De populaire AI-chatbot ChatGPT heeft zich over de afgelopen maanden bewezen als sterk alternatief voor vele stemassistenten. Alhoewel ChatGPT niet de capaciteit bezit om slimme apparaten aan te sturen, kun je via de nieuwkomer over het algemeen aanzienlijk beter advies krijgen en over uiteenlopende onderwerpen het gesprek aangaan. Wil je Siri op je iPhone vervangen door ChatGPT, en deze vervolgens met je stem bedienen? Volg dan de stappen hieronder.
ChatGPT als voice assistant op iPhone – zo doe je dat
Op je iPhone is het sinds kort mogelijk om in het Nederlands tegen ChatGPT te praten. Om dit voor elkaar te krijgen, dien je je aan te melden bij ChatGPT, een API-key aan te maken en vervolgens via iCloud een opdracht in te stellen. Met de volgende stappen krijg je het voor elkaar:
- Meld je aan bij ChatGPT: Als eerste is het belangrijk dat je voorzien bent van een account bij ChatGPT. Ga naar de website van OpenAI, druk op ‘Sign Up’ en volg de stappen.
- Maak je API-key aan: Log in bij OpenAI’s API-pagina, druk op ‘Create new secret key’, kies een naam en maak de key aan. De verschenen code kun je kopiëren en eventueel in een documentje opslaan.
- Configureer opdracht: Download de ChatGPT opdracht (shortcut), ga naar configureer opdracht en plak de API-key die je hiervoor gecreëerd hebt.
- Start de opdracht: Ga in de opdrachten-app onder ‘Opdrachten’ naar OpenAI GPT-3 en druk op ‘Sta toe’ om de nodige toestemming te verlenen en de opdracht te starten.
- Hernoem de opdracht: Om ChatGPT makkelijker te openen, is het slim om de opdracht een kortere naam te geven. De naam wijzigen kan door de opdracht ingedrukt te houden en op ‘Wijzig naam’ te drukken. Wij noemden de opdracht ‘AI’.
- Zeg ‘Hey Siri AI’: Nadat je de bovenstaande stappen gevolgd hebt, open je ChatGPT met commando ‘Hey Siri + naam opdracht’, of in ons geval ‘Hey Siri AI’. Vervolgens kun je met ChatGPT in gesprek gaan.
Let op: voor deze optie is het noodzakelijk om een abonnement af te sluiten. Je kunt het eerst uitproberen met gratis credits, maar daarna dien je te betalen voor verder gebruik.
Verschillen tussen ChatGPT en Siri

Dat je ChatGPT in plaats van Siri op je iPhone kunt gebruiken, betekent niet dat voor alle vlakken ook daadwerkelijk een beter alternatief is. ChatGPT heeft dan wel meer kennis, op gebied van smart home integraties is hij niet tegen Siri opgewassen. Het zit zo:
- ChatGPT heeft veel meer kennis: Siri haalt kennis uit vooraf gedefinieerde bronnen en wordt regelmatig door Apple bijgewerkt, terwijl ChatGPT getraind is op een grote dataset van diverse tekstuele bronnen, zoals websites, boeken en artikelen. ChatGPT maakt bovendien gebruik van geavanceerde patronen en contextueel begrip om relevante antwoorden te genereren, waardoor het op veel meer vragen een antwoord heeft.
- ChatGPT heeft geen smart home integratie: Siri is ontworpen om naadloos samen te werken met Apple-producten, waaronder HomeKit. Het kan direct communiceren met HomeKit-compatibele apparaten, wat een gebruiksvriendelijke oplossing biedt voor smart home-eigenaren in het Apple-ecosysteem. ChatGPT daarentegen is voornamelijk een tekstgebaseerde AI en niet specifiek bedoeld voor smart home-besturing. Het gebruik ervan in een smart home-context vereist integratie met andere platforms en mogelijk meer aanpassing en inspanning.
Slimme speakers met AI?
De kunstmatige intelligentie (AI) achter digitale assistenten en chatbots wordt steeds geavanceerder, waardoor ze op steeds meer gebieden toepasbaar zijn. Als liefhebbers van slimme woningen kijken we uit naar het benutten van AI in huis, waarbij een AI-assistent in slimme speakers een van de meest aantrekkelijke toepassingen lijkt. Benieuwd naar de toepassing van AI bij slimme speakers? Lees dan in onze blog ‘Slimme Speaker met AI Stemassistent’ over de toepassing van AI op spraakassistenten en via welke slimme luidsprekers je deze momenteel kunt gebruiken.
Apple HomePod
Fan van Apple? Dan is deze Apple HomePod een must-have! Dit is een slimme speaker van Apple met de spraakassistent Siri aan boord. Met je stem kun je apparaten aansturen via Siri of je favoriete muziek opzetten. Wel moet je rekening houden dat Siri nog geen Nederlands spreekt en dus ook geen Nederlandse vragen kan beantwoorden.
Verkrijgbaar bij: