Rookmelder koppelen aan Toon

rookmelder koppelen aan toon

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Als je momenteel gebruik maakt van een slimme thermostaat, kun je de wens hebben om deze te gaan gebruiken als een ware smart home hub. In andere woorden: je wilt diverse smart home producten koppelen aan je thermostaat, zodat je eenvoudig meerdere apparaten centraal kunt bedienen.

Op het gebied van smart home beveiliging is er tegenwoordig van alles mogelijk. Met name de slimme rookmelder vind ik reuze interessant. Door deze te koppelen aan een thermostaat kun je via de app van de thermostaat op de hoogte gebracht worden bij rookdetectie. Interessant! In dit geval ben ik benieuwd naar de mogelijkheden voor een rookmelder koppelen aan Toon. Waarom zou je dit willen, hoeveel kun je er koppelen en wat is een geschikt model? Ik zocht het uit en vertel je hier graag meer over in deze blog!

Waarom een rookmelder koppelen aan Toon?

bericht van toon op smartphone door rookmelder

Je krijgt van Toon een bericht als de rookmelder rook opmerkt.

Wanneer je een rookmelder combineert met je slimme thermostaat zijn er tal van voordelen op te noemen. De belangrijkste hierbij zijn in mijn ogen de volgende voordelen:

 • Je krijgt middels de Toon-app een seintje als er rook gedetecteerd wordt in huis
 • Je kunt meerdere rookmelders eenvoudig groeperen
 • Je kunt andere gekoppelde smart home apparaten laten reageren bij rookdetectie
 • Toon stuurt een berichtje als de batterijen van de rookmelder bijna op zijn
 • Ook stuurt Toon een berichtje als de verbinding met de rookmelder is verbroken of is weggevallen.

Op het gebied van veiligheid wordt het dus nog beter. Met name het feit dat je straks, waar je je ook bevindt, gelijk een seintje krijgt op je smartphone wanneer er rookvorming is in huis.

Hoeveel rookmelders kun je koppelen aan Toon?

Je op een Toon thermostaat acht verschillende rookmelders aansluiten. Het is aan te raden om deze in een set aan te schaffen (afhankelijk van de grootte van je huis), zodat je vaak kunt genieten van stapelkorting. Zo zijn er vaak sets van 2, 4, of 6 rookmelders te koop.

Wanneer je de rookmelders allemaal hebt gekoppeld met Toon, krijg je ongeacht welke rookmelder, een seintje wanneer  er rook opgemerkt wordt in een specifieke kamer in de Toon-app.

Tip: Fibaro Smoke sensor 2 kun je koppelen aan Toon

Er zijn veel slimme rookmelder modellen waarvan de fabrikanten beweren dat deze makkelijk te koppelen zijn met diverse thermostaten. Echter ben ik tot nu toe nog maar een goed model tegengekomen waarbij het koppelen écht eenvoudig gaat: de Fibaro Smoke Sensor 2.

Deze rookmelder is goed te koppelen met Toon (ik vertel je straks de stappen) en heeft als groot voordeel dat hij seintjes door kan sturen naar je smartphone met behulp van een Z-Wave controller (Toon dus!). Daarbij is deze rookmelder ontzettend fraai vormgegeven en kun je hem makkelijk bevestigen en monteren. Bekijk de rookmelder eventueel bij Bol.com.

Stappenplan: rookmelder koppelen aan Toon doe je zo

Wanneer je de rookmelder klaar hebt liggen, kunnen we beginnen met de rookmelder koppelen aan Toon. Volg de stappen:

 1. Klik op het beginscherm van Toon
 2. Ga naar het menu en selecteer daar ‘Rookmelders’
 3. Klik vervolgens onderin het scherm op ‘Koppelen’
 4. Haal de rookmelder uit de verpakking en voor deze van de batterij
 5. Klik in het nieuwe scherm opnieuw op ‘Koppelen’
 6. Druk nu drie keer achter elkaar op het knopje in het midden van de rookmelder (let erop dat je dit heel snel doet, bij te langzaam drie keer klikken kan hij niet gevonden worden)

De slimme rookmelder is nu gekoppeld aan je Toon thermostaat! Je ontvangt vanaf nu notificaties vanuit de rookmelder op je smartphone middels de Toon-app.

nest protect 3pack aanbieding

 Aanbieding! 

Google Nest Protect detecteert ook CO!

De beste slimme rookmelder in onze ogen – de Google Nest Protect – detecteert ook CO, daarom een erg veilig keuze. Deze rookmelder is wel aan de prijzige kant, check daarom hier of er nog een scherpe deal is!

One comment
 1. Een vraagje,
  Moet je een Toon abonnement hebben om deze rookmelder te kunnen koppelen aan Toon thermostaat ? Is dit abonnement ook nodig voor een melding naar je smartphone ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Siri uitzetten

Siri uitzetten

Siri kan een handige functie zijn, maar het kan ook irritant zijn wanneer het onbedoeld wordt geactiveerd op momenten dat je het niet nodig hebt. Als je wilt weten hoe je Siri kunt uitzetten, volgen hier de stappen om dit te doen.
Lees meer