Slimme platenspeler: dit zijn de mogelijkheden!

slimme platenspeler

▲ Platenspeler ter illustratie © Pixabay

Een stelling of bewering die ik vaak te horen krijg is dat als kiest voor smart home mogelijkheden, dat retro of vintage artikelen daar niet in thuis horen. Dit is helemaal niet waar: met smart home producten als een slimme stekker kun je juist ook klassieke apparaten slim maken.

Ook zijn er apparaten die in een vintage-jasje gestoken worden, maar onder de motorkap mogelijkheden bieden om ze bijvoorbeeld te koppelen met je smartphone. In deze blog duik ik dieper in op de mogelijkheden voor een slimme platenspeler. De LP’s zijn weer helemaal in trek en zeg nou zelf: zo’n platenspeler ziet er gewoon super gaaf uit in elk interieur!

Waarom een slimme platenspeler in huis halen?

Laten we eerst kort inzoomen op de grote vraag waarom een platenspeler eigenlijk slim zou moeten zijn. Natuurlijk heeft het ouderwetse principe zijn charmes, maar het bedienen van je muziek via je smartphone is tegenwoordig de nieuwe standaard. Je hoeft niet bang te zijn dat een platenspeler helemaal niet meer lijkt op de vintage modellen die bij opa en oma in de woonkamer te vinden is: vaak kun je ze ook gewoon op de normale wijze bedienen en kun je nog gewoon de eerste LP’s van je ouders op afspelen. Ik zet de grote voordelen op een rij:

  • Smart home integratie mogelijkheden: het is natuurlijk fijn om ook je platenspeler straks op te kunnen nemen in smart home scenario’s. Kom je thuis en wil je genieten van je favoriete plaat? Activeer het scenario en laat de plaat afspelen!
  • Bediening via je smartphone: ik benoemde het net al. We zijn stiekem met z’n allen al enorm gewend aan het afspelen van muziek via je smartphone. Dit kan natuurlijk ook voordelen met zich meebrengen als je aan tafel wilt blijven zitten of een mooi moment niet wilt verpesten door er tussenuit te glippen.

Maar is dit nu eigenlijk wel al mogelijk? Ik heb onderzoek gedaan!

Slimme plantenspeler activeren via je smartphone

Zoals je weet is het bedienen en kiezen van specifieke nummers op een LP soms een lastig klusje. Het is dan ook niet gek dat er nog geen modellen op de markt zijn verschenen waarop je op je smartphone een track-list te zien krijgt waar je een nummer aan kunt geven. Toch is er een manier om een plantenspeler slim te maken. Wat je hiervoor nodig hebt? Een slimme stekker!

Met een slimme stekker kun je gekoppelde apparaten namelijk aan- en uitzetten, als je deze met je smartphone of tablet hebt gekoppeld. Het is hierbij wel belangrijk dat je de naald al op de LP hebt gezet en de platenspeler aan hebt staan.

Voorbeeld: “Hé Google, zet de Platenspeler aan!”

Om een voorbeeld te geven zou je de platenspeler kunnen activeren via je Google Home smart speaker of Google Nest Hub smart display. Hiervoor kun je het volgende stappenplan volgen.

  1. Koppel een geschikte Google Home slimme stekker aan je smart speaker of smart display
  2. Benoem de smart plug als ‘Platenspeler’ in je Google Home app bij apparaat instellingen
  3. Plug de platenspeler in de slimme stekker
  4. Leg je gewenste LP op de platenspeler en zet deze aan
  5. Laat je platenspeler aanstaan en zet hem nu uit via je smart speaker of display door te zeggen: “Hé Google, zet de Platenspeler uit!”

Vanaf dat moment geniet je van de mogelijkheden om de platenspeler aan en uit te zetten met je stem!

Slimme platenspeler opnemen in smart home scenario’s

Als je bij thuiskomst automatisch de platenspeler aan wilt laten gaan of deze wilt activeren in specifieke situaties, kun je de platenspeler ook opnemen in specifieke smart home scenario’s. Hiervoor is het natuurlijk afhankelijk van de smart home software waar jij gebruik van maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts