Een van de mooiste smart home producten op het gebied van veiligheid is een slimme rookmelder. Met dit type rookmelders kun je andere slimme producten koppelen: zo kun je bijvoorbeeld een slimme rookmelder koppelen met verlichting, zodat er lampen aanspringen als er rook gedetecteerd wordt. Er zijn echter bij het kopen van een slimme rookmelder wel een aantal zaken waar je goed op moet letten. In deze adviesgids help ik je graag op weg bij het kiezen van de juiste rookmelder en licht ik de beste keuzes in mijn ogen uit.
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel rookmelders te koop die bestempeld worden als slim. Maar wat zijn nu echt de slimste modellen? Ik heb het voor je uitgekocht en heb een selectie gemaakt van de beste keuzes. Bij de beste keuzes maak ik onderscheid in het soort aankoop: de beste keuze, goedkope keuze en een eenvoudige keuze. Mocht je een beter overzicht willen, check dan onze beste slimme rookmelder pagina met diverse merken. Op deze pagina vind je de verschillen tussen rookmelders van verschillende merken.
Advies van Bram: De beste keuze voor een slimme rookmelder is de Nest Protect. Deze rookmelder is met opvallend veel andere functies en detecteert ook koolmonoxide wat het apparaat weer heel veilig maakt. De KlikAanKlikUit rookmelder is de goedkoopste keuze voor een kwalitatief hoogwaardige model. Ook hebben we een eenvoudige keuze, de Netatmo slimme rookmelder. Deze rookmelder werkt zonder basisstation en is ook te koppelen met verschillende apparaten, denk aan HomeKit.
Slimme rookmelder kopen: mijn tips
De juiste keuze voor rookmelder in jouw smart home hangt af van een aantal factoren. Zo is onder andere de mogelijke aansluitingen belangrijk om naar te kijken, evenals mogelijke koppelingen met andere apparaten. Ik zet de belangrijkste tips op een rij voor het kopen van de juiste smart home rookmelder.
Bekijk de mogelijke aansluitingen: bij het kopen van een rookmelder is ontzettend belangrijk om te letten op het soort stroomvoorziening. Er zijn draadloze slimme rookmelders op batterijen, maar ook modellen die aangesloten dienen te worden op netstroom. Heb jij een bedrade rookmelder op het oog? Dan is het ook zaak om de stroomvoorziening thuis te checken: is er sprake van voldoende voeding?
Check met welke apparaten je kunt koppelen: een rookmelder wordt pas slim als je deze kunt koppelen met andere apparaten. Zo kun je ze koppelen aan slimme lampen, die bijvoorbeeld gaan branden als er rook gedetecteerd wordt. Heb jij al smart home apparaten in huis? Check dan goed of de rookmelder die jij op het oog hebt compatibel is met deze apparaten en platformen.
Schat in hoeveel rookmelders je nodig hebt: ga de strategische plekken langs in huis waar jij een slimme rookmelder wilt hangen. Bepaal hoeveel je er in totaal nodig hebt en ga op zoek naar pakketten met meerdere slimme rookmelders. Vaak ben je dan een stuk voordeliger kwijt dan wanneer je ze allemaal apart zou kopen.
Controleer altijd veiligheidskeurmerken: een goede en vooral veilige rookmelder is altijd voorzien van verschillende keurmerken. Sterker nog: zonder deze keurmerken mogen ze nog geen eens aangeboden worden. Als je een slimme rookmelder kopen wilt, check dan altijd van welke keurmerken er sprake is.
Let altijd op welk platform ondersteund wordt door de rookmelder
De belangrijkste functies van slimme rookmelders
Normaal gesproken laat een rookmelder al een luid signaal horen, zodra er rook gedetecteerd wordt. Een slimme rookmelder gaat nog wat stappen verder: zo kun je notificaties ontvangen op je smartphone en de melder koppelen met tal van andere producten binnen je smart home. Ik zet de belangrijkste functionaliteiten van een smart home rookmelder op een rij.
Direct notificatie bij rookdetectie: een rookmelder met slimme functies kan vaak gekoppeld worden met een smartphone of tablet. Bij het opmerken van rook of een te snelle temperatuurwijziging krijg je direct een seintje.
Te koppelen met smart home apparaten: je kunt de melder vaak koppelen met allerlei andere producten. Het is met name interessant op het gebied van veiligheid: laat slimme rolluiken omhoog gaan als er rook is en de verlichting automatisch aanspringen.
Ze zijn zeer compact: opvallend is de zeer compacte uitvoeringen van diverse rookmelders. Ze zijn een stuk kleiner dan de reguliere rookmelders en dit is natuurlijk fijn bij het vinden van een plekje.
Makkelijk de batterijen-status checken: het is einde verhaal met het handmatig testen van de status van de batterijen. Via een bijgeleverde app kun je vaak direct bekijken (en zelfs vragen!) hoe met de batterijen staat. Het wordt met een rookmelder van Google Nest nóg mooier: de Google Nest Protect kan zijn eigen batterijen bestellen!
Voordelen van een smart home rookmelder
Je kunt al raden dat je met al die mooie functies kunt genieten van diverse voordelen. Zo wordt je smart home en stuk veiliger én krijg je, waar je dan ook bent, altijd direct een notificatie bij rookdetectie.
Altijd en snel op de hoogte bij rook: waar je je ook bevindt, je krijgt direct een seintje als er rook opgemerkt wordt. Hierdoor kun je ook als je niet thuis bent gelijk actie ondernemen.
Geen irritante batterijen signalen: door de automatische check van de batterijen-status hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Geen luide signalen meer in de nacht om de batterijen te vervangen dus!
Woning een stuk veiliger: door de mogelijkheden om een slimme rookmelder te kunnen koppelen met andere apparaten in huis, kun je een veel veiligere woning creëeren. Er zijn zelfs mogelijkheden om bijvoorbeeld een slimme oven automatisch uit te schakelen.
Makkelijk te monteren: vanwege het feit dat veel modellen draadloos zijn én daarbij ook een stuk compacter zijn dan reguliere rookmelders, is het monteren een stuk makkelijker. Daarnaast vallen ze ook minder op de wand of aan het plafond.
Bij slimme rookmelders krijg je notificaties op je smartphone
Slimme rookmelder HomeKit mogelijkheden
Zoals ik eerder al liet weten zijn rookmelders eenvoudig te koppelen binnen een smart home. Zo ook met HomeKit van Apple, waarbij er daadwerkelijk sprake kan zijn van veel interessante mogelijkheden. Zo kun je onder andere de rookmelder via Siri vragen naar de batterijen-status of de rookmelder koppelen aan andere apparaten binnen HomeKit. Ik som wat interessante mogelijkheden op die reuze interessant zijn.
Rookmelder bedienen via Siri: nu zul je je vast afvragen wat er te bedienen valt aan een rookmelder. Nou, je kunt via Siri vragen hoe het gesteld is met de batterijen-status en kun je onder andere vragen om de rookmelder te testen.
Slimme rookmelder via HomeKit integreren in je smart home: heb jij meerdere apparaten verbonden met HomeKit? Dan kun je de rookmelder makkelijk integreren binnen je smart home.
Toewijzen aan specifieke kamers: heb jij meerdere rookmelders? Dan kan het lastig zijn om specifieke modellen te testen. Via HomeKit is dit probleem snel opgelost: wijs rookmelders toe aan een bepaalde kamer.
Met HomeKit kun je een rookmelder bedienen via Siri
Uitgelicht: Netatmo rookmelder voor HomeKit
Als jij op zoek bent naar een rookmelder met slimme eigenschappen die je kunt koppelen aan HomeKit, ben je bij Netatmo aan het juiste adres. Deze draadloze rookmelder is eenvoudig te installeren en heb je binnen een paar stappen toegevoegd aan het iOS Woning App. De batterijen gaan tot wel 10 jaar mee.
Vaker krijg ik vragen voor suggesties voor specifieke rookmelders om te koppelen met diverse domotica platformen. Hierbij kun je denken aan rookmelders voor HomeKit of Google Home. Om overzicht te bieden heb ik onderzoek gedaan naar slimme rookmelders voor diverse platformen. Er zijn voor verschillende domotica platformen vaak meerdere smart home rookmelders verkrijgbaar. Ik heb gekeken naar de beste keuzes. In onderstaand overzicht kun je het resultaat bekijken.
Een rookmelder is in mijn ogen zeker een must: of je nu een smart home hebt of niet. Veiligheid voor alles! Een slimme rookmelder is vaak nog een stuk veiliger kan zijn dan een reguliere variant, waarbij Nest het helemaal veilig weet te maken. Middels diverse interessante functies wordt de veiligheid ook na het ophangen constant gewaarborgd: zo kan checkt de smart home rookmelder zelf zijn batterijen-status en is het tevens ook een koolmonoxidemelder. Het wordt helemaal interessant als je de rookmelder koppelt met bijvoorbeeld Google Assistant of met andere apparaten. Ik zet wat mogelijke situaties op een rij.
Laat slimme rolluiken automatisch openen: bij rookdetectie dien je zo snel mogelijk het huis te verlaten. Dit kan lastig worden als de rolluiken gesloten zijn. Je kunt een rookmelder koppelen met de rolluiken om deze automatisch te openen bij rook.
Lampen aan laten springen op juiste sterkte: slimme lampen zijn ook te koppelen met een rookmelder. Zo kun je ze aan laten springen op een bepaalde route en instellen op de juiste lichtsterkte.
Oven automatisch uit schakelen: er zijn ook mogelijkheden om bijvoorbeeld een slimme oven te koppelen. Gaat de rookmelder af, dan kun je deze gelijk automatisch uit laten zetten.
Uitgelicht: Nest Protect rookmelder
Het model ziet er niet alleen strak uit, de Nest rookmelder is ook onwijs veilig. Wordt er rook opgemerkt? Dan krijg je direct een notificatie via je smartphone of tablet, waar je je dan ook bevindt. Ook is bij deze smart home rookmelder de irritante batterijen signalen in de nacht verleden tijd!
Je bereikt pas echt de meeste voordelen op het gebied van veiligheid door een rookmelder te koppelen met andere producten. Let altijd wel goed op het ondersteunende platform en of hier nog eventueel controller voor nodig is.
Conclusie: zijn deze rookmelders echt slimmer?
Daar kan ik heel kort over zijn: zeker! Ik vind het belangrijk om te kijken naar de toegevoegde waarde van dit type rookmelders op het gebied van veiligheid. Er is zeker sprake van een betere veiligheid: met name door de koppelingen met andere apparaten en de directe notificaties bij het koppelen met je smartphone. Het is dus wel ontzettend belangrijk om te kijken naar koppelmogelijkheden en mogelijke ondersteuningen bij diverse slimme rookmelders.
FAQ: Lees hier wat vragen over een slimme rookmelder
Een slimme rookmelder klinkt misschien vanzelfsprekend, maar hoeft niet voor iedereen even duidelijk te zijn. Zo is het vaak onduidelijk of zo’n slimme rookmelder wel echt nut heeft. Bekijk de meest gestelde vragen die wij binnen hebben gekregen en check ons antwoord!
Kan een smart rookmelder ook koolmonoxide meten?
Ja, er zijn verschillende rook/koolmonoxide melders op de markt die jouw een seintje geven als er koolmonoxide gemeten wordt. Deze worden vaak aangeduid als CO-melder. Een goed voorbeeld van een slimme koolmonoxide melder is Nest.
Waarom zou je een slimme rookmelder met spraak bedienen?
Vele merken noemen het bedienen van spraak bij rookmelders als voordeel. Wat hier handig aan kan zijn? Denk bijvoorbeeld aan het vragen hoe het gesteld is met de batterijstatus. Je hoeft dan niet de rookmelder van de muur of het plafond te halen en krijgt gewoon te horen hoeveel procent er nog over is.
Test een rookmelder zichzelf of moet je dit alsnog handmatig doen?
Bij een slimme rookmelder geniet je vaak van het voordeel dat deze zichzelf kan testen. Je kunt de intensiteit hiervan vaak zelf bepalen: denk bijvoorbeeld aan een automatische test om de maand. Als een test niet uitgevoerd wordt krijg je hierover vaak een berichtje.
Zijn er ook draadloze rookmelders?
Deze zijn er zeker! Het zelfs in mijn ogen een van de beste keuzes om te maken bij een smart home rookmelder: je bent niet meer gebonden aan bedrading en kunt ze makkelijk monteren. Wist je dat er ook rookmelders zijn die hun eigen batterijen tijdig kunnen bij bestellen.