Home » Slimme deurbel » Slimme deurbel installatie

Slimme deurbel installatie

Door Rob | Laatste update: 30 juni 2019

slimme deurbel

 • Installatie

Bij het installeren en monteren van een slimme deurbel dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zo is niet alleen de stroomvoorziening een belangrijk punt, ook de plaatsing van de deurbel en het activiteitengebied van de camera van de deurbel zijn factoren die meespelen.

Om je te helpen bij keuzes en te nemen stappen voor een slimme deurbel installeren, heb ik een complete installatiegids geschreven. Je ontdek punten waar je op moet letten, een uitleg van de montage van populairste deurbellen op dit moment en de mogelijkheid om eventueel een installateur in te schakelen.

Hoe lastig is het installeren van een slimme deurbel?

Laten we deze installatiegids beginnen met de vraag hoe moeilijk het eigenlijk is om zo’n slimme deurbel te installeren. Nou, het kan verdraaid lastig zijn. Vaak is de stroomvoorziening een probleem en kan het monteren van de deurbel op de deurlijst zorgen voor problemen, bijvoorbeeld doordat je een te smalle deurlijst hebt.

Ik zet factoren op een rij die de moeilijkheid van het installeren van een smart deurbel vaak beïnvloeden:

 • Het soort slimme deurbel: de moeilijkheidsgraad van het zelf installeren van de deurbel is vaak afhankelijk van het soort deurbel. Ook hebben merken hier invloed op: zo is bijvoorbeeld de Nest Hello videodeurbel een stuk lastiger te installeren dan een deurbel van Ring.
 • De stroomvoorziening (bedraad of draadloos): er zijn draadloze en bedrade deurbellen. Met name deze laatste variant zorgt nogal eens voor problemen, omdat dit ook afhankelijk is van de huidige stroomvoorziening bij jouw voordeur.
 • Locatie en positie van de deurbel: het kan soms lastiger worden om de deurbel te monteren wanneer er sprake is van een smalle omlijsting van de deur. In mijn adviesgids licht ik dit punt toe als een van de belangrijkste kooptips om van te voren op te meten.

Slimme deurbel installeren: hier moet je op letten!

Op basis van het zelf installeren van diverse slimme deurbellen en gesprekken met veel verschillende domotica installateurs, heb ik een lijst gemaakt met wat tips die jou kunnen helpen bij het installeren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te voren de stroomvoorziening te checken in jouw situatie en kan het nooit kwaad om je van te voren te verdiepen in ervaringen van zelf-installateurs.

 • Check de actuele stroomvoorziening: voor je een deurbel koopt, raad ik je echt aan om eerst de stroomvoorziening bij jouw deur te checken. Kijk hierbij ook alvast naar de gewenste locatie (in veel gevallen houden personen hun huidige deurbel als tweede optie). Heb je alles op een rijtje? Ga dan pas op zoek naar een slimme deurbel die past bij jouw wensen.
 • Twijfel je? Schakel een installateur in: als je van te voren al denkt te falen, dan is het slim om gelijk maar een installateur in te schakelen. Het is vaak veel meer werk voor een intallateur om half gemonteerde en geïnstalleerde deurbellen opnieuw te moten installeren, dan wanneer zij hem zelf uit de verpakking halen.
 • Denk na over de locatie en de richting van de camera: bij het daadwerkelijk monteren van een deurbel, is het slim om hem eerst werkend te krijgen en van te voren live mee te kijken bij verschillende posities. Denk aan de hoogte, zodat je een hoofd in beeld hebt en de richting om ook de voortuin in zijn geheel in het zicht te hebben. Schroef de deurbel past vast als je zeker bent van een geschikte richting en locatie.
 • Zorg voor het juiste gereedschap: het is slim om van te voren al het nodige gereedschap bij de hand te hebben. In enkele gevallen krijg je – om beschadigingen te voorkomen – zelfs gereedschap bij je slimme deurbel. Ring is hier een goed voorbeeld van.
Ring installeren

Bij een Ring videodeurbel krijg je gereedschap meegeleverd

Gereedschap voor het monteren van een slimme deurbel

Hierop aansluitend kunnen we gelijk even inzoomen op het gereedschap wat je waarschijnlijk nodig zult gaan hebben voor het installeren van de slimme deurbel. Ik zet het op een rijtje.

 • Schroevendraaier: deze heb je nodig voor het bevestigen van de deurbel aan de deurlijst. Let goed op de grootte en de vorm van de kop die nodig is.
 • Boormachine: een boormachine is onmisbaar voor het boren van de gaten in de deurlijst, waar straks de schroeven in komen voor het bevestigen van de deurbel.
 • Spanningsmeter: weet je nog niet hoeveel spanning er op de huidige deurbel staat? Dan dien je deze eerst op te meten voor je de slimme deurbel daadwerkelijk aansluit.
 • Ladder: heb jij ook een Chime bij je slimme deurbel? Dan wil je deze waarschijnlijk ergens hoog ophangen. Een ladder is dan onmisbaar.
 • Waterpas: voor het kunnen waarnemen of de slimme deurbel goed recht hangt bij de deur. Wel zo fijn!

Slimme deurbel installateur inschakelen?

Wil jij je niet zelf hoeven verdiepen in de installatie van een slimme deurbel of wil je zeker weten dat deze op de juiste wijze gemonteerd wordt? Schakel dan een slimme deurbel installateur in! Bij Smarthomeweb.nl hebben we een groot netwerk aan installateurs. Laat hieronder weten welke slimme deurbel jij wilt laat installeren met je e-mailadres. Dan gaan wij voor jou opzoek naar een geschikte installateur!

The following two tabs change content below.

Rob

Rob is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl. Hij is van jongs af aan gek op slimme gadgets en alles wat te maken heeft met het slimmer maken van producten en toepassingen. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste online ontwikkelingen, waarover hij schrijft op Smarthomeweb.nl en advies geeft aan lezers. Favoriete smart home merken? FIBARO en Homey!