▲ Een rookmelder die gekoppeld is met slimme verlichting © Canva
Vanaf juli 2022 is het verplicht om elke verdieping in een woning te voorzien van een rookmelder. Het kan daarom interessant zijn om te kiezen voor een rookmelder die je kunt koppelen met het systeem van Google. In dit bericht lees je waarom dit interessant is en welke rookmelders met Google Home te koppelen zijn.
In het kort: wanneer je al producten van Google Home hebt kan het interessant zijn om apparaten met elkaar te koppelen. Zo kun apparaten op elkaar laten reageren: detecteert rookmelder rook, dan stuurt deze een berichtje naar het slot en deze zal automatisch van het slot gaan. Wanneer je al gebruik maakt van het systeem van Google zouden wij voor de Google Protect kiezen. Ook zijn er andere slimme rookmelders die te koppelen zijn, hieronder lees je hier meer over.
- Waarom een rookmelder voor Google Home
- Google Nest protect de rookmelder van Google Home
- Hoe Nest rookmelder koppelen aan Google Home
- Alternatieve rookmelders voor Google Home
- Hoe koppel je een andere rookmelder aan Google Home?
Waarom een rookmelder voor Google Home?
Wanneer je al wat apparaten van Google Nest hebt ben je hoogstwaarschijnlijk ook bekend met het smart home systeem Google Home. Met het systeem van Google Home kun je slimme apparaten met elkaar koppelen en ze op elkaar laten reageren. Zo kun je met een slimme speaker van Google (bijvoorbeeld Google Nest audio) de lampen van Philips Hue bedienen. Door “He Google, zet de lampen aan” te zeggen kun je met je stem de lampen bedienen.
Naast slimme speakers en lampen zijn er veel meer slimme apparaten, waaronder slimme rookmelders. Met een slimme rookmelder kun je op afstand de slimme rookmelder uitlezen en je ontvangt een push-melding wanneer op de rookmelder rookontwikkeling detecteert. Eén van de voordelen hiervan is dat je snel kunt reageren en je er zo snel mogelijk bij bent.
Doordat je slimme apparaten op elkaar kunt laten reageren, kun je bij rookontwikkeling een andere apparaat hierop laten reageren. Heb je slimme rolluiken dan kun je deze bijvoorbeeld openen of een slim slot de deur ontgrendelen waardoor je makkelijk het huis kunt ontvluchten. Hieronder hebben we nog enkele voorbeeld scenario’s die handig kunnen zijn voor een rookmelder met Google Home:
- Een slimme camera neemt automatisch bij melding. Zo weet je wat de melding veroorzaakt heeft. Ook is het handig dat je bij een melding direct kunt checken of het om een echte of valse melding gaat.
- Er zijn ook slimme rookmelders die koolmonoxide detecteren (waaronder de Google Nest Protect). Koolmonoxide wordt vaak veroorzaakt door onvolledige branding, wat kan ontstaan in een CV-Ketel. Met een koppeling met een slimme thermostaat kun je bij een koolmonoxide-melding de thermostaat direct uit laten zetten.
- Koppeling met slimme lampen, zodat het visueel wordt dat er een rookmelding is. Voor mensen die doof zijn is dit bijvoorbeeld een uitkomst. Wanneer er rook gedetecteerd wordt kun je de lampen bijvoorbeeld rood laten knipperen.
Google Nest protect de rookmelder van Google Home
De Led ring geeft visueel aan wat de melding is, zo zie je ook dat er een melding is en wat de status hiervan is.
Google zelf heeft ook een slimme rookmelder, de Google Nest Protect. Deze rookmelder is van eigen merk en dit zorgt ervoor dat de rookmelder goed werkt met het systeem van Google. De rookmelder is daardoor makkelijk te koppelen met andere slimme apparaten van Google Nest. Daarnaast is het grootste voordeel dat de rookmelder ook koolmonoxide detecteert en dit maakt de rookmelder extra veilig.
Daarbij heeft de Google Nest Protect de volgende handige functies:
- Rookmelders zijn met elkaar te koppelen en per rookmelder kun je een kamer toewijzen. Wordt er in een kamer rook gedetecteerd dan hoor je dit in elke kamer en daarbij vertelt de rookmelder waar er rookontwikkeling is. Handig wanneer je bijvoorbeeld op zolder slaapt en er in de kelder iets gedetecteerd wordt.
- De rookmelder van Google is voorzien van een handige led-ring. Deze led-ring kan in verschillende kleuren branden en hierdoor wordt snel duidelijk wat voor melding er is.
- Ook heeft de rookmelder bewegingsdetectie en gaat de led-verlichting aan bij beweging. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld in het donker over de gang loopt, de led-ring verlicht dan het looppad voor je.
- Naast een sirene kan de rookmelder ook sprekende berichten geven, hierdoor wordt direct duidelijk wat de melding veroorzaakt.
- In de app krijg je ook duidelijke informatie. Ook wanneer de batterij van rookmelder bijna op is of wanneer de rookmelder geen verbinding meer heeft.
De rookmelder van Google is zowel draadloos of bedraad aan te sluiten. Let bij het kopen goed of je een bedrade of draadloze rookmelder van Google kiest.

Google Nest Protect
De Google Nest Protect is in onze ogen de beste Google Home rookmelder. Mede doordat deze rookmelder het best te integreren is met de slimme apparaten van Google Nest. Ook onderscheid de rookmelder zich met veel unieke handige functies. Zo kan deze rookmelder ook koolmonoxide detecteren, worden meldingen ook visueel weergegeven en vertelt de rookmelder ook wat de melding veroorzaakt.
Hoe Nest rookmelder koppelen aan Google Home
Een Google Nest apparaat kun je zowel gebruiken met de Google Nest app of de Google Home app. Wanneer je rookmelder wilt koppelen met andere Google Home apparaten dien je de Google Home app te gebruiken. Gebruik je de Google Nest app dan kun je de rookmelder alleen koppelen met andere Nest apparaten.
Voor het koppelen van de rookmelder met Google Home dien je eerst de Google Home app succesvol geïnstalleerd te worden. Vervolgens kun je de rookmelder in de app toevoegen via een paar simpele stappen (zie onderstaande afbeelding). Mocht de rookmelder gekoppeld zijn in de Google Nest app, dan dien je deze eerst te resetten.
Stappen hoe je de Nest rookmelder koppelt met je Google Home account.
Alternatieve rookmelders voor Google Home
Het voordeel van het smart home platform van Google is dat deze met veel andere merken en producten te koppelen is. Daarom is het ook interessant om te kijken welke alternatieve rookmelders gekoppeld kunnen worden met Google Home. Zo is de Google Nest Protect vrij prijzig en kan het interessant zijn om naar “goedkopere” alternatieven te kijken. Hieronder vind je goede rookmelders die ook met het systeem van Google te koppelen zijn.


Fibaro rookmelder Google Home
Deze rookmelder van Fibaro is te koppelen aan verschillende smart home systemen, waaronder die van Google. De rookmelder detecteert rookontwikkeling en hoge temperatuursverandering. Wel dien je met deze rookmelder een Fibaro basisstation te hebben. Dit is een interessante keuze wanneer je al gebruik maakt van het smart home systeem van Fibaro.

Netatmo rookmelder voor Google Home
Ook de rookmelder van Netatmo is te koppelen met andere smart home systemen, waaronder HomeKit en Google Home. Deze rookmelder is draadloos te installeren en heeft een accuduur van zo’n 10 jaar. Qua prijs is de rookmelder van Netatmo een stuk lager dan de Google Nest Protect.

KlikAanKlikUit rookmelder voor Google Home
Ook het systeem van KlikAanKlikUit is te koppelen met Google Home. Wel dien je voor deze koppeling gebruik te maken van het basisstation van KlikAanKlikUit. Qua prijs is deze rookmelder met Kaku ook een stuk lager dan de Nest Protect.
Hoe koppel je een andere rookmelder aan Google Home?
Voor het koppelen van producten van andere smart home systemen, dien je een andere koppeling te maken dan de producten van Google zelf. Zie dien je bij de installatie te kiezen voor het kopje “Werkt met Google”. Ook dien je daarbij het apparaat al geïnstalleerd te hebben via de eigen app van het product. Hieronder zie je de stappen die je dient te nemen, hierbij hebben we de Fibaro rookmelder als voorbeeld genomen.
Voorbeeld hoe je een Fibaro rookmelder koppelt met Google Home