Slimme deurbel

Een slimme deurbel is een populair smart home product wat bijdraagt aan de beveiliging en comfort van een slimme woning. In veel gevallen is dit type deurbellen voorzien van een camera en kan deze eenvoudig gekoppeld worden met een smartphone of tablet. Daarbij zijn er ook nog diverse mogelijkheden om een slimme deurbel te verbinden met andere producten, zodat je ze op kunt nemen in smart home scenario’s.

Er is echter onwijs veel keus op het gebied van een video deurbel. Er springen wel een aantal merken tussenuit, waaronder Ring en Nest. Ik help je graag op weg bij het maken van de juiste keuze voor een slimme deurbel kopen.

slimme deurbel

Index: Slimme deurbel

Beste keuze: Google Nest Doorbell

Op dit moment bestempelen wij de Google Nest Doorbell als beste videodeurbel. De slimme deurbel van Google Nest heeft een zeer goede camera, veel verschillende slimme functies en ziet er strak vormgegeven uit. Daarbij kun je hem – net als veel andere Google Nest-producten – met veel andere smart home producten koppelen. Naast deze Google Nest Doorbell, zijn er ook nog andere interessante merken. Bekijk hier onze top 10 met beste slimme deurbellen van dit moment!


google nest doorbell

Very Smart Choice™: Google Nest Doorbell

De Google Nest Doorbell is in onze ogen de beste keuze voor een slimme deurbel op dit moment. Hij biedt een brede ondersteuning binnen een smart home, heeft een zeer goede camera en is voorzien van verschillende slimme opties.


Slimme deurbel kopen: let hier op!

Het lijkt allemaal eenvoudig: je koopt een deurbel en hangt deze op aan de omlijsting van de buitendeur. Helaas is het vaak toch een aardige klus om zo’n videodeurbel op de juiste wijze te installeren. Daarbij dien je ook met zaken als de afmetingen rekening te houden: past de deurbel op de omlijsting van de buitendeur? Ik zet de belangrijkste zaken om op te letten bij een slimme deurbel kopen op een rij.

 • Check de aansluitingsmogelijkheden: zowel de aansluiting en benodigde stroomvoorziening van je huidige deurbel, als degene die je op het oog hebt dien je goed te controleren. Vaak kan een videodeurbel alleen aangesloten bij genoeg stroomvermogen, wat wellicht bij jouw huidige deurbel niet zo is. Is het bij jou niet mogelijk? Kies dan voor een draadloze videodeurbel!
 • Controleer de grootte en neem afmetingen op: het is echt aan te raden om even naar buiten te lopen en op te meten hoeveel ruimte er is. Vaak wordt een deurbel aan de zijkant van de deur gehangen, op de omlijsting. Tot op heden zijn de slimme video deurbellen echter nog enorm groot, waardoor dit voor problemen kan zorgen.
 • Hou rekening met Nederlandse wetgeving: er zijn modellen die 24/7 opnemen. Allemaal erg veilig, maar helaas is dit niet toegestaan als je op openbaar terrein filmt. Dit kan al snel zo zijn bij een appartement of een woning aan de stoep. In deze gevallen kun je beter gaan voor een model zonder constante opname (ik ga hier straks dieper op in!).
 • Laat de onbekende merken links liggen: ik raad je aan om zeker niet voor de onbekende en vaak enorm goedkope modellen te gaan. Een slimme deurbel van onbekende merken is vaak niet goed beveiligd. Interessant weetje: er zijn louche bedrijven die speciale scripts op het web hebben, die binnen een half uur nieuw geregistreerde deurbellen kunnen hacken die niet voorzien zijn van nieuw wachtwoord. Ga dus zeker voor de betere merken!
 • Lees reviews en ervaringen voor je overgaat tot aankoop: om gelijk een bruggetje te slaan op het vorige punt, is het aan te raden om altijd ervaringen van reeds gebruikers door te lezen. Zo kom je erachter hoe het product daadwerkelijk ervaren wordt en weet je precies of de deurbel aansluit op jouw wensen.

afmetingen slimme deurbel

Check altijd de afmeting van de buitenlijst van de deur. Past de slimme deurbel wel?

Functies van een slimme deurbel

Een smart deurbel heeft veel meer functies dan een standaard deurbel. De belangrijkste functionaliteiten zijn dat je overal te wereld kunt zien wie er voor de deur staat en je zelfs kunt spreken tegen degene die aanbelt. Daarbij wordt er de laatste tijd flink doorontwikkeld en geïnnoveerd. Zo zijn ze tegenwoordig zo slim dat ze gezichten kunnen herkennen!

 • Spreken met degene die voor de deur staat: een van de belangrijkste functies is dat je, waar je ook bent, kunt spreken met degene die aanbelt. Dit kan enorm handig zijn bij een postbezorger die aanbelt als jij niet thuis bent.
 • Altijd en overal zien wie er aanbelt: door de vaak ingebouwde camera, kun je direct bekijken via je smartphone of tablet wie er aanbelt. Dit zorgt voor veel veiligere situaties en kan ook zeer interessant zijn voor senioren.
 • Gezichtsherkenning: tegenwoordig zijn er ook modellen die gezichten herkennen. Staat je beste vriend of vriendin voor de deur? Laat dan een speciaal bel-signaal afgaan. Of stel er een in voor je schoonmoeder, zodat je weet dat je niet open moet doen…
 • Koppelen met andere apparaten: een andere mooie functionaliteit is dat je een slimme deurbel kunt koppelen met andere apparaten binnen je smart home. Zo kun je een koppeling maken met slimme lampen in de hal, die aanspringen als er iemand aanbelt. Of wat dacht je van een slimme deurbel Google Home koppeling? Hiermee kun je via je smart speaker een signaal krijgen als er iemand aanbelt en via Google Home antwoorden!

Voordelen van een video deurbel

Een video deurbel heeft onwijs veel interessante voordelen. Met name op het gebied van veiligheid en beveiliging van je huis scoort deze smart home deurbel veel punten. Ik zet de belangrijkste en mooiste voordelen voor je op een rij.

 • Veel veiliger gevoel: een van de mooiste voordelen is dat je een veel veiliger gevoel zult krijgen. Je kunt direct zien wie er aanbelt en wanneer je twijfelt eerst spreken met degene voor de deur. Weetje: een videodeurbel wordt vaak ook aangeschaft als beveiligingscamera. Een mooie win-win situatie dus!
 • Nooit meer de pakketbezorger missen: het blijft vervelend om bij thuiskomst een ‘ik heb je gemist’ briefje van de postbezorger op de mat te vinden. Bij een slimme deurbel kun je de postbezorger vragen het pakketje elders te leveren of in de schuur te leggen als je niet thuis bent.
 • Altijd op de hoogte als er iemand aanbelt: zelf ondervond ik de situatie dat er iemand aanbelde toen ik onder de douche stond. Door de koppeling met je smartphone, hoor je overal en altijd als er iemand aanbelt. In mijn geval streamde ik via mijn smartphone muziek naar de douchespeaker, die onderbroken werd door de deurbel.
 • Eindeloos veel mogelijkheden binnen een smart home: met name de koppelingen met andere smart home artikelen bieden eindeloos veel mogelijkheden met een videodeurbel. Koppel de deurbel aan je lampen, slimme deurslot of smart speaker en stel complete scenario’s in.

testen van slimme deurbel

Met een video deurbel zie je gelijk wie er voor de deur staat (Rob zichzelf ook!)

Slimme deurbel met camera steeds populairder

Een deurbel is al heel wat jaren slimmer dan menig ander product. Zo waren er eerst de draadloze varianten, die met behulp van bluetooth een signaal doorstuurden naar een ontvanger die je overal neer kon zetten. Echter is vandaag de dag een deurbel met camera enorm populair. Dit komt met name door de mogelijkheid om deze te koppelen met andere producten binnen een smart home. Bij een camera variant dien je echter wel goed rekening te houden met een aantal zaken.

 • Privacywetgeving in Nederland: in Nederland is het verboden om constante opnames te maken van openbare gebieden. Je mag wel 24/7 je eigen persoonlijke bezittingen opnemen, bijvoorbeeld een fiets in jouw tuin. Maar als de fiets op de stoep staat wordt dit een probleem.
 • Kwaliteit bij donker of slecht zicht: een ander belangrijke factor is het checken van de beeldkwaliteit in het donker en bij slecht weer. Er zijn diverse deurbellen die het dan aflaten weten, waarmee je alle voordelen verliest.
 • Melding van opnemen verplicht: zelfs als er iemand aanbelt, dient deze op de hoogte te zijn dat hij of zij gefilmd wordt. Bij deurbellen met een camera wordt dan ook steeds vaker een sticker geleverd, die je aan de binnenzijde van het raam kunt plakken. Hierop staat vermeld dat er opgenomen wordt bij aanbellen.

aansluiting slimme deurbel

Check altijd goed de aansluiting: biedt de je huidige aansluiting voldoende stroom voor de deurbel?

Vergelijking beeldkwaliteit video deurbellen

Als er iets belangrijk is bij een slimme deurbel, is het wel de beeldkwaliteit. Vanwege vele vragen die ik ontving over de kwaliteit van verschillende videodeurbellen, heb ik besloten om de populairste modellen op een rij te zetten. Bekijk het overzicht van slimme deurbellen met bijhorende beeldkwaliteit.

SLIMME DEURBELRESOLUTIEMET NACHTZICHTPRIJS INDICATIEBEKIJKEN
Nest Hello1920 x 1080 pixelsJa€ 279,-Bekijk
Ring Videodeurbel 11280 x 720 pixelsJa€ 99,-Bekijk
Ring Videodeurbel 21920 x 1080 pixelsJa€ 199,-Bekijk
Ring Videodeurbel PRO1024 x 1080 pixelsJa€ 269,-Bekijk
Eken V5720 x 576 pixelsJa€ 62,95Bekijk
Ding Dong video deurbel1280 x 720 pixelsJa€ 99,95Bekijk
DTRONIC WiFi deurbel1024 x 720 pixelsJa€ 59,99Bekijk
Smartwares DIC-232161280 x 720 pixelsJa€ 179,99Bekijk

Deurbel zonder camera ook slim

Ik krijg vaker te horen dat een slimme deurbel per definitie een model is die voorzien is van een camera. In mijn ogen is dit helemaal niet waar: ook een deurbel zonder camera kan enorm slim zijn. En hoewel een deurbel mét camera gemiddeld € 100,- per stuk kost, ben je voor een variant zonder camera nog geen € 20,- kwijt.

Zo kun je van merken als Alecto of KlikAanKlikUit mooie compacte deurbellen kopen die signalen door kunnen sturen naar smart home controllers. Je kunt wel raden wat er met de mogelijkheden gebeurd als je hem bijvoorbeeld in verbinding brengt met Homey. Juist, je kunt dan de deurbel opnemen in scenario’s en bijvoorbeeld ook zonder camera genieten van bijvoorbeeld automatisch het licht aan laten gaan.

Google Home deurbel mogelijkheden

Sinds Google Home in het Nederlands ondersteund is, heeft de smart speaker menig woonkamers in Nederland verovert. Niet heel gek om dan ook eens te kijken naar Google Home deurbel mogelijkheden. Ik zet interessante mogelijkheden op een rij waarvan je kunt genieten bij een Google Home deurbel combinatie:

 • Vraag Google Home wie er voor je deur staat: het wordt helemaal handig als je een slimme deurbel met spraak kunt bedienen. Vraag Google Home simpelweg via er voor de deur staat, waarna de app wordt geopend en de camera geactiveerd wordt.
 • Signaal via smart speaker als iemand aanbelt: is er iemand in huis die geen koppeling heeft gemaakt met de deurbel? Dan kan deze ook gewoon horen als er iemand aanbelt via de smart speaker!
 • Communiceer via de slimme speaker: hoewel Google Assistant jou kan voorzien van antwoorden, kun je via Google Home met enkele modellen ook communiceren via je smart speaker.

Er zijn tot op de dag vandaag maar enkele deurbellen die compatibel zijn met Google Home. Bekijk het overzicht met Google Home deurbellen voor de actuele selectie.

Conclusie: is een deurbel echt zo slim?

Deurbellen zijn vandaag de dag zeker een stuk slimmer dan voorheen. Met name de mogelijkheden om altijd en overal te kunnen zien wie er aanbelt én daarmee te kunnen communiceren zijn hetgeen wat een deurbel slimmer maakt. Het is wel belangrijk om de wetgeving in Nederland te bekijken voor jouw thuissituatie. Woon je aan een stoep of heb in een appartementencomplex? Dan kunnen de slimme voordelen voor jou niet van toepassing zijn.

FAQ: Veelgestelde vragen over slimme deurbellen

Wij hebben de meest gestelde vragen rondom slimme deurbellen verzameld. Bekijk in onderstaande FAQ onze antwoorden op deze prangende vragen.

Is een slimme deurbel veilig?

Een slimme deurbel is zeker veilig te gebruiken. Het is hierbij wel belangrijk dat je op zoek gaat naar de betere smart home merken én altijd goed bekijkt hoe het gesteld is met de smart home privacy. Weet wat je deelt!

Wat kost een slimme deurbel?

De prijzen van een slimme deurbel lopen enorm uiteen. Toch merken we wel een gemiddelde prijs voor de ‘goede en betrouwbare’ slimme deurbellen van merken als Ring en Nest. Hou ongeveer rekening met een gemiddelde verkoopprijs van € 200,-.

Is een slimme deurbel abonnement noodzakelijk?

Bijna alle slimme deurbellen werken met een abonnement. Echter is dit niet noodzakelijk. Vaak krijg je bij een abonnement wel toegang tot alle functionaliteiten en kun je genieten van een eindeloze opslagcapaciteit.

Neemt een slimme deurbel altijd op?

Nee, niet altijd. Sterker nog: in Nederland mag dit niet eens vanwege de wetgeving. Vaak begint een slimme deurbel pas met opnemen, als je deze activeert of live meekijkt via je smartphone of tablet.

Zijn er ook slimme deurbellen zonder camera?

Ja, er zijn ook slimme deurbellen zonder camera beschikbaar. Vaak kun je deze optioneel koppelen met een camera, maar dit is niet nodig. Slimme deurbellen zonder camera zijn in staat om bijvoorbeeld notificaties te sturen naar een smartphone of om opgenomen te worden in smart home scenario’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *