(Slimme) rookmelders verplicht in 2022

Bram Tigchelaar Laatste update: 13-04-2022

Vanaf 1 juli 2022 is het in heel Nederland verplicht om in je woning op iedere verdieping een rookmelder te hebben hangen. Wanneer je dit niet hebt kan je een boete krijgen of je krijgt problemen met je verzekering. Wij leggen je alles uit over het feit dat rookmelders verplicht zijn en adviseren je waarom je het beste voor een slimme rookmelder kunt kiezen.

(Slimme) rookmelders verplicht in 2022

Rookmelder ter illustratie  © Canva

Het is dus verplicht voor de wetgeving maar bovenal belangrijk voor je eigen veiligheid dat je voor 1 juli 2022 een rookmelder op iedere verdieping hebt hangen. Het was sinds 2003 al verplicht in de nieuwbouw om een rookmelder te hebben maar nu wordt het dus ook verplicht vanaf 1 juli 2022 in bestaande bouw. Maar waarom zou je wachten met je eigen veiligheid verhogen tot dat het verplicht is?
Rookmelders plicht? Ga voor een slimme rookmelder!

Als je nu toch rookmelders verplicht moet aanschaffen voor in je woning dan is het een mooi moment om te kiezen voor een slimme rookmelder. Een slimme rookmelder is het perfecte voorbeeld van een smart home product waarbij veiligheid voorop staat. De mooiste mogelijkheden die een slimme rookmelder biedt zijn:

  • Het verbinden met andere slimme producten, een mooi voorbeeld is het verbinden van je slimme verlichting aan je slimme rookmelder, wanneer de rookmelder dan rook detecteert gaan de lampen aan.
  • Het kunnen zien in de app of de batterijen nog vol zijn.
  • Krijg op je smartphone een melding als de rookmelder afgaat, dit is heel handig wanneer je niet thuis bent en er ontstaat rook.

Beste slimme rookmelders

Om je te helpen bij het kiezen van een slimme rookmelder hebben wij een slimme rookmelder koopgids samengesteld. Daarnaast zetten wij onze beste slimme rookmelder keuzes van dit moment kort op een rij:

  • Google Nest Protect, niet de goedkoopste maar wel de beste! Je hebt geen basisstation nodig, de rookmelder waarschuwt ook voor koolmonoxide en is te verbinden met andere smart home apparaten.
  • Fibaro smoke sensor, de rookmelder van Fibaro werkt op Z-Wave en detecteert naast rook ook stijging in de temperatuur.
  • KlikAanKlikUit rookmelder, een goedkope keuze die te koppelen is met Google Assistant.

Rookmelder verplicht in huurwoning

Uiteraard zijn ook in een huurwoning de rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022. Hier is de verhuurder verantwoordelijk voor, de verhuurder moet zorgen dat er op iedere verdieping een rookmelder is en dat deze werkend is. De verhuurder moet dus ook op tijd de batterijen vervangen als deze bijna leeg zijn. De huurder is hier dus niet aansprakelijk voor, echter is het als huurder wel verstandig om het kenbaar te maken bij je huisbaas. Een rookmelder is verplicht in een huurwoning en aangezien jij er woont is het niet alleen voor de verhuurder zijn bestwil belangrijk dat er op iedere verdieping een rookmelder is maar vooral voor je eigen veiligheid. Ook voor de rookmelders plicht in huurwoningen is de slimme rookmelder een goede keuze.

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.