▲ © Pixabay
Op de redactie krijgen we veel de vraag wat nu eigenlijk een mesh-netwerk is en waarom het in een smart home zo interessant zou zijn. In dit artikel lichten we uit wat dit type netwerk is en vertellen we meer over de specifieke voordelen van zo’n mesh-netwerk.
Een draadloos thuisnetwerk is tegenwoordig heel gewoon. Bijna iedereen heeft er een, waarschijnlijk jij ook. Soms werkt alles niet naar behoren. Zo zijn er altijd wel plekken in huis waar geen of nauwelijks wifi bereik is, denk aan de zolder of je tuin. Anderen hebben te maken met een draadloos netwerk dat erg onbetrouwbaar is. De snelheid schommelt heel erg en soms valt er gewoonweg niet mee te werken. Natuurlijk kun je overal access points installeren om zo een dekkend wifi netwerk te maken. Dan moet je echter naar die access points UTP-bekabeling doortrekken. Dat is een lastig karwei en je loopt het risico dingen te beschadigen. Voordat je het weet mag je opnieuw behangen of bijschilderen. Dit willen we natuurlijk voorkomen, gelukkig kan het tegenwoordig ook anders. Wat dacht je van je eigen mesh netwerk?
Wat is een mesh netwerk?
Een mesh netwerk bestaat uit een router en diverse draadloos met elkaar verbonden hulpzenders, ook wel nodes, knooppunten of satellieten genoemd. Deze hoofdrouter wordt verbonden met de modem of router van je internetprovider. Vervolgens kun je in huis zoveel steunpunten ophangen als nodig is. Voor een normaal huis heb je doorgaans op elke verdieping 1 mesh node nodig. Meestal betekent dit dat je twee of drie nodes nodig zult hebben.
Mesh netwerk is draadloos te verlengen
Door een aantal “moderne snufjes” kun je het zend- en ontvangstbereik van je mesh wifi netwerk flink uitbreiden, soms tot wel 750 m²! Door een speciale techniek kun je de mesh nodes namelijk draadloos verlengen. Zo krijgt een verder weg geplaatste node het wifi-signaal door van een andere node in de buurt, en niet vanaf de hoofdrouter, die vaak in de kelder staat.
Tegelijk ontvangen en zenden
De routers kunnen simultaan ontvangen en zenden en dat ook nog eens op de 2,4 GHz en 5,0 GHz banden tegelijk. Ook staan ze onderling constant met elkaar in contact op alweer een andere frequentie. Hierdoor kan overal in huis een goede bandbreedte worden gegarandeerd. Deze bandbreedte is bij een normale breedbandverbinding ruim voldoende om films te streamen binnen je netwerk. Doordat er op meerdere kanalen tegelijk wordt geluisterd en uitgezonden is een download veel sneller binnen. Ook neemt de stabiliteit, de betrouwbaarheid van een dergelijk netwerk hierdoor toe. Dit is met de klassieke wifi apparatuur niet mogelijk.
Voordelen en toepassingen van een mesh netwerk
Waarom zou je voor een mesh netwerk kiezen? Je wilt natuurlijk graag de voordelen weten van een dergelijk netwerk voordat je geld uitgeeft. Je hebt groot gelijk, dus hier komen ze:
- Je kunt het netwerk draadloos uitbreiden. Het trekken van netwerkkabels naar een access point is niet nodig.
- Een mesh netwerk kan op meerdere kanalen tegelijk zenden en ontvangen, waardoor je brandbreedte en snelheid toeneemt.
- Eenvoudig te installeren: een mesh systeem installeert zichzelf grotendeels en test zichzelf. Ook kan het systeem bepaalde fouten zelf herstellen door aanwezigheid van een zelflerend systeem en ingebouwde kunstmatige intelligentie.
- Vaak goedkoper dan kabels doortrekken (ook minder werkuren).
- Mesh routers zijn vaak voorzien van de modernste snufjes zoals o.a. bescherming tegen cybercriminaliteit, zelf brandbreedte toekennen aan decives en filters instellen.
- Het is een mobiel systeem, hierdoor erg handig om te gebruiken in de openlucht waar geen netwerkkabels liggen. Ook is het systeem snel op te zetten en af te breken.
- Wordt ook vaak gebruikt voor domoticatoepassingen. Check altijd eerst of jouw router de populaire protocollen Zigbee en/of Z-Wave ondersteunt. Domotica leveranciers werken namelijk graag met hun eigen protocollen, waardoor je alleen maar apparaten van dat merk kunt gebruiken.
Het multiroom systeem van TP-Link: TP-Link Deco M9 Plus, is bijvoorbeeld heel geschikt voor een smart home. Dit systeem heeft namelijk een ingebouwde smart home hub voor Zigbee en bluetooth. Check hier ons onderzoek naar de beste wifi mesh router.

Tp-Link Deco M9 Plus
Voor een smart home raden we deze Tp-Link Deco M9 Plus aan. Deze wifi mesh router beschikt namelijk over een ingebouwde smart home hub voor Zigbee en Bluetooth.
Mesh netwerk Ziggo?
Ben je klant van Ziggo en wil je het huis ook voorzien van een stabiele netwerk waar je overal bereik hebt? Ziggo biedt nu momenteel een TP-link Deco M4 aan tegen een scherpe prijs, deze actie geldt alleen voor Ziggo klanten en per klant mag er één pakket afgenomen worden. De TP-link nodes hebben een prachtig design dat gezien mag worden in de huiskamer. Voor een huis is het de bedoeling dat je op elke verdieping een node plaatst.
De hoofdrouter en satellieten vormen samen het mesh netwerk. Na de installatie van de hoofdrouter kun je de bijbehorende app downloaden op je telefoon. Volg de configuratiestappen op je telefoon. Nadat je deze installatie hebt voltooid kun je de nodes in de huiskamer en op andere plekken toevoegen. Dit gaat grotendeels automatisch
Multiroom oplossingen met het Ziggo mesh netwerk
Bij TP link staan de router en nodes constant met elkaar in contact. Op deze manier wordt overal in huis, in alle kamers, een goed signaal bereikt. Vandaar dat we ook wel spreken van een multiroom oplossing. Het Ziggo TP-link mesh netwerk zorgt voor een totaal bereik van ongeveer 370 m².
Krijg een stabiel mesh netwerk met dit systeem
De kracht van een mesh netwerk is echter vooral een stabiele verbinding. Als één node (tijdelijk) slecht werkt, dan zal een andere node het werk overnemen, zodat bereik en snelheid overal in huis gelijk blijven. Als je rondloopt met een telefoon of tablet word je regelmatig overgezet naar een andere node zonder dat je er iets van merkt (roaming). De maximale snelheid bedraagt 1170Mbit/s. Zo ben je meteen toekomstbestendig.
TP-Link Deco M4 heeft Alexa mogelijkheden
Werk je met het systeem van Alexa? Dan is dit ook een interessante oplossing, omdat spraakbesturing met Alexa behoort tot de mogelijkheden. Koppel dit mesh systeem van TP-Link aan het systeem van Alexa en je kunt via spraak vragen hoe is het gesteld met de wifi, daarnaast komt het systeem ook in je Alexa app te staan.

Goede keuze wanneer je Ziggo klant bent: TP-Link Deco M4
Tijdelijk krijg je als Ziggo klant korting op de TP-Link Deco M4. Dit is een goede keuze wanneer je klant bent bij Ziggo en je op zoek bent naar een mesh netwerk Ziggo.
Google mesh netwerk – Ook erg populair!
Het gebruiken van een mesh netwerk als wifi oplossing is momenteel erg populair. Daarom kon Google natuurlijk niet achterblijven in deze hype en kwam het met een eigen Google mesh netwerk. Dit systeem van Google bestaat ook uit een hoofdrouter en is uit te breiden met verschillende losse nodes. Het systeem van Google is aan te schaffen voor ongeveer € 259,-, hierbij krijg je een losse router en een node. Daarnaast kun je ook losse nodes bestellen en koppelen wanneer je meer wifi bereik nodig hebt.

Google Nest Wifi – Google Mesh Netwerk
Het nieuwe mesh netwerk van Google: Google Nest Wifi. Met dit systeem verbeter je de wifi verbinding in je huis, daarnaast zit er een ingebouwde Google Assistant. Met Google Assistant kun je apparaten bedienen met spraak.
De installatie van dit Google Mesh Netwerk gaat erg eenvoudig. De Google Nest hoofdrouter stel je in via een speciale Google Home app die je ook dit keer gewoon op je telefoon zet. Daarnaast is de router van Google Nest compatibel met andere Google devices zoals Google Nest Hub (smarthome controller) of de Google Nest Mini speaker, die je ook stemcommando’s kunt geven! Hieronder hebben we een algemene stappenplan voor het installeren van een mesh netwerk.
Stappenplan: Een mesh netwerk installeren
Het installeren van een mesh netwerk is erg eenvoudig en iedereen kan zelf thuis een mesh netwerk opzetten. De installatie kan soms verschillen het is afhankelijk van het soort systeem dat je hebt, maar over het algemeen zijn de grootste richtlijnen wel hetzelfde. Hieronder hebben we de standaard stappen opgesteld voor de installatie van een mesh netwerk:
- Wat heb je nodig? De hoofd mesh router en een aantal satelliet stations of nodes. Sluit de hoofdrouter aan op de modem/router van je internet provider.
- Download de telefoon app (afhankelijk van het systeem dat je hebt) voor het installeren van je mesh netwerk.
- Configureer eerst de hoofdrouter. Volg de instructies in de app op je telefoon. Geef hierbij een nieuwe netwerknaam en een wachtwoord voor je nieuwe wifi-netwerk (goed bewaren!).
- Plaats de nodes: plaats deze nodes op een goede plek in je woning. Liefst zo centraal mogelijk en op elke verdieping een node.
- Configureer de nodes: na het opstarten zullen de nodes zichzelf grotendeels configureren door communicatie met de hoofdrouter. De nodes testen vervolgens zichzelf en zijn na enige tijd klaar voor gebruik.
- Testen: loop je met smartphone rond in huis en tuin. Controleer of je overal bereik hebt. Voor eventueel een speedtest uit.
- Mochten er hierbij problemen voordoen, bijvoorbeeld op een locatie minder bereik. Zoek dan een ander plekje voor de node en experimenteer hiermee totdat het resultaat optimaal is.
- Nieuwe wifi wachtwoord instellen voor alle devices in je huis. Door het instellen van een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord zul je deze gegevens ook door moeten voeren in de apparaten. Gebruik hier de nieuwe gegevens van het mesh netwerk en log overal op nieuw in.
Conclusie mesh netwerk
Een draadloos systeem is altijd minder snel dan een bedraad systeem. De grote troef van een mesh netwerk is het draadloos uitbreiden van het wifi bereik, zónder al te veel op snelheid in te hoeven boeten. De installatie is erg snel en eenvoudig. Het mesh netwerk plaats je snel op plekken waar je geen kabels kunt leggen, of op plekken waar de opstelling tijdelijk is, zoals bij een evenement of tentoonstelling. Er is vaak standaard beveiliging tegen hackers ingesteld op alle apparaten.