Een slim rolluik is een interessante toevoeging voor een smart home. Het zorgt vaak niet alleen voor een betere beveiliging, maar ook op het gebied van isolatie dragen slimme rolluiken een steentje bij. Een slim rolluik kun je vaak bedienen via een smartphone en koppelen met andere apparaten om complete smart home scenario’s te realiseren. Detecteert een slimme rookmelder rook? Laat dan de slimme rolluiken automatisch omhoog gaan!
De laatste tijd merk ik dat er echter veel vragen ontstaan over slimme rolluiken. Is er bijvoorbeeld een Google Home rolluik én wat als ik al een rolluik buismotor aangesloten heb? Ik heb besloten om duidelijk te bieden op het gebied van deze slimme zonwering. Naar aanleiding van dagenlang onderzoek heb ik deze adviesgids geschreven. Ik ga dieper in op de mogelijkheden en licht enkele goede keuzes toe!
Het is slim om eerst te starten met de keuze voor een slimme rolluik motor. Op het gebied van een slimme rolluik buismotor springt er maar een merk tussenuit: Somfy. Mijn selectie beste slimme rolluik motoren is dan ook helemaal gevuld met modellen van dit merk. Ik heb mijn selectie gebaseerd op de volgende koopredenen: de beste rolluik motor, de meest stille rolluik buismotor én de goedkoopste rolluik motor. Bekijk mijn selectie hieronder!
Na grondig onderzoek te hebben gedaan naar slimme rolluiken kan ik zeggen dat het Somfy Sunea 60 io het beste slimme rolluik van dit moment is. Dit komt met name doordat het een krachtige motor erg stil is en ook fijn werkt met de Somfy app. Ook is het interessant wanneer je je rolluik wilt besturen via Google Home. Sinds kort heeft Somfy het namelijk mogelijk gemaakt om ook een koppeling te maken met Google Home, hierdoor kun je de rolluiken bedienen met Google Home. Ook is het mogelijk op je Philips Hue lampen te koppelen met dit rolluik.
Somfy Sunea 60 io
Het beste slimme rolluik van dit moment is de Somfy Sunea 60 io. Een krachtige motor die te besturen is via een applicatie van Somfy. Sins kort is het ook mogelijk om Somfy te koppelen met Google Home, hierdoor is dit een echte Google Home rolluik.
Bram’s advies: in mijn ogen is de Somfy Sunea 60 io de beste keuze. Met 120Nm is dit ook de meest krachtige variant op de markt. Daarbij is deze dankzij de Somfy Tahoma Box update te bedienen via Google Home. Wil je de rolluik buismotor bijna niet horen? Dan haal je met de Somfy RS100 io de meest stille rolluik motor in huis! Wanneer je simpelweg niet teveel wilt betalen, kun je het beste kiezen voor de Somfy Ilmo 50.
Slimme rolluiken kopen: waar op letten?
Ik heb helaas al tal van situaties meegemaakt dat er sprake was van een ‘miskoop’ Vaak lag dit aan een te kleine diameter of was de rolluik motor niet krachtig genoeg om een rolluik weer omhoog te trekken. Ik heb daarom een aantal punten op een rij gezet waar je goed naar moet kijken als je slimme rolluiken kopen gaat. Check ze hieronder en doe er je voordeel mee!
Kracht van het rolluik motor in Nm: de kracht van een rolluik motor wordt aangeduid in Nm, wat staat voor Newton meter. Ik zal je niet vermoeien met de precieze betekenis en berekening hiervan (is wel super interessant…), maar het is goed om hierop te letten. Bij een te lage kracht is een buismotor vaak niet in staat om een rolluik omhoog te trekken. Check altijd bij rolluiken welke kracht er benodigd is en ga op zoek naar de juiste buismotor.
Geschiktheid voor typen weringen: er zijn tal van buismotoren die ook gebruikt worden voor zonnewering in de vorm van zonneschermen. Helemaal prima, maar het is wel belangrijk om te controleren of een specifieke buismotor ook geschikt is voor rolluiken.
Motorsteun en adaptieset vaak exclusief: in veel gevallen (bijna bij alle Somfy rolluik motoren) worden een motorsteun en een adaptieset niet meegeleverd. Hier dien je wel rekening mee te houden: als je iemand inschakelt om de buismotor te monteren dien je natuurlijk wel alles in huis te hebben.
Ontvangstbereik binnenshuis: vanaf waar wens jij straks de slimme rolluiken te bedienen? Bekijk wat de meest maximale afstand zou kunnen zijn en ga op zoek naar een buismotor die een sensor heeft met voldoende bereik.
Check minimale diameter (Ø): onwijs belangrijk bij slimme rolluiken kopen is om te letten op de minimale diameter van de rolluik. Vaak staat dit ook aangeduid in de productnaam (60 betekent dat de buismotor geschikt is voor een buis met een minimale doorsnede van 60mm) van de buismotoren.
Let op ondersteuning: de laatste tijd ontvang ik opvallend veel vragen over slimme rolluik Google Home mogelijkheden. Oftewel: je slimme rolluiken bedienen met spraak via Google Assistant. Hier zijn mogelijkheden voor, waar je goed naar moet kijken als je dit prefereert. Later in deze gids diep ik de mogelijkheden met Google Home verder uit.
Functies van slimme rolluiken
Om de buismotors die een rolluik slim maken te vergelijken, is er gekeken naar functies van de buismotors. De functies van deze buismotors waarop de vergelijking is gebaseerd staan hieronder met beschrijving.
Bedienbaar via applicatie: wil je rolluiken op afstand kunnen bedienen, dan is het van belang dat je kijkt of een rolluik te bedienen is via een applicatie. Vaak worden bij rolluiken ook een controller geleverd waarmee je de rolluik kunt besturen, zo niet dan moet je alsnog een apparaat kopen die dit mogelijk maakt.
Te koppelen met andere apparaten: rolluiken worden pas echt slim wanneer deze te koppelen zijn met andere slimme apparaten. Ook dit is niet altijd mogelijk, let hier dus goed op. De buismotors van Somfy zijn bijvoorbeeld te koppelen aan andere apparaten van Somfy. Het mooie hiervan is dat je dan scenes kunt maken en je huis kunt automatiseren.
Naast bovenstaande functies dien je ook altijd te letten op de maat van je rolluik. Elk buismotor heeft een eigen maat en dit dient te passen op je huidige rolluik. Daarnaast dien je ook met de kracht van de rolluik te maken. Sommige rolluiken zijn zwaar, wanneer de buismotor niet genoeg kracht heeft kan hij de rolluik niet openen.
Voordelen van een smart home rolluik
Met een slim rolluik zijn er veel meer voordelen te benoemen dan enkel op het gebied van gemak en comfort. Juist bij de beveiliging en veiligheid van de bewoners is er sprake van een aantal grote pluspunten. Ik zet de grootste voordelen van een smart home rolluik op een rij.
Betere beveiliging: inbrekers hebben een hekel aan slimme rolluiken. Niet voor niets: het zorgt namelijk voor een veel betere beveiliging en het is vaak praktisch onmogelijk om via het raam nog naar binnen te komen.
Geen fysieke inspanning: een slim rolluik is vaak via een smartphone of afstandsbediening op afstand te bedienen. Je hoeft dus niet meer handmatig een zwaar rolluik omhoog te trekken. Daarbij kun je het ook automatiseren op zaken als zonsondergang en heb je er geen omkijken meer naar!
Energiebesparend: doordat een rolluik zorgt voor een betere isolatie, zullen ook stookkosten hoogstwaarschijnlijk verminderen. Daarbij kunnen specifieke rolluiken ook zinvol zijn om je huis ‘koeler’ te houden op warme zomerdagen. Ook geen airco energiekosten dus!
Veel betere veiligheid in een smart home: misschien wel een van de mooiste voordelen is dat er sprake kan zijn van een veel betere veiligheid. Eerder beschreef ik mijn adviesgids al een goed voorbeeld: je kunt een slim rolluik onder andere koppelen aan een rookmelder. Als deze rook detecteert kunnen de rolluiken automatisch omhoog gaan.
Een slim rolluik zorgt voor een betere beveiliging én isolatie! De minimale diameter (Ø) van geschikte buizen en de kracht in Nm zijn naar mijn mening de belangrijkste punten om mee te nemen bij je keuze voor een slim rolluik. Voorkom dat de motor het rolluik niet omhoog krijgt of deze simpelweg niet past, omdat het rolluik motor te dik is.
De stilste rolluik buismotor: Somfy RS 100
De Somfy RS 100 is de meest stille rolluik buismotor op de markt. Wel fijn dat als je gaat slapen er niet gigantisch veel geluid van de geautomatiseerde rolluiken komt!
Een rolluik openen met je smartphone kan onwijs handig zijn. Je hebt deze altijd bij de hand en je kunt vaak zelfs als je helemaal niet thuis bent de rolluiken bedienen. Let erop dat je vaak de volgende zaken nodig hebt om een rolluik te openen of te sluiten via je smartphone:
Ondersteuning via een app
Vaak is er een bridge nodig
Meerdere apparaten voor scenes
Rolluiken bedienen met smartphone via Connexoon Window-app
Somfy heeft een interessante mogelijkheid om een rolluik te openen en te sluiten met een smartphone via een app: de Connexoon Window-app. Met deze gebruiksvriendelijke applicatie kun je producten bedienen die voorzien zijn van IO-homecontrol-technologie. Dit kan dus ook gaan om Velux dakramen of verlichting van Philips Hue. Let bij Somfy rolluiken op de ‘IO’ beschrijving in de artikelnaam.
Ook kun je met de Connexoon Window-app complete scenes aanmaken. Bij welke situaties moeten de rolluiken automatisch geopend of gesloten worden? Je kunt tevens het specifieke smart home scenario activeren via je smartphone!
Somfy IO rolluiken kun je openen en sluiten met je smartphone middels een app.
Let altijd goed op de ondersteuning van specifieke applicaties voor jouw smartphone. Dit gaat verder dan iOS en Android: juist de minimale software vereisten zijn belangrijk om op te letten.
Via app te bedienen: Somfy Sunea 60 IO
De Sunea 60 van Somfy is voorzien van IO, waardoor je deze kunt bedienen via de Connexoon Window-App. Sluit een open je rolluik via je smartphone en activeer scenes.
Ik heb goed nieuws voor je als je wenst een slim rolluik via Google Home te bedienen! Onlangs heeft Somfy een update doorgevoerd voor de Somfy Tahoma Box, waardoor je nu rechtstreeks een koppeling kunt maken met Google Home. Wat specifiek de veranderingen hierin zijn? Ik zoom eventjes in.
Niet meer met tussenkomst van IFTTT of Olisto
De update van de Somfy Tahoma Box geldt voor de IO en de RTS Somfy producten. Van deze IO- en RTS-homecontrol-technologie vind je ook diverse slimme rolluik buismotoren die je dus kunt bedienen via Google Home. Voorheen was dit ook mogelijk, alleen was er sprake van een tussenkomst van het Nederlandse Olisto of met IFTTT (If This Then That).
Nu er geen tussenkomst meer is van deze smart home softwareprogramma’s, kun je direct via Google Home commando’s met Google Assistant de rolluiken bedienen via een smart speaker. Ik zet wat voorbeeld commando’s op een rij:
“Hé Google, sluit de rolluiken!”
“Oké Google, open de rolluiken!”
“Hé Google, hoe laat sluiten de rolluiken?
Somfy Tahoma Box
Dankzij een update zijn er nu directe Google Home rolluik (van Somfy) bedieningsmogelijkheden met tussenkomst van de Somfy Tahoma Box. Bedien je rolluiken met spraak via Google Assistant!
Bedien je Somfy rolluik met Google Home dankzij de Somfy Tahoma Box update.
Rolluiken slim maken: Fibaro Roller Shutter
Niet alleen krijg ik veel vragen over nieuwe slimme rolluiken: de kans is natuurlijk ook veelal aanwezig dat je al een rolluik hebt hangen. Om te voorkomen dat je opnieuw een flink bedrag moet neerleggen voor een rolluik, is er ook een mogelijkheid om zelf rolluiken slim te maken. Dit gaat met behulp van een module die je tussen de rolluikbuismotor installeert: de Fibaro Roller Shutter!
Zelf rolluik slim maken: Fibaro Roller Shutter 3
Onlangs is de derde generatie van de Fibaro Roller Shutter verschenen. Deze nog stabielere versie is een perfecte oplossing om oude rolluiken slimmer te maken.
Een slim rolluik is zeker van toegevoegde waarde voor je smart home. Er is daadwerkelijk sprake van slimmere mogelijkheden door onder andere mogelijkheden met bediening voor smartphone of via spraak met Google Home.
De meeste toegevoegde waarde is te vinden op het gebied van smart home beveiliging. Niet alleen de rolluiken zelf zorgen ervoor dat de huis beter beveiligd is tegen bijvoorbeeld inbrekers: ook door ze op te kunnen nemen in smart home scenario’s zijn de veilige opties oneindig. Denk aan koppelingen met rookmelders of lampen. Wees niet bang als je net een nieuw rolluik hebt geïnstalleerd: met modules als de Fibaro Roller Shutter 3 kun je eenvoudig klassieke modellen slimmer maken!
FAQ
Slimme rolluiken zijn zeer interessant voor in een slim huis, toch is het een erg complex product en krijgen we hier veel vragen over. De meest gestelde vragen hebben we hieronder geformuleerd en beantwoord.
Wat zijn de voordelen van slimme rolluiken?
Naast dat het je fysieke inspanning bespaart, biedt een slim rolluik veel voordelen boven een regulier rolluik. Zo zorgt het voor betere beveiliging, werkt het energiebesparend en is het erg goed te integreren in een smart home, denk bijvoorbeeld aan de koppeling met een rookmelder.
Hoe bestuur ik een slim rolluik?
Voor veel slimme rolluiken zijn specifieke apps ontwikkeld waarmee ze te bedienen zijn. Zo kun je de luiken omhoog en omlaag doen wanneer je wilt, maar ook vaste tijden instellen waarop dit gebeurt. Zo hoef je er zelf niet meer aan te denken, wel zo handig.
Wat is het beste slimme rolluik?
Om vast te stellen wat het beste slimme rolluik is, keken we in dit geval naar de bediening en de koppeling met andere apparaten. Zodoende komt de Somfy Sunea 60 io als beste slimme rolluik naar voren. Bovenin deze pagina vind je ook het stilste en het goedkoopste slimme rolluik.