Home » Smart home nieuws » Groot nationaal onderzoeksproject voor beveiliging Internet of Things

Groot nationaal onderzoeksproject voor beveiliging Internet of Things

beveiliging internet of things
  • Robbert Tigchelaar
  • 18-6-2019

TU Eindhoven zal de komende jaren een groot nationaal onderzoeksproject leiden voor een veilig Internet of Things. Het onderzoeksproject wordt met bijna 10 miljoen euro gesubsidieerd door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), dit in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda. Vanwege de grote stijging in het aantal slimme apparaten in Nederlandse woningen die de mogelijkheid bieden om met elkaar verbonden te worden, stijgt ook de mogelijke bedreiging op het gebied van privacy en veiligheid van de gebruikers. In het onderzoeksproject zijn onder andere universiteiten, maatschappelijke organisaties en de overheid actief en werken zij samen.

IoT: ‘Naar verwachting 75 miljard apparaten in 2030 wereldwijd’

In een smart home worden apparaten veelal met elkaar gekoppeld en verbonden. Apparaten die over het internet met elkaar communiceren vallen onder Internet of Things. Met de grote stijging van producten als een smart speaker of een slimme thermostaat in Nederlandse woning, stijgt ook de bedreiging op het gebied van privacy gevoelige informatie van gebruikers. Zo worden bij een slimme thermostaat gedragspatronen herkend en verzamelen bedrijven achter smart speakers spraakopnames. Naar verwachting van de onderzoekers bevat het Internet of Things in 2030 ruim 75 miljard gekoppelde apparaten wereldwijd, iets wat een grote impact heeft op zaken als smart home privacy.

Een veilig Internet of Things door nationaal onderzoeksproject

Om te de veiligheid te waarborgen doen 45 verschillende bedrijven onder leiding van TU Eindhoven gezamenlijk onderzoek naar Internet of Things. Het onderzoek bestaat uit een combinatie van technisch onderzoek met criminologische en juridische benaderingen. In het onderzoeksproject zijn maatschappelijke organisaties, bedrijven, universiteiten en de overheid actief.

Onderzoek gesubsidieerd door NWO met 10 miljoen euro

Het onderzoeksproject wordt gesubsidieerd door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) met 10 miljoen euro binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De NWA is in het leven geroepen om dringende maatschappelijke problemen aan te pakken door verschillende wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties de handen ineen te laten slaan en krachten te bundelen.

Meer smart home nieuws

rolluik openen smartphone
Sonos draadloze smart speaker met Bluetooth
slimme luiers lumi pampers
Google nest hub timer
ecobright smart dimmer