slimme schakelaar
Home » Slimme schakelaar
Menu
 • Advies

Een slimme schakelaar, ook wel een smart schakelaar of een slimme wandschakelaar genoemd, is een schakelaar waarmee je eenvoudig apparatuur kunt bedienen in een smart home. Vaak is de smart lichtschakelaar draadloos, zodat je hem overal in huis mee kunt nemen. Met behulp van een speciale standaard, kan deze ook vaak aan de wand bevestigd worden wanneer deze niet gebruikt wordt. In veel gevallen kunnen er via een smart schakelaar meerdere apparaten bediend worden.

Vanwege de stijgende vraag naar slimme schakelaars, heb ik besloten om er een complete adviesgids voor te schrijven. Ik zet de beste slimme schakelaar keuzes op een rij, ga dieper in op de voordelen en beschrijf de belangrijkste functionaliteiten. Neem een kijkje en ontdek de mogelijkheden met een smart schakelaar!

Beste slimme schakelaar keuze

Er zijn steeds meer smart schakelaars op de markt, waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Welk model kun je het beste kopen? Ga je voor een zo’n uitgebreide schakelaar, vind je prijs het belangrijkste óf wil je een zo een simpel mogelijke schakelaar? Ik heb besloten om voor elke koopwens een beste slimme schakelaar te selecteren! Check hieronder de drie beste keuzes of bekijk hier een overzicht met alle beste slimme schakelaars selectie.

Mooie keuze

beste slimme schakelaar fibaro
FIBARO
Walli
Dimmer

Goedkope keuze

caliber smart home schakelaar
Caliber
Smart Home
Schakelaar

Beste keuze

beste slimme schakelaar Niko
Niko Dimschakelaar
voor
Philips Hue

robbertRob’s advies: de beste slimme schakelaar op dit moment is de Niko schakelaar, met name door de mogelijke koppelingen, zo is deze schakelaar ook geschikt voor Hue lampen. Als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief is de Caliber Smart Home Schakelaar een mooie budget keuze. De allermooiste slimme schakelaar in mijn ogen is de FIBARO Walli, mede door mogelijke koppelingen, automatische kalibratiefunctie en energiemeting.

Slimme schakelaar kopen: kooptips

Als je een nieuwe slimme schakelaar kopen wilt, zijn er aantal zaken waar je goed op moet letten. Zo is de ondersteuning voor specifieke protocollen belangrijk, evenals de inbouw mogelijkheden. Ik zet een aantal tips op een rij die jou gaan helpen bij het maken van de beste keuze!

 • Check of het gaat om een inbouw schakelaar: er zijn steeds vaker inbouw mogelijkheden voor slimme schakelaars. Echter zijn er ook varianten die niet ingebouwd hoeven te worden. Wat voor model zoek jij? Check altijd om wat voor uitvoering het gaat!
 • Bekijk welke ondersteuning de schakelaar biedt: kan de smart schakelaar werken met Google Assistant of misschien wel Apple HomeKit? Ga na of de smart home apparaten die jij wilt bedienen met de schakelaar compatibel zijn!
 • Controleer of een bridge noodzakelijk is: in veel gevallen kan een schakelaar enkel werken met behulp van een bridge. Indien dit zo is, kun je beter op zoek naar een pakket inclusief een bridge.
 • Let ook op de stijl en het design: onthoud dat een slimme schakelaar vaak op de wand gemonteerd wordt. Dit is in het zicht, waarmee ook het design een onderdeel is die je niet moet vergeten.
 • Mogelijk aantal aan te sluiten apparaten: hoeveel apparaten wens jij te kunnen bedienen met de schakelaar? Zet ze op een rij en ga dan pas op zoek naar een model wat genoeg ondersteuning biedt.

Hoe werkt een smart lichtschakelaar?

In de meeste gevallen wordt een smart home schakelaar gebruikt als lichtschakelaar. Je kunt hiermee diverse lampen afzonderlijk bedienen of complete smart home scenario’s starten door een bepaald aantal keer te klikken. Ik zet wat functies van een smart lichtschakelaar op een rij.

 • Vaak meerdere instellingen mogelijk: als je een schakelaar hebt met een knop, hoeft dit niet te betekenen dat het enkel een aan/uit functie is. Vaak kun je instellen dat er een scene start bij een specifiek aantal keer klikken.
 • Maakt verbinding via een applicatie: in veel gevallen biedt een app ondersteuning bij het bedienen via een slimme schakelaar. Hiermee koppel je apparaten en kun je instellingen verrichten.
 • Schakelaar bediend draadloos apparaten: doordat een schakelaar meestal via WiFi contact maakt met een apparaat, is er sprake van een draadloze bediening.
 • Aan de wand en in de hand: een leuke zin, maar het is nog waar ook. Een slimme schakelaar die je mee kunt nemen is een populaire keuze. Vaak krijg je hierbij een standaard die je aan de muur kunt bevestigen, zodat je hem ook gewoon op kunt hangen. Echter zijn er ook inbouw varianten, die daadwerkelijk gemonteerd worden op de plek van de oude schakelaar.

beste slimme schakelaar fibaro

Uitgelicht: FiBARO Walli Dimmer

Deze nieuwe FIBARO Walli dimmer is momenteel de beste keuze. Dit heeft met name te maken met de geïntegreerde dimmer waarmee je onder ander LED en halogeen kunt dimmen. Verder heeft deze dimmer ook een automatische kalibratiefunctie en actieve stroom- en energiemeting.

Voordelen van een smart schakelaar

Een smart schakelaar kent opvallend veel voordelen als we deze vergelijken met een klassieke lichtschakelaar. Zo kun je de schakelaar zowel ophangen als met je mee dragen en bijvoorbeeld op de bank ploffen. Laten we de voordelen op een rij zetten.

 • Overal in huis je apparaten bedienen: er zijn draadloze WiFi schakelaars die je gewoon mee kunt dragen in huis. Plof je op de bank, leg de schakelaar dan naast je neer. Zo hoef je niet meer naar het lichtknopje te lopen om de lampen uit te zetten.
 • Meerdere apparaten bedienen: in tegenstelling tot de klassieke schakelaars kun je met slimme varianten meerdere apparaten bedienen. In sommige gevallen wel tientallen!
 • Integreren in smart home scenario’s: door ondersteuningen voor zaken als Google Home en Alexa kun je de slimme schakelaars goed integreren in smart home scenario’s. Stel bijvoorbeeld in dat een bepaalde scene gestart wordt met het indrukken van de schakelaar.

Wanneer je wenst om bijvoorbeeld een koppeling te maken met een spraakassistent als Google Home, is het altijd belangrijk om te letten op de ondersteuning. Hetzelfde geldt met wensen voor het bedienen van specifieke smart home apparaten.

Smart schakelaars vergelijken

Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme schakelaars te vinden in webshops. Echter springen er maar een paar uit als goede keuze. Ik heb besloten om onderzoek te doen naar de grote verschillen van deze goede smart schakelaars. In onderstaand overzicht heb ik mijn bevindingen op een rij gezet!

Slimme schakelaarStembedieningUitvoeringMet appPrijs indicatieBekijk
Sonoff Inbouw WiFi WandschakelaarJaInbouwJa€ 34,95Bekijk
Caliber Smart Home SchakelaarJaInbouwJa€ 14,99Bekijk
Hama Wifi-touch-wandschakelaarJaInbouwJa€ 24,99Bekijk
Eve ButtonNeeDraagbaarJa€ 53,-Bekijk
Nedis WIFIWS20WTNeeInbouwJa€ 38,99Bekijk

Conclusie: is een wandschakelaar nu echt slimmer?

Het is natuurlijk de grote vraag of zo’n slimme schakelaar nu echt van toegevoegde waarde is in een smart home. Ik kan daar volmondig ‘Ja’ opzeggen, mits de schakelaar voldoet aan een paar belangrijke eisen. Zo moet hij in mijn ogen wel compatibel zijn met systemen als Google Home en ben ik van mening dat een draagbare schakelaar zorgt voor de meeste voordelen.

Echter moet ik wel opmerken dat steeds meer smart home apparaten centraal te bedienen zijn via een smart home controller of een app daarvan. Een goed voorbeeld is Homey, waarbij de schakelaar eigenlijk niet zozeer meer nodig zou zijn.

FAQ: Meer vragen over slimme schakelaar

Slimme stekker horen in een slim huis en zijn bijna niet te missen. Wel zijn er nog veel vragen omtrent deze slimme producten, om deze reden hebben we de meest gestelde vragen hieronder geformuleerd en beantwoord.

Hoeveel apparaten kan ik koppelen aan een slimme schakelaar?

Je kunt vaak meerdere apparaten koppelen aan een slimme schakelaar, in sommige gevallen tot vier apparaten. Dit aantal verschilt natuurlijk per type, check dus altijd goed de product omschrijving.

Hoe bedien ik een slimme schakelaar?

Een slimme schakelaar kun je op verschillende manieren bedienen. Dit kan in veel gevallen nog altijd via een fysieke knop, maar ook via je smartphone, een slimme speaker of een smart display zoals de Google Nest Hub.

Heb ik een slimme schakelaar nodig?

Een slimme schakelaar kan erg handig zijn bij vele smart home apparaten, maar is niet altijd nodig. Steeds meer apparaten zijn namelijk centraal te besturen via een controller of app, wel is het heel handig om snel een scenario te activeren.

Wat is de beste slimme schakelaar?

Wanneer we vergeleken op een aantal belangrijke aspecten, concludeerde we dat de FIBARO Walli Dimmer de beste slimme schakelaar is. We keken naar de volgende factoren: installatie, design, koppelingen en werking. Zie bovenin deze pagina ook een goedkope en de mooiste keuze.

Mocht je nog meer informatie willen of nog met vragen zitten laat het ons dan gerust weten via ons contactformulier.

Recente artikelen over slimme schakelaars

hema smart home producten
philips hue tap en switch
niko hue schakelaar
slimme schakelaar slim maken
Philips hue buitenlampen
klikaanklikuit-review