Home » Slimme rookmelder » Top 10 slimme rookmelders

Top 10 slimme rookmelders

Door Bram | Laatste update: 16 april 2019

slimme rookmelder
  • Top 10

Bij een smart home speelt beveiliging ook een grote rol. Een apparaat die zorgt voor meer veilheid is een slimme rookmelder. Met een slimme rookmelder wordt je ten alle tijden gewaarschuwd bij rookontwikkeling. Bij een normale rookmelder wordt je gewaarschuwd door middel van een hard geluid, maar bij een slimme rookmelder krijg je ook een melding op je smartphone. Ben je dan niet thuis dan kun je direct actie ondernemen, zodat je de schade misschien kunt beperken.

Tegenwoordig zijn er veel “slimme” rookmelders te koop van verschillende merken en leveranciers. Echter zijn deze rookmelders niet helemaal slim en zit er weinig verschil in functionaliteit met een normale rookmelder. Speciaal voor jou heb ik deze top 10 slimme rookmelders opgesteld met de beste rookmelders van dit moment.

nest rookmelder

1. Nest Protect

De Nest Protect een rookmelder die naast rook je ook waarschuwt voor smeulend vuur en koolmonoxide. Is ook te koppelen aan andere apparaten van Nest.

gigaset rookmelder

2. Gigaset Smart Home Rookmelder

Deze rookmelder van Gigaset is geschikt om te koppelen aan Google Home. Zo kun je de status van je rookmelder checken op je Google Home account of vraag het aan Google.

trust slimme rookmelder

3. Trust Smart Home ZSDR-850

Een goedkope maar veilige slimme rookmelder van het merk Trust. Detecteert rook en werkt met het smart home protocol ZigBee.

fibaro smoke sensor 2

4. FIBARO Smoke Sensor 2

Deze rookmelder van FIBARO is onder andere te koppelen aan de thermostaat van Toon. Detecteert naast rook ook snelle stijging in de temperatuur.

eve top10 slimme rookmelder

5. Eve Smoke

Een rookmelder met ingebouwde noodverlichting, gaat branden bij een rookmelding, zo vind je altijd de weg naar buiten.

ei 3016 rookmelder

6. Ei 3016 Rookmelder

Een rookmelder van Ei electronics met ingebouwde accu die tot 10 jaar mee gaat, daarnaast ook gewoon op het netstroom aan te sluiten.

heimann z wave rookmelder

7. Heiman Z-Wave Plus

Een rookmelder van Heiman die werkt met het Z-Wave protocol. Deze rookmelder heeft een aantrekkelijke prijs.

koning slimme rookmelder

8. Koning Smart Smoke Detector

De meest goedkope slimme rookmelder van dit moment, werkt met eigen app dus is niet te koppelen aan andere slimme apparaten.

smartwares top 10 slimme rookmelder

9. Smartwares rookmelder

De Smartwares rookmelder is te koppelen aan de Smarthome PRO series van Smartwares. Detecteert rookontwikkeling en brand.

fireangel slimme rookmelder

10. FireAngel smart rookmelder

Een rookmelder van FireAngel is te koppelen met Z-Wave producten, hierdoor kun je bijvoorbeeld je Hue lampen laten reageren op vermoedelijke brand.

Methodologie van onderzoek

Voor het op stellen van deze top 10 slimme rookmelders heb ik onderzoek uitgevoerd naar diverse rookmelders. Hoe ik deze rookmelders geselecteerd heb lees je hieronder, daarnaast onderbouw ik op welke functies de rookmelders heb vergeleken om uiteindelijk de posities in deze top 10 toe te bepalen.

Selectie top 10 slimme rookmelders

Belangrijk in deze top 10 slimme rookmelder is, dat alleen rookmelders geselecteerd zijn die werkelijk slim zijn. Onder een slimme rookmelder versta ik een rookmelder die op afstand gemonitord kan worden door middel van een applicatie op smartphone of tablet.

Kijken naar het huidige aanbod en naar de rookmelders die gemonitord kunnen worden door middel van applicatie heb ik de rookmelders kunnen selecteren.

Functies waarop de rookmelders vergeleken zijn

Om een top 10 slimme rookmelders op te stellen heb ik gekeken naar de functies van de rookmelders. Hieronder staan de functies van de rookmelders en omschreven wat deze inhouden.

  • Detectie: naast rook kunnen sommige rookmelder andere dingen detecteren als koolmonoxide.
  • Te bedienen via een app: via een app kun je sommige rookmelders bedienen. Stel het is vals alarm dan kun je eenvoudig de melding controleren en handmatig de rookmelder op stil zetten.
  • Koppelingen: diverse rookmelders kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld een slimme beveiligingscamera koppelen aan een rookmelder. Stel dat je rookmelder af gaat kun je met de camera kijken of er echt wat aan de hand is. Is er niks aan de hand dan kun je de rookmelder uitschakelen met je smartphone.
  • Geluidsniveau: verder is er ook gekeken naar het aantal dB dat een rookmelder maakt.
  • Smart Home Protocol: ook is er gekeken naar welke Smart Home Protocol geschikt is voor de rookmelder. Een Smart Home Protocol is de frequentie waarop verschillende apparaten samenwerken. Wil je verschillende apparaten gemakkelijk aan elkaar koppelen let er dan op dat ze hetzelfde protocol hebben.

Posities van de rookmelders in deze top 10

Na het vergelijken en testen van diverse rookmelders, heb ik de posities kunnen bepalen voor deze top 10. Ook heb ik natuurlijk gekeken naar de prijs van de rookmelder, omdat hier veel verschil in zit. Desalniettemin vind ik dat veiligheid ten alle tijden voorop staat en staat daarom een rookmelder met een koolmonoxide boven aan de lijst.

The following two tabs change content below.

Bram

Bram is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl en schrijft dagelijks blogs over smart home toepassingen en gadgets. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste nieuwtjes op het gebied van slimme producten. Bram maakt graag handige top 10 lijsten van smart home producten om snel de toppers te ontdekken.

Laatste berichten van Bram (toon alles)