Slimme bewatering in de tuin

slimme bewatering in de tuin

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Wanneer je een tuin vol met bloemen en planten hebt staan, is het noodzaak om deze op de juiste momenten water te geven. Niet alleen de juiste momenten: ook de hoeveelheid water is een belangrijk onderdeel van de bewatering van je tuin. Onlangs dook ik in de wereld van slimme tuinen en kwam ik heel wat oplossingen tegen voor slimme bewatering van de tuin. In deze blog zet in verschillende smart home (lees: smart garden) producten op een rij en licht ik enkele voordelen toe.

Slimme bewatering van de tuin: wat is er mogelijk?

Bij struiken, planten en bloemen dien je altijd rekening te houden met de juiste hoeveelheden water én de juiste momenten waarop je dit geeft. Daarbij kunnen deze factoren ook nog eens verschillen per struik of plant. Na een lange droge periode in Nederland, was ik benieuwd naar de actuele mogelijkheden voor een slimme bewatering van de tuin. Ik kwam zoveel interessante oplossingen tegen, dat ik besloten heb om ze eens op een rij te zetten!

Slimme artikelen voor tuin bewatering

Laat de tuinslangen en gieters maar in de schuur staan: met deze slimme artikelen wordt het bewateren van je tuin ontzettend simpel:

 • Slimme besproeiingsystemen: deze handige systemen geven automatisch water op ingestelde tijdstippen. Vaak kun je hierbij ook de hoeveelheid aangeven. Het mooie van een slim besproeiingsysteem is dat je ze kunt koppelen aan andere smart home artikelen!
 • Grondsensoren: er zijn speciale sensoren die de bodemkwaliteit kunnen meten, waaronder de luchtvochtigheid! Stel in dat je tuin water krijgt bij een minimale luchtvochtigheid.
 • Controllers met water timer: als je al een watersysteem aangelegd hebt in je de tuin, kun je vaak een controller er tussen plaatsen. Deze neemt het bewateren van jouw tuin uit handen!
 • Beregeningscomputer met WiFi: er zijn ook speciale beregeningscomputer die je middels WiFi overal ter wereld kunt aansturen.

De verschillende bewatering artikelen worden pas echt slim als je ze koppelt met andere smart home artikelen. Hierbij kun je denken een smart weerstation, om een reactie te ontketenen bij een bepaalde weersomstandigheid.

Voordelen van slimme bewatering in de tuin

zelf water geven bij slimme bewatering tuin verleden tijd

Zelf water geven is bij slimme bewatering in de tuin verleden tijd!

Met de nieuwe manieren van slimme bewatering van de tuin, geniet je al snel van heel veel voordelen.

Mooie voordelen bij slimme bewatering:

 • Je vergeet nooit meer de tuin water te geven: dankzij speciale tijdsloten kun je instellen op welk moment van de dag (of hoevaak in de week) de tuin bewaterd dient te worden.
 • Planten en struiken krijgen de juiste hoeveelheden: stel precies de hoeveelheden in die specifieke planten of struiken dienen te krijgen met controllers.
 • Op een afstand de bewatering regelen: ben je op vakantie en merk je op dat er in Nederland een hittegolf is? Dan kun je op vakantie de bewatering van de tuin regelen.
 • Koppel het met andere slimme producten: misschien wel een van de grootste voordelen is het feit dat je slimme bewatering artikelen kunt koppelen met andere smart home producten. Zo kun je een actie in gang zetten wanneer iets gebeurt. Denk aan het koppelen met een weerstation. Geeft deze aan dat het al de hele ochtend regent, dan hoeven de planten in de middag niet alsnog water te krijgen!
 • Regel de bewatering van de tuin via een app: dit is helemaal slim en handig! Je kunt vanaf de bank of op een andere locatie de complete bewatering van de tuin bedienen via een slimme app op je smartphone!

Kortom: het is reuze interessant om je eens te verdiepen in de mogelijkheden voor je eigen tuin. Onderaan de streep kost je het je straks minder moeite én blijven je struiken en planten gezonder!

Beste merken voor slimme tuin bewatering

Net als bij een robotmaaier of een slimme deurbel, zijn er smart home merken die er bij bewateringssystemen tussenuit springen. Ik zet de beste merken op een rij:

 1. GARDENA: Gardena heeft tal van interessante oplossingen en artikelen om het bewateren van de tuin een stuk slimmer te maken. Tip: bekijk bij Bol.com honderden slimme oplossingen en irrigatie sets.
 2. Hunter: Hunter is met name op het gebied van slimme beregeningscomputers een goed merk. Zo heeft het merk tientallen indoor stations die je kunt koppelen met een app!
 3. Silverline: wanneer je op zoek bent naar een complete irrigatie set of slimme tuinsproeiers, is Silverline een merk waar je naar kunt kijken.
 4. Little Garden: een bekend merk met artikelen voor in de tuin is Little Garden. Hoewel dit niet een heel specialistisch merk is voor slimme bewatering (Little Garden biedt ook tuinstoelen etc. aan), ben ik wel interessante tijdklokken tegengekomen!

Tijd om het bewateren van de tuin stukken slimmer te maken!

GARDENA Smart Sensor Control set

 Aanbieding! 

GARDENA Smart Sensor Control set met veel korting!

Je tuin in de toekomst slim bewateren en alles tegelijk in huis halen? Dan is de Gardena Smart Sensor Control set een aanrader. Bij Bol.com fiks je het complete pakket met veel korting!: check de deal snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
ifttt

IFTTT

Een van de bekendere software op het gebied van smart home is IFTTT. IFTTT staat voor ‘Ift This,…
Lees meer