Slimme koelkast

Een slimme koelkast, ook wel een smart koelkast genoemd, is een interessante smart home toevoeging voor in de keuken. Dit type koelkasten is vaak voorzien van een handig display aan de voorzijde van de koelkast. Daarbij zijn er ook modellen die voorzien zijn van een camera, die je kunt activeren op je smartphone. Vanwege de velen vraagtekens die ontstaan bij de toegevoegde waarde van zo’n smart koelkast, heb ik besloten om er een adviesgids voor te schrijven.

In deze adviesgids ga ik dieper in op de mogelijkheden met een slimmere koelkast, beschrijf ik de voordelen en licht ik de beste keuzes uit. Geen tijd om mijn complete gids door te lezen? Navigeer dan via de inhoudsopgave naar een specifiek onderwerp.

Index: Slimme koelkast

Beste slimme koelkast modellen

Op het gebied van koelkasten zijn er ongelooflijk veel keuzes. Ook bij slimme varianten. Om je wegwijs te maken bij het maken van een goede keuze, heb ik een selectie beste slimme koelkasten gemaakt. Check de beste kwaliteit, de goedkoopste keuze of de meest luxe variant in mijn ogen.

Beste keuze

Samsung RS6HA8891B1 Family Hub

Samsung RS6HA8891B1 Family Hub

Budget keuze

Haier HFW7720ENMB

Haier HFW7720ENMB

Uitgebreide keuze

LG GMX945MC9F InstaView Door-in-Door

LG GMX945MC9F InstaView Door-in-Door


robbert

Advies van Rob: De beste slimme koelkast op dit moment is de Samsung Family Hub 3.0. Voorzien van een mooi entertainment scherm en eenvoudig te koppelen binnen je smart home (en smartphone). Een goedkopere keuze is de Bosch KGN36HI32 Serie 6, die je kunt koppelen via Home Connect. Heb je een grotere keuken en een groter budget? Dan kun je flink uitpakken met de Amerikaanse koelkast variant van de Samsung Family Hub 3.0!

Slimme koelkast kopen: waar moet je op letten?

Bij het kopen van een koelkast, ongeacht of deze slim is, zijn er sowieso een aantal zaken waar je goed op moet letten. Denk aan het energielabel, de inhoud van de koelkast en de afmetingen. Om jou op weg te helpen bij het maken van een goede keuze bij een slimme koelkast kopen, heb ik mijn belangrijkste tips op een rij gezet.

 • Bekijk energieklasse van de koelkast: uiteraard is het slim om te letten op het energielabel van de slimme koelkast. Ik raad je aan om te gaan voor een A+++ koelkast. Dit label zie je vaker terug bij slimme varianten, dus dat moet goed komen.
 • Ga na hoe groot de inhoud dient te zijn: hoeveel eten sla jij wekelijks op? Ga op zoek naar een koelkast die niet te klein, maar zeker ook niet te groot is. Een te grote koelkast is onnodig en is ook van invloed op je energierekening.
 • Check mogelijke koppelingen: wil je de slimme koelkast integreren binnen je smart home? Bekijk dan altijd koppeling mogelijkheden. Zo kun je bij een Samsung slimme koelkast een Samsung TV verbinden, terwijl andere koelkasten werken met Home Connect.
 • Controleer smart functies: helaas worden nieuwe koelkasten steeds vaker standaard als ‘smart’ bestempeld, terwijl dit helemaal geen slimme variant hoeft te zijn. Mijn tip: lees je altijd in en check alle functies van de koelkast. Is er bijvoorbeeld wel sprake van een mogelijkheid om de koelkast te koppelen met je smartphone?
 • Afmetingen en inbouw-mogelijkheden: met name slimme varianten zijn vaak niet bedoeld om in te bouwen. Let hier altijd goed op, evenals de afmetingen, zodat de smart fridge straks past in jouw keuken.

Let op het energielabel van de koelkast

Bij een koelkast, ongeacht of het om een slimme variant gaat, is de beste keuze altijd A+++. Dit zijn de meest zuinige koelkasten. Het is dan ook een mega belangrijke tip om hier goed op te letten. Bekijk de verschillende energielabels die er zijn (van meest naar minst energiezuinig):

 • Energielabel A+++
 • Energielabel A++
 • Energielabel A+
 • Energielabel A
 • Energielabel B
 • Energielabel C
 • Energielabel D

Naast het checken van het energielabel van de smart koelkast, is ook de jaarlijkse stroomverbruik in kWh belangrijk om te controleren. Ook dit ontdek je op het energielabel. Wanneer jij meerdere koelkasten op het oog hebt, is het belangrijk om het kWh te vergelijken van koelkasten met nagenoeg dezelfde inhoud. Dit is namelijk afhankelijk van het jaarlijkse kWh verbruik, anders vergelijk je appels met peren.

Functies van een smart koelkast

In vergelijking met standaard koelkasten, hebben smart varianten een paar opvallende mooie extra’s. Door enkele van deze eigenschappen kun je voedsel vaak tot wel twee keer langer bewaren en is het ontdooien van je koelkast verleden tijd. Ik zet de belangrijkste smart functies op een rij.

 • Vaak meer ruimte: wat enorm opvalt bij een slimme koelkast, is dat er vaak sprake is van meer ruimte zonder dat de koelkast hiermee ontzettend groot wordt. Zie het als een smart TV waarvan de behuizing steeds smaller wordt.
 • Koelkast en vriesvak apart gekoeld: bij slimme koelkasten wordt de koelkast vaak apart gekoeld van het vriesvak. Bij Samsung koelkasten heet deze technologie Twin Cooling.
 • Geen ijsophoping: door nieuwe technologieën hoef je niet meer de koelkast te ontdooien. Dit wordt ook wel de ‘No Frost’ functie genoemd.
 • Camera in de koelkast: sta je in de supermarkt en weet je niet zeker of je nog melk in huis moet halen? Bekijk direct via de ingebouwde camera wat er nu nog in de koelkast te vinden!
 • Te koppelen aan je smartphone: er zijn verschillende slimme varianten die je kunt koppelen met je smartphone. Met deze koppeling kun je dus de eerder benoemde camera activeren.

smart koelkast met camera

Met een slimme koelkast check je via de camera snel je actuele pils-voorraad

Populair: slimme koelkast Samsung

Als ik kijk naar de merken op het gebied van smart koelkasten, springt er eigenlijk één merk tussenuit: Samsung. Met de Family Hub 3.0 lijn biedt Samsung een super slimme variant aan die onder andere voorzien is van een groot entertainment scherm aan de voorzijde van de koelkast. Ik zet de belangrijkste pluspunten van een Samsung slimme koelkast op een rij.

 1. No Frost functie: dit is echt goud! Het leeghalen en ontdooien van een koelkast wordt hiermee verleden tijd. Dankzij No Frost is er geen sprake van ijsophoping.
 2. Twin Cooling: de slimme koelkasten van Samsung koelen het vriesvak en de koelkast apart, in tegenstelling tot normale koelkasten. Hiermee blijft het eten tot twee keer zo lang vers.
 3. Metal Cooling-afvoer: de temperatuur blijft constant behouden in de koelkast, ook als je de deur tijdelijk opent. Ook dit zorgt voor het langer vers houden van voedsel
 4. Entertainment: met een groot display op de voorzijde kun je onder andere inspiratie op doen voor recepten. Stapje verder? Stream dan je Samsung televisie beeldscherm naar het entertainment scherm. Er is vaak nog meer te koppelen via SmartThings, het smart home platform van Samsung.
 5. Organiseren en notities maken: het entertainment scherm kan nog voor meer gebruikt worden. Wat dacht je van persoonlijke notities of het bijhouden van een gezamenlijke agenda met het hele gezin?

Slimme Samsung koelkasten vergelijken

Als je interesse hebt in een Samsung Family Hub 3.0, kun je al snel afvragen welke je moet kiezen. Er zijn namelijk twee soorten: een Amerikaans model en een koel/vries combinatie. Het is slim om goed te kijken naar de verschillen, waaronder de inhoud van de slimme koelkast.

SAMSUNG SLIMME KOELKASTsamsung amerikaanse slimme koelkastsamsung family hub 3.0 slimme koelkast
TypeRS68N8941SL/EFRB38M7998S4
ModelAmerikaanse koelkastKoel/vriescombinatie
Hoogte193 centimeter175 centimeter
Adviesprijs€ 2559,-€ 1972,-
Water- en ijsdispenserJaNee
No FrostJaJa
EnergieklasseA+++A++
Inhoud237 liter130 liter
BekijkBekijk

Meest innovatief: slimme koelkast LG

Dat er in deze tijd flink door geïnnoveerd wordt op het gebied van smart koelkasten bewijst LG. Onlangs is er een nieuw model aangekondigd die voorzien is van glazen deuren: klop je op de deur dan gaat de verlichting aan.

Het gaat om de LG GSC960NEAZ Door-in-Door koelkast, beter bekend als de Knock Knock koelkast. Door de zogeheten InstaView techniek, kun je zonder de koelkastdeur te hoeven openen de inhoud van de koelkast bekijken. Deze smart koelkast is ook te bedienen via een app en te koppelen met andere slimme apparaten, waarmee het een interessant model kan zijn voor binnen een smart home.

Bekijk onderstaande video voor een goed beeld van deze slimme koelkast van LG.

Conclusie: is de koelkast nu echt veel slimmer?

Een koelkast is zeker een stuk slimmer dan voorheen. Dit zorgt voor twee typen voordelen: gemak en het minder weg hoeven gooien van voedsel. Er zijn bij het kopen van een slimme koelkast wel een aantal zaken waar je goed op moet letten, waaronder de koppeling mogelijkheden.

Met het oog op een smart home is het interessant om juist te kijken naar modellen die kunnen communiceren met andere producten. Denk aan de Family Hub 3.0 lijn van Samsung, waarmee je de koelkast kunt integreren binnen je smart home via SmartThings.

FAQ

Zit je na het lezen van bovenstaande slimme koelkast adviesgids nog met vragen? Lees hieronder of je vraag er staat voor meer informatie over smart koelkasten.

Wat kun je met een slimme koelkast?

Er zijn veel mogelijkheden met een slimme koelkast, zo kun je zien wat er in zo’n koelkast zit zonder hem te openen. Ook wordt bijvoorbeeld ijs ophoping tegengegaan en kun je de koelkast koppelen aan je smartphone.

Wat is de beste slimme koelkast?

De Family Hub 3.0 van Samsung komt in onze ogen naar voren als de beste slimme koelkast. We keken naar een aantal belangrijke aspecten, denk aan: energieklasse, inhoud, smart-functies en koppelingen.

Is een slimme koelkast zuiniger?

Doordat je een slimme koelkast minder vaak hoeft te openen, kun je veel energie besparen. Afhankelijk van het type koelkast, gelden er natuurlijk nog wel verschillende energieklassen.

Kan ik een slimme koelkast integreren in mijn smart home?

Er zijn een aantal modellen slimme koelkasten die kunnen communiceren met andere producten. Een handige functie hiervoor is bijvoorbeeld SmartThings, die beschikbaar is bij de Family Hub 3.0 lijn.