slimme beveiligingscamera
Home » Slimme beveiligingscamera
 • Advies

Een slimme beveiligingscamera, beter bekend als IP camera, is vandaag de dag voorzien van onwijs veel interessante mogelijkheden. Zo kun je een notificatie krijgen als er beweging gedetecteerd wordt als jij niet thuis bent en zijn er steeds meer camera’s die gebruik maken van gezichtsherkenning. Er zijn zowel smart beveiligingscamera’s die los te gebruiken zijn, als camera’s die horen bij complete smart home beveiligingspakketten.

Om je op weg te helpen bij de beste beveiligingscamera kopen, heb ik deze gids geschreven. Ik licht de beste keuzes voor je uit, geef je handige kooptips en vertel meer over de mogelijkheden van zo’n beveiligingscamera met slimme functionaliteiten!

Beste slimme beveiligingscamera

Er zijn tal van beveiligingscamera’s op de markt die bestempeld worden als slim. Helaas is dit niet altijd het geval: een beveiligingscamera die werkt op WiFi hoeft niet enorm smart te zijn. Om je te helpen bij het maken van de beste keuze heb ik een selectie gemaakt: ontdek de beste beveiligingscamera op het gebied van kwaliteit/mogelijkheden, prijs en design! Bekijk mijn selectie.
Beste keuze

Google nest beste slimme beveiligingscamera
Nest Cam Indoor

Goedkope keuze

alecto dvc-105 beveiligingscamera
Alecto DV-105

Mooie keuze

netatmo welcome beveiligingscamera
Netatmo Welcome

robbertAdvies van Rob: De beste beveiligingscamera op dit moment is Nest Cam Indoor. Met name door de beeld/geluidskwaliteit en de vele mogelijkheden binnen een smart home. Wanneer jij echter niet teveel wilt betalen is de Alecto DVC-105 een goede keuze. Op het gebied van design scoort de Netatmo Welcome de meeste punten.

Slimme beveiligingscamera kopen: kooptips

Heel graag wil ik je helpen bij het maken van de juiste keuze voor een nieuwe beveiligingscamera voor je smart home. Om te zorgen dat jij straks de juiste beveiligingscamera kopen gaat, heb ik een aantal handige kooptips op een rij gezet.

 • Kijk of de camera voor binnen of buiten is: er zijn zowel smart home camera’s voor binnen als buiten. Hoewel je buiten varianten prima binnen kunt zetten, raad ik je niet aan om binnen beveiligingscamera’s buiten te plaatsen. Vaak zijn deze niet waterdicht en zijn ze gevoeliger voor diefstal. Let altijd op waarvoor de beveiligingscamera gemaakt is.
 • Bekijk koppelmogelijkheden: ik kan me goed voorstellen dat jij de wens hebt om straks andere apparaten te koppelen aan de camera. Zo kun je bijvoorbeeld de lichten aan laten springen als er een gezicht herkent wordt. Het is slim om goed te checken met welk domotica platform de camera kan communiceren.
 • Opslag mogelijkheden: eigenlijk zijn er twee soorten opslag voor de opnames van dit type camera’s. Opslag via de cloud (extern) of via een SD kaart (intern). Hoewel een SD kaart erg handig kan zijn, kan je wel al je opnames kwijt zijn als een inbreker de camera weghaalt. Bij opslag via de cloud ben je verzekerd van de beelden, ongeacht of de beveiligingscamera gesloten wordt. Let wel op dat je soms een abonnement nodig hebt voor dit soort diensten.
 • Instellingen gevoeligheid: let goed op de mogelijkheid van het instellen van de gevoeligheid van de camera bij notificaties. Helemaal als je huisdieren hebt: je wilt voorkomen dat je constant een melding krijgt als er beweging opgemerkt wordt.
 • Bedenk waar je de camera wilt plaatsen: de laatste belangrijke kooptip die ik je mee wil geven, is om rekening te houden met de gewenste plaats van de camera. Er zijn namelijk camera’s voor aan de wand die voorzien van een magnetische zijde (handig!) en staande camera’s. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande afbeelding voor twee soorten plaatsingen.
montage slimme beveiligingscamera

Let op de montage mogelijkheden van de beveiligingscamera

Beveiligingscamera slimme functies

In tegenstelling tot de normale beveiligingscamera, heeft een smart WiFi IP camera veel meer slimme functies. Zo kan er sprake zijn van gezichtsherkenning, is er een gevoeligheid in te stellen voor notificaties en kun je ze koppelen aan je smartphone. Ik zet de belangrijkste slimme functies voor je op een rij.

 • Te koppelen aan je smartphone: dit type beveiligingscamera’s kun je eenvoudig koppelen met je smartphone of tablet. Hiermee kun je ze tevens ook bedienen en activeren.
 • Gevoeligheidsniveau instellen: een smart beveiligingscamera kun je vaak instellen op het gebied van gevoeligheid. Dit is met name handig bij huisdieren, waarbij je wilt voorkomen dat je constant een notificatie krijgt bij beweging als je niet thuis bent.
 • Tweezijdige communicatie: via een vaak ingebouwde luidspreker, kun je communiceren en horen via een smart beveiligingscamera.
 • Gezichtsherkenning: er zijn beveiligingscamera’s die werken met gezichtsherkenning. Dit kan enorm handig zijn als er iemand in huis is die de camera niet herkent en jouw hier een seintje over geeft.
 • Integratiemogelijkheden: misschien wel een van de mooiste functionaliteiten is het kunnen integreren binnen jouw smart home. Koppel diverse smart home producten aan de beveiligingscamera en stel complete scenario’s in.

Voordelen van slimme beveiligingscamera in huis

Met alle smart functies haal je natuurlijk ook heel veel voordelen in huis. Zo kun je, waar je dan ook bent, altijd je complete huis in de gaten houden en direct notificaties krijgen als er beweging gedetecteerd wordt. Ik som de mooiste voordelen voor je op, zodat je een beeld krijgt van de toegevoegde waarde binnen jouw slimme woning.

 • Hou je huis overal ter wereld in de gaten: door een smart beveiligingscamera te koppelen met je smartphone, kun je overal ter wereld je huis in de gaten houden. Daarbij kun je ook gelijk notificaties ontvangen als er beweging opgemerkt wordt in jouw woning.
 • Spreek via de beveiligingscamera: het is een mooi voordeel dat je nu ook kunt spreken met degene die jij op beeld ziet, naast het kunnen horen wat er zich afspeelt in de ruimte.
 • Eenvoudige bediening via smartphone: door de koppeling met je telefoon, kun je ook de camera eenvoudig bedienen. Denk aan het starten met een opname. Er zijn zelfs modellen die werken met een ‘pan & tilt’ functie, waarbij je de camera kunt draaien.
 • Oneindig veel integraties mogelijk: het mooiste voordeel in mijn ogen! Je kunt een slimme beveiligingscamera vaak koppelen met tal van andere producten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld alle lampen aan laten springen als er iemand opgemerkt wordt die er niet hoort te zijn.
slimme beveiligingscamera koppelen

Een smart beveiligingscamera is vaak te koppelen aan je smartphone

Tip: Smart beveiligingscamera 180 graden

Het kan goed zijn dat jij de camera in een specifieke hoek wilt hangen. Zowel buiten als binnen zijn er altijd verschillende strategische plekken om de slimme beveiligingscamera te monteren, maar er zijn ook manieren om met een plaatsing beter te genieten van beter gebruik. Middels 180 graden draaibare beveiligingscamera’s kun je een veel groter oppervlakte bekijken en meedraaien als je iets opvallends ziet gebeuren. Ik zet wat eigenschappen van dit type camera’s op een rij.

 • Draai mee bij opvallende situaties: een indringer heeft een beveiligingscamera vaak snel ontdekt. Deze zal dan ook willen voorkomen om in beeld te komen en de camera proberen te ontwijken. Met een 180 graden draaibare camera kun je eenvoudig meedraaien met degene in beeld.
 • Voordeliger en makkelijker: om te voorkomen dat je op teveel plekken dure camera’s dient te hangen voor een compleet beeld, is de keuze voor deze modellen een stuk voordeliger. Zo kun je hem zelf richten op een bepaald gebied en waar nodig bijsturen naar een andere positie.
 • Vaak pan & tilt functie via smartphone: middels een pan & tilt functie kun je de camera draaien. Door de slimme beveiligingscamera te koppelen aan je smartphone kun je deze functie vaak via je smartphone besturen.

smartwares beveiligingscamera 180 graden

Uitgelicht: Smartwares 180 graden beveiligingscamera

De Smartwares CIP-39220 is een hele goede keuze als je op zoek bent naar een beveiligingscamera die je 180 graden kunt draaien. Via je smartphone kun je middels de pan & tilt functie de camera positioneren. Let op: het gaat hier om een outdoor camera.
Design belangrijk bij beveiligingscamera binnen

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt zijn er twee typen beveiligingscamera’s: zowel voor binnen als voor buiten. Het is niet alleen belangrijk om te letten op de waterdichtheid van een camera, ook het design is een kenmerk waar je goed naar kunt kijken. Een beveiligingscamera voor binnen komt namelijk veelal in het zicht te staan.

Er zijn gelukkig steeds vaker mooie beveiligingscamera’s te ontdekken. Hiervan is de Netatmo Welcome een mooi voorbeeld, die er in mijn ogen niet uitziet als een standaard camera.

beveiligingscamera binnen

Dat een beveiligingscamera voor binnen ook mooi kan zijn bewijst Netatmo

Bij een beveiligingscamera voor binnen is het belangrijk om te letten op het design. Het is vaak niet te voorkomen dat de camera in het zicht komt te staan. Een goed voorbeeld van een mooie beveiligingscamera is de Netatmo Welcome.

netatmo welcome

Mooi: Netatmo Welcome Indoor IP Camera

Een van de mooiste indoor beveiligingscamera’s is de Netatmo Welcome. Naast de slimme eigenschappen als het koppelen met je smartphone en het bedienen met spraak via Google Assistant, ziet deze camera er prachtig uit. Met een aluminium behuizing in een rosé kleur, is geen doorn in je oog in de woonkamer.

Conclusie: beveiligingscamera slim voor in een smart home?

Een slimme beveiligingscamera is zeker weten een goede toevoeging voor binnen een smart home. Met name door de mogelijkheden om de camera te koppelen aan andere slimme apparaten maakt dit een interessant product op het gebied van smart home beveiliging. Je dient goed te letten op het feit of het gaat om een binnen- of buitencamera. Ga je voor een beveiligingscamera voor binnen? Dan raad ik je aan om het design niet uit het oog te verliezen: er zijn steeds vaker ‘mooie’ beveiligingscamera’s beschikbaar!

FAQ: Meest gestelde vragen over slimme beveiligingscamera’s

Met slimme beveiligingscamera’s houdt je je huis in de gaten en bekijk je de beelden eenvoudig op je smartphone. Wel merken we dat omtrent deze slimme camera’s nog wat vragen zijn, vandaar dat we hieronder de meest gestelde vragen hebben geformuleerd en beantwoord.

Kan een slim beveiligingscamera gebruikt worden als bewijsmateriaal?

Ja, de beelden kunnen gebruikt worden als bewijsmateriaal. Wanneer er een inbraak wordt gepleegd heb je vrij weinig wanneer je dit op een afstand ziet, je kunt wel direct 112 bellen. Heb je beelden van de inbraak dan kun je deze gebruiken als bewijsmateriaal, let er wel op dat je de opgenomen bestanden opslaat in de cloud of op een sd-kaartje. Nadeel van een sd-kaart is dat wanneer ook de camera gestolen wordt je geen beeldmateriaal meer hebt

Zijn de slimme camera's makkelijk te installeren?

Veel slimme camera’s zijn plug & play en dus makkelijk te installeren. Sommige slimme beveiligingscamera’s zijn zelfs simpel op te hangen met een magneet, hierdoor hoef je niet te boren in de muren. Let er wel op dat je deze hoog ophangt zodat er niet iemand makkelijk bij komt.

Zijn er slimme camera's die zonder abonnement werken?

De meeste slimme beveiligingscamera’s nemen beelden op en slaan deze op in de cloud, wel komen hierbij extra kosten kijken. Heb je liever een slimme camera zonder abonnement? Kies dan voor een camera die de bestanden opslaat op een server of op een sd-kaartje.

Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen hebben over slimme beveiligingscamera’s of aanvullende informatie willen ontvangen. Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Recente artikelen over slimme beveiligingscamera’s

beste eufy buiten camera
Beste beveiligingscamera zonder abonnement
google nest cam batterij
KlikAanKlikUit-buitencamera-ipcam-3500
Eufy Battery Slim