Slimme luchtreiniger

Er is een steeds grotere vraag naar luchtreinigers voor in huis. Lucht reinigen in huis kan de kans op allergische aanvallen verminderen en verbetert de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld de slaapkamer aanzienlijk. Steeds vaker wordt een luchtreiniger als slim bestempeld. Een slimme luchtreiniger kan gekoppeld worden met een smartphone en kan daarbij opgenomen worden in smart home scenario’s. Merkt de slimme luchtreiniger een slechte luchtkwaliteit op? Dan krijg je hierover een notificatie op je telefoon en gaat het apparaat vaak automatisch aan de slag met de lucht reinigen in huis.

Vanwege de grote hoeveelheid slimme luchtreinigers op dit moment, heb ik een adviesgids geschreven. Ik licht de beste slimme luchtreinigers op dit moment uit, ga dieper in op de voordelen en functies van een luchtreiniger voor in huis én geef mijn mening of het reinigen nu echt nodig is.

slimme luchtreiniger

Index: Slimme luchtreiniger

Beste slimme luchtreiniger keuze

Er is ongelooflijk veel keuze op het gebied van luchtreinigers met slimme functies. Het is maar net de vraag wat jij belangrijk vindt: wil je de allerbeste luchtreiniger op dit moment, vind je de prijs belangrijk of wil je degene met de meeste reinigingsmogelijkheden? Ik heb een selectie gemaakt voor elke koop redenatie. Bekijk de beste slimme luchtreiniger, de goedkoopste en de meest uitgebreide luchtreiniger.


Beste keuze

dyson beste slimme luchtreiniger

Dyson Pure Cool Link

Goedkoopste keuze

proairtech zx 9000 luchtreiniger review

ProAirTech ZX 9000

Uitgebreide keuze

Dyson Pure Hot+Cool Link luchtreiniger

Dyson Pure Hot+Cool Link


Slimme luchtreiniger kopen: mijn tips!

Ik heb als doel jou te helpen bij een slimme luchtreiniger kopen die naadloos aansluit op jouw wensen en behoeftes. Daarom heb ik een aantal handige kooptips op een rij gezet die je hierbij kunnen ondersteunen.

 • Kijk naar de verschillende standen: een luchtreiniger heeft vaak verschillende standen en snelheden. Kijk altijd hoeveel degene bezit die jij op het oog hebt en check wat de voordelen zijn van deze standen.
 • Check of deze ook een ventilator is: zoals we eerder aangaven is een van de grote voordelen, dat een luchtreiniger ook dienen als ventilator. Als jij dit graag wilt, dien je goed te kijken of er hier ook sprake van is.
 • Vergelijk modellen op smart functies: er zijn slimme luchtreinigers in verschillende soorten en maten. We raden je aan om de smart functies onderling te vergelijken. Welke kun je bijvoorbeeld koppelen met een smartphone of welke geven een automatische alert. Dit helpt wellicht bij het maken van de juiste beslissing!
 • Koop van bekendere merken: niet alleen slim op het gebied van garantie, maar ook voor de kwaliteit. Bekende smart home merken voor een slimme luchtreiniger zijn onder nadere Philips en Dyson.
 • Lees luchtreiniger ervaringen en reviews: online zijn er tal van reviews te lezen van slimme luchtreinigers. We raden je aan om deze ook door te nemen als je een model op het oog hebt. Zo kom je erachter hoe men dit type ervaren heeft en wat eventueel is tegen gevallen. Weet wat je koopt!

Functies van een luchtreiniger voor in huis

Wanneer jij de leefomgeving in huis belangrijk vindt, is een slimme luchtreiniger kopen geen overbodige luxe. Deze reinigers maken de lucht in specifieke kamer schoon en merken stofdeeltjes op. Laten we de belangrijkste functies eens op een rij zetten.

 • Reinigt de lucht in huis (automatisch): een luchtreiniger is gemaakt voor het reinigen van de lucht in huis. Je kunt kiezen voor grote tot kleine reinigers. Vaak gaat een luchtreiniger automatisch aan de slag bij het detecteren van stoffige of schadelijke deeltjes.
 • Verbetert de luchtkwaliteit: doordat de lucht gereinigd wordt, verdwijnen er bepaalde stofdeeltjes en gassen die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn of kunnen zorgen voor allergische reacties.
 • Te koppelen met je smartphone of tablet: een slimme luchtreiniger kun je vaak koppelen met een applicatie op je smartphone of tablet. Handig, zo kun je namelijk zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. Ook kun je hiermee gegevens over een langere periode terugkijken.
 • Vaak ook gelijk een ventilator: er zijn modellen die niet alleen de lucht reinigen, maar ook dienen als ventilator. Zo heb je een mooie win-win situatie en hoef je geen twee apparaten neer te zetten.
dyson pure hot+cool luchtreiniger

Tip: Dyson Pure als luchtreiniger, verwarmer en koeler

Op zoek naar een luchtreiniger die ook kan dienen als luchtverkoeler én luchtverwarmer? Dan ben je bij de Dyson Pure Hot+Cool 2018 aan het juiste adres. Een slimme luchtreiniger van zeer goede kwaliteit!

Bekijk

Voordelen van luchtzuiveraar slaapkamer

Met de verschillende slimme functies van zo’n luchtzuiveraar, haal je gelijk heel wat voordelen in huis. Met name in de slaapkamer kan het zorgen voor heel veel voordelen.

 • Minder last van allergische aanvallen: doordat verschillende stofdeeltjes uit de lucht verwijderd worden, heb je minder snel kans op een allergische aanval. Denk aan hooikoorts, astma of huisstofmijt. Juist in slaapkamers waar bijvoorbeeld veel dekens en kussens te vinden zijn, is de kans op stof veelal aanwezig.
 • Vaak enorm stil: het valt me op dat luchtreinigers steeds stiller worden. Dit is fijn voor in de slaapkamer, zodat je hier niet wakker van hoeft te liggen. Het is wel belangrijk om altijd naar het maximale geluidsniveau te kijken bij gebruik.
 • Een gezondere leefomgeving: dit is misschien wel het belangrijkste voordeel. Een veel gezondere leefomgeving in je slaapkamer. Hoewel er wordt geadviseerd om altijd een raam op een kiertje te zetten voor een goede ventilatie, is dit nog lang niet altijd voldoende voor een gezonde lucht.

Het is altijd slim om goed te letten op het geluidsniveau van een slimme luchtreiniger. Hoewel ze veelal enorm stil zijn, heb ik modellen gezien die boven de 100 dB uitkwamen. Dit is helemaal belangrijk als je van plan bent om de luchtreiniger ’s nachts aan te zetten of de luchtzuiveraar in de slaapkamer wilt plaatsen.

Dyson luchtreinigers vergelijken

Er zijn tal van luchtreinigers, waarvan er eigenlijk maar een paar écht slim zijn. Hierin spring het merk Dyson er met kop en schouders tussenuit, waardoor ik heb besloten om de verschillende slimme luchtreinigers eens op een rij te zetten. Want waarin verschillende Dyson luchtreinigers nou met elkaar?

DYSON LUCHTREINIGERDYSON PURE HOT+COOL 2018DYSON PURE HOT+COOL LINKDYSON PURE COOL LINKDYSON PURE COOL TOWER 2018
LuchtreinigerJaJaJaJa
LuchtverwarmerJaJaNeeNee
LuchtverkoelerJaJaJaJa
Draaicircel350 graden70 graden70 graden350 graden
Luchtstroom310 liter per seconde204 liter per seconde414 liter per seconde290 liter per seconde
Geluidsniveau63,8 dB60,0 dB63,0 dB64,0 dB
Indicatieprijs€ 610,04€ 536,84€ 595,-€ 585,-
BekijkenBekijkBekijkBekijkBekijk

Conclusie: is de lucht reinigen in huis echt nodig?

Het blijft natuurlijk de vraag of het echt nodig is om de lucht in huis te reinigen. Hierin kan heel duidelijk zijn: ja! Je zult versteld staan hoe slecht het met de luchtkwaliteit in het gemiddelde huis gesteld is. Zelfs in de schoonste huizen is een reiniging vaak op zijn plaats.

Met een slimme luchtreiniger kun je daadwerkelijk zorgen voor een veel betere leefomgeving. Met name voor allergisch gevoelige personen is het een goede toevoeging: zo wordt de lucht direct gereinigd als er stofdeeltjes opgemerkt worden of als er pollen in de lucht zijn. Ook het feit dat je vaak een seintje krijgt op je smartphone is een mooie toevoeging.

FAQ: Veelgestelde vragen over slimme luchtreinigers

Met het bovenstaande advies helpen we je graag met het vinden van de beste luchtreiniger. Wel zijn er veel lezers die soms toch nog vragen hebben over deze smart luchtreinigers. Om deze reden hebben we hieronder de meest gestelde vragen opgesteld en beantwoord.

Moet een slimme luchtreiniger de hele dag aan staan?

Nee dit hoef niet. Een slimme luchtreiniger meet zelf de lucht en gaat aan wanneer de lucht gefilterd dient te worden aan. Een slimme luchtreiniger hoeft dus niet de hele dag aan te staan.

Helpt een slimme luchtreiniger ook tegen huisstofmijt?

Jazeker, een luchtreiniger, filtert de afvalstoffen van de huisstofmijt. Heb je een huisstofmijt allergie dan is een luchtreiniger een goede oplossing om je lucht schoon te houden.

Wat gebeurt er met de stof in de lucht tijdens het filteren?

Een slimme luchtreiniger filtert de lucht die hij naar binnen zuigt. Wanneer de luchtreiniger een HEPA-filter heeft gefilterd,blijven deze de kleinste stofjes en vuiltjes hangen in de filter.

Wat moet ik doen bij vervuilde lucht in huis?

Slimme luchtreinigers reinigen niet alleen de lucht, maar meten de lucht ook. Heb je vervuilde lucht in je huis dan reageert de luchtreiniger hierop. Vervuilde lucht komt niet alleen van binnen, maar kan ook van buiten komen, zoals autogassen. Het mooie van een slimme luchtreiniger is dat deze ook een aanbeveling geeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn doe de ramen dicht of open.