Op het gebied van verlichting wordt er ook voor verschillende toepassingen voor buiten flink geïnnoveerd. Onder de noemer slimme buitenverlichting worden er diverse soorten buitenlampen aangeboden met slimme functies. Hierbij kun je denken aan bediening via je smartphone of tablet en integraties met smart home producten binnen je slimme woning. Daarbij is het ook mogelijk om je buitenverlichting te automatiseren, zo kun je eenvoudig in de app aangeven hoe laat de lampen aan of uit moeten gaan. Op deze pagina lees je dan alles wat je moet weten over slimme buitenverlichting, zo lees je onder andere wat de functies zijn, waarop je moet letten en welke slimme buitenlampen er zijn.
Index: Slimme buitenverlichting
- Beste slimme buitenverlichting
- Overzicht met alternatieven voor smart buitenverlichting
- Smart buitenverlichting kopen: hier moet je op letten
- Functies van slimme buitenlampen
- Voordelen van slimme buitenverlichting
- Buitenlamp weerbestendig niveau in IP
- Draadloze slimme buitenverlichting mogelijkheden
- Mijn conclusie: is buitenverlichting nu écht smart?
- FAQ
Beste slimme buitenverlichting
Wanneer we kijken naar slimme buitenverlichting springt er één merk bovenuit: Philips Hue. Philips Hue is het bekendste merk als het gaat om slimme verlichting, daarnaast is dit ook het merk dat het best werkt. Toch zijn er veel alternatieven op de markt die ook slimme verlichting aanbieden. Vaak zijn dat soort merken ook te koppelen met het systeem van Hue, waardoor je verschillende merken kunt gebruiken. Toch blijft Philips Hue de beste keuze, naast dat de lampen beter werken, is het aanbod bij Philips Hue erg groot en uitgebreid. Hieronder vind je drie van onze favorieten buitenverlichting van Hue:

Philips Hue Lily spots
Met de Philips Hue Lily spots kun je objecten in je tuin uitlichten, denk aan een boom, standbeeld of schutting. Het mooie van deze lampen is dat ze ook in 16 miljoen verschillende kleuren kunnen branden, hierdoor creëer je direct een leuke sfeer in je tuin.

Philips Hue Calla
Deze Philips Hue Calla zijn ook een goede keuze! Het zijn sokkellampen, waarmee je bijvoorbeeld een looppad kunt verlichting. Ook deze lampen kunnen in 16 miljoen verschillende kleuren branden.

Philips Hue lichtstrip Outdoor
Ook is er een Philips Hue lichtstrip voor buiten. Met zo’n snoer kun je ook delen in je tuin extra uitlichten. Ook ideaal om bijvoorbeeld op je veranda te gebruiken, zorgt direct voor een leuke sfeer.
Overzicht met alternatieven voor smart buitenverlichting
Naast Philips Hue zijn er ook nog andere goede alternatieven voor smart buitenverlichting. Het mooie van deze merken is dat ze vaak ook te koppelen zijn met het systeem van Philips Hue. Je kunt de lampen dus gewoon gebruiken in combinatie met de lampen van Philips Hue. Voordeel hiervan is dat je alle lampen in één app kunt gebruiken en ze met elkaar laten werken. Bekijk hieronder goede alternatieven voor smart buitenverlichting:

Innr slimme buitenverlichting
Het merk Innr heeft veel slimme verlichting, waaronder smart buitenverlichting. Dit merk heeft zelf een goede app, maar is ook te koppelen met Philips Hue. Innr heeftonder andere buitenstrips, spots en sokkellampen.

Twinkly buitenverlichting
Twinkly is een merk met veel slimme opvallende slimme verlichtingen. Zo heeft dit merk verschillende lampen voor in de kerstboom of gehele verlichting voor vlaggenmasten. Deze lampen werken met een eigen app en zijn niet te koppelen met de lampen van Philips Hue.

EVE smart buitenverlichting
EVE is een merk dat veel smart home producten verkoopt, waaronder slimme stekkers. Ook heeft dit merk een gave slimme buitenlamp, de EVE Flare. Dit is een slimme buitenlamp die lijkt op een bol. Lampen van dit merk werken niet met Philips Hue, maar kunnen wel gekoppeld worden met Apple HomeKit.

CALEX
Calex is een wat bekender merk qua verlichting. Ook dit merk heeft verschillende slimme lampen voor buiten. Denk aan prikstokken, sokkellampen en zelfs een party lichtsnoer.
Smart buitenverlichting kopen: hier moet je op letten
Zoals je wellicht al hebt gemerkt zijn er nog maar weinig merken die slimme buitenlampen aanbieden. Vooralsnog is het belangrijk om bij specifieke buiten lampen met smart opties, te letten op een aantal zaken. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze, heb ik een aantal belangrijke kooptips op een rij gezet!
- Let op waterdichtheid (IP-niveau): gezien de lampen buiten komen te hangen, is het ontzettend belangrijk om te letten op de waterdichtheid van de armaturen van de slimme buitenverlichting. Het is daarbij aan te raden om te kijken naar IP-niveau. IP wordt gevolgd door twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de mate van stofwering aangeeft en het tweede cijfer bescherming tegen vochtigheid. Voor goede weerbestendige buitenlampen moet je om en nabij naar een niveau van IP44 kijken.
- Controleer de mogelijkheden: heb je net als bij slimme lampen voor binnen toegang tot alle mogelijkheden? Philips Hue buitenlampen kun je simpelweg aansluiten op de Hue bridge en direct genieten van dezelfde functionaliteiten, maar dit is bij andere merken lang niet altijd het geval!
- Koop de lampen in een voordeelpakket: bepaal van te voren hoeveel buitenlampen je nodig hebt en ga dan pas op zoek naar de juiste soorten. In het geval van prikspots zijn er vaak voordelige pakketten beschikbaar, waarbij je goedkoper uit bent dan wanneer je ze allemaal individueel zou kopen!
- Let op de beveiligingsopties: slimme buitenlampen kunnen goed bijdragen aan de beveiliging van jouw woning. Ik raad je aan om vooral te kijken naar deze types, gezien je hier een win-win situatie mee creëert. Denk aan lampen met geofencing die automatisch aangaan als je het tuinpad betreedt of waarmee je een willekeurige routine in kunt stellen als je op vakantie gaat.
- Check of een bridge benodigd is: in heel veel gevallen werken slimme buitenlampen alleen met de tussenkomst van een bridge. In het geval van Philips Hue kun je enkel genieten van de slimme functies door ze te koppelen aan de Hue bridge. Check dus altijd of dit benodigd is, voor je zomaar een nieuwe set buitenlampen aanschaft.
Slimme buitenverlichting draagt vaak bij aan een betere beveiliging van je woning!

Philips Hue Lily voordeelpakket
Momenteel is er interessant voordeelpakket voor prikspots van Philips Hue: 3 Lily lichtpunten voor buiten langs het tuinpad!
Functies van slimme buitenlampen
In heel veel gevallen is er sprake van nagenoeg dezelfde functionaliteiten als slimme lampen voor binnen. Denk aan de slimme functies als het bedienen via je smartphone, het kunnen instellen van specifieke kleuren en het opnemen in smart home scenario’s. Ik zet deze en enkele andere interessant functies voor je op een rij.
- Bediening via smartphone: slimme buitenlampen kun je vaak middels een speciale app bedienen via je telefoon. Vanaf de bank de buitenlampen aan laten springen óf op een ander moment als je helemaal niet in de buurt van jouw huis bent.
- Opnemen in smart home scenario’s: een van de grootste voordelen van smart lights zie ik ook terugkomen bij slimme buitenverlichting! Het kunnen opnemen en integreren van slimme buitenlampen binnen smart home scenario’s. Laat bijvoorbeeld de buitenlampen automatisch uit gaan als jij een avondje op de bank ploft met je favoriete Netflix serie.
- Geofencing mogelijkheden: er zijn slimme buitenlampen die werken met geofencing. Hiermee gaan ze automatisch aan als jij in de buurt bent van je huis en springen ze direct uit als jij buiten een bepaalde straal bent van jouw woning. Uiteraard is dit aan te passen met routines, zodat ze ook aanblijven als jij er niet bent ter beveiliging.
- Buiten lampen bedienen met spraak: tenslotte wil ik je nog de spraakfunctie meegeven. Het wordt interessant als je bijvoorbeeld je slimme buiten lampen met Google Home koppelt of een andere smart speaker. Zo kun je met spraak de lampen bedienen: “Hé Google, zet alle lampen in de tuin aan!”
Voordelen van slimme buitenverlichting
Je raadt het al: naar aanleiding van bovenstaand genoemde smart functionaliteiten, geniet je al snel van heel wat voordelen. Niet alleen op het gebied van beveiliging, maar ook op comfort. Ik som de mooiste pluspunten voor je op.
- Beter beveiligde woning: er zijn diverse voordelen te behalen op het gebied van beveiliging. Laat de lampen aanspringen als er iemand jouw tuin betreedt, maak gebruik van automatische routines zodat je een inbreker op de verkeerde been zet én bedien, waar je ook bent je slimme lampen.
- Te koppelen met heel veel apparaten: ik noemde net al de mogelijkheid om de slimme buitenverlichting te integreren binnne je smart home. Het is dan ook opvallend om te zien met hoeveel apparaten en producten slimme buitenlampen vaak gecombineerd kunnen worden. Wel altijd letten op de ondersteuning (zie mijn eerdere kooptips).
- Goede bijdrage aan de sfeer: door mogelijkheden om zelf de lichtsterkte, lichtkleur en lichtwarmte te bepalen, kun je ontzettend veel sfeer creëeren in jouw tuin. Ga je lekker genieten van een warme zomeravond achter in de tuin? Dim dan de buitenverlichting tot een rustgevende sterkte. Leuk feitje: Philips Hue lampen heeft mogelijkheden tot 16 miljoen soorten licht!
Tip: heb jij al goede wandlampen die werken met een fitting? Draai er dan nooit zomaar een slimme lamp in: check eerst de IP waardes!
Buitenlamp weerbestendig niveau in IP
Ik gaf het al aan bij mijn kooptips: let op de weerbestendigheid van buitenlampen. Met een weerbestendige buitenlamp kopen ben je verzekerd van het behoud van je slimme buitenlampen! Een goede indicatie is de IP waarde bij buitenverlichting, die bestaat uit twee cijfers. Om wat helderheid te scheppen bij deze waardes, heb ik in onderstaande tabel de specifieke waardes voor het eerste en tweede cijfer uitgelegd.
NIVEAU | BETEKENIS EERSTE CIJFER | BETEKENIS TWEEDE CIJFER |
---|---|---|
IP-Waarde: 0 | De buitenlamp laat gaan voorwerpen door | De buitenverlichting is totaal niet beschermd tegen water |
IP-Waarde: 1 | De buitenverlichting is goed beschermd tegen grotere voorwerpen, vanaf 5 centimeter | Spat waterdicht, deze lampen kun je beter niet buiten in de openlucht hangen |
IP-Waarde: 2 | Biedt goede bescherming tegen wat minder grote voorwerpen, vanaf 1,2 centimeter | Beschermd tegen waterdruppels, maar kan niet in een regenbui overleven |
IP-Waarde: 3 | Goede bescherming tegen kleine objecten, vanaf 0,25 centimeter | Bij dit niveau kunnen de buiten lampen een regenbui overleven |
IP-Waarde: 4 | Met niveau 4 wordt er bescherming geboden tegen hele kleine objecten, kleiner dan 0,1 centimeter | Bij niveau 4 is de gehele buitenlamp rondom beschermd tegen water, vanaf alle kanten |
IP-Waarde: 5 | Goed beschermd voor stof en zand; echter kan er nog wat doordringen maar zo minimaal dat dit niet schadelijk is | Goed beschermd tegen water met een lage spuitdruk, bijvoorbeeld een tuinslag |
IP-Waarde: 6 | De buitenlampen zijn 100% stofvrij, houdt de lampen goed de armatuur schoon | De buitenlampen kunnen water met een hoge spuitdruk verdragen, denk aan een hogedrukreiniger |
IP-Waarde: 7 | Niet van toepassing, 6 is maximaal | De lampen kunnen bij dit niveau tot 1 meter onder water gehouden worden, niet te lang |
IP-Waarde: 8 | Niet van toepassing, 6 is maximaal | Met dit niveau geniet je volledig waterdichte buitenverlichting die je zelfs voor een langere tijd onder water zou kunnen houden |
In veel gevallen is er bij buitenlampen sprake van een minimaal niveau van IP44. Dit is ook belangrijk om te checken als je bijvoorbeeld op zoek bent naar IKEA Tradfri buitenlamp mogelijkheden. Hierbij zou je er voor kunnen kiezen om een normale IKEA tradfri lamp in je huidige buitenlamp te draaien. Ook hierbij is minimaal IP44 een vereiste, anders gaan je IKEA Tradfri lampen snel kapot.

IP44 buitenlamp: Tuar
De Tuar heeft een IP waarde van 44. Hierbij is er sprake van dusdanig goede bescherming dat je je geen zorgen hoeft te maken over stof- of waterschade.
Mijn conclusie: is buitenverlichting nu écht smart?
Natuurlijk eindig ik mijn adviesgids met een algehele conclusie of slimme buitenverlichting nu echt van toegevoegde waarde is. En dat is het zeker! Wat enorm interessant is, zijn de voordelen op het gebied van beveiliging en comfort. Twee belangrijke pijlers voor het bepalen of er sprake is van toegevoegde waarde.
Het is wel belangrijk om te letten op de bediening en de slimme mogelijkheden van diverse lampen. Zoals je wellicht hebt kunnen merken, springt eigenlijk alleen Philips Hue eruit als slimme keuze voor buitenlampen. Veel andere merken bestempelen buitenlampen als slim, hoewel dit vaak helemaal niet zo is.
Mocht je naar aanleiding van mijn adviesgids nog vragen hebben, dan kun je me altijd een berichtje sturen!
FAQ: De meest gestelde vragen over slimme buitenverlichting
Naast slimme lampen voor binnen zijn er gelukkig ook buitenlampen. Deze lampen zijn geschikt om langdurig buiten te gebruiken en zijn ook waterdicht. We merken dat veel mensen nog met vragen zitten. De meest gestelde vragen hebben we daarom ook hieronder geformuleerd en beantwoord.
Niet alle lampen van Philips Hue zijn buiten te gebruiken, dit komt omdat deze niet weerbestendig zijn. Kijk daarom altijd goed naar de IP-waarde van de slimme lampen.
Wanneer je de lampen koppelt met een spraak assistent, denk aan Google Home, Siri of Amazon Alexa is het mogelijk om de buitenverlichting te bedienen met spraak.
De meeste slimme buitenverlichting werkt met Wifi. Dit kan in sommige gevallen een probleem zijn omdat de Wifi verbinding in de tuin slecht is. Gelukkig is er sinds kort ook een bluetooth integratie met verschillende Philips Hue lampen, hierdoor kun je de buitenverlichting ook besturen met een bluetooth verbinding.