slimme buitenverlichting
Home » Slimme buitenverlichting
 • Advies

Op het gebied van verlichting wordt er ook voor verschillende toepassingen voor buiten flink geïnnoveerd. Onder de noemer slimme buitenverlichting worden er diverse soorten buitenlampen aangeboden met smart mogelijkheden. Hierbij kun je denken aan bediening via je smartphone of tablet en integraties met smart home producten binnen je slimme woning.

Vanwege de vele mogelijkheden, opties en soorten, heb ik besloten om een complete slimme buitenverlichting adviesgids te schrijven. Ik licht onder andere de beste keuzes per soort uit, ga dieper in op de functionaliteiten en beschrijf de belangrijkste voordelen.

Beste slimme buitenverlichting per type

Buitenverlichting is beschikbaar in verschillende vormen: denk aan prikspots, sokkellampen of wandlampen voor naast de voor- of achterdeur. Ik heb voor elk van deze modellen de beste slimme buitenverlichting keuze op een rij gezet. Check mijn aanbevelingen!

Beste slimme prikspot

philips hue beste slimme buitenverlichting
Philips Hue
Lily

Beste slimme wandlamp

philips hue tuar wandlamp
Philips Hue
Tuar

Beste slimme sokkellamp

philips hue calla sokkellamp
Philips Hue
Calla

bramAdvies van Bram: De beste slimme buitenverlichting in de vorm van prikspots is de Philips Hue Lily. Ben je echter op zoek naar een slimme wandlamp? Dan kun je in mijn ogen het beste kiezen voor de Tuar van Philips Hue. Voor een slimme sokkellamp ben je bij Calla aan het juiste adres, tevens van Philips Hue. Zoals je ziet gaat mijn voorkeur uit naar de lampen van Philips Hue. Dit is ook een van de weinige ‘kwalitatieve’ aanbieders van slimme buitenlampen.

Smart buitenverlichting kopen: hier moet je op letten

Zoals je wellicht al hebt gemerkt zijn er nog maar weinig merken die slimme buitenlampen aanbieden. Vooralsnog is het belangrijk om bij specifieke buiten lampen met smart opties, te letten op een aantal zaken. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze, heb ik een aantal belangrijke kooptips op een rij gezet!

 • Let op waterdichtheid (IP niveau): gezien de lampen buiten komen te hangen, is het ontzettend belangrijk om te letten op de waterdichtheid van de armaturen van de slimme buitenverlichting. Het is daarbij aan te raden om te kijken naar IP niveau. IP wordt gevolgd door twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de mate van stofwering aangeeft en het tweede cijfer bescherming tegen vochtigheid. Voor goede weerbestendige buitenlampen moet je om en nabij naar een niveau van IP44 kijken.
 • Controleer de mogelijkheden: heb je net als bij slimme lampen voor binnen toegang tot alle mogelijkheden? Philips Hue buitenlampen kun je simpelweg aansluiten op de Hue bridge en direct genieten van dezelfde functionaliteiten, maar dit is bij andere merken lang niet altijd het geval!
 • Koop de lampen in een voordeelpakket: bepaal van te voren hoeveel buitenlampen je nodig hebt en ga dan pas op zoek naar de juiste soorten. In het geval van prikspots zijn er vaak voordelige pakketten beschikbaar, waarbij je goedkoper uit bent dan wanneer je ze allemaal individueel zou kopen!
 • Let op de beveiligingsopties: slimme buitenlampen kunnen goed bijdragen aan de beveiliging van jouw woning. Ik raad je aan om vooral te kijken naar deze types, gezien je hier een win-win situatie mee creëert. Denk aan lampen met geofencing die automatisch aangaan als je het tuinpad betreedt of waarmee je een willekeurige routine in kunt stellen als je op vakantie gaat.
 • Check of een bridge benodigd is: in heel veel gevallen werken slimme buitenlampen alleen met de tussenkomst van een bridge. In het geval van Philips Hue kun je enkel genieten van de slimme functies door ze te koppelen aan de Hue bridge. Check dus altijd of dit benodigd is, voor je zomaar een nieuwe set buitenlampen aanschaft.
slimme buitenverlichting voor beveiliging

Slimme buitenverlichting draagt vaak bij aan een betere beveiliging van je woning!

philips hue prikspot

Philips Hue Lily voordeelpakket

Momenteel is er interessant voordeelpakket voor prikspots van Philips Hue: 3 Lily lichtpunten voor buiten langs het tuinpad!

Functies van slimme buitenlampen

In heel veel gevallen is er sprake van nagenoeg dezelfde functionaliteiten als slimme lampen voor binnen. Denk aan de slimme functies als het bedienen via je smartphone, het kunnen instellen van specifieke kleuren en het opnemen in smart home scenario’s. Ik zet deze en enkele andere interessant functies voor je op een rij.

 1. Bediening via smartphone: slimme buitenlampen kun je vaak middels een speciale app bedienen via je telefoon. Vanaf de bank de buitenlampen aan laten springen óf op een ander moment als je helemaal niet in de buurt van jouw huis bent.
 2. Opnemen in smart home scenario’s: een van de grootste voordelen van smart lights zie ik ook terugkomen bij slimme buitenverlichting! Het kunnen opnemen en integreren van slimme buitenlampen binnen smart home scenario’s. Laat bijvoorbeeld de buitenlampen automatisch uit gaan als jij een avondje op de bank ploft met je favoriete Netflix serie.
 3. Geofencing mogelijkheden: er zijn slimme buitenlampen die werken met geofencing. Hiermee gaan ze automatisch aan als jij in de buurt bent van je huis en springen ze direct uit als jij buiten een bepaalde straal bent van jouw woning. Uiteraard is dit aan te passen met routines, zodat ze ook aanblijven als jij er niet bent ter beveiliging.
 4. Buiten lampen bedienen met spraak: tenslotte wil ik je nog de spraakfunctie meegeven. Het wordt interessant als je bijvoorbeeld je slimme buiten lampen met Google Home koppelt of een andere smart speaker. Zo kun je met spraak de lampen bedienen: “Hé Google, zet alle lampen in de tuin aan!”

Voordelen van slimme buitenverlichting

Je raadt het al: naar aanleiding van bovenstaand genoemde smart functionaliteiten, geniet je al snel van heel wat voordelen. Niet alleen op het gebied van beveiliging, maar ook op comfort. Ik som de mooiste pluspunten voor je op.

 • Beter beveiligde woning: er zijn diverse voordelen te behalen op het gebied van beveiliging. Laat de lampen aanspringen als er iemand jouw tuin betreedt, maak gebruik van automatische routines zodat je een inbreker op de verkeerde been zet én bedien, waar je ook bent je slimme lampen.
 • Te koppelen met heel veel apparaten: ik noemde net al de mogelijkheid om de slimme buitenverlichting te integreren binnne je smart home. Het is dan ook opvallend om te zien met hoeveel apparaten en producten slimme buitenlampen vaak gecombineerd kunnen worden. Wel altijd letten op de ondersteuning (zie mijn eerdere kooptips).
 • Goede bijdrage aan de sfeer: door mogelijkheden om zelf de lichtsterkte, lichtkleur en lichtwarmte te bepalen, kun je ontzettend veel sfeer creëeren in jouw tuin. Ga je lekker genieten van een warme zomeravond achter in de tuin? Dim dan de buitenverlichting tot een rustgevende sterkte. Leuk feitje: Philips Hue lampen heeft mogelijkheden tot 16 miljoen soorten licht!
slimme lamp in buitenlamp

Tip: heb jij al goede wandlampen die werken met een fitting? Draai er dan nooit zomaar een slimme lamp in: check eerst de IP waardes!

Buitenlamp weerbestendig niveau in IP

Ik gaf het al aan bij mijn kooptips: let op de weerbestendigheid van buitenlampen. Met een weerbestendige buitenlamp kopen ben je verzekerd van het behoud van je slimme buitenlampen! Een goede indicatie is de IP waarde bij buitenverlichting, die bestaat uit twee cijfers. Om wat helderheid te scheppen bij deze waardes, heb ik in onderstaande tabel de specifieke waardes voor het eerste en tweede cijfer uitgelegd.

NiveauBetekenis eerste cijferBetekenis tweede cijfer
IP-Waarde: 0De buitenlamp laat gaan voorwerpen doorDe buitenverlichting is totaal niet beschermd tegen water
IP-Waarde: 1De buitenverlichting is goed beschermd tegen grotere voorwerpen, vanaf 5 centimeterSpat waterdicht, deze lampen kun je beter niet buiten in de openlucht hangen
IP-Waarde: 2Biedt goede bescherming tegen wat minder grote voorwerpen, vanaf 1,2 centimeterBeschermd tegen waterdruppels, maar kan niet in een regenbui overleven
IP-Waarde: 3Goede bescherming tegen kleine objecten, vanaf 0,25 centimeterBij dit niveau kunnen de buiten lampen een regenbui overleven
IP-Waarde: 4Met niveau 4 wordt er bescherming geboden tegen hele kleine objecten, kleiner dan 0,1 centimeterBij niveau 4 is de gehele buitenlamp rondom beschermd tegen water, vanaf alle kanten
IP-Waarde: 5Goed beschermd voor stof en zand; echter kan er nog wat doordringen maar zo minimaal dat dit niet schadelijk isGoed beschermd tegen water met een lage spuitdruk, bijvoorbeeld een tuinslag
IP-Waarde: 6De buitenlampen zijn 100% stofvrij, houdt de lampen goed de armatuur schoonDe buitenlampen kunnen water met een hoge spuitdruk verdragen, denk aan een hogedrukreiniger
IP-Waarde: 7Niet van toepassing, 6 is maximaalDe lampen kunnen bij dit niveau tot 1 meter onder water gehouden worden, niet te lang
IP-Waarde: 8Niet van toepassing, 6 is maximaalMet dit niveau geniet je volledig waterdichte buitenverlichting die je zelfs voor een langere tijd onder water zou kunnen houden

In veel gevallen is er bij buitenlampen sprake van een minimaal niveau van IP44. Dit is ook belangrijk om te checken als je bijvoorbeeld op zoek bent naar IKEA Tradfri buitenlamp mogelijkheden. Hierbij zou je er voor kunnen kiezen om een normale IKEA tradfri lamp in je huidige buitenlamp te draaien. Ook hierbij is minimaal IP44 een vereiste, anders gaan je IKEA Tradfri lampen snel kapot.

philips hue tuar wandlamp

IP44 buitenlamp: Tuar

De Tuar heeft een IP waarde van 44. Hierbij is er sprake van dusdanig goede bescherming dat je je geen zorgen hoeft te maken over stof- of waterschade.

Mijn conclusie: is buitenverlichting nu écht smart?

Natuurlijk eindig ik mijn adviesgids met een algehele conclusie of slimme buitenverlichting nu echt van toegevoegde waarde is. En dat is het zeker! Wat enorm interessant is, zijn de voordelen op het gebied van beveiliging en comfort. Twee belangrijke pijlers voor het bepalen of er sprake is van toegevoegde waarde.

Het is wel belangrijk om te letten op de bediening en de slimme mogelijkheden van diverse lampen. Zoals je wellicht hebt kunnen merken, springt eigenlijk alleen Philips Hue eruit als slimme keuze voor buitenlampen. Veel andere merken bestempelen buitenlampen als slim, hoewel dit vaak helemaal niet zo is.

Mocht je naar aanleiding van mijn adviesgids nog vragen hebben, dan kun je me altijd een berichtje sturen!

FAQ: De meest gestelde vragen over slimme buitenverlichting

Naast slimme lampen voor binnen zijn er gelukkig ook buitenlampen. Deze lampen zijn geschikt om langdurig buiten te gebruiken en zijn ook waterdicht. We merken dat veel mensen nog met vragen zitten. De meest gestelde vragen hebben we daarom ook hieronder geformuleerd en beantwoord.

Zijn de lampen van Philips Hue buiten te gebruiken?

Niet alle lampen van Philips Hue zijn buiten te gebruiken, dit komt omdat deze niet weerbestendig zijn. Kijk daarom altijd goed naar de IP-waarde van de slimme lampen.

Kan ik de buiten verlichting ook bedienen met spraak?

Wanneer je de lampen koppelt met een spraak assistent, denk aan Google Home, Siri of Amazon Alexa is het mogelijk om de buitenverlichting te bedienen met spraak.

Werkt de buitenverlichting met alleen wifi?

De meeste slimme buitenverlichting werkt met Wifi. Dit kan in sommige gevallen een probleem zijn omdat de Wifi verbinding in de tuin slecht is. Gelukkig is er sinds kort ook een bluetooth integratie met verschillende Philips Hue lampen, hierdoor kun je de buitenverlichting ook besturen met een bluetooth verbinding.

Mocht je na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen hebben neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij beantwoorden je vragen dan zo snel mogelijk.

Recente artikelen over slimme buitenverlichting

Philips hue calla sokkellamp
lidl slimme buitenverlichting buitenlampen
lidl slimme lampen smart home
lidl slimme kerstboomverlichting
slimme lichtplaatjes innr