Slimme oven

Advies voor een slimme oven kopen

slimme oven kopen
Home » Slimme oven

Een slimme oven is een apparaat die niet kan ontbreken in een slim huis. Bepaalde functies maken een oven vandaag de dag erg slim, zoals het op afstand kunnen besturen van je oven met je smartphone. In deze adviesgids vertellen wij je graag alles over slimme ovens. We zetten de beste slimme oven modellen op een rij en bespreken de mogelijke functies en voordelen. Ontdek ook waar je op moet letten bij een slimme oven kopen!

De beste slimme ovens van dit moment

Onze aanbeveling voor een slimme oven

ATAG CX4511C Combi oven
ATAG CX4511C
Combi oven
Siemens HS658GXS6 iQ700
Siemens
iQ700
Bosch HBG676EB6 Serie 8 oven
BESTE KEUZE
Bosch Serie 8
ATAG CX4592C Matrix
ATAG CX4592C Matrix
ATAG CX4611C
ATAG
CX4611C RVS

Functies van een slimme oven

slimme oven schoonmaken

Een slimme oven heeft vaak zelfreinigingsprogramma’s

Een slimme oven heeft diverse functies die een modellen net even wat slimmer maken dan normale ovens. Een goed voorbeeld hiervan is dat je ze op afstand kunt bedienen. Hieronder lichten we deze en tal van andere slimme functies uit.

De 4 belangrijkste functies van een slimme oven:

 1. Te bedienen via app: een functie die een oven slim maakt, is dat deze bediend kan worden via een app. Met deze functie kun je de oven op afstand voorverwarmen en aan of uitzetten. Dit kan vaak met behulp van een bijgeleverde applicatie voor je smartphone of tablet (let op Android en iOS mogelijkheden)
 2. Reinigingsprogramma’s: een andere functie die slimme ovens hebben zijn reinigingsprogramma’s. Met deze programma’s is een slimme oven instaat om zichzelf schoon te maken. Het enige wat je dient te doen is even het vuil eruit vegen. Elk merk heeft zijn eigen reinigingsprogramma: ATAG heeft Aqua Clean Systeem, Siemens ecoClean en Bosch Pyrolyse. Bij pyrolyse wordt de oven tot 480 graden verwarmd, alles wat er dan nog in zit veranderd in as. Je hoeft alleen dus even het as eruit te vegen.
 3. 4D hete lucht: het klinkt niet alleen interessant, het is ook echt een slimme toevoeging voor je oven. Deze functie zorgt ervoor dat het op elke plek in de oven even warm is. Dit gebeurt doordat de ventilator achter in de oven veranderd van draairichting, hierdoor wordt alles geleidelijk verwarmd. Je zult dus geen broodjes meer afbakken, waarbij alleen de bovenkant goed bruin geworden is.
 4. TFT touh display: de meeste ovens hebben ook een ‘TFT touch display’. Zo’n touch display werkt een stuk handiger dan draaiknoppen op de oven. Ook zie je met dit type scherm direct met hoeveel graden de oven verwarmd is en op welke stand deze staat.

Bij het kopen van een slimme oven is het belangrijk dat je bekijkt welke functies een oven heeft. Niet elke slimme oven heeft namelijk dezelfde functies. Per merk kunnen functies erg verschillen let hier daarom goed op!

Voordelen van een slimme oven

oven op afstand bedienen

Oven op afstand bedienen kan vaak met behulp van een smartphone.

Wanneer je er voor kiest om een slimme oven te kopen zitten er natuurlijk ook voordelen aan. Hieronder hebben we de voordelen van een slimme oven op een rij gezet.

 • Bedien op afstand je oven: een voordeel hiervan is dat je tijd bespaart. Ben je nog niet thuis maar dient de oven voor verwarmt te worden dan doe je dit simpel weg op afstand. Kom je thuis dan kun je direct het ovengerecht in de oven plaatsen.
 • Makkelijk schoonmaken: het schoonmaken van een oven kan een hele klus zijn. Door te kiezen voor een oven met een reinigingsprogramma gaat dit niet alleen makkelijker, maar ook beter. Vooral met de mogelijke pyrolyse functie blijft er weinig over van de resten in de oven.
 • Veiliger: de meeste slimme ovens zijn ook veiliger. Zo wordt bijvoorbeeld de deur van de oven niet heet en zit er vaak een speciale kinderbeveiliging op. Hiermee voorkom je dat een kind bijvoorbeeld de deur open kan doen en zich kan bezeren aan de oven. Ook kun je een slimme oven koppelen aan een slimme rookmelder. Verbrand er iets in de oven en begint dit te roken dan zal de rookmelder automatische je oven uit zetten.
 • Diverse standen: wanneer je kiest voor een slimme oven zal deze vaak vele diverse standen hebben. Met deze standen kun je veel meer bereidingen maken met een oven.

Met name de koppeling met andere slimme apparaten of verlichting zorgt voor eindeloos veel mogelijkheden. Let er daarom altijd op of een slimme oven gekoppeld kan worden met jouw domotica systeem. De merken Bosch en Siemens hebben een technologie Home Connect, hiermee kun je bijvoorbeeld Home Connect apparaten met elkaar laten werken.

Bosch HBG676EB6 Serie 8 oven

★★★★★ – “Dé nummer 1 slimme oven in onze ogen. Met name door de functies en veelzijdigheid van de oven.

Onze aanbeveling: Bosch HBG676EB6 Serie 8 slimme oven

In onze ogen is de Bosch HBG676EB6 Serie de beste oven van dit moment. Gezien de functionaliteiten en door deze te vergelijken met andere ovens is dit de meest complete oven. Ook de prijs is aantrekkelijk in vergelijking van de overige ovens. Let wel op dat dit een inbouw oven is, wat ook weer een voordeel kan zijn. Hieronder staan de belangrijkste eigenschappen van deze Bosch oven op een rij.

Eigenschappen

 • PerfectBake en PerfectRoast
 • Home Connect
 • 4D hetelucht
 • TFT touch display
 • Pyrolyse
 • 13 verwarmingssystemen

Onze tips voor een slimme oven kopen

Voor het kopen van een slimme oven geven we je graag nog even wat tips mee, zodat je hier op kunt letten.

 • Check de veiligheidsaspecten: veiligheid staat natuurlijk voorop. Bekijk altijd de veiligheidsaspecten van de oven. Veel ovens hebben bijvoorbeeld een kinderbeveiliging.
 • Lees reviews: het is altijd handig om te lezen hoe andere consumenten een aankoop hebben ervaren. Vaak staat er bij het product klant reviews, hierdoor krijg je een beter beeld van het product.
 • Combi oven: sommige ovens zijn te koop met een combi functie. Met zo’n combi oven is het ook mogelijk om de slimme oven als magnetron te gebruiken. Onze mening: koop alleen een combi als je gebrek hebt aan ruimte. De meeste combi ovens hebben minder vermogen en werken in onze opinie niet altijd even goed. Heb je genoeg ruimte, kies dan voor een oven zonder combi functie. Koop dan los een magnetron mocht je deze nodig hebben.
 • Vergelijk prijzen bij webshops: vergelijk altijd de prijzen van verschillende leveranciers. De prijs kan per webshop verschillen, zo heeft de ene webshop soms een korting die bij de andere webshop niet geldt.

Voor extra advies voor specifieke modellen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Slimme oven vergelijken

Vergelijk de beste slimme ovens op relevante factoren

Slimme ovenEnergielabel Home ConnectInhoudReinigingsprogramma Prijs indicatie
ATAG CX4511C
Combi oven
A+Nee51 literAqua Clean systeem€ 715,-
Siemens
iQ700
A+Ja71 literEcoClean € 1399,-
Bosch HBG676EB6 Serie 8A+Ja71 literPyrolyse € 1187,-
ATAG CX4592C MatrixA+Nee51 literAqua Clean systeem€ 899,-
ATAG
CX4611C RVS
A+Nee50 literGeen€ 849,-

Top merken voor een slimme oven

Van deze merken kun je het best een slimme oven kopen

Bosch slimme ovens

De meeste slimme ovens van Bosch hebben de functie waarmee ze in contact staan met Home Connect. Met Home Connect is het mogelijk om verschillende apparaten met elkaar te koppelen.

Siemens slimme ovens

Ook Siemens slimme ovens kunnen gebruik maken van Home Connect. Zo monitor en bestuur je de ovens niet alleen op afstand, maar koppel je deze ook aan andere apparaten. Een handige functie hiervan is dat je de oven kunt koppelen aan een rookmelder. Detecteert een slimme rookmelder rook? Dan zal deze de oven direct uitschakelen.

Atag slimme oven

ATAG slimme ovens

ATAG is een merk wat bekend staat om verschillende nuttige apparaten voor de keuken. De slogan luidt niets voor niets: “We love to cook“. Ook met de slimme ovens van ATAG kun je de lekkerste gerechten maken in de oven en geniet je van heel veel slimme functies voor binnen een smart home.

Slimme oven ontwikkelingen en nieuws

oven bedienen met app
apparaat op afstand aanzetten
The following two tabs change content below.

Rob

Rob is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl. Hij is van jongs af aan gek op slimme gadgets en alles wat te maken heeft met het slimmer maken van producten en toepassingen. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste online ontwikkelingen, waarover hij schrijft op Smarthomeweb.nl en advies geeft aan lezers. Favoriete smart home merken? FIBARO en Homey!

Laatste berichten van Rob (toon alles)