Philips Hue bluetooth: dit is mogelijk

Redactie Laatste update: 21-10-2020

Zoals je wellicht al een paar keer voorbij hebt zien komen, werken steeds meer Philips Hue producten met bluetooth én Zigbee. Waar je bij Zigbee gebonden bent aan een Hue bridge, is dit bij bluetooth niet het geval.

De speciale Philips Hue Bluetooth app in de Google Play Store © Smarthomeweb

Ik merk dat er nog wel enorm veel vragen bestaan omtrent Philips Hue: waarom zou je hiervoor kiezen én is dit wel veilig? In dit uitgebreide artikel ga ik dieper in op de mogelijkheden van Philips Hue bleutooth en vertel ik meer over de specifieke producten. Als je vragen hebt kun je me natuurlijk altijd een berichtje sturen!

Philips Hue bluetooth app

Laten we starten met het bekijken van de Philips Hue bluetooth app. Is hier dan een speciale app voor? Ja: je dient voor het bedienen van bluetooth Hue lampen deze speciale applicatie te gebruiken. De app – die zowel voor iOS als Android gebruikers gratis te gebruiken is – werkt in grote lijnen hetzelfde als de reguliere Hue app. Met de app kun je tot wel tien verschillende Hue lampen bedienen in één ruimte. Net als bij de Zigbee kun je middels de app ook gewoon scene’s maken en activeren. De bluetooth lampen zijn op drie manieren aan te passen:

 • Helderheid
 • Temperatuur
 • Kleur

Hetzelfde zoals we dit dus gewend zijn als bij niet-bluetooth Hue lampen. Daarbij kun je ook gebruik maken van Hue routines, zodat je bijvoorbeeld bij het opstaan geniet van de juiste lichtinstellingen.

Hue bluetooth lampen werken met Alexa en binnenkort met Google Assistant

We kregen onlangs twee vragen binnen of de Hue bluetooth lampen wel zouden werken met Google Assistant en Amazon Alexa. Gelukkig is dit zo: de lampen zijn met spraak aan te sturen met een van deze spraakassistenten. Wel is dit in mindere mate ondersteund dan bij de WiFi varianten. Je kunt alleen de standaard instellingen verrichten als het aan- en uitzetten de lampen en het dimmen hiervan. Op dit moment werken de lampen enkel met Alexa, maar achter de schermen is Signify bezig om dit ook voor Google Assistant te realiseren. Op de website wordt ‘binnenkort’ gemeld bij de ondersteuning voor Google Assistant.

Extra tip: het is onwijs belangrijk om altijd goed naar de productverpakking te kijken. Hierop staat of het gaat om een Zigbee of om een bluetooth variant. Dit is helemaal noodzakelijk als je reeds Hue accessoires hebt die werken via WiFi: bluetooth varianten zijn hiermee niet compatibel.

Philips Hue bluetooth lampen

Philips Hue lanceert de laatste tijd steeds vaker lampen met bluetooth ondersteuning. Zo ook Philips Hue filament lampen, die naast Zigbee ook ondersteuning bieden voor bluetooth. De nieuwe bluetooth varianten zijn beschikbaar in twee soorten fittingen: GU10 en de welbekende E27 (grote fitting). Er zijn daarbij verschillende uitvoeringen verschenen, waarbij de kleuren het verschil maken. Ongeacht deze kleurverschillen zijn de lampen qua functionaliteiten allemaal hetzelfde. De volgende lampen zijn beschikbaar:

 • GU 10 White
 • GU 10 White ambiance
 • GU 10 White and Color ambiance
 • E27 White
 • E27 White ambiance
 • E27 White and Color ambiance

Het is altijd slim om van te voren te bedenken hoeveel lampen je nodig hebt: bij diverse webshops vind je vaak voordelige ‘duo-packs’ waarmee je goedkoper uit bent dan wanneer je de slimme verlichting apart zou aanschaffen. Daarbij zijn er ook pakketten die bijvoorbeeld inclusief een dimmer zijn.

 Aanbieding! 
slimme verlichting ad

Nog geen slimme lampen? Bekijk dan deze deal!

Heb best werkende slimme lampen systeem is die van Philips Hue. Wel heb je hiervoor een Hue bridge nodig, check daarom deze deal met een Hue brdige, twee lampen en een dimmer switch om lampen te bedienen.

Philips Hue bluetooth vs Zigbee

Je bent natuurlijk benieuwd naar wat nu de écht grote verschillen zijn tussen bluetooth en zigbee. Ik zal daarom de voor- en nadelen van bluetooth ondersteuning bij slimme lampen op een rij zetten.

Voordelen van bluetooth ondersteuning

Hoewel bluetooth niet altijd het beste smart home protocol blijkt te zijn (denk aan bereik), zijn er toch wat voordelen te benoemen bij Hue lampen die werken via bluetooth:

 • Goedkoper dan WiFi varianten
 • Makkelijker te koppelen
 • Geen grote investeringen

Met name het voordeel op het gebied van prijs is hier zichtbaar. Waar je bij WiFi varianten gelijk gebonden bent aan een Hue Bridge is dit bij bluetooth varianten niet het geval. Deze zijn namelijk zonder een bridge eenvoudig te koppelen en te bedienen via je smartphone of tablet middels de Hue bluetooth app.

Nadelen van bluetooth ondersteuning

Echter zijn er ook wat nadelen, die wellicht voor jou de doorslaggevende factor kunnen zijn om wel of geen Philips Hue bluetooth lampen te kopen. Ik zet de belangrijkste op een rij:

 • Slechts 10 lampen maximaal te bedienen
 • Bereik is minder, je moet vlakbij de lampen zijn
 • Je kunt niet buitenshuis de lampen bedienen

Met name het bereik en bediening van de slimme lampen schieten bij bluetooth veelal te kort. Zo kun je niet onderweg of op het werk ‘per ongeluk’ aangelaten lampen uitzetten en dien je altijd in de buurt te zijn van de lampen om ze te kunnen bedienen. Bij bluetooth betekent dit dan dus vaak dat je in dezelfde ruimte dient te zijn. Een groot nadeel in mijn ogen.

philips hue bluetooth kopen

Philips Hue bluetooth lampen kopen?

Benieuwd welke lampen van Philips Hue op dit moment verkrijgbaar zijn met bluetooth ondersteuning? Bij Bol.com is er een overzichtelijke pagina met – op dit moment – zo’n 16 verschillende lampen en accessoires. Neem een kijkje!

Meer smart home artikelen

banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
z-wave met apple homekit koppelen
TV met ingebouwde chromecast
segway navimov robotmaaiers zonder perimeterdraad
google nest doorbell vs nest hello videodeurbel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *