Slimme deursloten

Tegenwoordig worden steeds meer huizen beveiligd met slimme deursloten. Dit type deurslot is op afstand te openen door een mogelijke koppeling met een smartphone en kan verbonden worden met tal van andere smart home producten. Er zijn op dit moment een aantal belangrijke spelers voor een slim deurslot: Nuki, Yale en Danalock. De verschillen tussen deze slimme deursloten zijn met name te vinden in de ondersteuning en mogelijkheden.

Om je op weg te helpen bij het maken van de beste slimme deursloten keuze, heb ik deze adviesgids gemaakt. Ik vertel je meer over de mogelijkheden, de voordelen en deel mijn belangrijke kooptips voor het kopen van een slim deurslot.

slimme deursloten

Index: Slim deurslot

Beste slimme deursloten op een rij

Je kunt bij het kopen van een slim deurslot verschillende wensen hebben. Zo wil jij de deur alsnog kunnen openen met een sleutel, wil je hem kunnen koppelen met HomeKit of ben je simpelweg naar een goedkope oplossing. Ik ben op zoek gegaan naar een selectie met de beste slimme deursloten op het gebied van kwaliteit, budget en mate van uitbreiding. Bekijk mijn selectie!


Beste keuze

nuki smart lock 3
Nuki Smart Lock 3.0

Goedkope keuze

bold smart lock top 10 slimme deursloten
Bold Smart Lock

Uitgebreide keuze

nuki smart lock 3 met bridge
Nuki Smart Lock 3.0 + Bridge + Keypad

robbert


Advies van Rob: Het beste slimme deurslot op dit moment is de Nuki Smart Lock 3.0. Met name door makkelijke integraties met bijvoorbeeld Google Assistant is dit de beste keuze voor bij een smart home. Op zoek naar een goedkopere keuze? Dan is de Danalock ook een goede en veilige keuze. Wanneer je het Nuki slimme slot op afstand wilt bedienen is het handig om ook een Nuki Bridge aan te schaffen.

Slimme deursloten kopen: waar op letten?

Bij het kopen van een slim deurslot zijn er aantal zaken waar je goed op dient te letten. Het is de afsluiting van je huis, het is dus zaak dat je voldoende onderzoek doet naar een geschikt deurslot die zorgt voor een goede beveiliging. Om je op weg te helpen bij de aanschaf van het juiste slimme deurslot, heb ik een aantal handige kooptips op een rij gezet.

 • Controleer veiligheidscertificaten en versleuteling: hoewel het gaat om slimme deursloten, dien je alsnog goed te kijken naar de veiligheidscertificaten en onafhankelijke tests van specialisten. Daarbij is het bij smart varianten slim om te gaan voor End-To-End vergrendeling. Dit is dezelfde techniek die vaak gebruik wordt bij online bankieren.
 • Let op ondersteuning: als jij van plan bent om het smart deurslot te integreren in jouw smart home, is het belangrijk om te letten op mogelijke ondersteuningen. Zo zijn er deursloten die je goed kunt koppelen met Google Assistant, maar niet werken met HomeKit.
 • Let op extra veiligheid: ik raad je aan om goed te letten op het voorkomen dat onbevoegden hun smartphone kunnen ‘pairen’ via bluetooth met jouw slimme deurslot. Bij Nuki bijvoorbeeld, bleek dat ‘Bluetooth pairing’ standaard aanstaat. Dit is niet aan te raden en dien je dus aan te passen voor je hem in gebruik neemt.
 • Bediening en ontgrendeling: er kan vaak een groot verschil zijn bij deursloten op het gebied van bediening en ontgrendeling. Zo zijn er deursloten die je met een pasje, stem en sleutels kunt openen, terwijl er ook modellen zijn die enkel werken met een sleutel of een bijgeleverde smartphoneapplicatie.
 • Check of er een bridge nodig is: diverse deursloten zijn enkel te koppelen met je smartphone of andere apparaten door een bridge. Er worden pakketten aangeboden waar zo’n bridge ook bij geleverd wordt, maar dit is niet altijd het geval. Check dus altijd of er een bridge nodig is bij het deurslot wat jij op het oog hebt.
 • Onderzoek je huidige cilinderslot: het is raadzaam om op te meten hoe groot jouw huidige cilinderslot is. Dit geeft je inzicht in de mogelijkheden bij specifieke slimme deursloten. Een cilinderslot meet je altijd vanuit het midden!

opmeten deurslotcilinder

Een cilinderslot meet je altijd vanuit het midden. Mijn cilinderslot is dus 2.5 cm.

Voordelen van slimme deursloten

Een deurslot met slimme mogelijkheden heeft heel wat voordelen die ik graag met je wil delen. Met name de mogelijkheid om de deur op afstand te kunnen openen en sluiten, waar je ook bent, is een van de grootste pluspunten in mijn ogen. Ik zet de mooiste voordelen op een rij.

 • Op afstand de deur openen en sluiten: via een applicatie kun jij overal ter wereld je deur openen en sluiten. Je krijgt daarbij ook notificaties via de app als de deur geopend wordt en door wie. Dit is ontzettend handig bij Airbnb-eigenaren (ga ik straks dieper op in!).
 • Nooit deur open laten staan: per ongeluk je deur open laten staan is verleden tijd! Met handige geografische data herkennen veel deursloten als jij weg bent van huis, waarna de deur automatisch sluit. Bij Nuki is dit de zogeheten ‘Lock ’n Go’ functie.
 • Oude slot vaak behouden: wat velen niet weten, is dat je vaak nog niet eens je complete slot hoeft te vervangen. Je behoudt vaak je oude sleutels en kan het slimme deurslot eenvoudig op de sleutel van het deurslot schuiven (binnenzijde).
 • Inzicht in toegang: via apps kun je specifieke personen (tijdelijk) toegang geven tot je woning. Op die manier heb je heel inzichtelijk wie er allemaal jouw huis in kan. Sterker nog: je krijgt een melding als er iemand jouw huis in gaat wanneer jij er niet bent. Veilig en overzichtelijk!
 • Geen reservesleutels: hiermee is het ook einde verhaal met de vervelende reservesleutels. Voorkom dat je niet meer weet wie er allemaal eentje heeft en geef men gewoon tijdelijk toegang als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

op een afstand je deur openen

Met een smart doorlock kun je op een afstand je deur openen/sluiten met behulp van een app (Nuki in dit voorbeeld)

Tip: slim deurslot met camera koppelen

Natuurlijk ga ik altijd op zoek naar de mooiste combinaties bij smart home producten. Pas bij het maken van smart home scenario’s met bijvoorbeeld een slim deurslot met camera of slimme deurbel bereik je pas écht de meeste voordelen. Als ik je een tip mag geven, raad ik je aan om te kijken naar de mogelijkheden voor een slim deurslot met camera combinatie. Het kan dan zowel gaan om een slimme deurbel met camera of een slimme beveiligingscamera.

Om je een idee te geven van de mogelijkheden van deze vooral veilige en comfortabele smart home oplossing, deel ik wat situaties.

 • Vanaf de bank de deur openen voor vrienden: wanneer er iemand aanbelt en jij kunt op de camera zien dat het gaat om een goede vriend of vriendin, kun je vanaf de bank de deur openen met een slim deurslot.
 • Onderweg alvast iemand naar binnen laten: had je een afspraak met je ouders, maar ben je nog tien minuten onderweg? Laat ze dan niet voor de deur staan als je merkt dat zij aanbellen met de camera. Open alvast de deur voor ze (en vraag of ze alvast een bakje koffie maken voor je…)
 • Perfect voor Airbnb eigenaren: daar hebben we ze weer, de Airbnb eigenaren. Ook hiervoor is het een mooie oplossing: stel dat je op afstand moet verifiëren of het iemand daadwerkelijk is (en overeenkomt met het paspoort) kun je op een afstand pas de deur openen als je hem of haar herkent.

Wanneer je dit interessant vindt, is in mijn ogen Nuki een goede keuze voor een slim deurslot. Nuki is ontzettend makkelijk te koppelen met onder andere Zigbee en Z-wave ondersteunende apparaten.


nuki smart lock 3 met bridge

Aanrader: Nuki Smart Lock 3.0 + Bridge

Door de mogelijke koppelingen met Zigbee en Z-Wave apparaten, kun je de Nuki Smart Lock 3.0 makkelijk koppelen met diverse camera’s en opnemen in smart home scenario’s. Let op dat je ook een bridge aanschaft, hiermee kun je het slot ook op afstand bedienen. Met de Keypad kun je ook het slit openen, zonder gebruik te maken van je smartphone. Ook kun je meerdere personen een unieke code geven, zodat je weet wie het slot openmaakt.


Slimme deursloten voor AirBnB verhuurders

Slimme deursloten zijn niet alleen voor smart homes een interessante toevoeging. Hoewel ik het al een paar keer heb benoemd, besteed ik er graag wat meer aandacht aan: slimme deursloten voor AirBnB. Dit is wel zo’n mooie toevoeging, dat ik de voordelen hiervan voor je op som.

 • Geen sleutels halen en brengen: het is einde verhaal met het ophalen en terugbrengen van sleutels. Laat de huurders direct naar de AirBnB woning gaan en geef ze toegang van en tot een specifieke datum en tijd. Checken ze uit? Dan kun je ze daarna de toegang ontzeggen.
 • Sluit deur af wanneer je merkt dat deze open staat: in de waan van ‘even weg zijn’ kunnen huurders per ongeluk de deur open laten staan. Voorkom dat dit gebeurd en sluit de deur alsnog af als je merkt dat deze nog niet vergrendeld is.
 • Sleutels verliezen is einde verhaal: met misschien wel tientallen tot honderden huurders per jaar, is de kans op het verliezen van sleutels altijd aanwezig. Voorkom dat je nieuwe sloten gaat plaatsen en geef men alleen digitaal toegang via de AirBnB woning.

Zoals je ziet liegen de voordelen er niet om. Hoewel bijna elk deurslot op deze manier te gebruiken is, springt er toch een model tussenuit: Danalock.

Danalock heeft AirBnB in app geïntegreerd 

Danalock is een van de beste merken voor een slim deurslot voor een wat scherpere prijs (ik licht deze ook ook uit als beste keuze in deze adviesgids). Een opvallend voordeel van Danalock is dat er in de app een volledige AirBnB platform integratie te vinden is! Je kunt hiermee huurders direct een digitale sleutel sturen via het AirBnB platform met behulp van de Danalock app.

Deze digitale sleutel is enkel actief tijdens de periode dat men via het AirBnB platform de woning heeft geboekt. Dit is onwijs interessant en veilig: doordat dit automatisch gebeurd, is de kans op foutieve data minimaal.

slimme deursloten airbnb

Danalock heeft een integratie met het AirBnB platform

Slimme deursloten zijn vaak beschikbaar met diverse ondersteuningen. Ik raad je aan om hier altijd op te letten: houd hier helemaal rekening mee wanneer je het slimme deurslot wilt koppelen met andere apparaten. Zo is er een Danalock met Z-Wave, HomeKit en Bluetooth.


danalock v3 bluetooth

Danalock V3 bluetooth

Door de integratie van het AirBnB platform in de Danalock app, kun je huurders automatisch een tijdelijke digitale sleutel sturen. Deze werkt via bluetooth. Handig, comfortabel en veilig!


Smart home platformen voor smart deurslot

Zoals te zien is bij de Danalock, is er sprake van ondersteuningen voor verschillende smart home platformen en protocollen. Het is maar net de vraag waar jij op dit moment gebruik van maakt binnen je smart home of met welke producten jij de slimme deursloten wilt combineren (denk aan de camera’s die ik net beschreef).

Ik heb onderzoek gedaan naar de verschillende deursloten voor diverse smart home platformen. Per deurslot toon ik van welke ondersteuning er sprake is.

SLIM DEURSLOTONDERSTEUNING/PLATFORMADVIESPRIJSBEKIJKEN
Danalock V3 BluetoothBluetooth€ 199,-Bekijk
Danalock V3 HomekitApple HomeKit€ 203,11Bekijk
Danalock V3 Z-Wave/BluetoothZ-Wave
Bluetooth
€ 196,89Bekijk
Nuki Smart Lock 2.0Google Assistant
Z-Wave
Zigbee
€ 229,-Bekijk
Yale ENTR kitGoogle Assistant€ 226,32Bekijk

Mogelijkheden slimme deursloten Homekit

Met name de HomeKit slimme deursloten zijn veel gevraagd. Niet heel gek, want deze deursloten kun je goed opnemen binnen je smart home met behulp van Apple HomeKit. Zo kun je de slimme deursloten opnemen binnen je Woning App en deze integreren met andere smart home producten.

 • Bedien je deurslot met Siri: maak gebruik van Siri en geef met behulp van gesproken opdrachten de taak om de deur te sluiten of te openen.
 • Notificaties op je iPhone of iPad: wanneer de deur geopend wordt, kun je direct een notificatie verwachten op je smartphone. Daarbij heb je ook gelijk inzichtelijk wie er op dat moment toegang heeft verkregen.

Met name al aangesloten apparaten via HomeKit koppelen is onwijs eenvoudig. Denk aan scenario’s waarbij je je slimme lampen aan laat gaan in de hal als het deurslot geopend wordt.


danalock v3 homekit

Tip: Danalock V3 HomeKit

De Danalock V3 HomeKit variant is een van de weinige sloten die op dit moment makkelijk geïntegreerd kunnen worden binnen HomeKit. Bedien je deurslot via spraak met Siri!


Ook interessant: Slim slot IKEA

Naast slimme deursloten voor de voordeur zijn er ook andere soorten slimme sloten. Er is bijvoorbeeld een slim slot van IKEA, hiermee kun je kasten op een slimme manier beveiligen. Door het slimme slot van IKEA aan de binnen zijde van een kast te plaatsen kun je middels een kaartje het slot openen.

Conclusie: is een deurslot slim en veilig?

Een deurslot dient je huis goed te beveiligen. Dat is dan ook hetgeen waar ik in mijn onderzoek goed naar gekeken heb. Gelukkig hoef je je over de versleuteling weinig zorgen te maken: er is sprake van End to End encryptie, waar ook gebruik van gemaakt wordt bij internetbankieren.

Met name het op afstand kunnen openen en sluiten van de deur zorgt voor veel gemak, waarbij er ook sprake is van extra veiligheid: zo kun je met een Lock ’n Go functie van Nuki niet meer je deur vergeten af te vergrendelen.

Wel wil je aanraden om op zoek te gaan naar nog veiligere combinaties: denk aan het koppelen met een camera. Hierbij is het ontzettend belangrijk om goed te letten op het soort ondersteuning: van HomeKit tot Google Assistant.

FAQ: Meest gestelde vragen over slimme deursloten

Bij het kennismaken met slimme deursloten ontstaan veel vragen. Zo is het lang niet altijd duidelijk of zo’n slot ook te koppelen is met een slimme deurbel én of deze wel echt zo veilig is. Ik zet de meest gestelde vragen van slimme deursloten die wij binnen hebben gekregen op een rij. Bekijk ons antwoord.

Is een slim deurslot wel veilig?

Zeker, maar het is wel belangrijk om goed te letten op aanwezige certificaten. Een slim deurslot is vaak voorzien van een encryptie die gelijk staat aan internetbankieren.

Werkt een slim deurslot ook op afstand?

Ja, dit is ook gelijk een van de grootste voordelen. Op die manier kun je op een afstand mensen toegang verlenen tot je woning: handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent.

Waarom is een slim deurslot interessant voor AirBnB eigenaren?

Met een slim deurslot kan men tijdelijk toegang geven tot specifieke personen. Met een van-tot datum is dit onwijs interessant voor AirBnB eigenaren. Zo hoeven ze niet meer rekening te houden met het ophalen en terugbrengen van sleutels! Daarbij zijn er sinds enige tijd ook speciale AirBnB integraties bij toonaangevende slimme deursloten merken als Nuki.

Aanvullende vragen of loop jij nog vast met de keuze voor een specifieke slim deurslot? Dan kun je altijd contact met mij opnemen. Ik kijk graag met je mee en help je om de juiste keuze te maken voor een smart home deurslot.