dat er geen batterijen benodigd zijn en de schakelaar zichzelf oplaadt.


Philips Hue Draadloze dimmer

#2 Philips Hue Draadloze dimmer

Deze Dimmer Switch van Hue is ideaal wanneer je slimme lampen van Hue hebt. Met simpele knoppen kun je verschillende lampen aan of uitzetten of dimmen.


Philips Hue Tap Dial Switch

#3 Philips Hue Tap Dial Switch

Met deze slimme schakelaar van Hue kun je lampen in de juiste setting setten met een knop. De knop heeft verschillende knoppen, waardoor je meerdere scenes en scenario’s kunt maken. Ook is de schakelaar draadloos te gebruiken, handig wanneer je bijvoorbeeld op de bank zit en je favoriete setting wilt creëren.


#4 icasa Zigbee wandschakelaar – Geschikt voor Zigbee apparaten

Een Zigbee wandschakelaar van icasa. Het mooie van deze schakelaar is dat je overzichtelijk hebt welke scenes er zijn. Vaak is dit bij sommige knoppen niet duidelijk en is het gissen met welke knop je een scene start.

Bekijk deal:

bol.com

KlikAanKlikUit slimme schakelaar – Geschikt voor Kaku apparatuur

#5 KlikAanKlikUit slimme schakelaar – Geschikt voor Kaku apparatuur

Een slimme schakelaar van KlikAanKlikUit kan gebruikt worden voor zowel verlichting of rolluiken, ook een mogelijkheid om te dimmen. Ziet er mooie en strak uit en is scherp geprijsd.


Eve Button

#6 Eve Button

Deze Eve Button is een slimme wandschakelaar die werkt met Apple HomeKit. Makkelijk om diverse slimme apparaten mee te koppelen of de lampen te bedienen met spraak.

Bekijk deal:

bol.com

Philio Smart Color Button – Z-Wave schakelaar

#7 Philio Smart Color Button – Z-Wave schakelaar

Een slimme schakelaar van Philio waarmee je de lampen kunt bedienen of een slim rolluik. Werkt met het protocol Z-Wave, hierdoor kun je dus slimme apparaten met het Z-Wave protocol koppelen.


Caliber Slimme schakelaar & ontvanger Wit 

#8 Caliber Slimme schakelaar & ontvanger Wit 

Deze slimme schakelaar van Caliber wordt geleverd met een ontvanger. Met dit pakket maak je oude verlichting eenvoudig slim door de ontvanger te plaatsen tussen de bedrading.


Sonoff inbouw schakelaar – Werkt met Google Home & Alexa

#9 Sonoff inbouw schakelaar – Werkt met Google Home & Alexa

Ook deze Sonoff inbouw schakelaar hoort in deze top 10. Deze slimme schakelaar is te koppelen met Amazon Alexa en Google Home. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed en is ook makkelijk te plaatsen.

Bekijk deal:

bol.com

FIBARO Walli Dimmer

#10 FIBARO Walli Dimmer

Deze slimme wandschakelaar van FIBARO is zeer geavanceerd, zo kan deze schakelaar het energie van het gekoppelde apparaat meten en is er een automatische kalibratiefunctie. Kan ook gebruikt worden voor het openen van gordijnen of jaloezieën. Wel dien je voor volledige functionaliteiten een basisstation van FIBARO te hebben.

Slimme schakelaar Hue?

Ben je op zoek naar een slimme schakelaar die werkt met Philips Hue lampen? Er zijn verschillende schakelaars die werken met de lampen van Philips Hue. Vaak worden dit ook wel “Friends of Hue” merken genoemd. Momenteel zijn er een paar merken die samenwerken met Hue en dus echte Philips Hue schakelaars leveren:

Methode van onderzoek

Deze top 10 slimme schakelaars is niet zomaar opgesteld. Nee, deze top 10 is opgesteld door middel van een uitgebreid onderzoek. Om jou te voorzien van het juiste advies zijn diverse schakelaars getest en op basis van deze testen zijn de posities bepaald. Hieronder onderbouw ik hoe de slimme schakelaars zijn geselecteerd, op welke functies ze zijn getest en hoe de posities in deze top 10 zijn bepaald.

Selectie top 10 slimme schakelaars

Voor deze top 10 is een onderzoek uitgevoerd naar slimme schakelaars. Eerst is er gekeken naar het huidige aanbod aan schakelaars met slimme functies. Hiervoor is uitsluitend gekeken naar de Nederlandse markt en Nederlandse webshops die slimme schakelaars verkopen. Van dit aanbod is een selectie gemaakt en zijn de tien beste schakelaars verder onderzocht op basis van de functionaliteiten van deze schakelaars. Hieronder staat een onderbouwing van de functies van de schakelaars.

Bekijk de 10 schakelaars in onderstaand overzicht.

SchakelaarStembedieningUitvoeringMet appPrijsindicatie
1. Niko slimme schakelaarInbouw & opbouw€ 59,95
2. icasa Zigbee 3.0 wandschakelaarOpbouw€ 39,-
3. Philips Hue dimmer switchDraagbaar€ 17,96
4. Philips Hue TapDraagbaar€ 49,-
5. KlikAanKlikUit slimme schakelaarXOpbouwX€ 13,19
6. Eve ButtonXDraagbaar€ 49,90
7. Philio Smart Color ButtonOpbouw€ 52,99
8. Caliber slimme schakelaar & ontvangerInbouw€ 29,95
9. Sonoff inbouw schakelaarInbouw€ 26,95
10. Fibaro Walli DimmerInbouw€ 72,95

Functionaliteiten van de slimme schakelaars

Schakelaars zijn er in alle soorten en maten, echter is het aanbod aan slimme schakelaars wat beperkter en zit er veel verschil in de functionaliteit van de schakelaars. Het is bijvoorbeeld van belang dat je weet met welk protocol een schakelaar werkt. Hieronder staan de meest belangrijke functionaliteiten van een smart schakelaar beschreven:

  • Bediening via een applicatie: de meeste slimme schakelaars zijn te koppelen met een app. Via de app op je smartphone kun je dan de schakelaar bedienen. Hierdoor kun je de lampen aan of uit zetten op afstand.
  • Te koppelen met apparaten: het verschil van de schakelaar zit in de koppeling. Sommige schakelaars zijn te koppelen met slimme apparaten en andere schakelaars werken dan weer op andere apparaten. Het ligt eraan waarvoor je de schakelaar wilt gebruiken, gebruik je het dan om slimme apparaten te besturen of oude niet slimme apparaten slim te maken.
  • Aansluiting op huidige schakelaar: er zijn schakelaars die je aansluit op je huidige schakelaars en er zijn schakelaars die bijvoorbeeld op je bureau kunt plakken. Door een schakelaar aan te sluiten op je huidige “oude” schakelaars kun je de lampen die werken op dat schakelaar slim maken.

Hoe heb ik de posities toegewezen?

Na het selecteren van diverse schakelaars met slimme functies, heb ik de functies onder de loep genomen. Aan de hand van deze functies en de werking van de schakelaars heb ik posities van de schakelaars in deze top 10 toegewezen. Hoe slimmer de schakelaar hoe hoger de positie in deze top 10. Naast functionaliteit heeft ook design en de prijs van het product een rol gespeeld in de vergelijking.

FAQ: veelgestelde vragen over de beste slimme schakelaar

Wat is nu de allerbeste slimme schakelaar? En hoe zijn jullie eigenlijk tot deze conclusie gekomen? Deze en veel andere vragen beantwoorden krijgen wij zo nu en dan binnen op de redactie. In onderstaande FAQ hebben we de veelgestelde vragen over de beste slimme schakelaar op een rij gezet.

Wat is een goede slimme schakelaar?

Een goede slimme schakelaar kun je perfect integreren in je smart home, daarbij moet je letten op de koppelingen met de slimme stekker. Let daarom goed op dat de apparaten die je in je smart home hebt te koppelen zijn met de slimme schakelaars. Ook is het belangrijk dat naast het aan- of uitzetten van apparaten de stekker ook scenes kunt starten.

Waarom is er een onderzoek naar de beste slimme schakelaar?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende aanbieders van slimme stekkers, veel van deze slimme stekkers werken niet na behoren. Met ons onderzoek hopen wij jou te voorzien van het juiste advies en proberen we jou te behoeden voor een miskoop.

Kan ik met een slimme schakelaar gebruik maken van mijn huidige schakelaar?

Jazeker, met een slimme schakelaar blijft je huidige schakelaar gewoon werken. Je maakt als het ware met een slimme schakelaar contact met verschillende slimme apparaten, deze apparaten kun je vervolgens bedienen met de slimme schakelaar. Je huidige schakelaar staat hier los van en kan gewoon in gebruik blijven.

Kan ik met een slimme schakelaar mijn lichtschakelaar slim maken?

Nee voor het slim maken van je lichtschakelaar dien je gebruik te maken van slimme inbouwmodules. Dit is een manier om je lichtschakelaar slim te maken. Een smart schakelaar staat hier los van.

Deze Dimmer Switch van Hue is ideaal wanneer je slimme lampen van Hue hebt. Met simpele knoppen kun je verschillende lampen aan of uitzetten of dimmen.

Met deze slimme schakelaar van Hue kun je lampen in de juiste setting setten met een knop. De knop heeft verschillende knoppen, waardoor je meerdere scenes en scenario’s kunt maken. Ook is de schakelaar draadloos te gebruiken, handig wanneer je bijvoorbeeld op de bank zit en je favoriete setting wilt creëren.

One comment
  1. Enige minpuntje van de Niko is de prijs, maar ik ben er wel intussen achter dat alle goede en mooie smart schakelaars deze prijs nagenoeg hebben. (hoewel Walli met +70 euro de kroon spant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *