Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger, ook wel een stofzuigerrobot of een automatische stofzuiger genoemd, neemt het onderhouden van de vloer uit handen. De stofzuiger gaat automatisch aan de slag en ontwijkt meubels en trappen door aanwezige sensoren. Er zijn robostofzuigers met dweilfunctie: deze kunnen niet alleen stofzuigen, maar dweilen ook direct de vloer. Doordat een de robotstofzuiger een specifieke route aflegt wordt geen plekje vergeten. In veel gevallen wordt de robot met laadstation geleverd: hier keert de stofzuiger automatisch terug wanneer deze klaar is met stofzuigen of opgeladen moet worden.

Vanwege de grote hoeveelheid automatische stofzuigers, wil ik je met deze adviesgids hulp bieden bij het maken van de beste keuze. Maak kennis met de mogelijkheden, check de voordelen en neem een kijkje bij de beste stofzuigerrobot modellen van dit moment!

Index: Robotstofzuiger

Beste stofzuigerrobot op dit moment

Er zijn tal van stofzuigerrobot modellen die allen voorzien zijn van veel slimme opties. Maar wat zijn nu de beste modellen? Ik ben op onderzoek uit gegaan en zet de beste stofzuigerrobot modellen op dit moment op een rij. Ik heb hierbij onderscheid gemaakt in drie verschillende koopredenen; de beste stofzuigerrobot op het gebied van kwaliteit, prijs en mogelijkheden! Bekijk de beste modellen in mijn ogen!

Beste keuze

irobot beste robotstofzuiger
iRobot
Roomba 960

Bekijk

Goedkoopste keuze

ilife v80 robotstofzuiger
iLife V80
Robotstofzuiger

Bekijk

Uitgebreide keuze

blaupunkt bluebot xsmart
Blaupunkt
Bluebot XSMART

Bekijk

robbert

Rob’s advies: de beste robotstofzuiger is de iRobot Roomba 960. Deze werkt met Google Assistant, waardoor je hem perfect kunt integreren in je smart home en de stofzuiger met spraak kunt bedienen! Een goedkoper alternatief is de iLife V80! Op zoek naar een zeer uitgebreide robotstofzuiger? Dan is de Bluebot XSMART van Blaupunkt de beste keuze!

Robot stofzuigers kopen: hier moet je op letten!

Bij het kopen van een robot stofzuiger is het zinvol om te letten op een aantal factoren. Zo is onder andere de drempelhoogte en de mogelijke ondersteuning erg belangrijk om mee te nemen bij het maken van een keuze. Ik heb de belangrijkste tips op een rij gezet die jou kunnen helpen bij de juiste robot stofzuigers kopen.

 • Kijk naar de maximale drempelhoogte: in veel kamers zijn drempels en tapijten te vinden. Sommige robotstofzuigers zien dit als een obstakel en keren om. Mijn tip: koop een robotstofzuiger die ook over drempels gaat en let goed op de maximale drempelhoogte.
 • Ga voor een robotstofzuiger die automatisch oplaad: er zijn robotstofzuigers met laadstation, die zichzelf automatisch opladen. Dit is erg handig, zodat je hier geen omkijken meer naar hebt.
 • Kijk naar ondersteuning voor smart home integraties: er zijn steeds vaker robot stofzuigers die werken met systemen als Google Home. Het is slim om te bekijken waarmee jij de automatische stofzuiger wilt koppelen en op zoek te gaan naar een model die hier compatibel mee is.
 • Let op het maximale geluidsniveau: wat me enorm opvalt is het grote verschil in geluidsniveau. Dit kan soms wel enkele tientallen decibels verschillen. Ga voor een model met een maximaal geluidsniveau rond de 60 dB, dit is prima te doen!

Functies van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger heeft heel wat interessante functies. Zo is de stofzuiger vaak voorzien van sensoren, zodat deze niet tegen meubels aanrijdt of van een trap af kan rijden. Ik zet de belangrijkste functies op een rij!

 • Kan over drempels heen rijden: in veel gevallen kan een robotstofzuiger over een drempel heen rijden. Dit is erg handig voor een ruimte met meerdere kamers die voorzien zijn van drempels bij de deuren.
 • Ontwijkt meubels: wees niet bang dat deze automatische stofzuigers tegen je prachtige meubels aanrijden. Ze zijn vaak voorzien van sensoren, waarmee de robotstofzuiger weet dat hij niet door kan rijden.
 • Legt een compleet parcours af: geen plekje wordt vergeten! De stofzuiger legt dagelijks een parcours af, zodat hij de hele ruimte compleet kan stofzuiger.
 • Kan ook dweilen: er zijn ook robotstofzuigers die voorzien zijn van een dweilfunctie. Zo is de vloer niet alleen helemaal gestofzuigd, maar ook helemaal gedweild!
 • Keert automatisch terug naar oplaadstation: als de accu van de robotstofzuiger bijna leeg is, keert deze tijdig terug naar het oplaadstation. Zodra hij weer opgeladen is, vervolgd hij zijn route.

let op de hoogte bij robot stofzuiger kopen

Let op de hoogte bij robot stofzuiger kopen: zorg ervoor dat hij onder je meubels door kan!

Het is slim om met een meetlint de maximale drempelhoogte op te meten, evenals de hoogte van meubels in de ruimte waar de robotstofzuiger aan het werk gaat. Met deze metingen kun je op zoek gaan naar een model wat laag genoeg is en wat over de maximale drempels heen kan rijden!

Voordelen van een robot stofzuiger

Met een robot stofzuiger haal je heel veel voordelen in huis. De grootste is natuurlijk dat je zelf niet meer met de stofzuiger in de hand rondjes hoeft te lopen, maar er zijn er nog wat te benoemen. Ik som ze voor je op!

 • Zelf niet meer stofzuigen: natuurlijk hoef je zelf niet meer te stofzuigen. Besteed je tijd op een veel betere manier en laat de robot stofzuiger het werk doen!
 • Robot stofzuiger gaat aan het werk als jij van huis bent: zelfs als je op het werk bent kan de stofzuiger het werk uit handen nemen. Kom terug in een huis met een schone vloer en zit niet in de herrie van de robotstofzuiger!
 • Te bedienen met spraak: steeds vaker zijn er robostofzuiger Google Home mogelijkheden. Hiermee kun je via een smart speaker de stofzuiger bedienen met spraak. “Hé Google, stofzuig de woonkamer!”.
 • Geen plekje wordt vergeten: ook is het een groot voordeel dat je niet meer hoeft te bukken om onder die vervelende kast te stofzuigen. Een robot stofzuiger vergeet geen plekje en legt zijn parcours netjes af tot deze klaar is!
irobot roomba 960

Tip: Robotstofzuiger met Google Home ondersteuning

De iRobot Roomba 960 biedt ondersteuning voor Google Assistant. Hiermee kun je deze robotstofzuiger opnemen in scenario’s en bedienen met spraak. Handig en comfortabel (en natuurlijk vet!).

Bekijk

Uitgelicht: iLife V80

Ik krijg de laatste steeds vaker de vraag of ik de iLife V80 robotstofzuiger eens zou willen uitlichten. Natuurlijk: het is namelijk een interessant model wat voor een opvallend lagere prijs wordt aangeboden dan modellen van andere merken. Naar aanleiding van mijn research heb ik het model dan ook opgenomen als prima budget keuze!

Kenmerken van de iLife V80

Om je kennis te laten maken met de V80 van iLife heb ik de belangrijkste kenmerken op een rij gezet. Van het gemeten geluidsniveau tot en met de totale oplaadtijd.

 • Volledige accuduur: +- 120 minuten
 • Totale oplaadtijd: +- 350 minuten
 • Maximale geluidsniveau: 70 dB
 • Maximale drempelhoogte: 1,2 centimeter

Hierbij wordt een klein beetje duidelijk waar de lage prijs aan te danken is. De maximale drempelhoogte is best wel laag met 1,2 centimeter. Echter is dit geen probleem als je geen drempels hebt in de ruimte waarvoor jij de robotstofzuiger in wilt schakelen. Ook heeft de stofzuiger relatief een lange oplaadtijd, maar ook dit hoeft geen enorm nadeel te zijn. Een prima keuze als budget keuze!

ilife v80 robotstofzuiger

iLife V80 robotstofzuiger kopen

Voor een scherpe prijs van rond de € 269,95 haal je een prima robotstofzuiger in huis. Let wel op de ‘lage’ drempelhoogte die de stofzuiger kan handelen.

Bekijk

Robotstofzuigers vergelijken

Er zijn steeds meer robotstofzuigers te vinden bij menig smart home webshops. Maar waar zijn nu veelal de verschillen in te vinden? Het gaat vaak om de volgende factoren:

 • Geluidsniveau
 • Oplaadtijd
 • Totale accuduur
 • Dweilmogelijkheden

Ik heb de populairste robotstofzuigers onderzocht op bovenstaande kenmerken en deze naast elkaar gezet. Robotstofzuigers vergelijken kan met onderstaand overzicht!

ROBOTSTOFZUIGERGELUIDSNIVEAUDREMPELHOOGTEACCUDUURADVIESPRIJSBEKIJKEN
MEDION MD1860065 dB1 centimeter90 minuten€ 119,-Bekijk
Anker EUFY ROBOVAC 1165 dB1 centimeter100 minuten€ 199,-Bekijk
iRobot Roomba e558 dB2 centimeter90 minuten€ 349,-Bekijk
iRobot Roomba 96061 dB2 centimeter90 minuten€ 489,-Bekijk
iRobot Roomba 69158 dB2 centimeter180 minuten€ 449,-Bekijk

Conclusie: is een automatische stofzuiger een must?

Een automatische stofzuiger is zeker van toegevoegde waarde binnen een smart home. Stofzuigen is bijna van niemand een hobby (tenminste, ik heb geen vrienden die dit leuk vinden…) en met een robotstofzuiger wordt deze huishoudelijke taak uit handen genomen.

Ik raad je wel aan om te letten op een robotstofzuiger die je kunt koppelen met andere smart home apparaten. Bijvoorbeeld via Google Assistant. Ik verwacht dat op kort termijn er steeds meer mogelijk zal worden met robotstofzuigers binnen een slimme woning. Heb je helemaal nog geen idee of zo’n robotstofzuiger wel wat voor jou is? Kom er dan eerst achter welke stofzuiger bij je past. Meer weten over de beste keuzes? Bekijk dan het overzicht van de beste robotstofzuiger van Robotstofzuiger Experts.

FAQ: Vragen en antwoorden over een robotstofzuiger

Robotstofzuigers een zeer goede toevoeging voor een slim huis, echter merken we dat er veel vragen zijn over deze automatische stofzuigers. De meest gestelde vragen omtrent robotstofzuigers hebben we hieronder geformuleerd en beantwoord.

Vervangt een robotstofzuiger de normale stofzuiger?

Een robotstofzuiger maakt het stofzuigen van je huis wat gemakkelijker. Frequent kun je de stofzuiger de gehele kamer laten zuigen, zodat je huis stofvrij wordt. Echter vervangt de robotstofzuiger de normale stofzuiger niet. Het is altijd handig om een handstofzuiger te hebben voor het zuigen van moeilijke plekken of wanneer er bijvoorbeeld iets gevallen is.

Welke verschillende functies hebben robotstofzuigers?

Naast het zuigen zijn er ook robotstofzuigers die kunnen dweilen. Met deze functie dweilt de robotstofzuiger ook direct de vloer. Ook is het belangrijk om te letten op de bovenstaande functies van de robotstofzuiger.

Is een robotstofzuiger te gebruiken met huisdieren

Robotstofzuiger kunnen prima gebruikt worden met een huisdier in huis. Wel moeten de meeste huisdieren wennen aan een robotstofzuiger. Elk huisdier reageert anders op een robotstofzuiger, laat je huisdier daarom wennen aan het apparaat.

Hoe maak je een robotstofzuiger schoon?

Voor het beste zuigresultaat is het belangrijk om je robotstofzuiger schoon te houden. Onderhoud daarom een robotstofzuiger goed, dit doe je door regelmatig de filters en sensoren schoon te maken. Sensoren kunnen vaak vervuilt worden waardoor deze niet goed werken.

Hoe vaak moet je een robotstofzuiger legen?

Dit is afhankelijk van het type robotstofzuiger en hoeveel vuil er op de vloer ligt. Bekijk daarom altijd bij het kopen van een robotstofzuiger hoe groot de reservoir is.

Waarom is het handig om gebruik te maken van een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een goede manier om je huis stofvrij te houden. Zonder enige moeite wordt je huis elke dag gezogen en zijn er zelfs robotstofzuigers die geen enkel plekje overslaan in je huis. Vooral wanneer je een allergie hebt is het goed om regelmatig je huis te stofzuigen.

Mocht je na het bovenstaande advies nog meer vragen hebben of aanvullende informatie ontvangen. Laat het ons dan gerust weten via het contactformulier en wij proberen zo snel mogelijk al je vragen te beantwoorden.