slimme koffiemachine
Bram Tigchelaar Laatste update: 04-11-2020
 • Advies

Je kunt vandaag de dag steeds makkelijker een heerlijk bakje koffie zetten. Met behulp van een slimme koffiemachine kun je op een afstand met een druk op de knop genieten van je favoriete koffie. Door de mogelijkheid om een koppeling te maken met je smartphone, kun je dit zelfs vanuit bed doen. Er zijn tegenwoordig slimme varianten van espressomachines en koffiecupmachines.

Om je op weg te helpen bij het maken van een keuze voor de beste slimme koffiemachine, heb ik een adviesgids geschreven. Hierin licht ik de beste modellen uit, geef ik tips voor het kopen van zo’n smart espresso machine én beschrijf ik de mogelijkheden met bijvoorbeeld via Google Home koffie zetten en voornaamste functies.

Beste slimme koffiemachine keuze

Tegenwoordig is de keuze voor een slim koffiezetapparaat enorm groot. Van koffiemachines met enorm uitgebreide mogelijkheden tot simpele modellen voor het zetten van een kopje koffie via een app. Ik heb een selectie gemaakt voor drie koopmotivaties: de beste koffiemachine, de goedkoopste slimme variant en het meest eenvoudige model.

Beste keuze

de longhi dinamica plus
De’Longhi
Dinamica Plus
ECAM 370.95.T.

Goedkope keuze

nivona slimme espressomachine
Nivona
Espressomachine
NICR 660

Eenvoudige keuze

melitta barista slimme espressomachine
Melitta Barista
T Smart
F830-101

robbertRob’s advies: De beste slimme koffiemachine op dit moment is de De’Longhi Dinamica Plus. Deze volautomatische espressomachine kun je bedienen via een app en is van zeer goede kwaliteit. Bij een klein budget maak je een goede keuze met de Nivona NICR660. Als je echter wilt genieten van een zo’n makkelijk mogelijk gebruik, kun je het beste kiezen voor de Melitta Barista T Smart F830-101. De instellingen en mogelijkheden van deze slimme espressomachine zijn hier kinderlijk eenvoudig.

Smart koffiemachine kopen: waar op letten?

Natuurlijk wil ik je graag helpen bij het maken van de juiste keuze. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het aantal gebruikers dat wilt genieten van de slimme mogelijkheden als het onthouden van een favoriet bakje koffie. Ik heb een aantal handige kooptips op een rij gezet, die jou kunnen helpen bij het kopen van een geschikte slimme koffiemachine.

 • Check het aantal gebruikersprofielen: hoeveel personen in jouw huishouden maken gebruik van de machine strakjes? Bepaal het aantal en ga op zoek naar een koffiemachine wat voldoende gebruikersprofielen heeft. Dit voorkomt dat je straks alsnog telkens de instellingen per bakje koffie dient te wijzigen.
 • Kijk naar app ondersteuning: je bent op zoek naar een slimme variant waarbij je gebruik kunt maken van een app om je instellingen te doen en op afstand een bakje koffie te zetten. Chck daarom altijd of er sprake is van app ondersteuning, zo ja: controleer ook of jouw smartphone compatibel is met deze applicatie.
 • Controleer het type koffiemachine: zoals je wellicht weet zijn er volautomatische espressomachines en bijvoorbeeld koffiecupmachines. Welk type machine is jouw favoriet? Kijk altijd goed om wat voor machine het gaat!
 • Integraties binnen je smart home: ben jij van plan om straks via Google Home koffie te zetten met spraak? Ga dan altijd op zoek naar modellen die hier compatibel mee zijn of bijvoorbeeld werken via een domotica platform (ga ik straks dieper op in!).

Functies van een slimme espressomachine

Het is slim om goed in te zoomen op de verschillende mogelijkheden van een smart koffiemachine. Wat is nu eigenlijk ‘slim koffiezetten’ en wat kun je allemaal met zo’n slimme espressomachine? Ik som de belangrijkste functies voor je op.

 • Koffie zetten via je smartphone: een van de mooiste functies van deze koffiemachines is dat je eenvoudig koffie kunt zetten via je smartphone. Middels een bijhorende app kun je vanuit bed of tijdens het tandenpoetsen alvast je bakje koffie zetten.
 • Onthouden van je favoriete bakje koffie: iedereen drinkt zijn bakje koffie anders. Stel je favoriete bakje helemaal zelf samen met persoonlijke instellingen en laat de koffiemachine jouw bakje onthouden. Zo geniet je met een druk op de knop van het bakje koffie of espresso hoe jij hem het liefste drinkt.
 • Automatische ontkalker: het maandelijks ontkalken is bij slimme varianten vaak verleden tijd. Middels een automatische ontkalker heb je er maanden geen omkijken naar en gaat je koffiezetapparaat langer mee. Dit is tevens positief voor de smaak en de kwaliteit van de koffie.
 • Instelbare temperatuur: ik heb wel eens een bakje koffie onder een machine vandaan gehaald die lauw was. En een andere keer leek het wel een kokend bakje koffie. Met een slimme machine kun je nu zelf bepalen wat de gewenste temperatuur is! Geen tijd om het bakje ’s ochtends af te laten koelen? Zet de temperatuur dan wat lager.
slim koffiezetten met app

Met slimme koffiemachines kun je je favoriete koffie zetten via je smartphone

de longhi dinamica plus

Mijn advies: De’Longhi Dinamica Plus

Deze De’Longhi Dinamica Plus is een goede keuze voor een koffiemachine met de verschillende smart functies.

Slimme koffiemachine Google Home mogelijkheden

Zoals je wellicht van mij gewend bent, ga ik altijd op zoek naar integratie mogelijkheden met slimme apparaten. Zo ook met een slimme koffiemachine, waarbij ik bijvoorbeeld de wens heb om deze met spraak te kunnen bedienen.

Bij het koppelen van een slimme koffiemachine aan Google Home, kun je bijvoorbeeld genieten van de volgende mogelijkheden.

 • Met spraak het koffiezetapparaat aanzetten: je kunt via Google Home specifieke apparaten aanzetten met spraak. Dit gaat met tussenkomst van een slimme stekker, waarop je de koffiemachine aansluit. Door de stekker ‘koffiemachine’ te noemen, kun je op die manier met spraak de koffiemachine aan- en uitzetten.
 • De koffiemachine integreren in smart home scenario’s: wil je bij thuiskomst de koffiezetapparaat aan laten springen? Deze en andere smart home scenario’s zijn mogelijk als je de koffiemachine integreert met Google Assistant. De mogelijkheden worden groter wanneer je in het bezit bent van Homey of IFTTT gebruikt voor je smart home.

Oplossing: met Google Home koffiezetten via slimme stekker

Nog niet ontzettend lang geleden werd de Smarter Coffee V2 geïntroduceerd. Dit was het enige koffiezetapparaat wat direct een verbinding kon maken met Google Assistant. Hoewel ik je deze koffiemachine graag aan zou willen raden, is deze helaas nergens meer te koop.

Toch heb ik een alternatieve oplossing gevonden, om alsnog koffie te kunnen zetten via Google Home. Dit kan namelijk eenvoudig met een slimme stekker. Je kunt hiervoor de volgende stappen volgen:

 1. Koppel een slimme stekker met Google Assistant
 2. Geef de slimme stekker de naam ‘Koffiemachine’
 3. Sluit je huidige koffiemachine aan op de slimme stekker
 4. Zeg bijvoorbeeld: “Hé Google, zet koffiemachine aan”

Uiteraard dien je hiervoor wel een smart plug te hebben die kan communiceren met Google Home. Daarbij is het ook belangrijk om een koffiezetapparaat te hebben die een aan/uit functie heeft die geschakeld blijft staan. Wanneer jij het stroom aansluit dient de aan knop ingedrukt te zijn, zodat de koffie gezet kan worden.

koffie zetten met google home

Met een slimme stekker kun je koffiezetten via Google Home

gigaset stekker

Mijn tip: Gigaset Smart Home stekker

Met deze slimme stekker maak je eenvoudig een koppeling met Google Assistant. Sluit je koffiemachine aan op de stekker en je kunt koffie zetten via Google Home!

Conclusie: is een koffiemachine nu echt slim?

De koffiemachines vandaag de dag zijn zeker een stuk slimmer. Met name de mogelijkheid om specifieke instellingen te doen via je smartphone kan erg slim zijn, vanwege het feit dat de machine je favoriete bakje koffie kan onthouden.

Het op afstand aanzetten van het koffiezetapparaat is niet echt van toegevoegde waarde. Je moet alsnog een bakje onder het apparaat plaatsen en ook dien je hem natuurlijk op te halen bij het automaat. Het is uiteraard wel handig als jij een machine hebt die op dient te warmen.

Het meest slimme in mijn ogen is door gebruik te maken van een slimme stekker bij het zetten van koffie via een oudere machine. Wanneer jij bijvoorbeeld een filterkoffieapparaat hebt, kun je deze vanuit bed activeren. Kom je beneden? Dan kun jij genieten van een vers bakje koffie. Je kunt hiervoor het best gebruik maken van een slimme stekker, die je bijvoorbeeld kunt koppelen aan Google Home.

FAQ: veelgestelde vragen over een slimme koffiemachine

Bekijk hieronder vragen die vaak worden gesteld over slimme koffiemachines. Wij hebben zo goed mogelijk deze vragen beantwoord, zodat je meer achtergrond informatie hebt over deze smart koffiemachines.

Kan ik met spraak een slimme koffiemachine aanzetten?

Ja, wanneer je het apparaat toevoegt aan Google Home, dan kun je het apparaat met spraak aan- en uitzetten.

Kan ik mijn koffiemachine slimmer maken?

Ja, dat kan! Door je machine aan te sluiten met een slimme stekker, is deze aan- en uit te zetten met bijvoorbeeld Google Home.

Is koffie uit een slimme koffiemachine anders dan bij reguliere apparaten?

Net zoals bij reguliere koffiemachines, heb je veel keuze op gebied van soorten koffie. Je kunt kiezen uit verschillende formaten cups, pads of bonen, afhankelijk van je keuze koffiemachine. Kan ik de temperatuur zelf instellen bij een slimme koffiemachine?

Kan ik de temperatuur zelf instellen bij een slimme koffiemachine?

Ja, bij veel apparaten heb je de mogelijkheid om de temperatuur naar je voorkeur in te stellen. Wanneer je s ‘ochtends bijvoorbeeld weinig tijd hebt, kun je je koffie wat kouder laten zetten.

Heb je nog vragen omtrent een slimme koffiemachine? Laat het ons dan weten via ons contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Recente artikelen over slimme koffiemachines

siri vragen
Saeco GranBaristo Avanti HD8977 review