De juiste robotstofzuiger kiezen: waar moet je opletten?

robotstofzuiger kiezen

▲ Waar moet je opletten bij een robotstozfuiger? © Canva

Een robotstofzuiger is een eigenaardig huishoudelijk hulpje. Hij maakt zelfstandig schoon, kan zichzelf tegenwoordig legen én is te bedienen van een afstandje. Er zijn verschillende factoren die bepalen of je de beste keuze maakt: zo kan lang niet elke robotstofzuiger drempels van 2 centimeter overrijden én volgen sommige een willekeurige schoonmaakroute.

Om je op weg te helpen bij het kiezen van de robotstofzuiger, hebben we vijf belangrijke tips op een rij gezet. Let op deze factoren om straks de beste keuze te maken!

1. Meet de drempelhoogte op in jouw woning

Een robotstofzuiger wil je hoogstwaarschijnlijk niet kopen voor het stofzuigen van één kamer. Met andere woorden: we zijn op zoek naar een hulpje die meerdere kamers kan stofzuigen. Hij zal hierbij over drempels moeten rijden.

Het is een must om in jouw woning de maximale drempelhoogte op te meten. Ga vervolgens op zoek naar een robotstofzuiger die deze hoogte probleemloos aankan.

2. Bekijk het soort schoonmaakroute: willekeurig of systematisch?

Een robotstofzuiger kan twee verschillende schoonmaakroutes volgen: een willekeurige of een systematische. Laten we ze allebei kort bespreken, zodat jij goed het verschil kunt zien.

  • Willekeurige schoonmaakroute: bij dit type route volgt de robotstofzuiger geen specifieke route. Hij gaat gewoon aan de slag en gaat dus ook niet verder waar hij gebleven was als hij terugkeert naar het oplaadstation.
  • Systematische schoonmaakroute: er is sprake van een systematische route, waarbij de stofzuiger precies weet waar hij is gebleven. Hiermee is de kans niet meer aanwezig dat hij stukken overslaat en vergeet.

Bij Smarthomeweb.nl bevelen we je sterk aan om te kiezen voor een robotstofzuiger met een systematische schoonmaakroute. Hoewel dit tegenwoordig eerder regel is dan uitzondering, zien we alsnog robotstofzuigers die willekeurig schoonmaken. Het gaat hier vaak om budget-modellen.

In ons onderzoek naar de beste robotstofzuiger hebben we enkel modellen met systematische routes opgenomen.

3. Check met welke smart home systemen de robotstofzuiger werkt

We zouden Smarthomeweb.nl niet zijn als we niet in zouden zoomen op de compabiliteit van smart home systemen. Een van de grote voordelen van een robotstofzuiger is natuurlijk dat je hem in smart home scenario’s kunt opnemen. Laat de stofzuiger bijvoorbeeld pas aan de slag gaan als jij van huis bent, zodat jij geen last hebt van herrie. Want ja, helaas zijn robotstofzuigers nog steeds niet stil.

Om ze op te kunnen nemen in een smart home scene, is het van belang dat hij communiceert op dezelfde frequentie. Van welk smart home systeem maak jij gebruik?

4. Bedieningsmogelijkheden

Zoals we in de inleiding al aangaven is het vaak mogelijk om een robotstofzuiger op afstand te kunnen bedienen. Zo kun je vanaf je smartphone op je werk de robotstofzuiger aan de slag zetten. Echter is dat niet de enige manier om hem te bedienen. Wat bedieningsmogelijkheden:

  • Via de app op je smartphone
  • Knoppen op de robotstofzuiger zelf
  • Bediening via spraak (met een smart speaker of display)*
  • Op het oplaadstation

* Hierbij is het dus weer belangrijk dat er sprake is van een ondersteuning. Heb jij een Google Nest Audio, dan is het van belang dat de robotstofzuiger ‘kan praten’ met Google Home.

5. Vergelijk en controleer reviews en beoordelingen

We raden je tenslotte aan om goed te kijken naar beoordelingen en reviews van eerdere gebruikers. In veel gevallen kun je zo een veel beter beeld krijgen over de werking van een specifiek model. Zaken als het meeslepen van kabels of een vastlopende borstel kom je pas na een tijdje tegen. Als je dit al op voorhand weet kun je een miskoop voorkomen.

Alle robotstofzuigers bekijken en naast elkaar leggen met bovenstaande kenmerken? Bij Stozfuigerzone.nl kun je robotstofzuigers vergelijken op al deze factoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts