Nuki Opener review

nuki opener review

▲ De Nuki Smart Lock 2.0 inclusief, Opener, Bridge en Keypad © Smarthomeweb

Afgelopen week stond er weer een leuke review op de agenda, namelijk de Nuki Opener review. Tijdens de IFA heb ik al een kleine demonstratie gekregen van de Opener, maar afgelopen week hebben we hem mogen ontvangen van Nuki en heb ik hem thuis mogen testen. In deze review vertel ik graag hoe ik dit heb ervaren en wat ik van dit product vind.

Deze Nuki Opener moet er voorgaan zorgen dat een mijn intercominstallatie slim wordt en op afstand te bedienen is. Voor de review heb ik gebruik gemaakt van het Nuki Smart Lock 2.0, Bridge, Keypad en natuurlijk de nieuwe opener.

Inhoud van dit artikel

nuki opener

Nieuw: Nuki Opener

Maak je huidige intercominstallatie of hek slim met deze Nuki Opener. Op afstand kun je de gezamenlijke voordeur van je appartement of elektrisch hek openen met je smartphone.

Bekijk

Waarom een Nuki opener en hoe werkt deze?

Het doel van Nuki sloten is om de sleutel te vervangen, zodat je toegang krijgt tot je huis zonder gebruik te hoeven maken van sleutels. Met een Nuki Smart Lock was dit al opgelost maar wanneer je in een appartementen complex woont heb je alsnog te maken met een gezamenlijke voordeur en hier is het slimme deurslot van Nuki niet op te installeren. De Nuki Opener moet dit probleem oplossen en het huidige intercomsysteem slim maken, zodat je ook voor de gezamenlijke voordeur geen sleutel nodig hebt.

De Nuki Opener is te koppelen aan je huidige intercom en maakt zo het systeem slim, waardoor je een elektrische deur of poort op afstand besturen met je smartphone. Naast een intercom is het ook mogelijk om de opener te koppelen met andere elektrische toegangspunten, denk hierbij aan een elektrische poort of hek.

Voordelen van de Nuki Opener

Wanneer je kiest voor een Nuki slim deurslot of voor een Opener heeft dit naast gemak nog enkele voordelen. Allereerst heb je bijvoorbeeld geen sleutels meer nodig, met je smartphone kun je de deuren of hekken. Voordeel hiervan is dat je sleutels niet bij je hoeft te dragen en ze ook niet kwijt kunt raken of ze gestolen kunnen worden.

Ook zorgen de producten van Nuki voor meer veiligheid. Wanneer er deur geopend weet jij altijd wanneer dit gebeurd. Via een app op je smartphone krijg je hier een berichtje over. Is het een bekende dan is het geen probleem maar verwacht je dit niet of wordt het slot geforceerd dan kun je hier direct op reageren.

Een ander voordeel van Nuki is dat je ook een mogelijkheid hebt om toegang tot je huis te geven op afstand. Dit kan handig zijn wanneer er vrienden voor je deur staan en je nog even boodschappen aan het doen bent. Ook is dit erg interessant voor verhuurders, heb je bijvoorbeeld een appartement die je verhuurd laat dan op afstand de huurders binnen. Verder is het ook handig dat je huurders een tijdelijke code kunt geven, zodat ze in een bepaalde periode toegang hebben tot je appartement.

Makkelijk om de Nuki Opener te installeren?

Het installeren van de Nuki Opener ging vrij makkelijk. Via de Nuki App geef je aan welk apparaat je wilt koppelen, in dit geval was het de Opener, automatische maakt de app verbinding met de Opener middels een bluetooth verbinding. Daarna dien je de Opener te koppelen met de Nuki Bridge en dien je aan te geven om wat voor toegang het gaat, hierbij heb je de keuze voor een deur of voor een hek.

De volgende stap in het installatieproces is de Opener koppelen aan het intercomsysteem. Het niet mogelijk om een koppeling te maken met elk systeem, bekijk daarom van te voren goed welk systeem je hebt en of deze te koppelen is met Nuki.

Nadat je hebt aangegeven welk systeem je hebt laat de app stap voor stap zien welke stappen je moet nemen. Hiervoor dien je de voorzijde van de intercominstallatie eraf te halen en de juiste draadjes te verbinden die je geleverd krijgt bij de Opener. Zie onderstaande foto voor het voorbeeld, het ziet er misschien technisch uit maar dit is prima te doen ook als je geen technische achtergrond hebt.

nuki opener installat

Wanneer de Opener een verbinding heeft met de app kun je de Nuki Opener monteren. De Opener dient geplaatst te worden tegen de intercom aan. Gelukkig zit er aan elke kant van de Opener een ingang dus het je kunt de opener aan elke kant plaatsen, net hoe dit het best uitkomt.

Handig is dat de Opener werkt op batterijen, hierdoor hoef je geen extra aansluiting te maken op de muur en kun je de Opener simpelweg op plakken. Op de achterkant van de Opener zit een plakstrip waarmee je het apparaatje eenvoudig kunt bevestigen.

Smart home integraties met Nuki

Na het installeren van de Nuki Opener kon eindelijk het echte werk beginnen en dat is natuurlijk het bekijken wat de mogelijkheden zijn qua smart home integraties. Gelukkig heeft Nuki veel mogelijkheden en is deze Opener compatibel met de meeste smart home systemen. Het systeem waarop deze Nuki Opener werkt is Z-Wave en Zigbee en dus te koppelen met veel slimme apparaten.

De slimme assistenten en Nuki

Niet geheel onbelangrijk is de koppeling met de slimme assistenten. Persoonlijk vind ik het heel prettig wanneer ik al mijn slimme apparaten gekoppeld heb met één systeem. Hierdoor kun je alle apparaten bedienen in één app en houd je een beetje overzicht. Nuki zelf is dan ook te koppelen met Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Home. Wel dien je voor een koppeling met Amazon Alexa en Google Home een Nuki Bridge te hebben.

Wanneer je de apparaten van Nuki gekoppeld hebt met een slimme assistent kun je de sloten bedienen met spraak of de status van het slot opvragen. Ook kun je bijvoorbeeld in je Google Home app het systeem bedienen en de sloten openen of op slot doen.

Ook IFTTT

Ook is er een mogelijkheid op het systeem van Nuki te koppelen met IFTTT. Ook hiermee kun je interessante scenario’s schetsen en laten uitvoeren. Hieronder een kleine greep van apps en apparaten die je kunt koppelen middels IFTTT en Nuki:

Een voorbeeld van een leuke scenario is wanneer je het slot ontgrendeld, de lampen van Philips Hue aangaan, de Nest thermostaat begint met het verwarmen van je huis en het Sonos systeem je favoriete muziek afspeelt. Dat is natuurlijk lekker thuis komen.

Slimme deurbel en Nuki Opener een goede combinatie?

Bovenstaande scenario zorgt natuurlijk voor gemak, maar functioneel kan een smart home scenario ook zijn wanneer je slimme apparaten met elkaar koppelt, denk bijvoorbeeld aan een slimme deurbel. Wanneer er iemand voor je deur staat kun je hem toegang verlenen tot je huis, maar het is dan wel handig dat je weet wie er voor de deur staat.

Van je vrienden zou je in dit geval natuurlijk een berichtje of belletje krijgen, maar wat als de postbode voor de deur staat en een pakketje voor je heeft. In dit geval zou het handig zijn wanneer je ook een slimme deurbel hebt, dan kun je zien wie er voor de deur staat en wanneer het nodig is de deur openen.

Handige functie: DoorBird Connect

Voor bovenstaande scenario kun je elke slimme deurbel gebruiken, maar het wordt helemaal handig wanneer je in de app van je slimme deurbel de deur kunt openen. De slimme deurbellen van DoorBird hebben deze functie, de DoorBird Connect functie.

De functie is gratis en is terug te vinden in de app van DoorBird. Wanneer je de DoorBird en de Nuki gekoppeld met elkaar hebt, zie je in de video-modus van DoorBird een sleutelsymbool. Staat de postbode voor de deur dan kun je op het sleuteltje drukken en de postbode het pakketje binnen laten zetten.

Mijn conclusie: Nuki Opener handig?

Persoonlijk vind ik de Nuki Opener erg handig. Naast dat de Opener een handige toevoeging is voor mensen die bijvoorbeeld een gezamenlijke deur hebben waar de Smart Lock niet op te installeren is, is het ook handig wanneer je een elektrische poort of deur hebt waar geen slot op zit.

Verder vind ik dat de producten van Nuki niet alleen zorgen voor meer gemak, maar ook voor meer veiligheid. Je weet altijd wanneer je voordeur geopend wordt en of dit een bekende is of niet. Wordt een deur geforceerd of op door een onbekende opgemaakt dan kun hier direct op reageren.

Daarnaast zijn de smart home integraties van Nuki erg goed. Je kunt de apparaten koppelen met de spraakassistenten van Alexa, Google en Siri. Ook een is er een mogelijkheid voor IFTTT en hiermee kun je helemaal veel handig scenario’s mee opzetten.

Extra tip: koop Nuki in combinatie met andere producten of in een combipack. Ook kun je veel geld besparen door de Nuki Black Friday deals in de gaten te houden!

nuki opener

Nuki Opener kopen?

De Nuki Opener is te koop via de website van Nuki. Momenteel kost de Nuki Opener € 99,-, let wel op dat je ook een Nuki Bridge nodig hebt. Heb je deze nog nog niet bekijk dan of er misschien een interessante combideal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts