Slimme babyfoon

Tegenwoordig is er een duidelijke trend in de babykamer zichtbaar: de slimme babyfoon. Dit type babyfoons is vaak voorzien van een camera, waarop je de babykamer live kunt zien via je smartphone of tablet. Daarbij zijn er zelfs slimme babyfoons waarbij je tegen de baby kunt praten door een ingebouwde microfoon en op afstand slaapliedjes kunt afspelen.

Omdat er ongelooflijk veel keuzes zijn voor zo’n smart babyfoon, heb ik besloten om hier een adviesgids voor te schrijven. Ik heb uitgezocht wat op dit moment de beste slimme babyfoon is, deel handige tips voor het kopen van zo’n variant en beschrijf wat de voordelen zijn voor jou als ouder.

slimme babyfoon advies

Index: Slimme babyfoon

De beste slimme babyfoon

Wanneer je op zoek bent naar de beste slimme babyfoon, dan gaat onze voorkeur uit naar de Philips Avent Connected SD932/26. Het is een slimme babyfoon met veel handige functies. Je kunt met dit model je kindje in de gaten houden via je een app op je mobiel of via de bijgeleverde display (ook handig voor de oppas). Ook heeft dit model een zogeheten Secure Connect systeem functie, waarbij je verzekerd bent van een stabiele en veilige verbinding. Ook kun je via de camera van de babyfoon slaapliedjes afspelen, hierdoor kan het kleintje sneller in slaap vallen.

Ook heeft de babyfoon wat extra handige functies, zo heeft dit model een ingebouwde thermometer waarmee je kunt zien hoe warm het kamertje van de baby is. Ook kun je een nachtlampje aanzetten en 15 verschillende slaapliedjes. Verder heb je met deze babyfoon een groot bereik, zo heb je buitenshuis een bereik van 400 meter. Via de display (ouderunit) of via de app kun je luisteren wat er in de ruimte gebeurd, maar je kunt ook terugpraten om je kindje gerust te stellen.


beste slimme babfyoon

Philips Avent Connected SCD923/26

Wanneer je op zoek bent naar de beste slimme babyfoon, raden wij aan om te kiezen voor deze Philips Avent Connected SCD923/26. De babyfoon is van alle gemakken voorzien, heeft een stabiele verbinding, groot bereik en duidelijk beeld!


Slimme babyfoon kopen: mijn tips

Een babyfoon wordt vandaag de dag steeds vaker voorzien van een camera en microfoon. Dit is dan ook hetgeen wat een babyfoon slim maakt, evenals een koppeling kunnen maken met een smartphone. Er zijn echter een aantal zaken waar je goed op moet letten bij een slimme babyfoon kopen. Laat ik ze op een rij zetten.

 • Camerakwaliteit: omdat het hier gaat om een camera hebben we gekeken naar de camerakwaliteit, dit wordt vaak aangegeven met het aantal pixels
 • Ondersteuning via de applicatie: hierbij heb ik gekeken naar de ondersteuning en de werking van de bijbehorende applicatie.
 • Afstand en bereik: ook belangrijk om te weten op welke afstand je nog steeds kunt mee kijken. Bij sommige babyfoons is het bereik maar 100 meter en bij andere kun je aan de andere kant van de wereld nog steeds live beelden zien. Vaak heeft dit te maken met het soort verbinding.
 • Mogelijkheid om de camera op afstand te besturen: ook zijn er babyfoons waarbij je op afstand de camera kunt bedienen. Handig wanneer je bijvoorbeeld meerdere kinderen op één camera hebt liggen.
 • 2-weg audio: met 2-weg audio kun je luisteren en ook terug praten.
 • Notificatie bij beweging: normaal slaat een babyfoon aan op geluid, maar sommige babyfoons reageren ook op beweging.
 • Werking: tijdens het onderzoeken van de babyfoons hebben we gekeken naar de werking van de babyfoon.
 • Installatie: ook de installatie vond ik een belangrijk aspect in dit onderzoek, omdat hier veel verschil in zit.
 • Extra’s: veel babyfoons worden geleverd met accessoires of extra’s. Zo zijn er bijvoorbeeld babyfoons waarbij je een extra display bij krijgt.

Andere goede alternatieven voor slimme babyfoons

Natuurlijk is erg naast bovenstaande “beste keuze” nog veel meer keuze. We hebben daarom hieronder enkele goede alternatieven geplaatst die ook goed zijn. Hierin zitten ook wat goedkopere modellen, want de Philips Avent babyfoon is een vrij prijzige babyfoon. Onderstaande modellen worden ook erg goed beoordeeld door gebruikers.


Alecto Smartbaby10 Black

Alecto Smartbaby10 Black

Deze Alecto Smartbaby10 Black is een goed alternatief van de Philips Avent. Dit model werkt goed en kan op afstand ook afgesteld worden, zo kun je in de app de camera draaien. Ook heeft dit model een opname functie, waarmee je foto’s kunt maken. Dit model is ook een stuk goedkoper in aanschaf.


Voordelen van een slimme babyfoon met camera

Een babyfoon is een handige gadget om de babykamer goed in de gaten te kunnen houden. Waar dit voorheen enkel mogelijk was met geluid, vergelijkbaar met een een-weg portofoon, zijn er nu veel meer mogelijkheden. Zo zijn ze steeds vaker voorzien van een camera met haarscherp kleurenbeeld en kun je de camera zelfs draaien via je telefoon. Ik zet de mooiste voordelen van een slimme babyfoon met camera op een rij!

 • Altijd en overal de babykamer bekijken: door de mogelijkheid om een slimme babyfoon aan een smartphone te koppelen, kun je overal en altijd live de babykamer bekijken.
 • Eenvoudig camera draaien: sommige babyfoons bieden de mogelijkheid om de camera te draaien met behulp van een pan en tilt functie via je smartphone of tablet. Zo kun je de hele babykamer rondkijken.
 • Notificaties bij beweging: in veel gevallen is er naast een camera ook een bewegingssensor te vinden in de slimme babyfoon. Hierbij kun je instellen om een notificatie te ontvangen als er sprake is van beweging op het moment dat de baby hoort te slapen.
 • Twee-weg communicatie: naast de camera is er natuurlijk bij een babyfoon ook sprake van een audiofunctie, waarbij je de baby kunt horen. Er zijn modellen die het nog mooier maken: je kunt zelfs via je smartphone of tablet terug spreken en de baby geruststellen.

slimme babyfoon te koppelen met smartphone

Een slimme babyfoon kun je vaak koppelen met je smartphone

Uitgelicht: Motorola Connect Halo babyfoon

Een van de populairste merken op het gebied van babyfoons is Motorola.  Met de Motorola Connect lijn biedt het merk een ruime keuze uit verschillende babyfoons: met en zonder camera. Motorola is staat wereldwijd bekend met het maken en leveren van mobiele devices. Deze unieke babyfoons van Motorola is voorzien van de beste technologie en is makkelijk te plaatsten. De slimme babyfoons in het assortiment zijn vaak voorzien van:

 • Camera: in veel gevallen zijn de Motorola slimme babyfoons voorzien van een kleurencamera van goede kwaliteit.
 • Meetsensoren: dit vind ik enorm interessant! Zo is de Motorola Connect Halo voorzien van een luchtvochtigheid- en geluidssensor. Ook heeft heeft deze babyfoon 2-weg audio, hierdoor kun je je kindje horen en gerust stellen met je stem.
 • Groot bereik: vaak is er sprake van 200 meter bereik buitenshuis bij een Motorola slimme babyfoon. Dit is opvallend groot in vergelijking met andere merken. Er is ook sprake van oneindig bereik met een 4G slimme babyfoon.
 • Monitor én app: wat ook opvallend is, is dat er vaak een monitor geleverd wordt bij de slimme babyfoon, terwijl je ook gewoon via je smartphone mee kunt kijken door het maken van een koppeling.

philips avent slimme babyfoon

Een Motorola slimme babyfoon heeft vaak diverse meetsensoren

Het is belangrijk om goed te letten op de ondersteuning voor iOS en/of Android. Hierbij is ook de minimale versie een vereiste om te checken, ik heb slimme babyfoons gezien die niet werkten bij een oudere iPhone of Android toestel. Kijk dus naar je laatste software versie en check of dit mogelijk is bij de babyfoon bij het koppelen.


Motorola MBP-944 CONNECT HALO

Topper: Motorola Connect Halo

Met deze slimme babyfoon van Motorola ben je altijd in contact met je baby! Dankzij de 3G/4G ondersteuning kun je overal ter wereld de babykamer bekijken. Koppel de babyfoon eenvoudig aan je smartphone.


Avent slimme babyfoons vergelijken

Vanwege de hoeveelheid slimme babyfoons van Avent, heb ik besloten om onderzoek te doen naar de verschillen tussen de populairste modellen. Hierbij heb ik met name gekeken naar de aanwezigheid van een camera, de mogelijkheid voor het bedienen via een app en het totale bereik.

Bekijk het resultaat van mijn onderzoek naar de populairste Avent slimme babyfoons onderstaand overzicht.

PHILIPS AVENTCAMERAAPPBEREIKADVIESPRIJSBEKIJKEN
Philips Avent uGrow SCD860/01JaJaOneindig (3G/4G)€ 149,18Bekijk
Philips Avent SCD630/26JaNee300 meter buitenshuis€ 170,89Bekijk
Philips Avent SCD620/26JaNee300 meter buitenshuis€ 119,-Bekijk
Philips Avent SCD560/00NeeNee330 meter buitenshuis€ 71,99Bekijk
Philips Avent SCD501/00NeeNee300 meter buitenshuis€ 36,-Bekijk

Google Home babyfoon tip

Zoals je wellicht van mij gewend bent, ga ik altijd op zoek naar de mogelijke koppelingen met smart home apparaten. In het geval van een slimme babyfoon zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar een koppeling met Google Home, waarbij je via je speaker kunt vragen hoe het gesteld is in de babykamer.

Hoewel specifieke babyfoons op dit moment nog geen directe koppeling met Google Home kunnen maken, is er wel een andere makkelijke manier. Qua functionaliteiten scheelt een slimme babyfoon namelijk niet veel met een slimme beveiligingscamera!

Beveiligingscamera als babyfoon voor Google Home

Eigenlijk komt een slimme beveiligingscamera precies overeen met een smart babyfoon, hoewel er geen sprake is van het afspelen van bijvoorbeeld leuke slaapliedjes. Wanneer je een koppeling maakt met Google Home, kun je genieten van de volgende comfortabele voordelen.

 • Baby camera Google Home integreren in smart home: merkt de camera beweging op? Laat dan slimme lampen aanspringen of knipperen en krijg een notificatie op je smartphone. De mogelijkheden met een Google Home koppeling zijn eindeloos.
 • Notificaties en informatie via smartphone: stel meldingen in en push-notificaties bij specifieke gebeurtenissen. Blijf altijd op de hoogte!
 • Bedien babyfoon met spraak: benieuwd hoe het nu in de babykamer is? Vraag aan Google Assistant om de babykamer te laten zien, waarna de babykamer op je telefoon te zien is via de camera.

Uiteraard ben ik op zoek gegaan naar een geschikt model die je eenvoudig kunt gebruiken als slimme babyfoon voor Google Home. In mijn ogen is hierbij de Nest Indoor IP-Camera de beste keuze!


nest cam indoor

Google Home tip: Nest Indoor IP Camera

Deze smart camera kun je prima gebruiken als slimme babyfoon (bijna dezelfde functies), waarna je hem kunt koppelen aan Google Home! Integreer op deze manier de babyfoon binnen je smart home.


Ook kan het interessant zijn wanneer je al binnen- of buitencamera’s van een bepaald merk hebt, te kiezen voor een binnencamera van hetzelfde merk. Dit kan interessant zijn omdat je dan alle camera’s in één overzicht hebt en je vaak toch al abonnement hebt voor die camera’s. Heb je bijvoorbeeld al camera’s van Ring, dan zou je ook een Ring binnencamera kunnen gebruiken als babyfoon. Lees hier bijvoorbeeld onze test met een Ring camera gebruiken als babyfoon.

Conclusie: is een babyfoon nu echt slim?

Een babyfoon is zeker slimmer dan een aantal jaren geleden. Waar er voorheen enkel gebruik gemaakt kon worden van een audiofunctie, kun je nu ook live meekijken en kun je de babykamer haarscherp checken. Uiteraard is er ook sprake van een audiofunctie en zijn er mogelijkheden om slaapliedjes op afstand af te spelen.

Het is onwijs interessant om op zoek te gaan naar smart babyfoons die je kunt koppelen aan een smartphone: op deze manier kun je altijd en overal ter wereld in contact blijven met je baby. Ben je op zoek naar integratiemogelijkheden binnen je smart home? Dan raad ik je aan om een smart beveiligingscamera te overwegen: hiermee geniet je van dezelfde functies, maar is de koppeling met bijvoorbeeld Google Home makkelijk gemaakt.

Een babyfoon is dus zeker slim, mits je let op de koppelingen, integraties en mogelijkheden.

FAQ: Meest gestelde vragen omtrent slimme babyfoons

Een slimme babyfoon is een leuke accessoire in een slim huis. Echter, merken we wel dat er veel vragen over dit product zijn. De meest gestelde vragen hebben we hieronder geformuleerd en beantwoord.

Worden de opgenomen beelden van een slimme babyfoon opgeslagen?

Bij het gebruik van een slimme babyfoon kun je ervoor kiezen om de opgenomen beelden op te slaan. Kiest u hiervoor dan kunt u de opgenomen beelden terug kijken via de desbetreffende app. Het verschilt per model en merk hoe dit opgeslagen en verwerkt wordt.

Kan ik een slimme babyfoon op afstand bekijken?

Het handige van de meeste slimme babyfoons is dat u de beelden op afstand kunt bekijken. Dit kan binnenshuis of buitenshuis het verschilt per model hoe de beelden te bekijken zijn. De beste slimme babyfoons zijn op afstand te bekijken, zodat u altijd uw baby in de gaten kunt houden.

Wat is een slimme babyfoon met ouderunit?

Sommige slimme babyfoons hebben een ouderunit. Een slimme babyfoon met ouderunit is een monitor waarop u de beelden van de babyfoon live kunt bekijken. Met de meeste slimme babyfoons kunt u dit doen via een smartphone, maar soms wordt er ook een monitor bijgeleverd.

Werkt een slimme babyfoon met wifi?

De meeste slimme babyfoons dienen verbonden te worden met Wifi. Deze Wifi verbinding zorgt ervoor dat je op afstand de beelden van de babyfoon kunt bekijken. Ook zijn er slimme babyfoons die te verbinden zijn met bluetooth, hiervoor dien je wel in de buurt te zijn van de babyfoon.