Scenes maken met HomeKit

scenes maken homekit

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Om je slimme apparaten te bedienen en te koppelen kun je gebruik maken van een centraal smart home systeem. Hiervoor is HomeKit van Apple een goed voorbeeld. Door apparaten te koppelen met HomeKit, kun je ze middels de Woning app makkelijk bedienen en groeperen.

In deze handleiding help ik je op weg bij scenes maken met HomeKit. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben of ergens tegenaan lopen, kun je altijd contact met me opnemen.

Wat zijn HomeKit Scenes?

Wanneer je een smart home gaat beginnen, zul je al snel merken dat het ontzettend handig kan zijn om meerdere apparaten te groeperen. Zo kan je de wens hebben om bijvoorbeeld alle lampen in de woonkamer in te schakelen, of juist als je naar bed gaat met een simpele opdracht alle lampen op de beneden verdieping uit te schakelen.

Bij HomeKit van Apple wordt het groeperen van apparaten met bijhorende acties ‘een scene’ genoemd. Bij het maken van een scene met HomeKit kun je reeds ingestelde scenes van HomeKit zelf kiezen of zelf een HomeKit scene aanmaken.

Homekit scenes via de Woning-App

Voor een scene maken met HomeKit dien je gebruik te maken van de Woning-App. Deze app is gratis beschikbaar in de Appstore en makkelijk te downloaden op je iPad of iPhone. Met de Woning-app kun je eenvoudig al je gekoppelde HomeKit apparaten bedienen.

Wanneer je dus een scene aan wilt maken voor het bedienen van een groep HomeKit apparaten dien je gebruik te maken van deze Woning app.

Stappenplan: scenes aanmaken met HomeKit

stappenplan scenes maken met homekit

Voor het maken van HomeKit scenes gebruik je de Woning app.

Tijd om zelf een scene aan te maken! Volg de stappen voor een scene maken met HomeKit:

  1. Open de Woning app op je iPhone of iPad
  2. Ga in de applicatie naar ‘Woning’
  3. Klik daar vervolgens op het plus-icoon en vervolgens op ‘Voeg scene toe’
  4. Klik op ‘Aangepast’ om zelf een scene te maken
  5. Geef een nieuwe naam op voor de scene, bijvoorbeeld ‘Woonkamer lampen aan
  6. Kies vervolgens welke HomeKit apparaten moeten gaan reageren
  7. Je kunt een gekoppeld apparaat instellen door deze ingedrukt te houden, zo kun je bijvoorbeeld de helderheid van de lamp instellen
  8. Vervolgens kun je de scene testen om te kijken of deze werkt én of je wellicht nog wat dient aan te passen qua lichtkleuren of lichtsterktes
  9. Sla de scene op en voeg deze eventueel toe aan je favorieten (dan komt deze HomeKit scene in het tabblad van de Woning app te staan.

Gebruik ook Siri voor het inschakelen van de HomeKit scene

Een mooie manier van inschakelen van je net aangemaakte scene, is door Siri hiervoor opdracht te geven. Zo hoef je niet helemaal de app te openen op je smartphone, maar kun je gewoon een spraakcommando uitspreken.

Tip: ga voor een makkelijke naam voor de HomeKit scene

Het is belangrijk dat je hiervoor dus een makkelijke naam voor je scene gebruikt, zodat deze makkelijk uit te spreken en te onthouden is. In mijn voorbeeld maakte ik ‘Woonkamer lampen aan‘ aan. Wanneer ik tegen Siri ‘Woonkamer lampen aan‘ zeg, zal Siri deze opdracht vervolgens uitvoeren.

Een andere slimme manier is door nog makkelijkere naamgevingen te gebruiken. Denk aan ‘Goedemorgen Siri‘, waarbij je een scene maakt waarbij de badkamerverlichting aangaat en de slimme stekker voor HomeKit ingschakeld wordt waarop de slimme espressomachine aan gekoppeld is.

google nest hub kopen

 Aanbieding! 

Gebruik de Nest hub als controller

De Google Nest Hub is ook te gebruiken als een smart home controller. Elk apparaat dat te koppelen is met Google Assistant kun je hiermee bedienen, zowel fysiek, via spraak en via handige automatisering. Check hier of er nog een interessante deal is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
chromecast installeren stappen

Chromecast installeren

▲ Afstandsbediening © Pixabay Het kan verdraaid handig zijn: met z’n allen een video bekijken op een grote televisie…
Lees meer