Slimme oven

Een slimme oven is een stuk slimmer dan de reguliere oven. Zo is er vaak de mogelijkheid om de oven te bedienen via je smartphone of tablet, wat erg handig kan zijn als jij onderweg naar huis de oven vast wilt voorverwarmen. Ook op het gebied van veiligheid is de slimme oven een interessant keukenapparaat: zo is de oven te koppelen met bijvoorbeeld een rookmelder, die de slimme oven automatisch uitschakelt als er rook wordt gedetecteerd.

Om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor een smart oven, heb ik deze informatieve adviesgids geschreven. Ontdek de voordelen en mogelijkheden en check mijn tips voor een slimme oven kopen!

slimme oven

Index: Slimme oven

Beste slimme oven keuzes op dit moment

Je kunt bij een nieuwe slimme oven diverse wensen hebben. Wil je de beste slimme oven op dit moment in huis halen of ben je op zoek naar een smart variant voor de laagste prijs? Ik heb voor drie koopmotivaties een selectie met de beste slimme oven keuzes gemaakt: ontdek de beste, goedkoopste en meest uitgebreide oven!


Beste keuze

siemens beste slimme oven

Siemens HM676G0S6 iQ700

Budget keuze

siemens slimme inbouw oven

Siemens HB676G5S6 iQ700

Uitgebreide keuze

Bosch HBG676EB6 Serie 8 oven

Bosch G6764B6


De beste slimme oven is in mijn ogen de Siemens HM676G0S6 iQ700, een inbouw oven met magnetron functie. Als je echter wat goedkoper uit wilt zijn, kun je hetzelfde model vinden zónder magnetron functie. Ga je voor de meest uitgebreide versie? Dan kun je het beste kiezen voor de Bosch G6764B6 (Serie 8). Dit is een inbouw oven met mogelijkheden voor stoomtoevoeging.

Slimme oven kopen: mijn kooptips

Wanneer jij op zoek bent naar een slimme oven, zijn er aantal zaken waar je goed op moet letten. Zo is niet alleen de afmeting onwijs belangrijk als je van plan bent om de oven in te bouwen: ook dien je goed te letten of de oven goed geïntegreerd kan worden binnen jouw smart home. Bekijk deze en andere belangrijke kooptips bij een slimme oven kopen.

 • Kijk naar ondersteuning: natuurlijk wil je straks kunnen genieten van interessante ‘slimme’ mogelijkheden bij je nieuwe oven. Denk aan het koppelen van een rookmelder of het opnemen van de oven in specifieke smart home scenario’s. Check altijd welk platform ondersteund wordt door desbetreffende ovens.
 • Check de afmetingen: of nu van plan bent om de oven in te bouwen of niet, het is altijd belangrijk om te letten op de afmetingen. Meet in jouw keuken of inbouwkast de mogelijke afmetingen op en ga op zoek naar een passende maat.
 • Controleer de smart functies: helaas worden ovens steeds vaker bestempeld als ‘slim’ terwijl dit niet zo is. Controleer daarom altijd van welke smart functies er sprake is. Hierbij zijn de mogelijke koppelingen het belangrijkste (bijvoorbeeld Home Connect mogelijkheden).
 • Minimale smartphone software: een van de grote voordelen van een slimme oven, is dat je deze kunt bedienen via je smartphone. Het is dan ook raadzaam om te checken of jouw telefoon hiervoor geschikt is, anders kun je hier al geen gebruik van maken.

Functies van een smart oven

Een smart oven heeft diverse functies die een modellen net even wat slimmer maken dan normale ovens. Een goed voorbeeld hiervan is dat je ze op afstand kunt bedienen. Hieronder lichten ik deze en tal van andere slimme functies uit.

 1. Te bedienen via app: een functie die een oven slim maakt, is dat deze bediend kan worden via een app. Met deze functie kun je de oven op afstand voorverwarmen en aan of uitzetten. Dit kan vaak met behulp van een bijgeleverde applicatie voor je smartphone of tablet (let op Android en iOS mogelijkheden)
 2. Reinigingsprogramma’s: een andere functie die slimme ovens hebben zijn reinigingsprogramma’s. Met deze programma’s is een slimme oven instaat om zichzelf schoon te maken. Het enige wat je dient te doen is even het vuil eruit vegen. Elk merk heeft zijn eigen reinigingsprogramma: ATAG heeft Aqua Clean Systeem, Siemens ecoClean en Bosch Pyrolyse. Bij pyrolyse wordt de oven tot 480 graden verwarmd, alles wat er dan nog in zit veranderd in as. Je hoeft alleen dus even het as eruit te vegen.
 3. 4D hete lucht: het klinkt niet alleen interessant, het is ook echt een slimme toevoeging voor je oven. Deze functie zorgt ervoor dat het op elke plek in de oven even warm is. Dit gebeurt doordat de ventilator achter in de oven veranderd van draairichting, hierdoor wordt alles geleidelijk verwarmd. Je zult dus geen broodjes meer afbakken, waarbij alleen de bovenkant goed bruin geworden is.
 4. TFT touh display: de meeste ovens hebben ook een ‘TFT touch display’. Zo’n touch display werkt een stuk handiger dan draaiknoppen op de oven. Ook zie je met dit type scherm direct met hoeveel graden de oven verwarmd is en op welke stand deze staat.

Bij het kopen van een slimme oven is het belangrijk dat je bekijkt welke functies een oven heeft. Niet elke slimme oven heeft namelijk dezelfde functies. Per merk kunnen functies erg verschillen let hier daarom goed op!

Voordelen van een slimme oven

Wanneer je er voor kiest om een slimme oven te kopen zitten er natuurlijk ook voordelen aan. Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen van een slimme oven voor je op een rij gezet.

 • Bedien op afstand je oven: een voordeel hiervan is dat je tijd bespaart. Ben je nog niet thuis maar dient de oven voor verwarmt te worden dan doe je dit simpel weg op afstand. Kom je thuis dan kun je direct het ovengerecht in de oven plaatsen.
 • Makkelijk schoonmaken: het schoonmaken van een oven kan een hele klus zijn. Door te kiezen voor een oven met een reinigingsprogramma gaat dit niet alleen makkelijker, maar ook beter. Vooral met de mogelijke pyrolyse functie blijft er weinig over van de resten in de oven.
 • Veiliger: de meeste slimme ovens zijn ook veiliger. Zo wordt bijvoorbeeld de deur van de oven niet heet en zit er vaak een speciale kinderbeveiliging op. Hiermee voorkom je dat een kind bijvoorbeeld de deur open kan doen en zich kan bezeren aan de oven. Ook kun je een slimme oven koppelen aan een slimme rookmelder. Verbrand er iets in de oven en begint dit te roken dan zal de rookmelder automatische je oven uit zetten.
 • Diverse standen: wanneer je kiest voor een slimme oven zal deze vaak vele diverse standen hebben. Met deze standen kun je veel meer bereidingen maken met een oven.

Met name de koppeling met andere slimme apparaten of verlichting zorgt voor eindeloos veel mogelijkheden. Let er daarom altijd op of een slimme oven gekoppeld kan worden met jouw domotica systeem. De merken Bosch en Siemens hebben een technologie Home Connect, hiermee kun je bijvoorbeeld Home Connect apparaten met elkaar laten werken.

slimme oven werkt vaak via homeconnect
Verschillende ovens kunnen gekoppeld worden met Home Connect

Oven Google Home mogelijkheden

De laatste tijd krijg ik enorm veel vragen over de mogelijkheden van het bedienen van ovens met behulp van Google Home. Het zou onwijs makkelijk kunnen zijn om via spraak de oven voor te kunnen verwarmen: of via Google Home op afstand de oven alvast in de juiste stand kunnen te zetten.

Toch blijkt dat hier nog flink wat stappen gezet dienen te worden in de wereld van ovens en magnetrons. Er is een tijd geleden een oven verschenen die perfecte ondersteuning biedt voor Google Assistant: de Whirlpool Smart Slide-in Electric Range. Helaas is deze ‘slecht’ verkrijgbaar en is het bijna onmogelijk om deze in Nederland aan te schaffen.

Hoe je toch via Google Home je oven kunt bedienen

Bram en ik hebben het er niet bij laten zitten en zoals je van ons mag verwachten, zijn we op zoek gegaan naar een tijdelijke oplossing. Een oplossing waarbij je alsnog met spraak de oven kunt voorverwarmen of aan kunt zetten.

Het is niet de mooiste en beste smart home oplossing, maar toch kun je hier goed gebruik van maken als je wenst de oven via spraak aan te kunnen zetten. Hoe je dit kunt doen? Met een slimme stekker! Bekijk daarvoor onderstaande stappen.

 1. Sluit een slimme stekker die compatibel is met Google Assistant aan op de oven
 2. Koppel de stekker met Google Home en benoem de stekker als ‘Oven’
 3. Zet de oven in de gewenste stand en zet de temperatuur op de gewenste hoogte
 4. Sluit de energietoevoer van het stopcontact af via Google Home
 5. Wanneer jij de oven wilt opwarmen en wilt opstarten zeg je simpelweg: “Hé Google, zet de oven aan!”

We snappen dat dit niet de allerbeste smart home oplossing is, maar momenteel is er niet veel anders mogelijk. Uiteraard houden we je over de ontwikkelingen en mogelijkheden van slimme ovens met Google Home op de hoogte via deze adviesgids!

oven google home
Je kunt een oudere oven bedienen met Google Home via slimme stekker.

Uitgelicht: Siemens slimme oven

Een merk op het gebied van smart ovens wat er tussenuit springt is Siemens. Met de slimme ‘IQ700’ lijn biedt Siemens diverse varianten aan voor een slimme oven: van een oven met magnetron combinatie tot een stoomoven voor de heerlijkste gerechten. Een groot voordeel is dat deze ovens werken met Home Connect, waardoor je de oven eenvoudig via je smartphone kunt bedienen.

Voordelen van slimme ovens van Siemens

De ovens van Siemens werken met Home Connect. Hiermee kun je de oven op afstand bedienen en specifieke instellingen doen. Zo kun je de oven vast voorverwarmen als jij van je werk wegrijdt, maar kun je ook via de app inspiratie op doen voor de lekkerste maaltijden.

Naast Home Connect ondersteuning, zijn er nog een aantal mooie voordelen die ik graag met je wil delen.

 • Handige displays: weg met al die vervelende draaiknoppen en kleine buttons! Met een TFT Touch Display ben je verlost van allerlei knopjes en bedien je de complete oven via een overzichtelijk display.
 • EcoClean: dankzij een speciale coating aan de binnenzijde van de slimme ovens, is het schoonmaken super makkelijk. Zo kunnen er geen etensresten meer ‘aankoeken’ en kun je de oven in een paar minuten helemaal schoonmaken.
 • 4D luchtverwarming: in oudere ovens kon het nog wel eens voorkomen dat alleen de bovenzijde van je maaltijd goed verwarmd was. Bij de Siemens slimme ovens is dit een ander verhaal: middels 4D luchtverwarming wordt het complete gerecht aan alle mogelijke kanten gelijkmatig verwarmd.
 • Diverse verwarmingssystemen: of je nu iets wilt ontdooien, gist wilt rijzen of een groentes wilt stomen, het kan met deze slimme ovens. Met maar liefst 15 verschillende verwarmingssystemen kun je van alles op de juiste manier verwarmen.

Benieuwd naar meer mogelijkheden van Home Connect in de keuken? Bekijk dan onderstaande video van Siemens Nederland, waarin de verschillende eigenschappen en voordelen van Home Connect mogelijkheden goed naar voren komen.

Conclusie: is een smart oven nu echt slim?

Een oven is een must-have, of het nu gaat om een smart home of niet. Er zijn zeker ovens die het bedienen een stuk makkelijker maken: zo zijn er smart ovens met Home Connect, waarbij je de oven op een afstand kunt voorverwarmen. Dit is een groot pluspunt.

Echter merk ik wel dat er nog heel wat moet gebeuren voor ovens die compatibel zijn met platformen als Google Assistant. Als je dit op moment een koppeling wilt maken, kun je het best gebruik maken van een slimme stekker, waarbij je de oven van te voren op de juiste instellingen moet zetten en de stroomtoevoer dient af te sluiten.

Al met al kan ik concluderen dat de slimme oven zeker een toegevoegde waarde kan zijn voor een smart home. Het wordt echter nog veel interessanter als we de oven straks kunnen bedienen met Google Home en het apparaat kunnen combineren met zaken als verlichting en geofencing.

FAQ: meestgestelde vragen over een slimme oven

Via ons contactformulier krijgen we vaak vragen binnen over slimme ovens. Lees hieronder wat de meest gestelde vragen zijn omtrent een smart oven.

Hoe bedien ik een slimme oven?

Je kunt een slimme oven op meerdere manieren besturen. Naast de normale besturing kun je dit bijvoorbeeld via een app op je smartphone of zelfs via je stem doen.

Kan ik mijn reguliere oven slimmer maken?

Met gebruik van een slimme stekker kun je al snel meer doen met je reguliere oven. Zo kun je hem gemakkelijk via Google Home aan- en uitzetten.

Wat kan ik met een slimme oven?

Naast het besturen op afstand, zijn er bij slimme ovens vaak Touch Displays waarmee je de oven gemakkelijk kunt bedienen. Verder zie je vaak slimmere luchtverwarming en schoonmaak-opties.

Wat is de beste slimme oven?

Kijkende naar de belangrijkste aspecten voor een slimme oven, zoals ondersteuning en smart-functies, komt de Siemens HM676G0S6 iQ700 naar voren als de beste slimme oven. Zie bovenaan deze pagina ook de goedkoopste en meest uitgebreide slimme oven.