slimme schakelaar
Home » Slimme schakelaar » Beste slimme schakelaar
Menu
  • Top 10

Bekijk hier de top 10 slimme schakelaars en de beste slimme schakelaar van dit moment. Deze top 10 is opgesteld om overzichtelijk te maken wat voor slimme schakelaars er momenteel zijn. In deze lijst staan dan ook tien modellen die de moeite waard zijn om even te bekijken. Let wel op de integratiemogelijkheden van de slimme schakelaars, want dit verschilt per slimme lichtschakelaar.

Er zit veel diversiteit in slimme schakelaars, niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua functionaliteit. De ene schakelaar schakelt simpelweg een product aan of uit en een andere schakelaar kan ook de lampen dimmen of de rolluik omhoog doen. Let vooral op de functionaliteiten en bekijk of deze voldoet aan je wensen.

beste slimme schakelaar Niko

1. Niko slimme schakelaar

In onze ogen is op dit moment de slimme schakelaar van Niko de beste keuze. De schakelaar werkt goed samen met Philips Hue en de stekker ziet er mooi uit. Ook is de schakelaar makkelijk te installeren en past deze zelfs op de meeste oude inbouwdozen. Je dient wel goed te drukken op de knoppen, maar dit zorgt er voor dat er geen batterijen benodigd zijn en de schakelaar zichzelf oplaad.

beste slimme schakelaar fibaro

2. FIBARO Walli Dimmer

Deze slimme wandschakelaar van FIBARO is zeer geavanceerd, zo kan deze schakelaar het energie van het gekoppelde apparaat meten en is er een automatische kalibratiefunctie. Kan ook gebruikt worden voor het openen van gordijnen of jaloezieën. Wel dien je voor volledige functionaliteiten een basisstation van FIBARO te hebben.

klikaanklikuit schakelaar

3. KlikAanKlikUit slimme schakelaar

Een slimme schakelaar van KlikAanKlikUit kan gebruikt worden voor zowel verlichting of rolluiken, ook een mogelijkheid om te dimmen. Ziet er mooie en strak uit en is scherp geprijsd.

Sonoff inbouw wandschakelaar

4. Sonoff inbouw schakelaar

Ook deze Sonoff inbouw schakelaar hoort in deze top 10. Deze slimme schakelaar is te koppelen met Amazon Alexa en Google Home. De prijs kwaliteit verhouding is zeer goed en is ook makkelijk te plaatsen.

Nedis slimme schakelaar

5. Nedis slimme schakelaar

Deze slimme lichtschakelaar van Nedis werkt samen met Google Home of Amazon Alexa. Is bedienbaar via een applicatie en heeft twee verschillende knoppen.

Logitech Pop slimme schakelaar

6. Logitech Pop schakelaars

Een starterspakket van Logitech. In dit pakket zitten twee slimme schakelaars en een bridge. Per schakelaar kunnen drie apparaten gekoppeld worden, daarnaast kunnen deze schakelaars overal eenvoudig bevestigd worden met plakstrips.

eve button slimme schakelaar

7. Eve Button 

Deze Eve Button is een slimme wandschakelaar die werkt met Apple HomeKit. Makkelijk om diverse slimme apparaten mee te koppelen of de lampen te bedienen met spraak.

Philio Smart color button

8. Philio Smart Color Button

Een slimme schakelaar waarmee je de lampen kunt bedienen of een slim rolluik. Werkt met het protocol Z-Wave, hierdoor kun je dus slimme apparaten met het Z-Wave protocol koppelen.

V tac inbouw schakelaar

9. V-tac Smarthome inbouw schakelaar

Vervang oude schakelaars door deze V-tac inbouw schakelaar. Heeft drie knoppen en is te koppelen met Amazon Alexa of Google Home.

Caliber slimme schakelaar slimme ontvanger

10. Caliber slimme schakelaar & ontvanger

Deze slimme schakelaar wordt geleverd met een ontvanger. Met dit pakket maak je oude verlichting eenvoudig slim door de ontvanger te plaatsen tussen de bedrading.

Niko slimme schakelaar beste keuze

Na uitgebreid en uitvoerig onderzoek uitgevoerd te hebben kunnen we zeggen dat de slimme schakelaar van Niko de beste keuze is. De schakelaar werkt erg goed met de lampen van Philips Hue, hierdoor hoef je ook geen extra ontvanger aan te schaffen en kun je de schakelaar gewoon koppelen met de Hue bridge.

Ook is de schakelaar makkelijk te installeren, zo kun je de schakelaar los gebruiken, plakken op de muur, schroeven op de muur of gewoon bevestigen op een oude inbouwdoos. Ook werkt de schakelaar niet op batterijen, door het indrukken van de schakelaar wekt het apparaat zelf stroom op. We hebben alle schakelaars onderzocht op de volgende factoren:

  • Installatie
  • Design
  • Koppelingen
  • Werking

Op bovenstaande factoren hebben we verschillende slimme schakelaars vergeleken en getest. Hieronder gaan we dieper in op de methodologie van dit onderzoek.

beste slimme schakelaar Niko

Beste keuze: Niko slimme schakelaar

In onze ogen de beste keuze van dit moment. Werkt goed, makkelijk te installeren en ziet er erg fraai uit.

Slimme schakelaar Hue?

Ben je op zoek naar een slimme schakelaar die werkt met Philips Hue lampen? Er zijn verschillende schakelaars die werken met de lampen van Philips Hue. Vaak worden dit ook wel “Friends of Hue” merken genoemd. Momenteel zijn er een paar merken die samen werken met Hue en dus echte Philips Hue schakelaars leveren:

Methode van onderzoek

Deze top 10 slimme schakelaars is niet zomaar opgesteld. Nee, deze top 10 is opgesteld door middel van een uitgebreid onderzoek. Om jou te voorzien van het juiste advies zijn diverse schakelaars getest en op basis van deze testen zijn de posities bepaald. Hieronder onderbouw ik hoe de slimme schakelaars zijn geselecteerd, op welke functies ze zijn getest en hoe de posities in deze top 10 zijn bepaald.

Selectie top 10 slimme schakelaars

Voor deze top 10 is een onderzoek uitgevoerd naar slimme schakelaars. Eerst is er gekeken naar het huidige aanbod aan schakelaars met slimme functies. Hiervoor is uitsluitend gekeken naar de Nederlandse markt en Nederlandse webshops die slimme schakelaars verkopen. Van dit aanbod is een selectie gemaakt en zijn de tien beste schakelaars verder onderzocht op basis van de functionaliteiten van deze schakelaars. Hieronder staat een onderbouwing van de functies van de schakelaars.

Functionaliteiten van de slimme schakelaars

Schakelaars zijn er in alle soorten en maten, echter is het aanbod aan slimme schakelaars wat beperkter en zit er veel verschil in de functionaliteit van de schakelaars. Het is bijvoorbeeld van belang dat je weet met welk protocol een schakelaar werkt. Hieronder staan de meest belangrijke functionaliteiten van een smart schakelaar beschreven:

  • Bediening via een applicatie: de meeste slimme schakelaars zijn te koppelen met een app. Via de app op je smartphone kun je dan de schakelaar bedienen. Hierdoor kun je de lampen aan of uit zetten op afstand.
  • Te koppelen met apparaten: het verschil van de schakelaar zit in de koppeling. Sommige schakelaars zijn te koppelen met slimme apparaten en andere schakelaars werken dan weer op andere apparaten. Het ligt eraan waarvoor je de schakelaar wilt gebruiken, gebruik je het dan om slimme apparaten te besturen of oude niet slimme apparaten slim te maken.
  • Aansluiting op huidige schakelaar: er zijn schakelaars die je aansluit op je huidige schakelaars en er zijn schakelaars die bijvoorbeeld op je bureau kunt plakken. Door een schakelaar aan te sluiten op je huidige “oude” schakelaars kun je de lampen die werken op dat schakelaar slim maken.

Hoe heb ik de posities toegewezen?

Na het selecteren van diverse schakelaars met slimme functies, heb ik de functies onder de loep genomen. Aan de hand van deze functies en de werking van de schakelaars heb ik posities van de schakelaars in deze top 10 toegewezen. Hoe slimmer de schakelaar hoe hoger de positie in deze top 10. Naast functionaliteit heeft ook design en de prijs van het product een rol gespeeld in de vergelijking.