Een van de meest comfortabele manieren om je tuin slimmer te maken is met een slim besproeiingssysteem. Hiermee kun je je planten automatisch bewateren. In veel gevallen kan dit via een makkelijke app op je smartphone of tablet en zijn er diverse mogelijkheden om combinaties te maken met andere smart home apparaten.
Vanwege het enorme aanbod en diverse mogelijkheden van automatische bewatering heb ik besloten om een adviesgids te maken. Hierin beschrijf ik onder andere de beste besproeiingssystemen, ga ik dieper in op de voordelen en ontdek je de vele mogelijkheden zoals water sensor Google Home koppeling!
Index: Slimme besproeiingssysteem
- Beste slimme besproeiingssysteem keuzes
- Slim besproeiingssysteem met watertimer kopen: tips!
- De voordelen van automatische bewatering
- Populair: Tuinbesproeiingssysteem Gardena
- Water sensor Google Home mogelijkheden
- Conclusie: is een slim besproeiingssysteem écht smart?
- FAQ
Beste slimme besproeiingssysteem keuzes
Slimme besproeiingssystemen zijn een must voor het slimmer maken van je tuin. Hierdoor hoef je zelf niet meer te slepen met emmers water om de planten water te geven. Het mooie is helemaal wanneer je vanaf je vakantiebestemming met je smartphone het planten water geeft. Om het voor jou even wat overzichtelijker te maken heb ik op deze pagina een top 5 slimme besproeiingssystemen gemaakt.
In deze top 5 vind je de beste slimme besproeiingssystemen van dit moment. De posities van de systemen zijn bepaald aan de hand van mijn bevindingen van zelf uitgevoerd onderzoek. Ben je op zoek naar een goedwerkende smart besproeiingssysteem kijk dan naar de onderstaande artikelen.
1. Gardena Smart Sensor Control set
In deze set vind je alles om de bewatering van je tuin te automatiseren. Gardena heeft ook diverse apparaten die je hieraan kunt koppelen, denk bijvoorbeeld aan robotmaaiers.
2. Gardena Smart besproeiingscomputer
Gardena Smartbesproeiingscomputer geschikt om te koppelen met het Gardena Microdrip- en sprinklersysteem.
3. Eve Aqua
Een besproeiingssysteem van Eve. Dit systeem is te koppelen met Apple HomeKit, waardoor je aan Siri kunt vragen of hij de plantjes water geeft.
4. Hozelock Cloud Controller
Dit pakket van Hozelock wordt geleverd met een controller, hiermee kun je het watersysteem in je tuin op afstand bedienen. Helaas geen mogelijkheid om een koppeling te maken met een domotica systeem.
5. Hunter HC beregeningscomputer
Beregeningscomputer van Hunter HC. Met dit systeem kun je het besproeiingssysteem in je tuin zelf programmeren.
Slim besproeiingssysteem met watertimer kopen: tips!
Hoewel velen denken dat elke automatische bewateringssysteem nagenoeg dezelfde functies heeft, is dit helemaal niet waar. Zo zijn lang niet alle automatische bewateringssystemen te koppelen met bijvoorbeeld Google Home. Om je een handje te helpen, heb ik de belangrijkste kooptips bij een slim besproeiingssysteem met watertimer kopen op een rij gezet!
- Let op ondersteuning: het is onwijs belangrijk om goed te letten op de ondersteuning van desbetreffend systeem. Hiermee doel ik niet alleen op de ondersteuning voor bijvoorbeeld de bediening via een smartphone, maar ook voor het koppelen met andere apparaten. Heb jij bijvoorbeeld momenteel al een Gardena robotmaaier in de tuin? Dan kan het onwijs interessant zijn om te kijken naar systemen die hiermee compatibel zijn (en die zijn er!)
- Maximaal aantal besproeiingen per dag: wil jij meerdere malen per dag je gazon en planten voorzien van genoeg water? Let dan altijd op de maximaal aantal besproeiingen van een besproeiingssysteem. Er zijn systemen die tot zes keer kunnen bewateren per dag, maar ook modellen die dit slechts een keer kunnen.
- Check of een gateway benodigd is: ik heb helaas wel eens verhalen gehoord van bezoekers die een systeem hadden aangeschaft en er achteraf achterkwamen dat de bediening via de app enkel mogelijk was met een bijhorende gateway (of bridge). Let altijd op of dit benodigd is, en zo ja: probeer dan direct een compleet pakket aan te kopen. Hiermee weet je zeker dat alles met elkaar werkt en ben je vaak voordeliger uit!
- Kijk direct naar handige uitbreidingen: daarnet ging ik al wat in op de robotmaaier. Maar wat als het straks dagen heeft geregend? Een koppeling met een smart weerstation zou dan ook handig kunnen zijn! Ik raad je aan om alvast onderzoek te doen naar apparaten die mogelijk kunnen communiceren met het systeem wat jij op het oog hebt. Ook uitbreidingen in de vorm van meer systemen is slim om na te gaan!
Vaak kun je het besproeiingssysteem bedienen met je smartphone, let wel op de ondersteuning!
De voordelen van automatische tuinbesproeiing
Met een automatische tuinbesproeiing van je planten geniet je echt van heel veel verschillende voordelen. Hoewel je wellicht zult denken dat alleen het automatische aspect meespeelt als voordelen, zijn er nog wat mooie pluspunten die ik graag met je wil delen. Ik zet ze voor je op een rij!
- Koppelen met andere apparaten: het mooiste voordeel in mijn ogen! Koppel een slim bewateringssysteem aan andere apparaten, zodat ze perfect kunnen samenwerken. Nat gras maaien is niet aan te raden: koppel daarom je robotmaaier met het systeem, zodat deze zijn maaibeurt even uitstelt als er net besproeid is!
- Perfect onderhoud van je planten: de juiste hoeveelheid water geven is handmatig vaak lastig. Met automatische tuinbesproeiing kun je dit echter heel nauwkeurig regelen! Van de hoeveelheid water tot het aantal besproeiingen op een dag. Om nog even terug te komen op het koppelen van daarnet: ook hier kun je voordelen behalen voor het perfecte onderhoud. Zo kun je een Netatmo weerstation koppelen aan Gardena systemen en de planten extra water laten geven als het erg droog is!
- Geen omkijken meer naar: ga met een gerust hart op vakantie en controleer, waar je je dan ook bevindt, de bewatering van jouw tuin. Stel automatische tuinbesproeiing programma’s en kijk er niet meer naar om!
- Geen tot weinig verspilling van water: het is vaak lastig in te schatten of de planten wél echt water nodig hebben. In veel gevallen is het teveel water geven dan ook een feit, wat niet alleen slecht is voor de planten maar ook voor het milieu. Bespaar water (en geld) door de juiste hoeveelheden in te stellen en niet te bewateren, zodra het heeft geregend.
Populair: Tuinbesproeiingssysteem Gardena
Een van de bekendste merken op het gebied van besproeiingssystemen en tuin onderhoudsartikelen is Gardena. Al jarenlang specialiseert het merk zich op het slimmer onderhouden van je tuin met verschillende apparaten. Ook biedt het tuinbesproeiingssysteem van Gardena, onder de naam Smart Control interessante oplossingen aan. Hieronder heb ik wat leuke feitjes van het besproeiingssysteem van Gardena op een rij gezet:
- Gardena kan bediend worden met spraak: onlangs heeft Gardena update doorgevoerd bij de Smart Control apparaten. Je kunt ze vanaf nu ook met spraak bedienen met Siri, Google Assistant en Alexa. Dit is echt onwijs handig: “Hé Google, geef de planten water!”
- Makkelijk uit te breiden: opvallend zijn de vele en makkelijke uitbreidingen binnen het Garden Smart Control aanbod. Koppel meerdere sproeisystemen binnen je tuin en denk ook na over uitbreidingen in de vorm van Gardena robotmaaiers! Ook worden er bij het tuinbesproeiingssysteem Gardena vaak interessante accessoires geleverd, zo weten de plantensensors precies hoeveel water er benodigd is.
- Compatibel met diverse merken: wat ik zelf erg prettig vindt van Gardena, is dat het merk ‘praat’ met diverse andere merken. Zo kun je een Netatmo weerstation combineren met je sproeisysteem en deze bij regenachtige dagen minder laten bewateren. Slim, handig en beter voor je planten.

Sproeisysteem tip: Gardena Smart Sensor Control Set
Met de Gardena Smart Sensor Control set haal je in een keer alle producten in huis voor het automatisch bewateren van jouw complete tuin. Dit is het meest complete tuinbesproeiingssysteem van Gardena.
Water sensor Google Home mogelijkheden
Zoals je wellicht weet zijn er bij slimme besproeiingssystemen ook mogelijkheden op het gebied van water sensoren. Met name voor de bodemvochtigheid is dit super interessant, waarbij het systeem opmerkt wanneer de bodem te droog is en er dus bewatering nodig is van jouw gazon en planten.
Garden Smart Sensor praat met Google Home
Een goed voorbeeld van zo’n watersensor Google Home mogelijkheid, is de Gardena Smart Sensor. Deze sensor meet overigens niet alleen de bodemvochtigheid, maar ook de lichtintensiteit en de buitentemperatuur. Op basis van al deze gegevens wordt er bepaald in hoeverre het nodig is om de tuin te besproeien.
Vanwege het feit dat Gardena sinds enige tijd compatibel is met Google Assistant, kun je dus ook informatie opvragen aan je smart speaker over gegevens van de bodemvochtigheid en Google Home waar nodig gebruiken om met spraak de tuin te bewateren.

Gardena Smart Sensor
De watersensor van Gardena kan communiceren met Google home via Google Assistant! Vraag je smart speaker naar de actuele bodemvochtigheid en onderneem actie!
Conclusie: is een slim besproeiingssysteem écht smart?
Natuurlijk eindig ik met de vraag of zo’n slim besproeiingssysteem nu echt van toegevoegde waarde is. Mijn antwoord daarop is kort en krachtig: zeker weten! Je kunt daadwerkelijk genieten van een aantal slimme mogelijkheden, waarbij de koppelingen en de ondersteuningen voor smartphone bediening het meest interessant zijn.
Het is dan ook onwijs belangrijk om te letten op de mogelijke ondersteuning van systemen. Kijk bijvoorbeeld naar Google Home of HomeKit mogelijkheden om te zorgen voor een perfecte integratie van het besproeiingssysteem binnen jouw smart home!
FAQ: De meest gestelde vragen over slimme besproeiingssystemen
Slimme besproeiingssystemen helpen je veel tijd besparen en maken je het een stukje makkelijker. Wel merken we dat er nog wat vragen zijn over deze slimme tuinproducten, hieronder hebben we daarom de meest gestelde vragen opgesteld en beantwoord.
De meeste slimme bewateringssystemen zijn zo gemaakt dat deze op een efficiënte manier je tuin water geeft. Wanneer je de tuin handmatig water geeft, bespaar je waarschijnlijk op je waterkosten.
Ja dat is mogelijk, hiervoor zijn speciale vatpompen die je kunt gebruiken voor het regenwater in bijvoorbeeld een regenton. Bekijk wel vooraf of desbetreffende vat pomp ook te gebruiken is met het systeem dat je wenst.
Dit verschilt natuurlijk per systeem en qua oppervlakte van je tuin. Echter is het vrij simpel om het systeem aan te leggen en te installeren dus het neemt niet veel tijd in beslag.
Jazeker, waar voorheen je handmatig de bloemetjes water moest geven gaat dit nu automatische. Ook kun je het systeem zo inrichting dat je geen vinger meer uit hoeft te steken. Je kunt misschien wel bedenken hoeveel tijd je dit bespaart.