Radio op Sonos: dit zijn de mogelijkheden

Bram Tigchelaar Laatste update: 15-06-2021

Kun je radio luisteren op Sonos speakers? Dit is een vraag die veel binnen hebben gekregen op de redactie. Daarom zoomen we in dit uitgebreide artikel in op de mogelijkheden voor het luisteren van radiozenders via je Sonos smart speaker.

radio op sonos

Sonos One smart speaker © Unsplash

Het is een vraag die we meermaals voor ogen hebben gekregen op de redactie: is het mogelijk om op een Sonos speaker mogelijk om radio te kunnen luisteren. En als dit dan mogelijk is, hoe krijg ik het dan voor elkaar om mijn favoriete radiostation op te zetten? In dit artikel zetten we alles wat je moet weten op een rij, maar laten we beginnen met de vraag of het überhaupt wel mogelijk is.

sonos roam

Nieuw: Sonos Roam draadloze slimme speaker

Dit is de nieuwste slimme speaker van Sonos, de Sonos Roam. De speaker kun je draadloos gebruiken, is klein en geluid is erg goed!

Kun je radio op Sonos speakers luisteren?

Laten we gelijk maar met het goede nieuws komen: het is via een Sonos smart speaker mogelijk om radio te luisteren. Zoals je waarschijnlijk weet is onder de motorkap van een Sonos smart speaker een voice assistant te vinden. Sterker nog, je hebt als gebruiker keuze uit twee varianten: Google Assistant of Amazon Alexa.

Maar niet alleen met smart speakers van Sonos is dit mogelijk: ook met Sonos WiFi speakers kun je eenvoudig radio luisteren door dit via het WiFi netwerk van je toestel naar de speaker te sturen. Sterker nog: in de Sonos app is internet radio te vinden.

Radio luisteren via Sonos smart speakers

Bij Smarthomeweb.nl zijn we groot fan van de smart speaker. Je kunt met deze slimme speaker namelijk communiceren en met behulp van gesproken opdrachten de speaker activeren om iets uit te voeren. Waaronder het luisteren van radio! Zoals we daarnet al aangaven is er op Sonos speakers sprake van twee spraakassistenten: Google Assistant en Amazon Alexa. Het is hierbij goed om te weten dat de assistent van Google Nest in het Nederlands kan communiceren; Amazon Alexa niet.

Stappen om radiozenders te luisteren op smart speakers

 1. Activeer de smart speaker door ‘Hey Google‘ te zeggen
 2. Spreek vervolgens ‘Luister’ en dan de naam van de radiozender uit, bijvoorbeeld ‘Sky Radio
 3. Heb jij je speaker Sonos genoemd? Dan is er sprake van de volgende volledige spraakopdracht:
  “Hey Google, speel Sky Radio af op Sonos”

Ditzelfde geldt eigenlijk wanneer jij Amazon Alexa gebruikt op je speaker van Sonos. Echter dien je hier dus in het Engels te communiceren en vervang je Hey Google voor Alexa.

Hey Google, speel Sky Radio af op Sonos
– Voorbeeld spraakopdracht via Google Asssitant

Tip: hier kun je alle smart speakers vergelijken, waaronder alle slimme luidsprekers van Sonos.

Radio via Sonos luisteren via de app

Als jij een Sonos speaker in je smart home hebt staan, is de kans groot dat je ook gebruik maakt van de Sonos app. Daar ontdek je de mogelijkheid voor internet radio. Selecteer daar simpelweg het radio station wat jij wil luisteren en laat je Sonos speaker deze zender afspelen. Het leuke hiervan is dat je niet alleen gebonden bent aan Nederlandse radiozenders, maar dat je ook buitenlandse zenders kunt luisteren.

Sonos radio stations op een rij

Als we kijken naar de mogelijkheden voor verschillende radio stations, komen we al snel uit bij de mogelijkheden van streamingsdienst TuneIN. We zetten wat populaire radio stations die je dus eenvoudig via je Sonos speaker kunt luisteren op een rij:

 • Radio 538
 • NPO Radio 2
 • Sky Radio
 • Radio 10
 • Qmusic
 • NPO Radio 1
 • BNR Nieuwsradio

Daarnaast zijn er ook nog tal van lokale radiozenders beschikbaar, waaronder OmroepWest. Via de website van TuneIn zelf kun je eenvoudig per omgeving speuren naar geschikte radio stations. Via de internet radio mogelijkheid in de Sonos app kan het dus nog veel gekker: ook buitenlandse zenders, zolang ze maar streamen in de volgende formaten: WMA, MP3, of HLS/AAC.

Haal nog meer uit je Sonos speakers

Naast radio luisteren kun je natuurlijk nog veel meer met speakers van Sonos. Zo kun je Sonos koppelen aan Google Home, om ze volledig op te nemen in je smart home.

Meer smart home artikelen

(Slimme) rookmelders verplicht in 2022
ikea slimme producten
Nanoleaf introduceert Nanoleaf Lines
ring wired videodeurbel
banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
1 antwoord
 1. Cathy van Beek
  Cathy van Beek zegt:

  Radiostations als NPO 4 en 5 hebben ook podcasts die je via hun website kunt beluisteren. Is dat ook mogelijk om die via Sonos af te spelen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *