Robotmaaier

Een robotmaaier kan het maaien van het gras in jouw tuin compleet uit handen nemen. Deze automatische grasmaaier gaat zelf zijn gang en maait het gras altijd op de juiste hoogte. Met name de mogelijkheden om robotmaaiers te kunnen koppelen aan andere smart home apparaten, maken de robotmaaier een interessante aanvulling voor slim tuinonderhoud.

Vanwege het feit dat er nog veel vragen zijn op het gebied van de beste keuzes als welke robotmaaier kopen, waar je op moet letten bij de aanschaf en de eventuele nadelen, heb ik besloten om een adviesgids te schrijven.

gardena beste robotmaaier

Index: Robotmaaier

Beste robotmaaier 2023 keuzes

Er worden steeds meer automatische grasmaaiers aangeboden. Zelfs merken als Husqvarna en Gardena hebben al tientallen verschillende modellen. Om inzicht te geven in de goede mogelijkheden, heb ik de beste robotmaaier en de goedkoopste robotmaaier van goede kwaliteit voor je uitgelicht. Daarbij heb ik ook een beste robotmaaier keuze voor een uitgebreide keuze geselecteerd. Bekijk mijn selectie hieronder!


Beste keuze

gardena beste robotmaaier

Gardena Sileno City 250

Goedkope keuze

wolf garten loopo s150

WOLF-Garten LOOPO S150

Uitgebreide keuze

gardena smart system set

Gardena Smart System Set


robbert


Advies van Rob:
 De beste robotmaaier keuze op dit moment is de Gardena Silo City 250. Deze robotmaaier is geschikt voor een klein tot gemiddeld gazon en is eenvoudig te koppelen. Voor een kleiner budget maak je met de WOLF-Garten LOOPO S150 een goede zet: laag in prijs, hoog in maaikwaliteit! Wil je echter je complete tuin een stuk slimmer maken? Dan is het Gardena Smart System Set de beste keuze: je krijgt hier een slim besproeiingssysteem bij de robotmaaier die je naadloos samen kunt laten werken!

Robotmaaier kopen: mijn kooptips!

Bij de aanschaf van zo’n automatische grasmaaier zijn er aantal zaken waar je goed op moet letten. Hoewel de grootte van je gazon enorm belangrijk is om mee te nemen bij de selectie van een robotmaaier, dien je ook te letten op eventuele hellingen en  een model dat zichzelf automatisch oplaad met een oplaadstation. Ik zet de belangrijkste kooptips op basis van mijn ervaring en kennis voor je op een rij!

 • Kijk naar de geschikte gazon-grootte: elke robotmaaier is geschikt voor een andere grootte gazon. Heb jij een klein gazon? Dan is het slim om voor model te kiezen wat hier voor geschikt is: hoe groter het gazon, hoe hoger de prijzen. Het zou zonde zijn om een te grote variant aan te schaffen. Andersom wil je natuurlijk voorkomen dat de robotmaaier maar 25% van jouw tuin kan maaien.
 • Bepaal de grootste hellingen in jouw tuin: heb jij een heuvelachtige tuin? Bepaal de grootste helling en ga op zoek naar een model wat deze helling minimaal aan kan. Bij omschrijvingen staat altijd vermeld wat de maximale maaihelling is van een robotmaaier.
 • Check mogelijke koppelingen: wil je de tuinactiviteiten straks starten met spraakopdrachten? Check dan de mogelijke koppelingen met smart home platformen. Zo is Gardena sinds kort compatibel met Apple HomeKit, waarmee je via Siri je gras kunt laten maaien.
 • Ga voor comfort met automatisch opladen: ik raad je aan om echt te kiezen voor een model met een oplaadstation. De robotmaaier keert automatisch terug, zodra hij opgeladen moet worden. Hiermee heb je er geen omkijken maar naar, wat je natuurlijk wilt bereiken met zo’n automatische robot maaier.
 • Wendbaarheid van de robotmaaier: heb jij een smalle of nauwe tuin? Dan is het slim om te kijken naar een robotmaaier met een zwenkbaar achterwiel: dit zorgt voor meer wendbaarheid. De Sileno City modellen van Gardena zijn hier een goed voorbeeld van!
 • Let op aanwezigheid regensensor: grasmaaien terwijl het regent is niet goed voor de kwaliteit van je grasmat. Gelukkig zijn diverse modellen voorzien van een regensensor, waardoor ze het maaien staken. Het is slim om hier goed op te letten: anders dien je zelf het weer in de gaten te houden!

robotmaaier met oplaadstation

Tip: ga voor een robotmaaier met oplaadstation, zodat je er geen omkijken naar hebt.


gardena sileno city 250 black friday

Robotmaaier voor klein gazon: Gardena Sileno 250

Deze robotmaaier van Gardena is een goede keuze voor een tuin met een maximale gazon-grootte van 350 m². De grasmaaier is makkelijk te koppelen met HomeKit, waardoor je hen via Siri kunt bedienen.

Bekijk


Voordelen van een robotmaaier

Bij de aanschaf van een smart home maaier, kun je genieten van een aantal mooie voordelen. Zo hoef jij zelf niet meer aan de slag te gaan en is er altijd sprake van een mooie, strakke grasmat. Ik zet de mooie voordelen voor je op een rij van een robotmaaier.

 • Altijd perfecte maaihoogte: in tegenstelling tot handmatig maaien, is er bij het automatisch maaien altijd sprake van een perfecte maaihoogte. Dit is ook een positief punt voor de bevordering van het groeien van een mooi gras gazon.
 • Tijd voor ontspanning met mooi weer: maaien wordt vaak gedaan met mooi weer of wanneer het lekkere weer opkomst is. Laat dat nou net die ene dag zijn dat je lekker in het zonnetje wilt zitten! Het kan straks bij het kopen van een robotmaaier, deze gaat zelf aan de slag.
 • Koppelen met andere apparaten: een ander mooi voordeel is dat je een automatische grasmaaier vaak kunt koppelen met andere apparaten. Zo kun je ze koppelen aan een weerstation en hem laten maaien als het niet regent.
 • Geen plekje wordt vergeten: net heel je grasmaaier opgeborgen, kom je erachter dat je dat ene hoekje vergeten bent. Geen zorgen: een robot maaier vergeet geen enkel stukje vanwege een patroon wat hij van A tot Z afmaait.

Voorkom deze robotmaaier nadelen

Op basis van veel gesprekken met huidige robotmaaier eigenaren en mijn persoonlijke ervaringen, heb ik ook een aantal nadelen kunnen ontdekken. Deze ‘mogelijke’ nadelen zijn echter wel te tackelen als je goede keuzes maakt. Ik som de nadelen op die mogelijk voor kunnen komen, maar vermeld daar ook direct bij hoe je dit kunt voorkomen.

 • Onveilig voor huisdieren en kinderen: heb jij huisdieren die ook wel eens in de tuin te vinden zijn? Dan kan een robotmaaier zorgen voor onveilige situaties, denk aan het verstrikt raken in een vacht van een hond of kat. Echter zijn er steeds vaker modellen die een veiligheidsoptie hebben ingebouwd: komt de maaier op zijn zij te liggen of raakt deze verstrikt? Dan stop hij direct met maaien.
 • Diefstal gevoelig: een robotmaaier is vaak prijzig en dat zorgt natuurlijk ook voor het feit dat het een aantrekkelijke gadget is om weg te nemen uit jouw tuin. Voorkom dit minpunt en zorg voor een robotmaaier met een anti-diefstal functie: deze kun je na diefstal eenvoudig opsporen en er gaat vaak een alarmsignaal af.
 • Maaien tijdens regen: er zijn diverse maaiers die ook maaien terwijl het regent. Dit is niet goed voor de kwaliteit van het gras in jouw tuin. Tip: ga voor een model met een regensensor, deze stopt zodra het regent en vervolgt zijn route als het weer goed droog is.

Extra: Robotmaaier hondendrol situaties

ik heb onlangs onderzoek gedaan naar de impact van een hondendrol op een robotmaaier. Een robotmaaier ontwijkt obstakels als hondenpoep niet en zal er gewoon overheen rijden. Hoewel er na enkele dagen geen spoor van een hondendrol meer in het mechanisme van de robotmaaier te vinden is, is het wel gewoon fijner om de hondendrol tijdig op te ruimen!

robotmaaier nadelen in tuin

Er zijn robotmaaiers die direct stoppen met maaien bij verstrikking

Uitgelicht: Robotmaaier Husqvarna

Heel graag neem ik je mee in de wereld van robotmaaiers van Husqvarna. Ik noem dit merk gekscherend ook wel vaak ‘de Mercedes onder de robotmaaiers’. Met ruim 20 jaar ervaring is dit merk een ware specialist op het gebied van tuinonderhoud.

Bij een automatische grasmaaier van Husqvarna ben je verzekerd van kwaliteit, maar zijn er ook wat mooie pluspunten te ontdekken op het gebied van design: wat zijn ze er strak uit. Natuurlijk zijn de functies het belangrijkste, die ik graag voor je opsom.

 • Willekeurig bewegingspatroon: opvallend is dat de robot grasmaaiers van Husqvarna gebruik maken van een willekeurig bewegingspatroon. Hiermee is de maaikwaliteit perfect en is ervaar je snel een mooi gedekte grasmat.
 • Super stil: in onze grote Smart Brothers Grasmaaier test, hebben we ook een model Husqvarna getest (straks meer!), waarbij bleek dat dit een van de stilste modellen was. Wel zo handig, als je zelf ook vaak in de tuin te vinden bent!
 • Vaker, minder veel maaien: wat ook een opvallend verschil is met andere merken, is dat de robotmaaiers van Husqvarna relatief vaker maaien. Ze maaien tijdens deze velen maaibeurten weinig gras, wat uiteindelijk zorgt voor het beste resultaat.
 • Maaimessen van carbon staal: waar andere robotmaaiers vaak voorzien zijn van maaimessen van normaal staal, gaat Husqvarna een stapje verder. De maaiers zijn voorzien van vlijmscherpe carbon staal messen, wat de maaikwaliteit bevorderd.

husqvarna robotmaaier

Topper: Husqvarna 105

Deze robotmaaier Husqvarna is een zeer goede en stille keuze: met diverse unieke eigenschappen altijd een super strakke gazon! Geschikt voor gazons tot 600 m².

Bekijk


Robotmaaiers vergelijken

Zoals je gezien hebt zijn er ongelooflijk veel robotmaaiers te koop. Ik heb besloten om de populairste modellen er tussen uit te vissen en deze op een rij te zetten. Waarin verschillen deze robotmaaiers op het gebied van maaibreedte, prijzen, geluidsniveau en maximale gazon oppervlakte? Met onderstaande tabel kun je de robotmaaiers vergelijken op deze kenmerken!

ROBOTMAAIERGAZON OPPERVLAKTEMAAIBREEDTEINDICATIEPRIJSBEKIJKEN
Gardena Sileno City 250250m²36 cm€ 765,-Bekijk
Husqvarna 105 robotmaaier250m²17 cm€ 1299,-Bekijk
Robomow RC304400m²28 cm€ 1189,-Bekijk
WOLF-Garten Loopo S150250m²18 cm€ 549,-Bekijk
Zoef Rob Robotmaaier1000m²24 cm€ 799,95Bekijk

Wanneer je robotmaaiers gaat vergelijken, is het belangrijk om met gelijke maten te werken. Selecteer een groep robotmaaiers die geschikt zijn voor dezelfde gazon oppervlaktes en vergelijk ze op kenmerken als maaibreedte en prijzen.

Populair: Gardena robotmaaier voor klein gazon

Na een kleine zoektocht in de robotmaaier wereld, kom je er al snel achter dat er een merk met kop en schouders tussenuit springt: Gardena! Niet alleen voor snoeischaren en takkenscharen ben je dit merk aan het juiste adres: ook voor robotmaaiers hebben ze enorm breed assortiment.

Gardena werkt met HomeKit

Onlangs maakte Gardena nog bekend dat de apparaten sinds kort ook compatibel zijn met HomeKit. Hiermee kun je Gardena robotmaaier bedienen via Siri, met spraakopdrachten dus! Met name voor een robotmaaier voor klein gazon heb je bij Gardena ontzettend veel keuze.


gardena smart system set

Uitgelicht: Gardena Smart System set

Combineer met deze voordelige set een Gardena robotmaaier met een slim besproeiingssysteem voor een super slimme tuin!

Bekijk


Conclusie: robotmaaier kopen of niet?

Een automatische grasmaaier is echt een onwijs handige, comfortabele toevoeging voor een tuin. De robotmaaier neemt het grasmaaien compleet uit handen en zorgt voor een super goed resultaat: het gras wordt altijd op de juiste hoogte gemaaid.

Uiteraard is het belangrijk om in te schatten of de investering (een robotmaaier kost vaak enkele honderden euro’s) het voor jouw tuin waard is. Enkele factoren dit te bepalen zijn hoeveel jij tegen het maaien opkijkt, hoe groot jouw tuin is of hoe strak jij je gazon straks wilt hebben.

In mijn ogen is het zeker wel een slimme zet, helemaal als je ook gebruik maakt van een slim besproeiingssysteem. Deze kun je namelijk koppelen, zodat ze samen kunnen werken en het complete tuinonderhoud uit handen nemen!

FAQ: Veelgestelde vragen over robotmaaiers

Robotmaaiers een leuke slimme gadget voor in de tuin, maar ook gewoon vooral heel handig. Het bespaart je enorm veel tijd en het apparaat maait vaak nog beter dan jij het zou doen. Toch merken we dat veel mensen nog met vragen zitten over deze robotmaaiers, hieronder hebben we daarom ook de meest gestelde vragen geformuleerd en beantwoord.