Nanoleaf Canvas review

nanoleaf canvas ontwerp

Een zelf ontworpen creatie van Nanoleaf © Smarthomeweb
Bram Tigchelaar · 26 maart 2019

Vandaag schrijven we een review over een nieuwe starterskit van Nanoleaf. Voorheen vooral bekend om de driehoekige panelen die je eenvoudig op je muur plakt, nu te verkrijgen in vierkante panelen genaamd Nanoleaf Canvas. In deze Nanoleaf Canvas review lichten we het product letterlijk uit. In deze review gaan we dieper in op de functies en koppelingen van deze slimme verlichting, bekijk hieronder wat er allemaal te lezen is in deze review. Natuurlijk kun je ook direct door naar mijn conclusie.

nanoleaf canvas starterskitNanoleaf Canvas Starterskit

Sinds kort heeft Nanoleaf een nieuwe lichtpanelen, namelijk vierkante genaamd Canvas. Deze lichtpanelen (zijn net zoals voorganger) te plakken op de muur. Middels een app of spraak bestuur je deze slimme verlichting. Het gaat hier om een starterskit, uitbreiding is dus ook mogelijk.

Wat is Nanoleaf Canvas voor slimme verlichting?

De verlichting van Nanoleaf valt zeker in de categorie slim. De verlichting is op afstand te bedienen met onder andere je smartphone, daarnaast is de verlichting ook te koppelen met andere slimme apparaten zoals een slimme speaker, zodat je deze ook met spraak kunt bedienen.
In deze Nanoleaf starterskit zitten negen blokken, deze blokken kun je aan elkaar vast maken met de bijgeleverde connectors. Door deze blokken met de connectors aan elkaar te koppelen geven ze stroom aan elkaar door. Het mooie van Nanoleaf is dat je zelf patronen kunt maken en afhankelijk van elkaar het kleur licht kunt aanpassen.

Unboxing: Nanoleaf Canvas Expension

De Nanoleaf die ik uitgetest heb is de Nanoleaf Canvas starterskit. Het gaat om de nieuwe Canvas-lijn, voorheen had Nanoleaf alleen de driehoekpanelen (Rhythm-lijn). Het is een starterskit, dit geeft je een mogelijkheid tot uitbreiding. Bekijk hieronder wat er allemaal in dit pakket zit.

Nanoleaf Canvas review

Inhoud van dit pakket:

 • 1 x control paneel: dit is het startpunt, deze wordt aangesloten op het stroom. Daarna worden de andere lichtpanelen hieraan gekoppeld om te worden voorzien van stroom.
 • 8 x licht panelen: in dit pakket zitten 8 panelen om je kunstwerk uit te bouwen op je muur.
 • Connectors: met deze connectors verbind je de panelen aan elkaar, zodat ze het stroom door kunnen geven.
 • Stroom adapter: de verlichting is verbonden met het netstroom door middel van deze adapter
 • 28 x bevestigingstape: op elke paneel plak je deze strips. De strips plakken dubbelzijdig en hiermee bevestig je de panelen aan de muur.

Wat kun je met het starterskit van Nanoleaf?

Het mooie van de slimme verlichting van Nanoleaf is dat deze andere functionaliteiten heeft dan “normale” slimme verlichting. De functies die je met dit pakket hebt leg ik hieronder toe:

 • Bedenk zelf een patroon: het unieke van de panelen van Nanoleaf is dat je zelf kunt bepalen in welke vorm je ze plaatst. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het logo van je bedrijf na te maken.
 • Laten bewegen op muziek: ook een leuke functie is dat de panelen reageren op muziek. Eenvoudig maak je zo je eigen disco.
 • Licht automatiseren: het is ook mogelijk om de lichten te koppelen aan tijd en zo te automatiseren. Hang ze bijvoorbeeld in je slaapkamer en wordt om 6 uur wakker met een zonneschijn.
 • Maak je eigen scenes: Nanoleaf is te koppelen aan o.a. Alexa, Google Assitant enApple HomeKit. Door deze koppeling is het mogelijk om scenes te maken. Koppel bijvoorbeeld het slimme deurslot aan je lichten, wordt de deur geopend dan zullen de lichten aanspringen.

Een andere leuke toevoeging is dat bij het aanraken van de panelen ze hierop reageren.
Uitbreiding: Nanoleaf Canvas Expension

Nog een ander punt wat belangrijk is om te weten van Nanoleaf is dat deze uit te breiden is. Er zijn Nanoleaf Canvas Expension pakketten te koop. Met zo’n pakket kun je het kunstwerk op je muur uitbreiden en de mooiste dingen maken. Bekijk hieronder voor meer informatie over zo’n uitbreidingspakket.

nanoleaf canvas uitbreidingNanoleaf Canvas Starterskit

Uitbreiding op de Nanoleaf Starterskit. Met dit pakket breidt je de Starterskit uit. In dit pakket zitten vier extra panelen, inclusief de benodigdheden om de koppeling mogelijk te maken. Red je het niet om met je huidige panelen je creatie af te maken? Dan biedt deze uitbreiding een oplossing.

Wat zijn de koppelmogelijkheden met Nanoleaf?

Het mooie van een slimme producten vind ik dat ze aan elkaar te koppelen zijn, dit maakt een huis dan ook echt slim wanneer diverse apparaten op elkaar reageren. Dit zie je ook steeds vaker bij nieuwe slimme apparaten, echter is het vaak dat apparaten niet te koppelen zijn aan elkaar omdat ze niet de zelfde taal spreken. Bij Nanoleaf is dit echter geen probleem, het is namelijk mogelijk om Nanoleaf te koppelen aan HomeKit, Google Assistant, Alexa een IFTTT.

Works with Google Assistant

Koppel je Nanoleaf verlichting met Google Assistant. Door deze koppeling te maken kun je de verlichting besturen met de smart speaker van Google. Vraag aan Google of hij de verlichting voor je aan zet. Ook is het mogelijk om te vragen of hij de verlichting in een bepaalde kleur aan zet.

Naast deze simpele vragen kun je ook andere koppelingen maken. Denk aan een koppeling met je Philips Hue verlichting of aan een een .

Nanoleaf canvas HomeKit

Persoonlijk vind ik dit het fijnste om mee te werken. Zelf heb ik een iPhone dus ik heb altijd me Voice Assistant bij de hand. Aan Siri vraag je of de lichten aan of uit kunnen, daarnaast kan Siri ook de kleuren veranderen of een andere scene afspelen om direct in een bepaalde sfeer te komen.

Het fijne en mooie van HomeKit vind ik dat je zelf je eigen spraakcommando’s kunt bepalen. Dit is helemaal handig omdat momenteel nog niet elke smart speaker optimaal werkt en ze je vaak niet begrijpen. Door je eigen commando’s te bedenken en in te spreken snapt Siri mij wat Beter.

nanoleaf apple homekit

Nanoleaf works with Alexa

Alexa ook een Voice Assistant. In Nederland nog niet zo populair natuurlijk, omdat Alexa de Nederlandse taal nog niet begrijpt. Beetje jammer, maar dit zal in de toekomst zeker veranderen. Daarnaast heb jij misschien wel een smart speaker van Alexa en ben je juist blij dat Nanoleaf deze toepassing alsnog ondersteunt.

Oneindige koppelingen met IFTTT

Altijd fijn als een slim apparaat te koppelen is met IFTTT. Met IFTTT kun je oneindig veel koppelingen maken. Ook koppelingen die je niet direct zou kunnen maken met de apparaten zelf, omdat ze niet de zelfde taal spreken.

Je kunt het zo gek niet bedenken welke koppelingen je kunt maken. Koppel bijvoorbeeld Gmail aan Nanoleaf. Bij een e-mail van een bepaalde persoon kun je instellen wat de lampen dienen te doen. De IFTTT triggers waarmee je de Nanoleaf kunt koppelen zijn:

 • Laat lampen reageren
 • Zet lampen aan
 • Zet lampen uit
 • Dim de lampen
 • Verander de helderheid
 • Activeer een scene
 • Verander de kleur

Conclusie: Nanoleaf een toevoeging voor een slim huis?

De verlichting van Nanoleaf vind ik zeker een toevoeging voor een slim huis. Je kunt zelf lekker knoeien met de creatie die je wilt maken en ook de kleuren zijn afhankelijk van elkaar makkelijk te veranderen.

Verder vind ik het ook top dat Nanoleaf is te koppelen aan de meeste spraakassistenten. Door deze koppelingen kun je ten eerste de verlichting besturen via spraak, maar ook de koppeling met andere slimme apparaten maakt het product slim.

Over het product ben ik zeker te spreken, echter heb ik wel één minpuntje kunnen ontdekken: de prijs. Het starterspakket is te koop voor +/- 200.- euro. Voor wat je er voor krijgt vind ik redelijk, maar als je echt uit wilt bouwen naar iets groots dan wordt in in mijn ogen wel aan de dure kant. Hieronder staat een supergave creatie, maar als je deze na wilt maken dan kost het je wel wat (reken maar uit).

Nanoleaf Canvas Starterkit

€ 199,99
8.3

Mogelijkheden

9.0/10

Design

9.0/10

Ondersteuning

8.0/10

Prijs

7.0/10

Voordelen

 • Eindeloze mogelijkheden
 • Werkt goed
 • Makkelijk te koppelen
 • Is uit te breiden

Nadelen

 • Prijzig