Nobi komt met een slimme lamp voor ouderen

Bram Tigchelaar Laatste update: 12-01-2021

CES 2021 staat vol nieuwe slimme innovaties, zo komt ook de start-up Nobi met slimme lampen voor ouderen. Deze lampen werken op basis van artificiële intelligentie (AI), wanneer er iemand valt zal de lamp dit herkennen en kan de lamp automatisch hulpdiensten inschakelen.

slimme lamp voor ouderen

Verschillende lampen © Pixabay

Tijdens de CES 2021 introduceerde het Belgische bedrijf Nobi een twee nieuwe slimme lampen. Deze Nobi lampen zijn slimme lampen die speciaal ontwikkelt zijn voor valpreventie, valdetectie en veiligheid. De lamp is bedoeld om ouderen langer zelfstandiger te laten wonen in hun vertrouwde omgeving. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de drie 65-plussers ééns per jaar valt, waarbij 66% zich ernstig verwond. Ook staat op de website van Nobi vermeld dat 62% van de ouderen die binnen een uur geen hulp krijgen, daarna niet meer onafhankelijk kunnen wonen.
Hoe werkt de Nobi slimme lamp?

De Nobi lamp dient op een centrale plek gehangen te worden in de leefomgeving. Op basis van AI en een uitgebreid sensorsysteem in de lamp registreert deze bewegingen en reageert hierop. Een voorbeeld hiervan is dat wanneer een persoon in de slaapkamer in de nacht rechtop gaat zitten de lamp automatisch de kamer verlicht. Doormiddel van AI registreert de lamp ook veranderingen in de mobiliteit en op basis van deze gegevens stuurt de lamp waarschuwingen via app notificaties of stuurt de lamp aanmoedigende berichten.

Naast aanmoedigende berichten is de lamp ook vooral bedoelt voor valpreventie, valdetectie en veiligheid. Mocht de persoon in de kamer bijvoorbeeld vallen dan zal de lamp dit op merken. Bij een valpartij zal de lamp niet direct alarm slaan, maar eerst aan de persoon vragen of de persoon gevallen is. Wanneer de persoon dan bijvoorbeeld met ja antwoord stuurt de lamp automatisch een berichtje naar de contactpersoon van de gevallen persoon. De contact persoon kan dan via de app praten met de gevallen persoon en zien wat er gebeurt is. Mocht de contactpersoon geen reactie geven schakelt de lamp dan automatisch de hulpdiensten in.

Naast dat de lamp valongelukken detecteert zit er in de lamp ook een slimme rookmelder die waarschuwt bij rookontwikkelingen. Daarnaast wordt constant de luchtkwaliteit gemeten, zodat ook de luchtkwaliteit verbetert kan worden. Bekijk onderstaand filmpje over de werking van de Nobi lamp:

Kosten en verkrijgbaarheid van de Nobi lamp

De Nobi lamp is te verkrijgen in twee verschillende varianten: Nobi een hanglamp en Nobita een kleinere plafondlamp. Momenteel bevinden beide lampen zich nog in de testfase en worden de lampen uitgetest. Verwacht wordt dat de lampen eind 2021 voor de consumenten beschikbaar zijn. Bekend is dat de kosten voor een Nobi hanglamp € 2490,- zullen bedragen. Ook dient er nog een zorg abonnement afgesloten te worden en deze bedraagt 19 euro per maand. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om de lampen te huren voor 119 euro per maand en dit is inclusief de zorg abonnent.

 Aanbieding! 
slimme verlichting ad

Nog geen slimme lampen? Bekijk dan deze deal!

Heb best werkende slimme lampen systeem is die van Philips Hue. Wel heb je hiervoor een Hue bridge nodig, check daarom deze deal met een Hue brdige, twee lampen en een dimmer switch om lampen te bedienen.
Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.