TU Delft verricht meting naar gehackte IoT apparaten

Rob Tigchelaar Laatste update: 29-10-2020

TU Delft gaat metingen verrichten naar reeds gehackte of onveilige IoT apparaten. Dit doen zij met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

gehackte iot apparaten

Lampje ter illustratie © Pixabay

Om de metingen naar gehackte of besmette – op het internet aangesloten – apparaten te verrichten, wordt onder andere in kaart gebracht hoeveel apparaten deel uit maken van een botnet. De metingen zullen tot 2021 verricht gaan worden.

Steeds meer Internet of Things apparaten in woningen te vinden

Reden voor de metingen naar gehackte of besmette Internet of Things apparaten is de enorme stijging van slimme producten in menig huishouden. Smart home apparatuur als een slimme thermostaat of slimme verlichting is aangesloten op het internet, waarmee ze kwetsbaar kunnen zijn voor hacks of virussen.

Eerder was op Smarthomeweb.nl het nieuws te lezen dat TU Eindhoven de komende jaren een groot nationaal onderzoekproject voor een veiliger Internet of Things zal leiden. Ook hierin werd er vooruit geblikt op de te verwachtte aangesloten apparaten op het web: naar verwachting zijn er in 2030 maar liefst 75 miljard apparaten aangesloten op het internet.

EKZ in gesprek met fabrikanten van IoT apparatuur

Ook zal het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een gesprek aangaan met fabrikanten van deze ‘slimme’ apparaten. Het gesprek met de fabrikanten zal plaatsvinden om maatregelen te bespreken om eerder gehackte apparatuur beter te beveiligen. Zo kunnen fabrikanten eventuele hacks of datalekken delen met de vereniging Abuse Information Exchange, een initiatief van onder andere KPN, met als doel om gebruikers tijdig te kunnen informeren over de te nemen stappen.

Financiële steun van ministerie van Economische Zaken en Klimaat

TU Delft krijgt voor het verrichten van metingen tot en met 2021 financiële steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Staatsecretaris EKZ, Mona Keijzer, komt vandaag in de vorm van de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software, met de boodschap naar buiten dat er extra financiële steun ingezet gaat worden voor het onderzoeken en meten van gehackte of besmette IoT apparaten.

‘1 op 5 consumenten weet niet hoe IoT apparatuur beveiligd moet worden’

Uit het onderzoek wat het ministerie van EKZ heeft gedaan onder ruim 2.600 ondernemers en consumenten komt een opvallende conclusie: een vijfde van de respondenten weet niet hoe een met internet verbonden apparaat beveiligd zou moeten worden. En hoewel een groot gedeelte aangeeft te weten hoe een smartphone of computer beter beveiligd kan worden, is er bij minder de helft kennis over een betere beveiliging van bijvoorbeeld slimme lampen.

 Aanbieding! 
slimme verlichting ad

Nog geen slimme lampen? Bekijk dan deze deal!

Heb best werkende slimme lampen systeem is die van Philips Hue. Wel heb je hiervoor een Hue bridge nodig, check daarom deze deal met een Hue brdige, twee lampen en een dimmer switch om lampen te bedienen.

Meer smart home artikelen

xiaomi mi tv stick
xiaomi mi store Nederland
slimme deurbel zonder camera
nieuwe lampen philips hue
(Slimme) rookmelders verplicht in 2022
ikea slimme producten
Nanoleaf introduceert Nanoleaf Lines
ring wired videodeurbel
banner smart week tink
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *