Schone lucht in huis met de luchtmonitor van Netatmo?

schone lucht in huis met luchtmonitor

▲ De Smart Indoor Air Quality Monitor van Netatmo © Smarthomeweb

Netatmo heeft veel slimme apparaten die zorgen voor veel gemak in huis. Denk aan een slimme thermostaat die je verwarming automatiseert of een slimme deurbel die je voordeur beveiligd. In dit bericht lees je alles over de Smart Indoor Air Quality Monitor, een slimme luchtmonitor van Netatmo die als coach fungeert in huis.

De kwaliteit van de lucht in je omgeving is tegenwoordig een belangrijk punt. Vooral omdat we veel thuis werken en niet meer in een professionele omgeving kan het voorkomen dat de kwaliteit van de lucht niet optimaal is. De Air Quality Monitor van Netatmo meet de luchtkwaliteit in je omgeving en geeft feedback wanneer dat nodig is. In dit bericht lees je wat de luchtmonitor van Netatmo allemaal voor je kan betekenen en hoe dit apparaatje zorgt voor een betere luchtkwaliteit.

Wat doet de Indoor Air Quality Monitor?

De Indoor Air Quality Monitor is een klein apparaatje die je in een kamer zet, bijvoorbeeld de woonkamer of de slaapkamer. Automatisch meet de monitor de omgeving op bepaalde waardes. In totaal heeft de monitor vier verschillende sensoren en zo meet het apparaatje de luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, geluidsniveau en temperatuur. Wel is belangrijk om te weten dat het echt een monitor is en geen slimme luchtreiniger. Bekijk hieronder wat je met de luchtmonitor kunt meten en waarom dit van belang is:

Meet en verbeter de luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die aanwezig is in de lucht. Is de lucht te droog dan kun je last krijgen van je huid en is de lucht te vochtig dan kunnen er schimmels groeien. Belangrijk is dat de luchtvochtigheid in huis op het juiste niveau zit. De luchtvochtigheid dient tussen de 40% – 50% te liggen.

Meet en verbeter de luchtkwaliteit

Een goede luchtkwaliteit wordt geregeld doormiddel van luchtverversing in de kamer, door bijvoorbeeld een raam open te zetten of een venster. De monitor meet de CO2 gehalte en dit wordt uitgedrukt in PPM, wat staat voor Parts Per Million. Hoe lager de meting van de CO2 PPM is hoe beter de kamer geventileerd en hoe beter de luchtkwaliteit is. Hoe hoger de CO2 PPM is hoe bedompter de lucht in de kamer is en hoe slechter de binnen kwaliteit is.

Ook geluid speelt een belangrijk factor

De luchtkwaliteit monitor van Netatmo meet ook het geluidsniveau in de omgeving. Zo is een stille en rustige kamer belangrijk voor de concentratie, maar ook voor een goede nachtrust. Met de Netatmo monitor kun je meten wat het geluidsniveau is in bepaalde kamers. Geluid wordt gemeten in het decibel (dB). Door de luchtmonitor in je slaapkamer te zetten kun je het geluid in de nacht meten, zo kom je erachter of het geluidsniveau op het juiste niveau is.

Kamertemperatuur is ook belangrijk

De kamertemperatuur is ook belangrijk voor een goede luchtkwaliteit. Natuurlijk heb je wel een thermostaat die constant de temperatuur in je huis in de gaten houdt en dit corrigeert, maar met de Netatmo luchtmonitor houdt je dit ook constant bij. Voor een goede binnen luchtkwaliteit dient de temperatuur voor tussen de 20 en 23 graden gemeten te worden.

Dagelijks meet de luchtmonitor de bovenstaande factoren. Doormiddel van een grafriek krijg je inzicht of dit op het juiste niveau is en of er eventueel veranderingen in zit. Zie hieronder een voorbeeld van zo’n grafriek.

wat meet de netatmo luchtmonitor

Hoe werkt de luchtmonitor van Netatmo?

Netatmo heeft verschillende apps en de luchtmonitor werkt met de Healty Home Coach app van Netatmo en dus niet met dezelfde app die je bijvoorbeeld gebruikt voor je Netatmo slimme deurbel of thermostaat. Na het installeren van de app dien je de monitor toe te voegen aan de app en binnen enkele minuten is de slimme monitor geïnstalleerd. In de app geef je aan in welke kamer de luchtmonitor staat en heb je de keuze voor verschillende gebruiksprofielen, denk aan baby, gezin of astmatisch. Per profiel krijg je dan beter en gerichter feedback.

Na de installatie gaat de monitor direct aan de slag met metingen. In de app krijg je de kwaliteit van de meting te zien en de monitor brand in de kleur van de meting, zo geven de volgende kleuren de kwaliteit van het binnenklimaat aan:

  • Rood = Ongezond
  • Oranje = Slecht
  • Geel = Prima
  • Groen = Goed
  • Blauw = Gezond
lucht gemeten met luchtmonitor

De bedoeling is dat je natuurlijk streeft naar een gezonde leefomgeving. Mocht er één van de gemeten factoren verbetert kunnen worden dan krijg hiervoor feedback. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat PPM te laag is en dat je dit kunt verbeteren door een raam open te zetten.

Netatmo koppel je met HomeKit

Bijna elk product of apparaat van Netatmo werkt samen met HomeKit. Ook dit apparaat kun je toevoegen in je HomeKit app. Ideaal want zo kun je bepaalde automatiseringen maken in de HomeKit-app. Een voorbeeld automatisering die we zelf hebben gemaakt in de app, is dat wanneer de monitor koolstofdioxide meet de lampen rood beginnen te gloeien. Zie hieronder een voorbeeld hoe je de automatisering maakt:

netatmo homekit koppeling

Ook kun je gebruik maken van de spraak assistent Siri en kun je bepaalde informatie opvragen. Vraag bijvoorbeeld aan Siri wat de temperatuur is of wat de luchtkwaliteit is. Spraakcommando’s die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

  • He Siri, wat is de temperatuur in het kantoor?
  • He Siri, wat is de luchtkwaliteit in de woonkamer?
  • He Siri, wat is het geluidsniveau in de slaapkamer?
netatmo-home-coach

Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor

Check met deze monitor van Netatmo wat de luchtkwaliteit bij jou in huis is. Krijg vervolgens feedback van de monitor en verbeter eventueel de luchtkwaliteit.

Bekijk Meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts