Robot ruitenreiniger: alles wat je moet weten!

robot ruitenreiniger

▲ Nat raam, ter illustratie © Pixabay

We weten allemaal dat een robotstofzuiger automatisch de vloer stofzuigt en dat er een automatische grasmaaier is die altijd zorgt voor een goed gemaaid gras. Maar wist je dat er ook handige smart home apparaten zijn die het schoonmaken van ramen uit handen nemen? Deze robot ruitenreinigers zijn – op het moment van schrijven – nog wat minder bekend. Tijd om deze handige schoonmaakhulp eens onder de loep te houden. Want, wat is een robot ruitenreiniger en waartoe is deze robot allemaal in staat? Let’s check it out!

Robot ruitenreiniger: wat is het?

De naam robot ruitenreiniger dekt eigenlijk gelijk de hele lading: het is een reiniger die automatisch de ruiten schoonmaakt. Het uiterlijk van de automatische ruitenreiniger heeft veel wat van dweilrobots en lijkt een beetje op een vierkante robotstofzuiger. De robotruitenreiniger wordt verticaal tegen het raam geplaatst en is voorzien van een – in veel gevallen – meterslang snoer.

Functies van een robot ruitenreiniger

Waar je voorheen op een ladder moest staan met een emmer water en een spons, hoef je nu enkel de ruitenreiniger tegen het raam te plaatsen. Van A tot Z neemt deze smart home gadget de ruitenreiniging uit handen.

  • Maakt de ramen schoon: natuurlijk maakt het apparaat de ramen goed schoon. Bij bijna alle ruitenreinigers die automatisch werken, is er sprake van speciale doekjes die je kunt bevochtigen.
  • Zeemt de ramen streeploos: hoewel Oma zou zeggen dat je kranten moet gebruiken om te zorgen voor een streeploos resultaat, hoef je bij de robot ruitenreiniger niet om te kijken naar vervelende strepen. Veel robot ruitenreinigers beloven een streeploos resultaat.
  • Droogt de ramen: natuurlijk wil je niet achterblijven met een kletsnat raam. Daarom zorgt de ruitenreiniger er ook voor dat het raam goed droog is (wat natuurlijk ook weer de strepen doet voorkomen).
robbert

Tip van Rob: het is slim om je ramen van te voren even kort af te spoelen. Zo kan bijvoorbeeld opgespat zand tijdens een regenbui wat meer loskomen, wat een beter schoonmaakresultaat op zal leveren. Ook is het in sommige gevallen slimmer om het raam te bevochtigen, in plaats van de bijgelverde schoonmaakdoekjes/pads van de robot ruitenreiniger. Het blijft daarentegen altijd belangrijk om de gebruiksaanwijzing van het apparaat te volgen.

Robot ruitenreinigers kopen: hier moet je op letten!

Wanneer je overweegt om zo’n handige hulp aan te schaffen, zijn er een aantal punten waar je goed naar moeten kijken. Zo is bijvoorbeeld de lengte van het snoer ongelooflijk belangrijk: bij een te kort snoer zou de ruitenreiniger niet de bovenkant van jouw raam kunnen schoonmaken.

Ik zet alle belangrijke kooptips voor robot ruitenreinigers kopen op een rij.

  • Geluidsniveau: of je hem nu binnen óf buiten wilt gebruiken, een hoog geluidsniveau is niet prettig. Gelukkig zijn er steeds vaker ruitenreinigers die op een laag geluidsniveau kunnen werken. In mijn optiek is laag maximaal 70dB.
  • Smart home integratie: denk ook alvast na over de toekomst van jouw woning. Wil jij de ruitenreiniger opnemen in smart home scenario’s? Kan bijvoorbeeld handig zijn als jij hem buiten hebt hangen en niet wilt dat hij gaat werken als het regent. Dit kan enkel als er een koppeling mogelijk is met bijvoorbeeld een smart weerstation.
  • Snoerlengte: daarnet lichtte ik dit punt al uit in de inleiding, de snoerlengte. Bekijk altijd hoe lang het snoer is en natuurlijk ook welke lengte gewenst is. Ga op zoek naar het grootste raam in jouw woning en meet deze op. Extra tip: in de productomschrijving vind je vaak meer informatie over het soort ramen en de mogelijk maximale oppervlakte.
  • Binnen en buiten: net als bij bijvoorbeeld een slimme beveiligingscamera, zijn er modellen voor binnen, buiten of een combinatie hiervan. Hier dien je altijd goed op te letten, zodat je het juiste model aanschaft. In mijn ogen is het het slimst om te gaan voor een combinatie model.
robot ruitenreiniger ecovacs

Uitgelicht: Ecovacs robot ruitenreiniger

De Ecovacs Winbot W850 is een van de populairste robot ruitenreinigers op dit moment. Geschikt voor de meeste ramen en toepassingen en maakt ‘streeploos’ schoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts