Philips Hue scenes met Google Home bedienen

philips hue scenes met google home bedienen

▲ “Sfeerverlichting” © Pixabay

Met Philips Hue lampen kun je zóveel meer dan de slimme verlichting bedienen via je smartphone. Zo kun je de Hue lampen bedienen met spraak en kun je door het aanmaken van ‘Hue scenes’ lampen met elkaar koppelen. Je kunt specifieke scenes maken voor diverse situaties, denk aan een game-scene, een scene voor het kijken van films of wellicht een speciale instelling voor tijdens het avondeten.

Het wordt echter nog gaver wanneer je Philips Hue scenes met Google Home bedienen gaat: zo kun je heel makkelijk met een spraakcommando een specifieke Hue scene activeren. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe jij dit in jouw smart home kunt regelen.

Waarom Philips Hue scenes met Google Home activeren?

Wanneer je al bekend met de functionaliteiten van Philips Hue, kun je je afvragen waarom je dit zou willen. Je kunt toch momenteel al met de Hue app scenes eenvoudig aan- of uitzetten? Klopt! Maar hoe makkelijk zou het zijn om je telefoon in je broekzak te houden en enkel met spraak de scene te activeren?

Via Philips Hue met Google Home koppelen kun je met behulp van een hele makkelijke spraakcommando de Hue scene activeren. Uiteraard dien je wel een koppeling te maken met de Philips Hue scenes en Google Home voor dit mogelijk is.

Tip: haal de bezem door de Philips Hue scenes in de Hue-app

Voordat ik de stappen met je deel om de koppeling te maken, raad ik je aan om Philips Hue scenes die je niet gebruikt weg te halen. Elke scene komt namelijk als een apart ‘device’ in je Google Home applicatie te staan. Dit kan zorgen voor een onoverzichtelijke lijst met zogenaamde apparaten.

Stappenplan: Philips Hue scenes koppelen met Google Home

Tijd om de koppeling te realiseren. Ik ga er trouwens vanuit dat je de Hue lampen al toegevoegd hebt aan de Hue bridge, anders is het aanmaken van Hue scenes sowieso niet mogelijk.

Het grote voordeel is dat wanneer je een connectie maakt met Google Home en jouw Philips Hue account, de scenes direct worden toegevoegd in de Google Home app.

 1. Open de Google Home app op je smartphone of tablet
 2. Klik op het hamburger menu (drie lijntjes) linksboven in het scherm
 3. Druk op ‘Home control’ en vervolgens op het blauwe plusje onderin het scherm
 4. Klik nu op ‘Philips Hue’, waarna je in kunt loggen met je Philips Hue account gegevens
 5. Philips Hue vraagt nu om je toestemming om Google Home te vertrouwen, geef toestemming om de koppeling te maken
 6. Nu worden alle Philips Hue scenes als apart ‘device’ toegevoegd in de applicatie. Wanneer namen van kamers overeen komen, worden de Hue scenes automatisch onder de juiste kamer geplaatst.

Hue scenes in google home bedienen doe je zo

Nu de koppeling met Google Home gemaakt is, kun je eenvoudig Hue scenes activeren via je je smart speaker. Het mooie van Philips Hue is dat in de Hue app al standaard scenes te vinden zijn. Deze scenes kun je aanzetten via de Philips Hue app of middels Google Assistant, door het volgende te zeggen: “He Google, zet scene nachtlampje aan in de slaapkamer, zal de verlichting in je slaapkamer een nachtlampje na bootsten.

hue scenes in google home

Standaard Hue scenes in Google Home zijn:

 • Savanne zonsondergang
 • Arctische dageraad
 • Ontspannen
 • Concentreren
 • Helder
 • Nachtlampje
 • Tropische schemering
 • Lentebloesem
 • Lezen
 • Energie
 • Gedimd

Zelf Hue scenes in Google home maken:

Het mooie van de Philips Hue app is dat je ook zelf Hue scenes kunt aanmaken. Hierdoor kun je zelf scenario’s maken en via een Google commando deze scene activeren. Ook kun je na het aanmaken van scènes routines aanmaken, wanneer je bijvoorbeeld thuis komt kun je automatische een scène activeren. Deze activatie kan gedaan worden op basis van je locatie, ben je bijvoorbeeld niet thuis dan kun je ervoor zorgen dat automatische een scène activeert en dat de lampen bijvoorbeeld na 19:00 beginnen te branden. Volg onderstaande stappenplan om zelf een nieuwe scene aan te maken:

 1. Open de Philips Hue app
 2. Linksboven zie je een kopje `Nieuwe scène` klik daar op.
 3. Selecteer een zone of kamer waarvoor je een scene wilt maken
 4. Selecteer welke lampen van toepassing moeten zijn en geef hierbij ook aan welke kleur ze moeten branden.
 5. Geef de scène een naam en druk op bewaar.
philips hue lily starterskit

Handig: laat je buitenlampen automatische branden

Kom je vaak in het donker thuis? Dan kan het handig zijn om bij thuiskomt de lampen automatische te laten branden. Met de buitenverlichting van Philips Hue kun automatische de verlichting aan laten springen wanneer je in de buurt van je huis bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts