Slimme meter: wat is het?

slimme meter wat is het

▲ Meterkast © Pixabay

Huizen worden steeds slimmer door nieuwe slimme varianten op oudere producten en systemen. Momenteel zijn netbeheerders bezig om ook de oude energiemeters (zie afbeelding hierboven) te vervangen voor een nieuwe slimme meter.

Wij merken dat er nog steeds heel veel onduidelijkheid heerst over deze slimme meters. In dit bericht proberen we meer duidelijkheid te geven over deze slimme meters.

Wat is een slimme meter?

In 2015 zijn netbeheerders begonnen met het leveren van slimme meters. Een slimme meter moet er voor zorgen dat netbeheerders sneller gegevens kunnen inzien van huishoudens. Een slimme meter registreert automatisch het verbruikte energie en gas: deze informatie wordt direct doorgestuurd naar de netbeheerder. Hierdoor kunnen netbeheerders altijd inzien hoeveel een huishouden precies verbruikt.

Om de twee maanden worden de meterstanden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Hier hoef je zelf niks meer voor te doen (voorheen moest je een keer per jaar de standen doorgeven aan je netbeheerder). Ook krijg je elke maand een overzicht van je netbeheerder met daar in je het verbruik van de maand.

Er wordt vaak beweerd dat een slimme meter ook energiebesparend is, wat in mijn ogen niet zo is. Besparen op je energiekosten moet je natuurlijk zelf doen. Wel word je bewuster van het verbruik van gas en elektriciteit per maand, wat uiteraard minder energieverbruik als resultaat kan hebben.

Wanneer krijg je een slimme meter?

Het is afhankelijk van de netbeheerder wanneer de slimme meter bij jou geplaatst wordt. Iedereen komt in aanmerking voor een zo’n meter. De doelstelling van de netbeheerders zijn om in 2020 bij het grotendeel van Nederlandse huishoudens een meter te plaatsen. De netbeheerder stuurt een brief wanneer ze van plan zijn om bij jou deze meter te plaatsen.

Wil je de slimme meter eerder geplaatst hebben dan kun je voorrang aanvragen. Hiervoor kom je in aanmerking wanneer je zonnepanelen gaat installeren of wanneer er een grote verbouwing op de planning staat, in veel gevallen is dit dan ook gratis. Wil je een slimme meter eerder zonder één van deze redenen, dan zijn daar wel kosten bij gebaat: de kosten van de installatie zijn dan € 72,60. Daarbij is er ook sprake van een wachttijd bij de aanvraag van ongeveer 3 maanden.

Heb je nog geen brief gehad en benieuwd wanneer je aan de beurt bent? Dan kun je op de website van jou netbeheerder kijken wat de planning is en wanneer ze van plan zijn bij jou langs te komen.

Is een slimme meter verplicht?

Een slimme meter is niet verplicht, je kunt deze gewoon weigeren. Je kunt zelf bepalen of je wel of niet een slimme meter wilt hebben. Krijg je een brief van je netbeheerder dat ze de slimme meter komen plaatsen en zie je hier toch vanaf? Laat dan je netbeheerder weten dat je dit liever niet hebt.

Bij het annuleren van een slimme meter zitten geen extra kosten. Wanneer je later toch besluit een slimme meter aan te willen sluiten, worden er installatiekosten gerekend van € 72,60.

Voordelen van een slimme meter

Bij het plaatsten van een slimme meter zitten veel voordelen voor een netbeheerder. Zo kunnen problemen bijvoorbeeld snel opgelost worden, doordat er beter inzicht wordt verkregen waar er iets fout gaat. Ook voor jou zijn er voordelen bij het hebben van een slimme meter:

  • Geen meterstand meer doorgeven: eens per jaar vraagt de energieleverancier naar de meterstanden van het gas en elektriciteit. Met een slimme meter hoef je dit niet meer te doen. Ook voorkom je ermee dat er foutieve informatie doorgeven wordt.
  • Verbruik is maandelijks inzichtelijk: elke maand krijg je van de energieleverancier een overzicht met je gas en energieverbruik. Hierdoor kom je nooit voor verassingen te staan. Ook wanneer er gekke dingen voorkomen in het verbruik kan der direct geschakeld worden.
  • Koppeling met slimme thermostaat: de slimme meter is eenvoudig te koppelen met een slimme thermostaat. Door dit te koppelen kun je zelf bekijken wat je verbruikt en wat het meeste energie verbruikt. Uit onderzoek van energieleveranciers blijkt dat het inzichtelijke maken van het energieverbruik het gebruik hiervan verminderd met 10%. Bekijk hier welke slimme thermostaat varianten er zijn.

Video: Uitleg over plaatsing en werking van de slimme meter door een monteur van Liander

Voor meer duidelijkheid kun je het filmpje bekijken van een slimme meter van Liander. De monteur legt uit wat de werking van een slimme thermostaat is en hoe deze geplaatst wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts