Siri krijgt een andere standaardstem en meer opties

siri dierengeluiden

▲ Siri op een iPhone © Apple

Apple heeft bekendgemaakt dat Siri voortaan geen vrouwenstem meer als standaardstem krijgt. Als gebruiker mag je de stem zelf uitkiezen.

Techcrunch schrijft dat Apple een verandering doorvoert aan Siri. In de zesde iOS 14.5-bèta is het namelijk zo dat de stemassistent standaard geen vrouwenstem meer heeft. Wanneer de update later in de lente voor iedereen beschikbaar is, dan krijgt iedereen met een moderne iPhone of iPad de mogelijkheid de stem aan te passen wanneer ze een nieuw apparaat instellen.

Meer stemmen voor Siri

Nu is het zo dat Siri standaard een vrouwenstem krijgt nadat je je apparaat ingesteld hebt. Na de initiële installatie is het mogelijk die stem aan te passen, maar dat kan dus nu nog niet tijdens het installeren. Je kunt dan uit één van de twee beschikbare stemmen kiezen.

Het nieuws van Techcrunch is niet de enige verandering. Siri krijgt namelijk ook de beschikking over twee andere stemmen. De nieuwe stemmen zijn wereldwijd alleen beschikbaar voor Engelssprekende gebruikers en moeten bovendien een stuk natuurlijker klinken.

Achterhaalde stereotyperingen

Met de verandering wil Apple ervoor zorgen dat we minder genderassociaties maken wanneer we gebruikmaken van Siri. Uit onderzoek van onder meer de Verenigde Naties blijkt namelijk dat stemassistenten met vrouwelijke stemmen schadelijke en achterhaalde stereotyperingen kunnen versterken over vrouwen. Veel gebruikers zien de persoonlijke assistenten als butlers die onvoorwaardelijk taken verrichten.

Bovendien hebben bedrijven als Amazon en Apple, eigenaars van Alexa en Siri, geen voorzorgsmaatregelen getroffen als het gaat om gewelddadig, beledigend en gendergerelateerd taalgebruik. In veel gevallen proberen stemassistenten agressief gedrag af te doen met een grapje. En anders wordt er niet echt op gereageerd. Als je aan Siri vraagt of ze een broodje klaarmaakt, dan zegt ze geen kruiden te hebben.

Positieve veranderingen

Dergelijke veranderingen kunnen dus over een veel bredere context voor een positief effect gaan zorgen. Wanneer de nieuwe stemmen ook voor de Nederlandse versie beschikbaar is, dat is niet bekendgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts