Robotmaaier Test

robotmaaier met oplaadstation
Tip: ga voor een robotmaaier met oplaadstation, zodat je er geen omkijken naar hebt.

Tegenwoordig zijn er steeds meer robotmaaiers op de markt. Dit blijkt ook uit onze adviesgids voor een robotmaaier, waar merken als Husqvarna en Gardena voorbij komen. Echter is het nog maar de vraag welke jij het beste kunt kiezen: wil je een zo stil mogelijke robotmaaier of gaat jouw voorkeur uit naar degene met het grootste maaioppervlakte?

Om je hierbij te kunnen helpen en inzicht te kunnen bieden, hebben we een grote robotmaaier test gedaan. We hebben vijf populaire robotmaaiers grondig getest op de belangrijkste factoren bij een automatische grasmaaier.

Index: Robotmaaier

Selectie robotmaaiers voor deze test

We hebben grondig onderzoek gedaan naar soortgelijke robotmaaiers. Hiervoor was met name het gazon grootte een belangrijk kenmerk, om ze te kunnen groeperen. We hebben gekozen voor een gazon grootte met een range tussen de 250 m² en 600 m². Check hieronder de verschillende modellen die we in onze test hebben meegenomen, met de maximale gazon grootte.

Test model 1

gardena sileno city 250

Gardena Sileno City 250

Test model 2

wolf-garten loopo s150

WOLF-Garten Loopo S150

Test model 3

robomow rc304

Robomow RC304

Test model 4

husqvarna robotmaaier

Husqvarna 105 robotmaaier


Om te zorgen voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat, hebben we robotmaaiers met bijna dezelfde gazon grootte geselecteerd. In veel gevallen is een gemiddelde tuin tussen de 250 m² en 600 m². Bovenstaande selectie robotmaaiers zijn allen geschikt voor een gazon grootte binnen deze range.

Resultaten per kenmerk van robotmaaiers

Op basis van het onderzoeksresultaat kunnen we conclusies trekken voor de specifieke kenmerken. Zo is het duidelijk welke robotmaaier in deze selectie de meest stille is of welke de meest steile helling kan maaien.

We lichten voor elke onderzoekfactor de ‘winnende’ robotmaaier uit en beschrijven welke modellen daarnaast ook goed scoorde op dit element.

Robotmaaier voor steilste hellingen

Het is altijd belangrijk om bij de keuze voor een robotmaaier te letten op de maximale helling voor het maaien. Dankzij onze hellingproef hebben we vastgesteld hoeveel procent helling een robotmaaier aan kon. Bekijk de resultaten per test model.

 • ROBOMOW RC 304: 36%
 • GARDENA SILENO CITY 250: 25%
 • WOLF GARTEN LOOPO S150: 15%
 • HUSQVARNA 105: 14%
robomow rc304

Voor tuin met heuvels: Robomow RC304

Met een maximale helling van 36% is de Robomow RC 304 de meest geschikte robotmaaier voor heuvelachtige tuinen. Geen ander model in de test bereikte dit hellingpercentage.

Bekijk

Meest stille robotmaaier uit de test

Het is lastig om te genieten van het lekkere weer als de robotmaaier tijdens jouw tuin-sessie enorm veel lawaai maakt. Daarom hebben we onderzocht welke van de test modellen het meest stille is. De uitkomst kun je hieronder bekijken.

 • GARDENA SILENO CITY 250: 57,9 DB
 • HUSQVARNA 105: 58 DB
 • ROBOMOW RC304: 67,9 DB
 • WOLF GARTEN LOOPO S150: 69 DB
gardena sileno city 250

Stilste robotmaaier: Gardena Sileno City 250

Uit onze geluidstest komt de Gardena Sileno City 250 als stilste robotmaaier naar voren. Met 57,9 dB een extreem stille robotmaaier.

Bekijk

Robotmaaier met langste accuduur

Welke robotmaaier ging het langste mee in onze test en hoefde niet constant aan de lader na het maaien van een gedeelte van de tuin? We hebben de robotmaaiers constant laten maaien, zodat we konden meten hoelang ze het vol hielden. Het resultaat? Check de accuduur per model van hoog naar laag.

 • WOLF GARTEN LOOPO S150: 90 MINUTEN
 • HUSQVARNA 105: 70 MINUTEN
 • GARDENA SILENO CITY 250: 63 MINUTEN
 • ROBOMOW RC304: 49 MINUTEN
wolf-garten loopo s150

Langste accuduur: WOLF-Garten Loopo S150

Met 90 minuten scoort de Loopo S150 van WOLF-Garten de meeste punten op de accuduur. Vaak is anderhalf uur maaien is genoeg voor een hele beurt.

Bekijk

Snelst opgeladen robotmaaier

Door de robotmaaiers helemaal ‘leeg’ te laten lopen, hebben we kunnen testen hoelang het duurde voor een robotmaaier compleet opgeladen was. We hebben dit vastgelegd per model, wat we hieronder overzichtelijk op een rij zetten van het meest snelst opgeladen tot het model dat er de meeste tijd voor in beslag nam.

 • ROBOMOW RC304: 44 MINUTEN
 • HUSQVARNA 105: 50 MINUTEN
 • GARDENA SILENO CITY 250: 62 MINUTEN
 • WOLF GARTEN LOOPO S150: 18 UUR
robomow rc304

Snelst opgeladen: Robomow RC304

Met slechts 44 minuten oplaadtijd is de RC304 veruit het snelste opgeladen en kan deze dus weer het snelst zijn maaiweg vervolgen.

Bekijk

Testresultaten overzicht van alle robotmaaiers

Naar aanleiding van een dag onderzoek, heel wat uren testen en noteren, hebben we een compleet overzicht kunnen maken met de resultaten per onderzoekskenmerk. Bekijk in onderstaande tabel de verschillen tussen de robotmaaiers.

ROBOTMAAIER TEST KENMERKGAZON GROOTTE (M²)GELUID NIVEAU (DB)HELLING (%)ACCUDUUROPLAADTIJDPRIJS INDICATIEBEKIJKEN
Gardena Sileno City 250250m²57,9 dB25%63 minuten62 minuten€ 765,-Bekijk bij Bol.com
WOLF-Garten Loopo S150250m²69 dB15%90 minuten18 uur€ 549,-Bekijk bij Bol.com
Robomow RC304 Robotmaaier400m²67,9 dB36%49 minuten44 minuten€ 1189,-Bekijk bij Bol.com
Husqvarna 105 robotmaaier600m²57 dB14%70 minuten50 minuten€ 1299,-Bekijk bij Bol.com

Methodologie Robotmaaier Test

Wij nemen onderzoeken en tests heel serieus. Hiervoor stellen we altijd van te voren regels op, om te zorgen voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat. Om deze test eerlijk en betrouwbaar te maken, hebben we de volgende onderzoeksmethodologie toegepast.

 • Zelfde gazon-grootte: we zijn eerst op zoek gegaan naar robotmaaiers die geschikt zijn voor nagenoeg dezelfde gazon groottes. Op deze manier is de test ook interessant voor bijvoorbeeld het vergelijken van prijzen.
 • Onafhankelijk: we hebben onze test buiten merken en webshops om gedaan. Hierdoor zijn we niet van buitenaf beïnvloed en hebben we ‘eerlijk en betrouwbaar’ advies, zoals je van ons kunt verwachten.
 • Test op dezelfde dag: om de weersomstandigheden niet de robotmaaier test te laten beïnvloeden, hebben we de complete test op een en dezelfde dag gedaan.
 • Zelfde gazon: ook hebben we ervoor gezorgd dat we alle robotmaaiers op hetzelfde gazon hebben getest. Bij elke tuin kan de structuur van het gazon en het gras net weer even anders zijn, evenals smalle doorgangen en hellingen.

Belangrijke testfactoren bij robotmaaiers

Bij onze test hebben we vooral gekeken naar de in onze ogen belangrijkste kenmerken van een robotmaaier. We zetten de kenmerken die wij onderzocht hebben in deze test voor je op een rij.

 • Accuduur: we hebben de robotmaaiers achter elkaar aan laten staan en laten maaien, om te zien hoelang deze het vol zouden houden. Bij elke robotmaaier hebben we genoteerd wat de maximale accuduur was bij vol gebruik van het apparaat.
 • Oplaadtijd: het is interessant om te vergelijken welke robotmaaier het snelste oplaadt, dit in vergelijking met de maximale accuduur. We hebben voor we de maaiers hebben opgeladen, eerst gezorgd dat deze helemaal geen stroom meer hadden.
 • Geluidsniveau: met een decibel-meter hebben we in kaart gebracht hoe groot het geluidsniveau is per robotmaaier. Hoewel er bij sommige robotmaaiers sprake is van een ‘eco’ modus, hebben we in het onderzoek naar de reguliere stand van de robotmaaier gekeken en dit gemeten.
 • Helling: we hebben een hellingproef gedaan, om te testen hoe groot de maximale helling per robotmaaier is. Zoals je weet kan elke tuin anders zijn qua heuvels, waarbij het interessant is om te zien hoeveel graden de robotmaaiers kunnen blijven maaien. We drukken dit uit in percentages bij de resultaten.

Conclusie van deze robotmaaier test

Naar aanleiding van onze uitgebreide robotmaaier test, kunnen we zeggen dat bijna elk model wel een positief kenmerk heeft. Het is maar net wat jij het belangrijkste vindt: vind jij zo min mogelijk geluid het belangrijkste of vind jij belangrijker dat de robotmaaier niet telkens hoeft op te laden?

In onze ogen komt de Robomow RC304, ondanks de hogere prijs, als beste uit de test. Met name voor heuvelachtige tuinen geniet je van een zeer goede robotmaaier. Enige waar je rekening mee dient te houden is de lange oplaadtijd, wat aan de andere kant geen groot negatief punt hoeft te zijn.

robomow rc304

Winnaar: Robomow RC304

Scoort simpelweg op de meeste belangrijke onderdelen het best. Enige minpuntje is de lange oplaadtijd en de wat hogere prijs.

Bekijk deze robotmaaier