slim besproeiingssysteem advies
Home » Slim besproeiingssysteem
 • Advies

Een van de meest comfortabele manieren om je tuin slimmer te maken is met een slim besproeiingssysteem. Hiermee kun je je planten automatisch bewateren. In veel gevallen kan dit via een makkelijke app op je smartphone of tablet en zijn er diverse mogelijkheden om combinaties te maken met andere smart home apparaten.

Vanwege het enorme aanbod en diverse mogelijkheden van automatische bewatering heb ik besloten om een adviesgids te maken. Hierin beschrijf ik onder andere de beste besproeiingssystemen, ga ik dieper in op de voordelen en ontdek je de vele mogelijkheden zoals water sensor Google Home koppeling!

Beste slimme besproeiingssysteem keuzes

Er zijn tegenwoordig steeds meer automatische bewateringssystemen te vinden. Tijd om de beste keuzes er tussenuit te filteren! Ik heb rekening gehouden met drie koopredenaties: het beste slimme besproeiingssysteem, de goedkoopste keuze en de meest uitgebreide variant. Bekijk mijn selectie!

Uitgebreide keuze

gardena beste slimme besproeiingssysteem
Gardena
Smart Sensor
Control set

Goedkope keuze

hozelock cloud controller
Hozelock
Cloud
Controller

Eenvoudige keuze

gardena smart water control set
Gardena
Smart Water
Control set

robbertAdvies van Rob: De beste keuze is op dit moment de Gardena Smart Sensor Control set. Met dit tuinbesproeiingssysteem van Gardena is het namelijk mogelijk om koppelingen te maken met Google Home, HomeKit en Alexa. Een goedkopere, maar slimme keuze is de Hozelock Cloud controller, met bediening via een app. Enkel genieten van een simpele toevoeging om een slim besproeiingsyssteem aan te leggen? Dan is de Gardena Smart Control set de meest eenvoudige keuze!

Slim besproeiingssysteem met watertimer kopen: tips!

Hoewel velen denken dat elke automatische bewateringssysteem nagenoeg dezelfde functies heeft, is dit helemaal niet waar. Zo zijn lang niet alle automatische bewateringssystemen te koppelen met bijvoorbeeld Google Home. Om je een handje te helpen, heb ik de belangrijkste kooptips bij een slim besproeiingssysteem met watertimer kopen op een rij gezet!

 • Let op ondersteuning: het is onwijs belangrijk om goed te letten op de ondersteuning van desbetreffend systeem. Hiermee doel ik niet alleen op de ondersteuning voor bijvoorbeeld de bediening via een smartphone, maar ook voor het koppelen met andere apparaten. Heb jij bijvoorbeeld momenteel al een Gardena robotmaaier in de tuin? Dan kan het onwijs interessant zijn om te kijken naar systemen die hiermee compatibel zijn (en die zijn er!)
 • Maximaal aantal besproeiingen per dag: wil jij meerdere malen per dag je gazon en planten voorzien van genoeg water? Let dan altijd op de maximaal aantal besproeiingen van een besproeiingssysteem. Er zijn systemen die tot zes keer kunnen bewateren per dag, maar ook modellen die dit slechts een keer kunnen.
 • Check of een gateway benodigd is: ik heb helaas wel eens verhalen gehoord van bezoekers die een systeem hadden aangeschaft en er achteraf achterkwamen dat de bediening via de app enkel mogelijk was met een bijhorende gateway (of bridge). Let altijd op of dit benodigd is, en zo ja: probeer dan direct een compleet pakket aan te kopen. Hiermee weet je zeker dat alles met elkaar werkt en ben je vaak voordeliger uit!
 • Kijk direct naar handige uitbreidingen: daarnet ging ik al wat in op de robotmaaier. Maar wat als het straks dagen heeft geregend? Een koppeling met een smart weerstation zou dan ook handig kunnen zijn! Ik raad je aan om alvast onderzoek te doen naar apparaten die mogelijk kunnen communiceren met het systeem wat jij op het oog hebt. Ook uitbreidingen in de vorm van meer systemen is slim om na te gaan!
slim bewateringssysteem via smartphone

Vaak kun je het besproeiingssysteem bedienen met je smartphone, let wel op de ondersteuning!

De voordelen van automatische tuinbesproeiing

Met een automatische tuinbesproeiing van je planten geniet je echt van heel veel verschillende voordelen. Hoewel je wellicht zult denken dat alleen het automatische aspect meespeelt als voordelen, zijn er nog wat mooie pluspunten die ik graag met je wil delen. Ik zet ze voor je op een rij!

 • Koppelen met andere apparaten: het mooiste voordeel in mijn ogen! Koppel een slim bewateringssysteem aan andere apparaten, zodat ze perfect kunnen samenwerken. Nat gras maaien is niet aan te raden: koppel daarom je robotmaaier met het systeem, zodat deze zijn maaibeurt even uitstelt als er net besproeid is!
 • Perfect onderhoud van je planten: de juiste hoeveelheid water geven is handmatig vaak lastig. Met automatische tuinbesproeiing kun je dit echter heel nauwkeurig regelen! Van de hoeveelheid water tot het aantal besproeiingen op een dag. Om nog even terug te komen op het koppelen van daarnet: ook hier kun je voordelen behalen voor het perfecte onderhoud. Zo kun je een Netatmo weerstation koppelen aan Gardena systemen en de planten extra water laten geven als het erg droog is!
 • Geen omkijken meer naar: ga met een gerust hart op vakantie en controleer, waar je je dan ook bevindt, de bewatering van jouw tuin. Stel automatische tuinbesproeiing programma’s en kijk er niet meer naar om!
 • Geen tot weinig verspilling van water: het is vaak lastig in te schatten of de planten wél echt water nodig hebben. In veel gevallen is het teveel water geven dan ook een feit, wat niet alleen slecht is voor de planten maar ook voor het milieu. Bespaar water (en geld) door de juiste hoeveelheden in te stellen en niet te bewateren, zodra het heeft geregend.

Populair: Tuinbesproeiingssysteem Gardena

Een van de bekendste merken op het gebied van besproeiingssystemen en tuin onderhoudsartikelen is Gardena. Al jarenlang specialiseert het merk zich op het slimmer onderhouden van je tuin met verschillende apparaten. Ook biedt het tuinbesproeiingssysteem van Gardena, onder de naam Smart Control interessante oplossingen aan. Hieronder heb ik wat leuke feitjes van het besproeiingssysteem van Gardena op een rij gezet:

 • Gardena kan bediend worden met spraak: onlangs heeft Gardena update doorgevoerd bij de Smart Control apparaten. Je kunt ze vanaf nu ook met spraak bedienen met Siri, Google Assistant en Alexa. Dit is echt onwijs handig: “Hé Google, geef de planten water!”
 • Makkelijk uit te breiden: opvallend zijn de vele en makkelijke uitbreidingen binnen het Garden Smart Control aanbod. Koppel meerdere sproeisystemen binnen je tuin en denk ook na over uitbreidingen in de vorm van Gardena robotmaaiers! Ook worden er bij het tuinbesproeiingssysteem Gardena vaak interessante accessoires geleverd, zo weten de plantensensors precies hoeveel water er benodigd is.
 • Compatibel met diverse merken: wat ik zelf erg prettig vindt van Gardena, is dat het merk ‘praat’ met diverse andere merken. Zo kun je een Netatmo weerstation combineren met je sproeisysteem en deze bij regenachtige dagen minder laten bewateren. Slim, handig en beter voor je planten.

gardena smart sensor control set

Sproeisysteem tip: Gardena Smart Sensor Control Set

Met de Gardena Smart Sensor Control set haal je in een keer alle producten in huis voor het automatisch bewateren van jouw complete tuin. Dit is het meest complete tuinbesproeiingssysteem van Gardena.

Water sensor Google Home mogelijkheden

Zoals je wellicht weet zijn er bij slimme besproeiingssystemen ook mogelijkheden op het gebied van water sensoren. Met name voor de bodemvochtigheid is dit super interessant, waarbij het systeem opmerkt wanneer de bodem te droog is en er dus bewatering nodig is van jouw gazon en planten.

Garden Smart Sensor praat met Google Home

Een goed voorbeeld van zo’n watersensor Google Home mogelijkheid, is de Gardena Smart Sensor. Deze sensor meet overigens niet alleen de bodemvochtigheid, maar ook de lichtintensiteit en de buitentemperatuur. Op basis van al deze gegevens wordt er bepaald in hoeverre het nodig is om de tuin te besproeien.

Vanwege het feit dat Gardena sinds enige tijd compatibel is met Google Assistant, kun je dus ook informatie opvragen aan je smart speaker over gegevens van de bodemvochtigheid en Google Home waar nodig gebruiken om met spraak de tuin te bewateren.

gardena smart water control set

Gardena Smart Sensor

De watersensor van Gardena kan communiceren met Google home via Google Assistant! Vraag je smart speaker naar de actuele bodemvochtigheid en onderneem actie!

Conclusie: is een slim besproeiingssysteem écht smart?

Natuurlijk eindig ik met de vraag of zo’n slim besproeiingssysteem nu echt van toegevoegde waarde is. Mijn antwoord daarop is kort en krachtig: zeker weten! Je kunt daadwerkelijk genieten van een aantal slimme mogelijkheden, waarbij de koppelingen en de ondersteuningen voor smartphone bediening het meest interessant zijn.

Het is dan ook onwijs belangrijk om te letten op de mogelijke ondersteuning van systemen. Kijk bijvoorbeeld naar Google Home of HomeKit mogelijkheden om te zorgen voor een perfecte integratie van het besproeiingssysteem binnen jouw smart home!

FAQ: De meest gestelde vragen over slimme besproeiingssystemen

Slimme besproeiingssystemen helpen je veel tijd besparen en maken je het een stukje makkelijker. Wel merken we dat er nog wat vragen zijn over deze slimme tuinproducten, hieronder hebben we daarom de meest gestelde vragen opgesteld en beantwoord.

Bespaar je met een slim besproeiingssyteem in kosten??

De meeste slimme bewateringssystemen zijn zo gemaakt dat deze op een efficiënte manier je tuin water geeft. Wanneer je de tuin handmatig water geeft bespaar je waarschijnlijk op je waterkosten.

Is het mogelijk om een slim besproeiingssysteem aan te sluiten op het regenwater?

Ja dat is mogelijk, hiervoor zijn speciale vatpompen die je kunt gebruiken voor het regenwater in bijvoorbeeld een regenton. Bekijk wel vooraf of desbetreffende vat pomp ook te gebruiken is met het systeem dat je wenst.

Hoe lang duurt het om een slim besproeiingssysteem te installeren?

Dit verschilt natuurlijk per systeem en qua oppervlakte van je tuin. Echter is het vrij simpel om het systeem aan te leggen en te installeren dus het neemt niet veel tijd in beslag.

Bespaart een slim bewateringssysteem in tijd?

Jazeker, waar voorheen je handmatig de bloemetjes water moest geven gaat dit nu automatische. Ook kun je het systeem zo inrichting dat je geen vinger meer uit hoeft te steken. Je kunt misschien wel bedenken hoeveel tijd je dit bespaart.

Mocht je zelf nog met wat vragen zitten of wil je graag aanvullende informatie, laat het ons dan gerust weten via ons contactformulier.

Meer smarthome artikelen over slimme besproeiingssystemen

robot-eend rijstvelden
smart home nadelen
irobot braava slimme dweilrobot
gardena apparaten met spraak bedienen
slimme bewatering in de tuin