Slimme apparaten in huis

slimme apparaten 2020

▲ Ring Spotlight Cam © Ring

Tegenwoordige zijn er steeds meer slimme apparaten te vinden in huis. Op Smarthomeweb.nl schrijven we dagelijks over deze slimme apparaten en om deze reden willen we je graag wat meer info geven ontremd deze smart devices. In dit bericht vind je alles wat je moet weten van smart apparaten, welke er zijn, waar je op moet letten en wat onze favoriete slimme apparaten zijn.

Inhoud van dit artikel

Wat verstaan wij onder slimme apparaten?

Onder slimme apparaten verstaan wij apparaten die met het internet verbonden zijn en zelf acties uitvoeren zonder daarvoor aangestuurd te hoeven worden. Als voorbeeld nemen we een slimme rookmelder. Wanneer een “gewone” rookmelder rook detecteert zal deze een alarm geven, hiermee is dan alles wel gezegd. Wanneer een slimme rookmelder detecteert zal deze ook alarm slaan, maar daarnaast kan de slimme rookmelder je ook waarschuwen op via je smartphone. Ook zijn er slimme rookmelders die andere functies hebben die het product nog slimmer maken. Zo kunnen apparaten gekoppeld worden met de slimme rookmelder,denk bijvoorbeeld aan een slim rolluik. Wanneer de rookmelder rook detecteert kan deze direct de rolluiken openen, zodat de vluchtweg vrij is.

Dit soort slimme apparaten zorgen voor meer veiligheid in je huis, maar er zijn ook veel slimme apparaten die zorgen voor gemak. Door slimme apparaten aan elkaar te koppelen kun je de ervoor zorgen dat je sommige handelingen niet meer hoeft te doen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de slimme lampen in combinatie met een slim deurslot. Kom je thuis en open je het slimme deurslot, dan weet het slimme deurslot dat hij een seintje moet geven aan de slimme lampen dat ze aan moeten. Automatische zullen dan de lampen in de gang en huis kamer aan moeten. Nog meer simpele voorbeelden met een slim deurslot:

 • Slim thermostaat: zet de thermostaat bij binnenkomt op het gewenste temperatuur, bij het verlaten van het huis verlaag de temperatuur
 • Slimme speaker: bij binnenkomst zet je favoriete muziek op, bij verlaten van het huis zet alle muziek uit.
 • Slimme deurbel: staat er een bekende voor de deur, open dan het slot op afstand.

Er zijn oneindig veel leuke combinaties met slimme apparaten en elk apparaat heeft weer zijn eigen slimme functies. Belangrijk is wel dat apparaten met elkaar kunnen communiceren. Tegenwoordig heeft Amazon zelfs een slimme oven die met spraak te bedienen is. Je hoeft alleen maar te vragen hoe lang een gerecht in de oven moet en Alexa beantwoord je vraag.

amazon alexa smart home producten

slimme oven Amazon

Welke soorten slimme apparaten zijn er?

Steeds meer slimme apparaten komen er op de markt. Bijna elk elektronische product krijgt wel een nieuwe slimme functie, zo zijn er zelf slimme ovens, smart wasmachines en slimme koelkasten. Een functie van een slimme koelkast is bijvoorbeeld dat terwijl je in de supermarkt staat, kunt kijken wat er allemaal op voorraad is je koelkast. Hieronder een kleine greep met slimme apparaten:

 • Slimme deurbellen – Nest Hello de meest favoriete, hiermee zie je wie er voor de deurstaat en kun je communiceren met die persoon
 • Slimme thermostaten – Zet je thermostaat op afstand aan of uit
 • Smart speakers – Een spraakassistent die je kunt bedienen met je stem
 • Slimme schakelaars – Zet meerdere apparaten aan met één enkele knop
 • Slimme stekkers – Maak oude apparaten slim, zodat je ze op afstand kunt bedienen
 • Slimme verlichting – Bedien Philips Hue lampen met spraak of met een tijdsplanning
 • Slimme radiatorknoppen – Verwarm alleen de kamer die verwarmt hoeft te worden
 • Slimme deursloten – Nooit meer gedoe met sleutels en weet wanneer het slot ontgrendeld wordt
 • Robotmaaiers – Robotmaaiers zorgen ervoor dat je grasveld er strak gemaaid bij ligt
 • Robotstofzuigers – De beste robotstofzuigers zijn ook te bedienen met spraak

Bovenstaande rijtje is een kleine greep uit het aanbod van smart apparaten. Ook worden er steeds meer slimme apparaten ontwikkeld, bekijk hier ons overzicht van de slimme apparaten 2020 met ons smart home advies.

Wat zijn onze favoriete smart apparaten?

Dagelijks doen wij onderzoek naar de slimme apparaten en kijken welke apparaten het waard zijn. Zelf vinden we niet elk slimme apparaat werkelijk slim. Het is bijvoorbeeld leuk dat je een apparaat op afstand aan en uit kunt zetten, maar het wordt pas echt interessant wanneer apparaten met elkaar verbonden zijn. Hieronder hebben wij onze favoriete top 5 smart apparaten op een rij gezet met daarbij leuke voorbeeld koppelingen.

philips hue ambiance starterskit

1. Philips Hue lampen

Wij vinden zelf slimme lampen één van de beste slimme apparaten van dit moment. Iedereen heeft wel lampen in huis, hierdoor zijn de lampen makkelijk toe te passen in elk huis. Vaak zijn slimme lampen de eerste slimme apparaten die worden aangeschaft, daarna wordt er verder gekeken wat nog meer gekoppeld kan worden.

Bekijk Meer info

google nest hub

2. Google Nest Hub

Om slimme apparaten met elkaar te koppelen heb je een hub nodig die dezelfde taal spreekt. Met deze Google Nest hub kun je apparaten koppelen die dezelfde taal spreken, denk bijvoorbeeld aan Philips Hue lampen. Daarnaast is dit een smart speaker en display in één. Ook vinden we dat deze Google Nest Hub zorgt voor overzicht in je smart home.

Bekijk Meer info

nuki smart lock

3. Slim deurslot van Nuki

Ook vinden we het slimme deurslot van Nuki erg handig. Je hoeft ten eerste geen sleutels meer mee te nemen, daarnaast kun je ook vrienden binnen laten wanneer je zelf nog onderweg bent en je weet altijd wanneer je deur open gaat. Een slim deurslot wordt helemaal handig wanneer je deze koppelt met een slimme deurbel. Het Nuki slimme deurslot is bijvoorbeeld te koppelen met de deurbel van Doorbird.

Bekijk Meer info

nest hello deurbel met camera

4. Slimme deurbel Nest Hello

Zojuist hadden we het al over een koppeling met een slimme deurbel en een slim deurslot. Zonder een slim deurslot is een video deurbel ook interessant en een leuke gadget. Je bewaakt namelijk altijd je voordeur en mocht er bijvoorbeeld iemand voor de deur staan en je bent even niet thuis, dan kun je die persoon even aanspreken. Ook kan een slimme deurbel zorgen voor meer veiligheid.

Bekijk Meer info

iRobot Roomba 960

5. Robotstofzuiger iRobot Roomba 960

Naast dat een robotstofzuiger een leuke gadget is, is de robot ook erg functioneel. Vooral omdat de robotstofzuigers steeds slimmer worden en beter werken worden deze apparaten interessant. Met nieuwe functies heb je niet meer dat stofzuigers vast lopen of in de knoop komen, ze zien tegenwoordig ook zelf het vuil en bepalen zo hun schoonmaakroute. Ideaal wanneer je na werk gaat, de stofzuiger zijn gang gaat en je in een schoon huis binnen komt.

Bekijk Meer info

Waar moet je opletten bij het kopen van slimme apparaten?

Allereerst is het belangrijk dat je moet weten elk slimme apparaat communiceert met een zogeheten communicatieprotocol. De lampen van Philips Hue communiceren bijvoorbeeld met het protocol Zigbee. Wil je de slimme verlichting dan koppelen met andere apparaten dan moeten deze apparaten ook dezelfde taal kunnen spreken, meest voorkomende smart home protocollen:

 • Zigbee
 • Zwave
 • Thread
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Infrarood

Bekijk dus voordat je een slim apparaat koopt altijd welke taal deze spreekt. Ook is het altijd belangrijk om goed onderzoek te doen naar het bedrijf achter een slim apparaat. Lees de privacy statement altijd goed door en lees eventueel ook nieuwsberichten over de apparaten. Helaas komt het nog steeds voor dat de bekendste merken niet veilig omgaan met gevoelige informatie.

Belangrijk: houdt je slimme apparaten altijd up-to-date

Doordat alle apparaten in je huis verbonden zijn met internet of op een andere manier, zijn deze steeds kwetsbaarder voor internetcriminelen. De meeste bedrijven zorgen ervoor dat het voor hackers moeilijk wordt om apparaten te hacken. Mocht er iets van een lek gevonden zijn dan komt het bedrijf vaak met een update, zodat het hacken weer moeilijk wordt. Wel is belangrijk dat jij als eigenaar deze updates blijft doen en bijhoudt.

Momenteel is er zelfs een spotje op de radio te horen van de overheid, die mensen waarschuwt om hun slimme apparaten goed up-to-date te houden. Ook geven ze de volgende tips om je slimme apparaten te updaten:

 • Zoek online naar de juiste software update.
 • Volg de instructies van de fabrikant en schakel als dit mogelijk is automatische updates in.
 • Mocht je geen update kunnen doen neem dan contact op met de fabrikant.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts