Beste slimme rookmelder

Met een slimme rookmelder ontvang je direct een push-bericht op je smartphone zodra er rookontwikkeling wordt gedetecteerd. Een van de grote voordelen hiervan is dat je ook op de hoogte wordt gesteld wanneer je niet thuis bent, waardoor je snel kunt handelen. Bovendien bieden slimme rookmelders de mogelijkheid om te integreren met andere slimme apparaten, zoals lampen en raamsensoren. Sinds juli 2022 is het zelfs verplicht om op elke verdieping van een gebouw een rookmelder te hebben hangen.

Op deze pagina presenteren we een overzicht van de beste slimme rookmelders die momenteel beschikbaar zijn, samengesteld in een top 10 lijst. Voor elke slimme rookmelder lichten we toe waarom deze een goede keuze is, welke functies deze biedt en met welke systemen de rookmelder compatibel is.

De beste slimme rookmelder 2024

Na uitgebreid onderzoek gedaan te hebben naar smart rookmelders, kunnen we zeggen dat de Nest Protect op dit moment de beste slimme rookmelder is. Dit komt met name doordat het mogelijk is om handige koppelingen te maken en daarnaast is dit ook de meest veiligste rookmelder en detecteert de rookmelder ook koolmonoxide. Ook gebruikers zijn erg tevreden over deze rookmelder en geven het apparaat een goede beoordeling.

Google Nest Protect V2

Google Nest Protect V2

De Google Nest Protect V2 is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling en koolmonoxide detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal, via een stem uit de rookmelder en via in de app op je smartphone. De rookmelder is te koppelen met Google Assistant en Matter apparaten.

Verder heeft deze rookmelder veel voordelen en handige functies die we niet terug zien bij andere rookmelders. Hieronder hebben we een kleine opsomming gemaakt van extra functies en voordelen van de Nest Protect:

 • Detecteert rook, CO, koolmonoxide, snel brandend en smeulend vuur
 • Met een stem vertelt de rookmelder wat en waar iets aan de hand is
 • Je kunt de rookmelder op afstand uitzetten met je mobiel bij valse melding
 • Hij controleert zichzelf: werken alle sensoren nog goed en hoe is het met batterijniveau
 • Je kunt diverse Nest rookmelders aan elkaar koppelen en ze werken draadloos met elkaar
 • Ook koppeling mogelijk met een Nest Cam, zodat bij brand je altijd weet wat er gebeurt, is of live kunt zien wat er gaande is
 • Herkent ook stoom, handig zodat je minder valse meldingen krijgt
 • Rookmelder kan ook een licht pad creëren in het donker
 • Met een licht laat de rookmelder de status van het batterijniveau zien
 • Te koppelen met Google Home en Nest apparaten
 • Geen basisstation benodigd

Top 10 slimme rookmelders

Rookmelders zijn essentieel voor het beschermen van jouw huis en jouw gezin tegen brandgevaar. Maar met zoveel verschillende opties op de markt, kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Daarom hebben we de tijd genomen om de beste slimme rookmelders op de markt te beoordelen op basis van hun prestaties, gebruiksgemak, en extra functies.

Of je nu op zoek bent naar een rookmelder met app-besturing, spraakbesturing, of gewoon een betrouwbare en efficiënte rookmelder, in deze lijst vind je zeker een rookmelder die aan jouw behoeften voldoet. Laten we dus beginnen met onze top 10 slimme rookmelders.

Google Nest Protect V2

#1 Google Nest Protect V2

De Google Nest Protect V2 is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling en koolmonoxide detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal, via een stem uit de rookmelder en via in de app op je smartphone. De rookmelder is te koppelen met Google Assistant en Matter apparaten.


KlikAanKlikUit ZSDR-850

#2 KlikAanKlikUit ZSDR-850

De KlikAanKlikUit ZSDR-850 is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone. De rookmelder is te koppelen met IFTTTen Apple HomeKit.


Netatmo Slimme Rookmelder

#3 Netatmo Slimme Rookmelder

De Netatmo Slimme Rookmelder is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone. De rookmelder is te koppelen met Google Assistant en Matter apparaten.


Somfy Slimme Rookmelder

#4 Somfy Slimme Rookmelder

De Somfy Slimme Rookmelder is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone. De rookmelder is te gebruiken met het Somfy TaHoma box.


Somfy Protect Rookmelder

#5 Somfy Protect Rookmelder

De Somfy Protect Rookmelder is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone. De rookmelder is te gebruiken met het Somfy TaHoma box.


Smartwares FSM-12601

#6 Smartwares FSM-12601

De Smartwares FSM-12601 is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone. De rookmelder is te gebruiken met het systeem van Smartwares.


ALECTO Smartsmoke11

#7 ALECTO Smartsmoke11

De ALECTO Smartsmoke11 is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone. De rookmelder is compatibel met de Alecto Bridge en werkt met zowel Smartlife als Tuya.


BOSCH Smart Home Rookmelder II

#8 BOSCH Smart Home Rookmelder II

De BOSCH Smart Home Rookmelder II is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone. De rookmelder is compatibel met het smart home systeem van BOSCH.


ALECTO SMART-SMOKE10

#9 ALECTO SMART-SMOKE10

De ALECTO SMART-SMOKE10 is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone. Dit is een Smart Zigbee rookmelder, waardoor de rookmelder te koppelen is met een Zigbee hub.


CALEX Slimme Rookmelder

#10 CALEX Slimme Rookmelder

De CALEX Slimme Rookmelder is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone.

Bekijk deal:

bol.com

Methodologie van onderzoek

Voor het op stellen van deze top 10 slimme rookmelders hebben we uitvoerig onderzoek uitgevoerd. Zelf werken we veel met slimme rookmelders, maar tijdens het onderzoeken zijn we er achter gekomen dat er veel verschil zit in verschillende rookmelders. Zo zijn er rookmelders die volledig te gebruiken zijn wanneer ze gekoppeld zijn met een basisstation. Ook zijn er smart rookmelders die meer detecteren dan alleen rook. Dit zijn enkele aspecten waarop we de rookmelders een plekje in deze top 10 hebben gegeven.

Voor deze top 10 hebben we eerst een selectie gemaakt met werkelijk slimme rookmelders. Onder “slim” verstaan we in dit onderzoek, dat je op afstand je rookmelder kunt monitoren en een bericht op je smartphone krijgt bij rookontwikkeling. Daarnaast hebben we deze rookmelders met elkaar vergeleken op de functies en prijs van de rookmelders, hieronder vertellen we op welke functies we de rookmelders met elkaar hebben vergeleken.

Selectie top 10 slimme rookmelders

Belangrijk in deze top 10 slimme rookmelder is, dat er alleen rookmelders geselecteerd zijn die werkelijk slim zijn. Onder een slimme rookmelder verstaan we een rookmelder die op afstand gemonitord kan worden met bijvoorbeeld je smartphone.

Kijkend naar het huidige aanbod aan rookmelders met slimme functies hebben we rookmelders kunnen selecteren. Aan de hand van deze selectie hebben we de rookmelders onderzocht op verschillende functies. Op welke functies ik de rookmelders vergeleken heb vertel ik hieronder.

Functies waarop de rookmelders vergeleken zijn

Om een top 10 op te stellen met slimme rookmelders hebben we gekeken naar de functies van de smart rookmelders. Al snel kwamen we er bijvoorbeeld achter dat veel rookmelders alleen te gebruiken zijn op afstand met een basisstation. Een rookmelder moet in contact staat met internet en dit gaat vaak middels een basisstation. Wel interessant natuurlijk maar dan dien je bij de rookmelder ook een basisstation aan te schaffen, vandaar dat we deze factor ook mee genomen hebben in het onderzoek. Check hieronder de andere functies waarop we de rookmelders hebben onderzocht:

 • Detectie: naast rook kunnen sommige rookmelder andere dingen detecteren als koolmonoxide of warmte.
 • Basisstation: veel rookmelders kunnen gemonitord worden op afstand wanneer ze verbonden zijn met een basisstation. Zo’n een basisstation brengt weer extra kosten met zich mee en weer een extra apparaat.
 • Te bedienen via een app: via een app kun je sommige rookmelders bedienen. Stel het is vals alarm dan kun je eenvoudig de melding controleren en handmatig de rookmelder op stil zetten.
 • Koppelingen: diverse rookmelders kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld een slimme beveiligingscamera koppelen aan een rookmelder. Stel dat je rookmelder af gaat kun je met de camera kijken of er echt wat aan de hand is. Is er niks aan de hand dan kun je de rookmelder uitschakelen met je smartphone.
 • Smart Home Protocol: ook is er gekeken naar welke Smart Home Protocol geschikt is voor de rookmelder. Een Smart Home Protocol is de frequentie waarop verschillende apparaten samenwerken. Wil je verschillende apparaten gemakkelijk aan elkaar koppelen let er dan op dat ze hetzelfde protocol hebben.

Naast bovenstaande functies hebben we natuurlijk ook naar de prijs gekeken. Wel weegt deze minder zwaar omdat het hier gaat om een veiligheidsproduct en niet alleen om gemak.

Slimme rookmelderDetectiePlatformBasisstation nodigPrijsindicatie
1. Google Nest ProtectRookontwikkeling
Temperatuurstijging
Koolmonoxide
Google AssistantNee€ 119,-
2. KlikAanKlikUit ZSDR-850RookontwikkelingIFTTTJa€ 30,-
3. Netatmo Slimme RookmelderRookontwikkelingApple HomeKit, IFTTTNee€ 99,-
4. Somfy Slimme RookmelderRookontwikkelingSomfyJa€ 192,-
5. Somfy Protect RookmelderRookontwikkelingSomfyJa€ 65,-
6. Smartwares FSM-12601RookontwikkelingSmartwaresNee€ 28,-
7. ALECTO Smartsmoke11RookontwikkelingTuyaNee€ 35,-
8. BOSCH Smart Home Rookmelder IIRookontwikkelingApple HomeKitJa€ 92,-
9. ALECTO SMART-SMOKE10RookontwikkelingXJa€ 50,-
10. CALEX Slimme RookmelderRookontwikkelingXJa€ 45,-

Na het vergelijken en testen van diverse rookmelders, hebben we de posities kunnen bepalen voor deze top 10. Ook hebben we natuurlijk gekeken naar de prijs van de smart rookmelder, omdat hier veel verschil in zit. Toch vinden we dat veiligheid altijd voorop staat en daarom weegt in deze vergelijking de detectie extra zwaar.

Conclusie: wat is de beste rookmelder

Ben je op zoek naar de beste slimme rookmelder? Dan kun je het beste kiezen voor de Nest Protect. Dit is een slimme rookmelder die je eenvoudig kunt koppelen met je smartphone en is ook gelijk een koolmonoxidemelder. De rookmelder voldoet aan de eisen die vanaf juli 2022 verplicht zijn. Meer rookmelders nodig? Dan ben je voordeliger uit als je ze in een setje koopt. Bekijk hier de prijzen.

Google Nest Protect V2

Google Nest Protect V2

De Google Nest Protect V2 is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling en koolmonoxide detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal, via een stem uit de rookmelder en via in de app op je smartphone. De rookmelder is te koppelen met Google Assistant en Matter apparaten.

De Netatmo Slimme Rookmelder is een goed beoordeelde slimme rookmelder. Deze rookmelder kan rookontwikkeling detecteren. Detecteert de rookmelder iets, dan hoor je een geluidssignaal en via in de app op je smartphone. De rookmelder is te koppelen met Google Assistant en Matter apparaten.