Slimme koffiemachine

slim koffiezetten met app

Je kunt vandaag de dag steeds makkelijker een heerlijk bakje koffie zetten. Met behulp van een slimme koffiemachine kun je op een afstand met een druk op de knop genieten van je favoriete koffie. Door de mogelijkheid om een koppeling te maken met je smartphone, kun je dit zelfs vanuit bed doen. Er zijn tegenwoordig slimme varianten van espressomachines en koffiecupmachines.

Om je op weg te helpen bij het maken van een keuze voor de beste slimme koffiemachine, heb ik een adviesgids geschreven. Hierin licht ik de beste modellen uit, geef ik tips voor het kopen van zo’n smart espresso machine én beschrijf ik de mogelijkheden met bijvoorbeeld via Google Home koffie zetten en voornaamste functies.

Index: Slimme koffiemachine

Beste slimme koffiemachine keuze

Als je op zoek bent naar de beste slimme koffiemachine, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een machine met een groot scala aan koffieopties, zodat je altijd de perfecte kop koffie kunt zetten. Ook is het handig als de machine gemakkelijk te bedienen is, zowel via het bedieningspaneel op de machine zelf als via een app op je smartphone.

Verder is het belangrijk dat je checkt welke slimme functies een koffiemachine heeft. Er zijn bijvoorbeeld machines die met spraak te bedienen zijn of die je op afstand al voor kunt verwarmen. Ook is er een handige slimme functie waarbij de machine onthoudt wat je favoriete koffie is. Kortom, er zijn verschillende slimme koffiemachines met verschillende slimme functies. Wij hebben hieronder een beste keuze voor je gevonden. Deze De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.95.T is een volautomatische espressomachine, waarmee je allerlei verschillende soorten koffies kunt zetten. Je kunt op afstand koffiezetten via je smartphone en het apparaat heeft een automatische koffie- en melkreinigingsprogramma (erg handig).


De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.95.T

Onze favoriet: De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.95.T

In onze ogen is dit de beste slimme koffiemachine van dit moment. De koffiemachine wordt door gebruikers erg goed beoordeeld. Ook heeft dit model veel slimme functies en kun je allerlei soorten koffies zetten.


Top 10 smart koffiemachines

Het aanbod aan slimme koffiemachines is er erg groot. Naast het verschil in functies, zit er ook een groot prijsverschil in deze apparaten. Daarom hebben we hieronder een top 10 smart koffiemachines gemaakt. Deze top 10 bestaat uit 10 koffiemachines die alle slimme functies hebben en goed beoordeeld worden door consumenten. Per model lees je de specificaties van de machine en de pluspunten.


De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.95.T

1. De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.95.T

Deze machine van De’Longhi is een erg goede keuze. Naast dat de machine van gebruikers een goede beoordeling krijgt, heeft de machine verschillende goede en slimme functies. Je kunt de machine op afstand bedienen met een app, zo kun je het apparaat alvast voorverwarmen of koffie zetten.


Siemens EQ.700 Integral TQ705R03

2. Siemens EQ.700 Integral TQ705R03

Ook deze smart koffiemachine van Siemens is een goede keuze. Dit model kan allerlei verschillende koffies zetten, denk aan espresso of cappuccino. Daarbij kan je met dit model voor 20 verschillende personen favoriete instellingen opslaan, zo heb je altijd je favoriete koffie met 1 druk op de knop.


De'Longhi PrimaDonna Elite Experience ECAM 650.85.MS

3. De’Longhi PrimaDonna Elite Experience ECAM 650.85.MS

De De’Longhi koffiemachines worden door consumenten erg goed beoordeeld, waaronder dit model. Deze koffiemachine heeft slimme functies, zo kun je het apparaat bedienen met app of persoonlijke voorkeuren instellen.


JURA S8

4. JURA S8

Het JURA S8 is een volautomatische koffiemachine, waarmee je allerlei soorten koffies kunt zetten. Ook heeft dit model slimme functies en kun je de machine of afstand bedienen met app.


JURA E4

5. JURA E4

Deze JURA E4 is ook een goede keuze voor een slimme koffiemachine. Dit model wordt door consumenten erg goed beoordeeld, heeft slimme functies en is qua prijs ook een interessante keuze.


Nivona CafeRomatica 960

6. Nivona CafeRomatica 960

Deze Nivona CafeRomatica 960 is een goede keuze voor een smart koffiemachine. Dit model wordt door gebruikers erg goed beoordeeld en heeft slimme functies. Je kunt koffievoorkeuren vooraf instellen en de machine met een app op je smartphone of tablet bedienen.


Melitta Barista T Smart F83/0-101

7. Melitta Barista T Smart F83/0-101

Nog een slimme koffiemachine met leuke slimme functies. Je kunt vooraf voorkeursinstellingen doorgeven. Ook heeft dit model twee reservoirs voor bonen, zo kun je ook verschillende smaken koffie toevoegen.


Nivona NICR680

8. Nivona NICR680

Deze koffiemachine van Nivona is vrij compact en is met de Nivona app te bedienen. Je kunt vooraf instelde koffiesmaken maken, met verschillende sterktes. Zo heeft iedereen altijd zijn favoriete koffies.


Siemens EQ9+ S500 TI9553X1RW Home Connect

9. Siemens EQ9+ S500 TI9553X1RW Home Connect

Deze Siemens slimme koffiemachine is te koppelen met Home Connect. Home Connect is vervolgens ook weer te koppelen met Google Home. Je kunt deze koffiemachine dus koppelen met Google Home. Ook kun je dit apparaat met app bedienen en koffievoorkeuren in de app aangeven, zo heeft iedereen altijd zijn favoriete koffie.


Nivona CafeRomatica 660

10. Nivona CafeRomatica 660

Nog een slimme koffiemachine van Nivona. Ook dit model kun je bedienen via je smartphone in de Nivona app. Daarbij kun je favoriete instellingen doorgeven in de app, hierdoor heeft iedereen altijd zijn favoriete koffie.


Hoe werkt een slimme koffiemachine

In de basis werkt een slimme koffiemachine op dezelfde manier als een traditionele koffiemachine. Echter, heeft een smart koffiezetapparaat functies die een koffieapparaat slim maken. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van verschillende slimme functies die slim koffieapparaat kan hebben. Let wel op dat elk koffieapparaat weer verschillende slimme functies heeft, zo zijn er maar een paar koffiezetapparaten die je bijvoorbeeld kunt koppelen aan Google Home.

 • Op vooraf ingestelde tijden koffiezetten of het apparaat voorverwarmen.
 • Koppelen met andere slimme apparaten.
 • Koffiesmaken personaliseren per persoon, zo krijgt iedereen altijd zijn favoriete koffie.

Verder kun je bij sommige slimme koffiemachines ook kiezen uit verschillende soorten koffie, zoals espresso, cappuccino en latte macchiato. Dit doe je door middel van een keuzemenu op het bedieningspaneel of via een app. De machine zal dan automatisch de juiste hoeveelheden koffie, melk en water gebruiken om de gewenste soort koffie te zetten.

Smart koffiemachine kopen: waar op letten?

Natuurlijk wil ik je graag helpen bij het maken van de juiste keuze. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het aantal gebruikers dat wilt genieten van de slimme mogelijkheden als het onthouden van een favoriet bakje koffie. Ik heb een aantal handige kooptips op een rij gezet, die jou kunnen helpen bij het kopen van een geschikte slimme koffiemachine.

 • Check het aantal gebruikersprofielen: hoeveel personen in jouw huishouden maken gebruik van de machine strakjes? Bepaal het aantal en ga op zoek naar een koffiemachine wat voldoende gebruikersprofielen heeft. Dit voorkomt dat je straks alsnog telkens de instellingen per bakje koffie dient te wijzigen.
 • Kijk naar app ondersteuning: je bent op zoek naar een slimme variant waarbij je gebruik kunt maken van een app om je instellingen te doen en op afstand een bakje koffie te zetten. Chck daarom altijd of er sprake is van app ondersteuning, zo ja: controleer ook of jouw smartphone compatibel is met deze applicatie.
 • Controleer het type koffiemachine: zoals je wellicht weet zijn er volautomatische espressomachines en bijvoorbeeld koffiecupmachines. Welk type machine is jouw favoriet? Kijk altijd goed om wat voor machine het gaat!
 • Integraties binnen je smart home: ben jij van plan om straks via Google Home koffie te zetten met spraak? Ga dan altijd op zoek naar modellen die hier compatibel mee zijn of bijvoorbeeld werken via een domotica platform (ga ik straks dieper op in!).

Functies van een slimme espressomachine

Het is slim om goed in te zoomen op de verschillende mogelijkheden van een smart koffiemachine. Wat is nu eigenlijk ‘slim koffiezetten’ en wat kun je allemaal met zo’n slimme espressomachine? Ik som de belangrijkste functies voor je op.

 • Koffie zetten via je smartphone: een van de mooiste functies van deze koffiemachines is dat je eenvoudig koffie kunt zetten via je smartphone. Middels een bijhorende app kun je vanuit bed of tijdens het tandenpoetsen alvast je bakje koffie zetten.
 • Onthouden van je favoriete bakje koffie: iedereen drinkt zijn bakje koffie anders. Stel je favoriete bakje helemaal zelf samen met persoonlijke instellingen en laat de koffiemachine jouw bakje onthouden. Zo geniet je met een druk op de knop van het bakje koffie of espresso hoe jij hem het liefste drinkt.
 • Automatische ontkalker: het maandelijks ontkalken is bij slimme varianten vaak verleden tijd. Middels een automatische ontkalker heb je er maanden geen omkijken naar en gaat je koffiezetapparaat langer mee. Dit is tevens positief voor de smaak en de kwaliteit van de koffie.
 • Instelbare temperatuur: ik heb wel eens een bakje koffie onder een machine vandaan gehaald die lauw was. En een andere keer leek het wel een kokend bakje koffie. Met een slimme machine kun je nu zelf bepalen wat de gewenste temperatuur is! Geen tijd om het bakje ’s ochtends af te laten koelen? Zet de temperatuur dan wat lager.

slim koffiezetten met app

Met slimme koffiemachines kun je je favoriete koffie zetten via je smartphone

Koppel je koffiezetapparaat aan Google Home

Wanneer je een smart home systeem hebt, wil je natuurlijk dat alles met elkaar werkt. We krijgen daarom vaak de vraag is er ook een koffiezetapparaat voor Google Home? Wanneer je dit wilt heb je twee verschillende keuzes, je kunt namelijk een slimme koffiemachine kopen of een slimme stekker gebruiken met je huidige koffieapparaat.

Google Home heeft zelf geen koffiemachines, maar je kunt wel een slimme koffiemachine kopen die je kunt koppelen met Google Home. Hiervoor zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de Siemens EQ9+ S500 TI9553X1RW Home Connect. Deze smart koffiemachine werkt met het Home Connect platform van Siemens. Dit platform is vervolgens weer te koppelen met Google Home. Met deze koppeling kun je vervolgens het koffiezetapparaat meenemen in je scenario’s die je maakt in de Google Home app. Handig is bijvoorbeeld om het koffieapparaat te koppelen met een wekker, zodat wanneer de wekker afgaat de koffiemachine automatisch start met opwarmen.


Siemens EQ9+ S500 TI9553X1RW Home Connect

Siemens EQ9+ S500 TI9553X1RW Home Connect

Deze Siemens slimme koffiemachine is te koppelen met Home Connect. Home Connect is vervolgens ook weer te koppelen met Google Home. Je kunt deze koffiemachine dus koppelen met Google Home. Ook kun je dit apparaat met app bedienen en koffievoorkeuren in de app aangeven, zo heeft iedereen altijd zijn favoriete koffie.


Bij het koppelen van een slimme koffiemachine aan Google Home, kun je bijvoorbeeld genieten van de volgende mogelijkheden.

 • Met spraak het koffiezetapparaat aanzetten: je kunt via Google Home specifieke apparaten aanzetten met spraak. Dit gaat met tussenkomst van een slimme stekker, waarop je de koffiemachine aansluit. Door de stekker ‘koffiemachine’ te noemen, kun je op die manier met spraak de koffiemachine aan- en uitzetten.
 • De koffiemachine integreren in smart home scenario’s: wil je bij thuiskomst het koffiezetapparaat aan laten springen? Deze en andere smart home scenario’s zijn mogelijk als je de koffiemachine integreert met Google Assistant. De mogelijkheden worden groter wanneer je in het bezit bent van Homey of IFTTT gebruikt voor je smart home.

Oplossing: met Google Home koffiezetten via slimme stekker

Wil je gebruik blijven maken van je huidige koffieapparaat, dan kun ook gebruik maken van een slimme stekker. Deze slimme stekker kun je vervolgens op een tijdslot zetten of je kunt hem via de app aanzetten. Wel is het belangrijk dat je dan een koffieapparaat hebt die automatisch aangaat wanneer je de stekker erin doet. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruik maken van een filterkoffieapparaat, die je vooraf vult met koffie en water. Wanneer de slimme stekker vervolgens aangaat, wordt er automatisch koffie gezet. Gebruik vervolgens onderstaande stappenplan:

 1. Koppel een slimme stekker met Google Assistant
 2. Geef de slimme stekker de naam ‘Koffiemachine’
 3. Sluit je huidige koffiemachine aan op de slimme stekker
 4. Zeg bijvoorbeeld: “Hé Google, zet koffiemachine aan”

Uiteraard dien je hiervoor wel een smart plug te hebben die kan communiceren met Google Home. Daarbij is het ook belangrijk om een koffiezetapparaat te hebben die een aan/uit functie heeft die geschakeld blijft staan. Wanneer jij het stroom aansluit dient de aan knop ingedrukt te zijn, zodat de koffie gezet kan worden.

koffie zetten met google home

Met een slimme stekker kun je koffiezetten via Google Home


gigaset stekker

Mijn tip: Gigaset Smart Home stekker

Met deze slimme stekker maak je eenvoudig een koppeling met Google Assistant. Sluit je koffiemachine aan op de stekker en je kunt koffie zetten via Google Home!


Conclusie: is een koffiemachine nu echt slim?

De koffiemachines vandaag de dag zijn zeker een stuk slimmer. Met name de mogelijkheid om specifieke instellingen te doen via je smartphone kan erg slim zijn, vanwege het feit dat de machine je favoriete bakje koffie kan onthouden.

Het op afstand aanzetten van het koffiezetapparaat is niet echt van toegevoegde waarde. Je moet alsnog een bakje onder het apparaat plaatsen en ook dien je hem natuurlijk op te halen bij het automaat. Het is uiteraard wel handig als jij een machine hebt die op dient te warmen.

Het meest slimme in mijn ogen is door gebruik te maken van een slimme stekker bij het zetten van koffie via een oudere machine. Wanneer jij bijvoorbeeld een filterkoffieapparaat hebt, kun je deze vanuit bed activeren. Kom je beneden? Dan kun jij genieten van een vers bakje koffie. Je kunt hiervoor het best gebruik maken van een slimme stekker, die je bijvoorbeeld kunt koppelen aan Google Home.

FAQ: veelgestelde vragen over een slimme koffiemachine

Bekijk hieronder vragen die vaak worden gesteld over slimme koffiemachines. Wij hebben zo goed mogelijk deze vragen beantwoord, zodat je meer achtergrond informatie hebt over deze smart koffiemachines.

Kan ik met spraak een slimme koffiemachine aanzetten?

Ja, wanneer je het apparaat toevoegt aan Google Home, dan kun je het apparaat met spraak aan- en uitzetten.

Kan ik mijn koffiemachine slimmer maken?

Ja, dat kan! Door je machine aan te sluiten met een slimme stekker, is deze aan- en uit te zetten met bijvoorbeeld Google Home.

Is koffie uit een slimme koffiemachine anders dan bij gebruikelijke apparaten?

Net zoals bij gebruikelijke koffiemachines, heb je veel keuze op gebied van soorten koffie. Je kunt kiezen uit verschillende formaten cups, pads of bonen, afhankelijk van je keuze koffiemachine. Kan ik de temperatuur zelf instellen bij een slimme koffiemachine?

Kan ik de temperatuur zelf instellen bij een slimme koffiemachine?

Ja, bij veel apparaten heb je de mogelijkheid om de temperatuur naar je voorkeur in te stellen. Wanneer je s ‘ochtends bijvoorbeeld weinig tijd hebt, kun je je koffie wat kouder laten zetten.