Één van de bekende smart home merken op dit moment is Philips Hue. Het merk is de nummer één keuze voor slimme verlichting (wereldwijd). Het bedrijf achter de slimme verlichting van Philips Hue is Signify. Philips Hue is met opvallend veel andere smart home merken en apparaten te koppelen, waarmee het een goede basis is voor een slimme woning. Om apparaten van het merk te kunnen bedienen via een smartphone is de Hue Bridge nodig.
Met een Philips Hue startpakket kun je direct van start met slimme verlichting. Hoe veel lampen je slim wilt maken ligt aan jou, zo kun je al starten met één enkele lamp. Op deze pagina vind je alle informatie over het merk Philips Hue, lampen van Hue, accessoires, koppelingen en veel meer informatie over dit merk.
Alle handige informatie over Philips Hue lampen
- Wat is Philips Hue en wat kun je er mee?
- Philips Hue benodigdheden
- Verschillende Philips Hue lampen
- Armaturen – Vervang een gehele lamp
- Hue accessoires om de lampen op een normale manier te bedienen
- Philips Hue buitenverlichting (outdoor)
- Philips Hue smart home – koppelingen en scenes
- Ideaal: inbouwspots van Hue
- Maak een goede start met een starterpakket
- Hue Play: Pas het licht aan op films en series
- Maak ‘oude’ schakelaars slim met de Wall Switch Module
Philips Hue-app 4.0 © Signify
Wat is Philips Hue en wat kun je er mee?
Philips Hue is de lijn met slimme verlichting van het moederbedrijf Signify. Deze lampen zijn op een slimme manier te bedienen en te automatiseren. Op een slimme manier bedienen bedoelen we met je smartphone de lampen aan- en uitzetten, met spraak de lampen te bedienen en de lampen automatiseren.
Het automatiseren van de lampen kan zowel met een tijdslot, dus om 8:00 moeten de lampen in de woonkamer aangaan of om 22:00 moeten de lampen dimmen in de zitkamer. Ook kun je met andere slimme apparaten de lampen koppelen, zodat als je bijvoorbeeld het slimme slot opent de lampen in de gang gaan branden.
Voordelen van Philips Hue
- Bedien de lampen overal ter wereld: handig wanneer je op vakantie bent en gewoon de lampen in je huis kunt bedienen. Ook handig wanneer je op je werkt zit en vergeten bent om de lampen uit te zetten.
- Automatiseren je lampen: het is nog handiger wanneer je gewoon je lampen automatiseert. Met de Philips Hue kun je handige scenario’s creëren, zodat je licht automatische aan- of uitgaat.
- Koppelen slimme apparaten me Hue: ook kun je slimme apparaten met je Philips Hue lampen koppelen. Gaat bijvoorbeeld de rookmelder af, laat dan de lampen automatische aanspringen, zodat je altijd de weg op een veilige manier naar buiten vind.
- Verander de kleur en dim de lampen: de kleur lampen van Philips Hue kunnen in meer dan 16 miljoen verschillende kleuren branden. Ook zijn al deze lampen handig te dimmen met je smartphone.
Automatiseer de buitenverlichting, zodat je altijd in een verlichte tuin thuis komt – Hue Calla lampen
Hoe werken de lampen van Philips Hue?
De lampen van Philips Hue werken met het communicatieprotocol Zigbee. Zigbee is de verbinding waarmee de lampen communiceren, je kunt dit vergelijken met Wifi of bluetooth. Sinds kort kunnen de Philips Hue lampen ook een verbinding maken via bluetooth.
Om een koppeling met de lampen te maken dien je een Philips Hue bridge te hebben. Een bridge is een klein kastje die je verbindt met de router van het internet, hieraan verbind je weer de lampen van Philips Hue. In totaal kunnen er 50 lampen op een gekoppeld worden.
Het koppelen van de lampen is vrij eenvoudig. Je draait de bolletjes in een lamp en via de Philips Hue app verbind je de lamp. Dan kun je de lampen toewijzen aan een kamer, denk bijvoorbeeld aan de woonkamer. Dit is erg handig omdat je dan goed overzicht hebt welke lampen verbonden zijn per kamer. Ook is dit handig wanneer je werkt met een spraak assistent, zo kun je bijvoorbeeld met Google de volgende spraakcommando geven:
- “He Google, zet de lampen in de woonkamer uit”.
- “He Siri, zet de lampen in de slaapkamer aan”.
- “Oké Alexa, dim the lights”.
Philips Hue benodigdheden – Hue Bridge
Doordat tegenwoordige elke lamp van Hue ook een verbinding kan maken met bluetooth is het ook mogelijk de lampen zonder bridge te gebruiken. Hiervoor kun je gebruik maken van de Philips Hue Bluetooth app. Echter zitten er wel wat beperkingen wanneer je de lampen alleen gebruikt met bluetooth. Zo kun je bijvoorbeeld, maar een paar lampen tegelijk bedienen en dien je altijd in de buurt van de lampen te zijn.
Wil je het meeste uit Philips Hue halen dan is de Hue Bridge wel een pre. Met de Hue Bridge kun je zo’n 50 verschillende lampen koppelen. Ook zorgt de bridge ervoor dat je de lampen buitenshuis kunt bedienen. Meer lampen dan kun je ook meerdere Hue bridges gebruiken.
Daarbij is het met een Hue Bridge ook mogelijk om slimme verlichting van andere merken te koppelen. Je kunt bijvoorbeeld lampen van Innr, IKEA Tradfri en KlikAanKlikUit. Bekijk hier welke Philips Hue alternatieven je kunt gebruiken.
- Tip: de Bridge is los te koop, maar het is vaak een stuk voordeliger om deze te kopen in een starterkit.

Philips Hue Bridge
Met de Philips Hue Bridge kun je meerdere lampen met elkaar koppelen. Ook kun je met de bridge een koppeling maken met andere smart home systemen en kun je de lampen ook bedienen wanneer je niet thuis bent.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue
Verschillende Philips Hue lampen – E14, E27 of GU10
De lampen van Philips Hue zijn tegenwoordig in alle soorten en maten te verkrijgen. De meest bekende zijn de lampen (bolletjes of spotjes) die je in een bestaande lamp of armatuur kunt draaien. Bij deze lampen heb je de keuze uit verschillende kleuren, waaronder White, White Ambiance of Color & Ambiance.
- White: deze lampen produceren alleen wit licht en geen kleur.
- White Ambiance: deze lampen geven licht in alle tinten wit met een kleurtemperatuur tussen 2200k en 6500k.
- Color & Ambiance: met deze lampen kunnen de lampen in 16 miljoen verschillende kleuren branden.
Naast de kleurkeuze heb je ook de keuze voor het soort fitting van de lamp: E14 de kleine fitting, E27 de grote fitting en de GU10 het spotje.

E14 lampen – Kleine fitting
De E14 lampen worden ook wel peertjes genoemd. Deze lampen zijn te verkrijgen in wit, warm wit, en kleur licht.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

E27 lampen – Grote fitting
De E27 lampen zijn de lampen met een grote fitting. Deze lampen zijn zowel te verkrijgen met wit licht, wit warm licht en met kleur.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

GU10 lampen – Spots
Ook de GU10 spotjes van Philips Hue zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Met kleurspotjes kun je een leuke sfeer creëren in je huis.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Filament lampen – Klassieke uitstraling
Ook heeft Philips zogeheten filament lampen, dit zijn lampen met een klassieke uitstraling. Deze lampen zijn bedoelt wanneer je een armatuur hebt waarin je de lamp goed ziet, dit ziet er wat beter uit dan een witte matte lamp van.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue
Armaturen – Vervang een gehele lamp
Naast losse bolletjes en lampen zijn er ook veel complete lampen die kant en klaar geleverd worden. Het voordeel van deze armaturen is dat je een complete lamp in huis haalt en deze ook direct te koppelen is met het systeem van Hue. De volgende armaturen zijn er bij Philips Hue te verkrijgen.
- Wandlampen
- Tafellampen
- Plafondlampen
- Opbouwspots
- LED-strips
- Inbouwspot
- Hanglamp
Populairste armaturen
Het assortiment van Philips Hue breidt zich enorm snel uit. Hieronder hebben we daarom selectie gemaakt met onze favoriete en populairste armaturen van Hue:

Philips Hue Go
De Philips Hue Go is als tafellamp te gebruiken. Ook kun je de lamp draadloos gebruiken, daardoor is de lamp ook geschikt voor een lekkere zomeravond buiten. Doordat de lamp ook te verbinden is met bluetooth ben je dus niet afhankelijk van een wifiverbinding.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Philips Hue Appear – Muurlamp
De Philips Hue Appear is een stijlvolle buitenlamp. Het is een up-down lighter wat zorgt voor een unieke sfeer in je tuin, zeker wanneer je ook kleuren gebruikt.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Philips Hue Iris – Kopere editie
Ook deze Philips Hue Iris (kopere editie) is erg populair door het unieke stijlvolle design. De lamp is nu ook te verkrijgen in verschillende kleuren, waaronder deze kopere editie.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Philips Hue Ensis (plafondlamp)
Ook zijn er gehele plafondlampen, waaronder deze populaire Philips Hue Ensis. Deze lamp is ideaal om boven een eetkamertafel te hangen. Met de lamp kun je dan ook meer dan 16 miljoen verschillende lampen gebruiken, ideaal voor feestjes of spelletjesavonden.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue
Hue accessoires om de lampen op een normale manier te bedienen
Als toevoeging op de slimme lampen heeft Hue ook verschillende accessoires die je kunt gebruiken in combinatie met de lampen. Zo kun je met de Hue afstandsbediening de lampen ook op een “normale” manier bedienen, zonder de smartphone. Je kunt de lampen dan aan- of uitzetten, maar ook vooraf ingestelde scenario’s. Met één druk op de knop kun je een scenario activeren waarna verschillende lampen in een bepaalde setting kunnen gaan.
Momenteel heeft Philips Hue een Smart Plug, Dimmer Switch en een bewegingssensor. Ook komt er binnen kort een Philips Hue Button op de markt, deze is alleen nog niet te verkrijgen in Nederland. Mocht de Button te koop zijn in Nederland dan laten we je het weten. Check hieronder de accessoires en wat je ermee kunt:
- Voorheen had Philips Hue ook de Hue Tap, deze Hue Tap heeft Philips Hue uit het assortiment gehaald en is momenteel niet meer te koop.

Hue dimmer – Afstandsbediening
De Philips Hue dimmer Switch is een draadloze afstandsbediening van Hue. Je kunt de Switch gebruiken om lampen aan of uit te zetten, te dimmen en om verschillende scene’s te activeren.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Philips Hue Bewegingssensor
De Philips Hue bewegingssensor is te koppelen aan een slimme lamp van Hue (of stekker). In de app kun je vervolgens aangeven wat de lamp moet doen bij beweging, bijvoorbeeld de lamp moet bij beweging 1 minuut aan staan en vervolgens uit gaan. Deze bewegingssensor is voor binnenshuis, maar er is ook een bewegingssensor voor buiten.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Philips Hue smart plug – Slimme stekker
Met de Philips Hue smart plug kun je “domme” lampen of apparaten slim maken. Doe de stekker van een oude lamp in de plug en je kunt de plug met je smartphone aan- of uitzetten. Kan handig zijn wanneer je een armatuur in huis hebt waar geen Philips Hue lamp in. Met deze plug kun je de lamp alsnog op een slimme manier bedienen en meenemen in je Philips Hue scenario’s.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue
Philips Hue buitenverlichting (outdoor)
Buiten de binnenlampen heeft Philips Hue ook buitenverlichting. Het assortiment aan buiten verlichting bestaat uit de volgende verschillende lampen: grondspots, wandlampen, sokkellampen en lightstrips.
De buitenlampen zijn ook gewoon te koppelen met de binnenverlichting. In de app kun je aangeven waar de lampen zich bevinden. Je kunt dan aangeven dat je een tuin hebt en welke lampen je daar hebt. Het mooie van slimme buitenverlichting is dat je deze kunt automatiseren met een tijdstip of met het ondergaan van de zon. De lampen kunnen dan bijvoorbeeld steeds feller gaan schijnen naarmate het donkerder wordt.

Philips Hue Lilly Spots
De Philips Hue Lily Spots zijn één van de vele buitenlampen van Philips Hue. Deze spots zijn vrij makkelijk te installeren en je kunt hiermee objecten in je tuin uitlichten.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue
Philips Hue Smart home – Koppelingen & Scenes
Een slim huis bestaat uit slimme apparaten die met elkaar in verbinding staan en op elkaar reageren. Door apparaten met elkaar te koppelen en hiervoor slimme automatiseringen te bedenken bespaar je jezelf veel moeite. Ook met de slimme lampen van Hue kun je veel handige en leuke koppelingen en scenes maken.
Met welke systemen werkt Hue samen
Philips Hue is met de meeste smart home systemen te koppelen. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de populairste systemen, maar dit is echt maar een klein deel. Vaak zijn er ook nog koppelingen mogelijk via een omweg en daar kun je bijvoorbeeld IFTTT voor gebruiken.
- Google Assitant
- Amazon Alexa
- HomeKit
- SmartThings
- Spotify
- Razer
Ook zijn er zogeheten Friends of Hue, dit zijn partners die producten verkopen die compatible zijn met de lampen van Philips Hue. Veelal zijn dit slimme schakelaars die er net wat normaler eruit zien. Zie hieronder een voorbeeld van zo’n schakelaar van Niko:
Friends of Hue schakelaar: Niko Hue schakelaar
Scenes maken
In de app van Philips Hue kun je ook zogeheten scenes maken. Met een scene kun je bepaalde lampen in verschillende kamers of zones in de juiste stand zetten. Een voorbeeld scene is kan bijvoorbeeld zijn wanneer je thuis komt dat de lampen in de woonkamer in de juiste stand gaan. Een andere scene kan bijvoorbeeld zijn wanneer je gaat eten dat de lampen boven de eetkamer in de juiste stand gaan.
Scenes kun je maken met verschillende lampen, maar wanneer je het systeem van Hue koppelt met Google Home kun je ook een koppeling maken met andere slimme apparaten. wanneer je een smart speaker van Google hebt kun je dan bijvoorbeeld de lampen met je stem bedienen.
De app
Voor het besturen en koppelen van de lampen maak je gebruik van de Philips Hue app (ontwikkelaar: Signify Netherlands B.V.). Deze app is verkrijgbaar voor iOS- en Android-devices. Je kunt de app gebruiken met je smartphone, maar ook op je tablet. Voor de bluetooth lampen is er een andere app benodigd de “Philips Hue Bluetooth” app, deze werkt na genoeg hetzelfde.
Wanneer je de Philips Hue app opent krijg je direct het overzicht van je huis. In dit overzicht zie je de kamers in je huis en zie je direct of er nog lampen aan staan. Via dit menu kun je direct alle lampen per kamer aan- of uitzetten, dimmen of een andere kleur geven.
Daarnaast kun je in de Philips Hue app routines aanmaken. Met deze routines maak je echt slim gebruik van je lampen, zo kun je de lampen automatische op een tijdstip laten branden of dimmen of veranderen van kleur. Een voorbeeld routine is bijvoorbeeld: Ontwaken. Met deze routine gaan de lampen langzaam branden, zodat je met een soort opkomende zon wakker wordt. Verder kun je in de app de volgende instellingen doen:
- Kamers en zones aanmaken
- Lampen toevoegen of wijzigen
- Accessoires toevoegen
- Lampen buitenshuis besturen
Verder zijn er nog veel meer Philips Hue apps waarmee je kunt werken. Dit zijn leuke Hue apps waarmee je de lampen weer op een andere manier kan laten werken. Bekijk hier de complete lijst met de beste Philips Hue apps.
Ideaal: inbouwspots van Hue
inbouwspot Philips Hue Centura
Mocht je Philips Hue helemaal willen integreren in je huis dan heeft Hue ook nog inbouwspots. Inbouwspots zijn in onze ogen een mooie keuze om de lampen mooi weg te werken in bijvoorbeeld het plafond of in een kast. Deze inbouwspots kun je ook koppelen in de app met de bridge en hetzelfde bedienen als andere lampen van Hue.
- Adore – Badkamer inbouwspots
- Centura
- Milliskin
- Xamento
Maak een goede start met een starterpakket
Ben je geheel nieuw in de wereld van slimme verlichting? Dan raden wij je aan om te starten met een starterspakket. Deze is ten eerste een stuk voordeliger dan dat je alles los moet kopen en ten tweede zit hier alles in wat je nodig hebt om direct van start te gaan.
Hieronder hebben we drie verschillende starter kits voor je opgezocht die interessant kunnen zijn. Zo heb je een Philips Hue Ambiance starterset, hierin zitten lampen die in meer dan 16 miljoen verschillende kleuren kunnen branden. Ook zit er natuurlijk een bridge in en een handige dimmer switch, hiermee kun je de lampen aan- en uitzetten en kun je scenario’s starten. Ook hebben we nog twee andere starter kits die interessant kunnen zijn.

Philips Hue Ambiance starterset
De perfecte start om te beginnen met slimme verlichting. Bij deze Philips Hue Ambiance startset krijg je een drie White and Color Ambiance lampen, een dimmer switch om de lampen aan of uit te zetten of een scene te starten en natuurlijk ook een Hue bridge.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Philips Hue White & Color GU10 startset
Heb je liever spotjes? Kies dan voor dit starterspakket met spotjes. In dit pakket krijg je drie Hue spotjes die in meer dan 16 miljoen verschillende kleuren kunnen branden. Ook krijg de bridge bij dit pakket, hiermee kun je de lampen koppelen en bedienen.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Hue startpakket met witte lampen E27
Dit is de meest standaard starterpakket van Philips Hue. Bij dit pakket krijg je drie lampen die witlicht hebben, daarbij krijg je ook een afstandsbediening en een bridge waarmee je een koppeling kunt maken met de lampen.
Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue
Hue Play: Pas het licht aan op films en series
Hue Play is een beetje te vergelijken met Ambilight. Ambilight vind je veel terug in smart tv’s van Philips en hierbij past de verlichting van de tv zich aan op wat er op de tv afgespeeld wordt. Kijk je bijvoorbeeld een spannende voetbalwedstrijd dan zal je achter en naast de tv de lichteffecten te zien zijn.
Wil je hetzelfde effect als Ambilight met Philips Hue lampen dan heeft Philips Hue daar ook een oplossing voor: Hue Play Sync. Met Hue Play Sync passen ook de lampen van Hue zich aan op wat er op tv getoond wordt.

Philips Hue Play HDMI Sync Box
Dit is een Philips Hue Play HDMI Sync startpakket. In dit pakket zit de Sync box, twee lampen en een lichtstrip. Leuk voor een spannende film, maar ook voor extra beleving te creëren tijdens het gamen.
Hoe werkt Hue Play dan?
Om gebruik te maken van Hue Play dien je een Hue Sync box te hebben en een of meerdere Hue Play lampen (lichtbalken of lichtstrips). De Sync box koppel je met een HDMI-kabel aan je tv. Deze registreert vervolgens de geluiden van je tv en geeft door in welke kleuren de lampen moeten branden.
Maak ‘oude’ schakelaars slim met de Wall Switch Module
Sinds kort heeft Philips Hue ook een nieuwe gadget, de Wall Switch Module. Dit is een wandschakelaar module waarmee je normale schakelaars slim kunt maken. Het komt namelijk vaak voor dat de lampen van Hue uitgezet worden door gebruik te maken van oude schakelaars (waar je normaal de vorige lampen aan en uitzetten). Wanneer dit gebeurt zal de Hue lamp ook geen stroom krijgen en daardoor niet meer via de app aan te zetten.
Door de Wall Switch Module te plaatsen blijft de lampen in contact te staan met stroom, hierdoor blijft de lamp werken ook wanneer iemand de lamp uit doet via de oude schakelaar. Lees hier meer onze review over de Philips Hue wandschakelaarmodule.