Beste Siri vragen – Bedien je huis met Siri

siri vragen

▲ iPhone met Airpods © Pixabay

Hoewel velen bekend zijn met Siri en hier zo nu en dan gebruik van maken, weet lang niet iedereen dat de spraakassistent van Apple ook goed te gebruiken is binnen een smart home. In dit artikel lichten we de beste vragen voor Siri uit en hoe jij met specifieke commando’s je huis slim kunt bedienen.

Iedereen die een iPhone of iPad heeft is waarschijnlijk wel bekend met Siri. Net zoals Google de Google Assistant heeft, heeft Apple ook een spraak assistent en dat is Siri. Aan Siri kun je allerlei vragen stellen die je ook aan de assistent van Google kunt stellen, denk aan hoe laat is het? Plan een route naar huis of bel de kapper.

Een spraak assistent wordt in onze ogen pas slim als die werkelijk ook iets uit kan voeren, bijvoorbeeld het bedienen van apparaten. In dit bericht vertellen we welke apparaten je kunt koppelen met HomeKit, wat je hier mee kunt en welke vragen je dan aan Siri moet stellen om deze apparaten te bedienen.

Wat kun je met Siri vragen of commands doen en hoe activeer je Siri?

Siri is te activeren door gewoon “Siri” of “He Siri” te zeggen of door de home button ingedrukt te houden. Wanneer Siri geactiveerd is zie je dit direct in het scherm van je apparaat. Mocht dit bij jou niet werken dan is Siri heel makkelijk te installeren, het kan namelijk zijn dat Siri op jouw apparaat is uitgeschakeld. Volg onderstaande stappen voor het activeren van Siri:

 1. Ga naar instellingen
 2. Zoek naar het kopje: Siri en zoeken
 3. Geef hier aan hoe je Siri wilt activeren, dit kan zijn “Luister naar He Siri” of “Druk op de thuisknop voor Siri”
 4. Ook kun je andere instellingen wijzigen als het veranderen van de stem of taal.

Standaard Siri vragen:

Je kunt van alles vragen aan Siri, net zoals de Google Assistant is de lijst met vragen eindeloos en wordt de spraak assistent steeds slimmer. Om je een klein beetje een beeld te geven met wat handige vragen hebben we hieronder enkele standaard Siri vragen opgesteld:

 • “He Siri, wat is het voor weer vandaag?”
 • “He Siri, wat is het nieuws van vandaag?”
 • “He Siri, zet een timer voor 4 minuten
 • “He Siri, zet de timer uit”
 • “He Siri, zet voor morgen om 7 uur”
 • “He Siri, stuur x een bericht via WhatsApp”
 • “He Siri, route naar dichtstbijzijnde tankstation”

Siri vragen voor muziek

Naast het activeren van een timer tijdens het koken is het erg makkelijk om even snel een lekker muziek je aan te zetten, ook dit kun je via Siri doen. Heb je Apple Music dan werkt dit automatische, maar wil je gebruik maken van een andere streamingsdienst dan kun je dit aangeven in de instellingen. Om muziek te activeren hebben we hieronder enkele Siri vragen voor muziek opgesteld:

 • “He Siri, zet muziek aan via Spotify”
 • “He Siri, speel x nummer af
 • “He Siri, Speel nummer van x af
 • “He Siri, volgende nummer”
 • “He Siri, pauze”
 • “He Siri, speel muziek af in de woonkamer”
 • “He Siri, verhoog de volume met 20%”
 • “He Siri, voeg deze nummer toe aan mijn favoriete nummers”

Verlichting en lampen bedienen met Siri

Wil je lampen bedienen via spraak? Dan ook met Siri, wel moet je lampen hebben die te koppelen zijn met Siri. Lampen die erg goed werken en goed samenwerken met het systeem van HomeKit zijn de lampen van Philips Hue. Ook kun je andere lampen koppelen, maar voor de basis is het best als je gebruik maakt van de Hue bridge. Heb je die dan kun je ook gewoon gebruik van IKEA lampen en Innr lampen. Heb je de lampen gekoppeld met HomeKit dan kun je de volgende Siri vragen stellen:

 • “He Siri, zet alle lampen aan”
 • “He Siri, zet alle lampen uit”
 • “He Siri, zet de lampen in de woonkamer aan”
 • “He Siri, zet de lampen op rood”
 • “He Siri, zet de romantisch scene aan in de slaapkamer”
 • “He Siri, zet een nachtlampje aan”

Scenes kun je aanmaken via de Philips Hue app en ze een naam geven. Wanneer je deze scene dan noemt zal Siri deze scene automatisch herkennen. Ook is het handige om lampen in te delen per kamer, zo kun je per kamer de lichten bedienen.

lampen bedienen met siri

Philips Hue starterskit – Perfecte start

Wil je de lampen bedienen met Siri, dan is Philips Hue de beste keuze. Bekijk hier een handige starterskit met een Hue Brige, twee afstandsbedieningen en drie hue lampen.

Bekijk

Je huis beveiligen met Siri

Ook zijn er veel beveiligingsproducten die je kunt koppelen met HomeKit en kunt bedienen met Siri. Denk bijvoorbeeld aan een slim slot die je opent door een spraakcommando te geven of een beveiligingssysteem die het alarm activeert door te zeggen “He Siri, activeer het alarmsysteem”. Ook hier is het weer belangrijk dat je kijkt naar welke producten te koppelen zijn met HomeKit, hieronder hebben we enkele voorbeelden:

nuki smartlock slimme deursloten

Nuki Smart Lock 2.0

Het slimme slot van Nuki is een goede keuze wanneer je opzoek bent naar een slim deurslot voor HomeKit. Dit slimme slot is ook te openen met spraak en hierdoor hoef je geen sleutels meer mee te nemen, alleen je Apple device.

Bekijk

Nuki slot bedienen met Siri:

Met een slim slot van Nuki en Siri kun je de deur op slot doen, ontgrendelen en de status opvragen. Ook kun je het slot toevoegen in een scene, zodat wanneer je het huis verlaat je alleen maar hoeft te zeggen: “He Siri, ik ga weg”. Door een scene aan te maken kun je er dan voor zorgen dat het slot op vergrendeld wordt, alarm erop gaat en de lampen allemaal uit gaan. Hieronder enkele standaard Siri vragen voor het Nuki slot:

 • “He Siri, doe de voordeur op slot”
 • “He Siri, open de voordeur”
 • “He Siri, wat is de status van de voordeur”

In de app van Nuki kun je zelf benamingen geven voor het slot, zo kun je het makkelijk maken en het slot gewoon voordeur noemen. Ook kun je het slot een naam geven die alleen jij weet, zodat het moeilijker wordt voor andere om binnen te komen.

Alarmsysteem bedienen met Siri

Een alarmsysteem dat ook goed werkt met HomeKit is het systeem van Eufy. Eufy heeft sinds kort ook een hele goede Eufy deurbel en een camerasysteem dat te beiden is met Siri vragen. Hieronder staan enkele Siri vragen om de beveiliging van je huis te bedienen:

 • “He Siri, activeer het alarmsysteem”
 • “He Siri ,wat is de status van deurbel?”
 • “He Siri, laat het alarm afgaan”
eufy beveiligingssysteem

Eufy bewakingssysteem

Met dit bewakingssysteem van Eufy houdt je 24/7 je huis in de gaten. Ook worden de beelden automatische opgenomen op de bijgeleverde basisstation, hierdoor zit je niet vast aan een abonnement.

Bekijk

De verwarming bedienen met Siri

Met Siri kun je ook de verwarming bedienen, zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur met één graden verhogen of verlagen of de thermostaat aan- of uitzetten. Wel moet je hiervoor gebruik maken van een slimme thermostaat, want de thermostaat moet gekoppeld worden met HomeKit. Een slimme thermostaat die erg goed werkt met Apple is de Tado thermostaat, bekijk hieronder enkele Siri commando’s voor de tado thermostaat:

 • “He Siri, zet de thermostaat één graden hoger”
 • “He Siri, zet de thermostaat één graden lager”
 • “He Siri, zet de temperatuur in de badkamer op 22 graden”
 • “He Siri, hoe warm is het in huis?”
 • “He Siri, zet de thermostaat uit”
 • “He Siri, zet de thermostaat aan”
tado slimme radiatorkonp

tado° slimme thermostaat

De slimme thermostaat van tado° is te koppelen met HomeKit, hierdoor is de thermostaat te bedienen met Siri. Ook kun je de temperatuur bedienen per kamer als je kiest voor de thermostaatknoppen.

Bekijk Meer info

Niet slimme apparaten bedienen met Siri vragen

Tot slot zijn er veel meer apparaten die je kunt bedienen met Siri denk bijvoorbeeld aan je wasmachine, koffieapparaat en er zijn zelfs al slimme weegschalen. Een apparaat dat we wel even moeten behadelen is een slimme stekker. Met een slimme stekker kun je namelijk elk apparaat bedienen, tenminste aan- of uitzetten en er een timer opzetten.

Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld lampen hebt waar geen slimme lamp van Hue in kan. Ook kun je andere apparaten gebruiken met een slimme stekker, wel is het belangrijk dat deze lampen direct werken als je de stekker in het stopcontact stopt. Denk bijvoorbeeld aan een oude filterkoffieapparaat, wanneer je deze vult met koffie en met water, dan zal deze direct werken. Je kunt vast wel apparaten in huis bedenken die direct werken met een stekker, hieronder heb ik een lijstje met Siri vragen en commands voor een slimme stekker.

 • “He Siri, doe de stekker uit”
 • “He Siri, zet de radio aan”
 • “He Siri, zet de koffiezetapparaat aan”
 • “He Siri, wat is de status van het koffiezetapparaat”

Elke stekker kun je ook een eigen naam geven. Noem je een stekker bijvoorbeeld koffiezetapparaat, dan kun je gewoon tegen Siri zeggen dat de koffiezetapparaat uit moet.

fibaro wall plug type f slimme stekker

Fibaro Smart Plug

Deze slimme stekker van Fibaro is geschikt voor HomeKit en daarom te bedienen met Siri. Naast het aan- en uitzetten van de stekker kun je ook het stroomverbruik per apparaat bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
olisto

Olisto

Olisto is een zeer interessante software/applicatie die je kunt gebruiken voor het automatiseren van processen binnen jouw smart…
Lees meer