Xiaomi Smart Home

Xiaomi is een merk dat steeds meer voet aan de grond zit in smart home wereld. Het merk ontwikkeld en ontwerpt zelf veel apparaten, zo is het merk vooral bekend van zijn smartphones. Naast smartphones heeft Xiaomi ook veel andere slimme apparaten, denk aan robotstofzuigers, slimme deurbellen, speakers en nog veel meer. Met het ecosysteem van Xiaomi zou je een volledig slim huis kunnen inrichten!

xiaomi smart home

Alle relevante informatie over Xiaomi:

Xiaomi smart home handleiding

xiaomi smart home

Xiaomi is een Chinees bedrijf dat bekender en grotere wordt in Europa. In 2018 introduceerde Xiaomi haar eerste producten en dit bestond vooral uit slimme verlichting, waaronder Mi LED Smart Bulb en Mi Bedsite lamp. Sinds kort is er ook een zogeheten Mi Store Beneluxe geopend in Rotterdam. De Mi Store is de officiële retailer van Xiaomi Benelux.

Ook is het assortiment van Xiaomi flink uitgebreid en zijn vooral de smartphones van Xiaomi erg populair. De smartphones staan vooral bekend door innovatie functies en lage prijzen. Naast smartphones is smart home assortiment ook flink uitgebreid, zo kun je een volledige smart home vullen met slimme koelkasten, beveiligingscamera’s, robotstofzuigers, slimme speakers en nog veel meer!

Xiaomi heeft ook al wat gave samenwerkingen opgezet met grote merken waaronder Philips en Honewell, dit zijn vooral Co Branded samenwerkingen. Daarnaast heeft Xiaomi verschillende dochterondernemingen, waaronder de volgende merken en productgroepen:

Het MiOT ecosysteem

Het smart home ecosysteem van Xiaomi heet MiOT ecosysteem, wat waarschijnlijk staat voor Mi Internet of Things ecosysteem. Dit platform is enorm en wordt ook steeds verder uitgebreid. Na eigen zeggen streeft Xiaomi zelfs om meer bij te dragen aan de technologische ontwikkelingen van de wereld en om de bestaande technologieën te verbeteren.

Xiaomi heeft verschillende co-branded samenwerkingen, waaronder Philips en Honeywell. Zo is er bijvoorbeeld een slimme lamp die Xiaomi en Philips samen hebben ontwikkeld, hoewel Philips Hue (Signify) natuurlijk een grote concurrent is. Naast deze samenwerkingen heeft Xiaomi ook verschillende dochterondernemingen, bekende zijn RoboRock met robotstofzuigers en YeeLight met slimme lampen. Veel van deze dochterondernemingen fabriceren en ontwikkelingen Internet of Things (IoT) apparaten die samen het ecosysteem van Xiaomi vormen.

Starten met Xiaomi smart home

Een huis vol met slimme producten van Xiaomi en zo een slim huis bouwen? Ja dat kan zeker, Xiaomi heeft enorm veel slimme apparaten en producten. Je kunt het zo gek niet bedenken of Xiaomi heeft het, zo zijn de elektrische steppen ook heel populair. Ideaal wanneer de step gekoppeld staat met het smart home, want ze weet het huis waar de step zich bevindt en wanneer deze naar huis stept.

De Xiaomi producten zijn vaak online te verkrijgen, maar je kunt ook eens een Mi Store bezoeken in Rotterdam. Mocht je een apparaat niet in Nederland te verkrijgen zijn, dan kun je deze vaak ook direct in China bestellen. Wel dien je rekening te houden dat deze producten vaak niet met de Nederlandse app te koppelen zijn en dat je een Chinese beschrijving krijgt.

Wanneer je apparaten van Xiaomi hebt kun je ze individueel gebruiken, maar je kunt ze ook koppelen met de Mi-app en zo de producten met elkaar laten communiceren. Natuurlijk moet dit wel mogelijk zijn en kan het voorkomen dat sommige scenario’s nog niet helemaal werken zoals je dit graag zou zien, maar er wordt vol door ontwikkeld. Ook dien je voor het koppelen van apparaten een Mi Smart Home Hub te hebben.


xiaomi mi smart home hub


Xiaomi Mi Smart Home Hub

De Xiaomi Mi Smart Home Hub is het basisstation van een slim huis met Xiaomi apparatuur. In totaal kunnen er 32 apparaten gekoppeld worden met deze hub en hiermee kun je zelf scenario’s en scènes creëren in de Mi-app


Wat is Mi Home (Xiaomi Mi Home app)

Mi home is de app waarmee je de apparaten van Xiaomi koppelt. In de app kun je de status zien van de apparaten, ze bedienen, scenes creëren en scenario’s maken. De app is te downloaden in de App Store of Play Store en heet: Mi Home – Xiaomi Smart Home. Zie hieronder een voorbeeld van de app:

Zoals je in hierboven op de afbeelding ziet zijn er veel verschillende Xiaomi apparaten. Hieronder vertellen we je alles over de smart home apparaten van Xiaomi en laten we onze favorieten zien.

De beste Xiaomi smart home producten (onze favorieten)

Het aanbod aan Xiaomi apparaten is enorm en het wordt met de dag uitgebreider. Wel is het belangrijk dat je kijkt wat er in Nederland te verkrijgen is. Natuurlijk kan je wel gewoon apparaten direct in China en er gewoon gebruik van maken, maar het kan zijn dat sommige van deze apparaten nog niet te koppelen is in de app. Ook worden de producten uit China ook geleverd met een Chinese beschrijving, ook al wordt dit niet vaak gelezen, toch kan het irritant zijn. Hieronder hebben we onze favorieten en beste Xiaomi smart home producten opgesteld:

Xiaomi smart speaker met ingebouwde Google Assistant

smart speaker xiaomi

De smart speaker van Xiaomi heeft een ingebouwde Google Assistant

Dit is een smart speaker van Xiaomi, hoewel Xiaomi nog geen eigen spraak assistent heeft, werkt dit model met Google Assistant. Doordat er een Google Assistant in de speaker zit kun je de speaker ook met Google Home koppelen. Verder zit er ook een ingebouwde Chromecast in de speaker, zodat je ook eenvoudig je favoriete muziek kunt streamen naar de speaker.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de sound van de speaker goed is en dat is prima! Niet zo goed als een Sonos One, maar de prijs van de speaker is ook een stuk lager. De speaker zelf beschikt over een wifi en bluetooth connectiviteit. Ook is het mogelijk om meerdere speakers met elkaar te verbinden voor een nog beter geluid.

Verder is het ook mooi dat de speaker voorzien is van een LED-ring, deze LED-ring licht op wanneer je de spraak assistent activeert. Dus bij het zeggen van “He Google” ligt de ring op en kun je een vraag stellen of opdracht geven. Ook is de speaker voorzien van knoppen dus je zou de speaker ook handmatig kunnen bedienen.

De robotstofzuigers van Xiaomi

robotstofzuigers van xiaomi

Dit is één van de beste robotstofzuigers van Xiaomi de Xiaomi Roborock S6 MaxV

Ook de robotstofzuigers van Xiaomi worden steeds populairder, ook in Nederland. De robotstofzuigers worden ontwikkeld door het dochteronderneming Roborock. De robotstofzuigers hebben ook de naam van Roborock en momenteel zijn er veel verschillende modellen al op de markt. De beste van dit moment is in onze ogen de Roborock S6 MaxV.

De Roborock S6 MaxV is voor zien van de nieuwste technische snufjes en werkt zelfs al op basis van AI. Ook zijn de zuigprestaties erg goed, wat natuurlijk best belangrijk is voor een robotstofzuiger. Hieronder een kleine opsomming van de features van deze Xiaomi robotstofzuiger:

 • Robotstofzuiger heeft dweilfuntie (zelfs een aantal geavanceerde schrobfuncties)
 • Geschikt voor alle vloertypen
 • Te bedienen via de app
 • Dubbele LiDAR-camera voor beter zicht
 • Grote zuigkracht
 • Te gebruiken op verschillende verdiepingen
 • Deze robotstofzuiger kost € 589,- – bekijk deze robotstofzuiger

Slimme sensoren van Xiaomi – Mi Smart Sensor Set

slimme sensoren xiaomi

Beveilig je huis met het Mi Smart Sensor Set

De Mi Smart Sensor Set is ideaal wanneer je wilt starten met een slim huis met Xiaomi producten en je huis beter wilt beveiliging. In dit pakket zit de Mi Control Hub, twee bewegingssensoren, twee raam- of deursensoren en een draadloze schakelaar. De apparaten kunnen met elkaar communiceren op basis van het Zigbee protocol.

Met deze Smart Sensor Set kun je de eerste stappen zetten met een slim huis en kun je al wat scenario’s maken. Het wordt helemaal interessant wanneer je er een slim apparaat aan toevoegt, denk aan een robotstofzuiger. Met een Xiaomi robotstofzuiger en de deursensoren kun je bijvoorbeeld een leuke koppeling maken. Wordt de deur afgesloten, dan kun je de robotstofzuiger instellen dat deze direct aan de slag gaat.

Monitor je gewicht met de Xiaomi Mi Body Smart Scale 2

slimme weegschaal xiaomi

Een slimme weegschaal onthoudt elk weegmoment en monitort dit proces

Een slimme weegschaal houdt je gewicht bij. Na een weegsessie stuurt de weegschaal automatisch de gegevens door naar de app en daar kun je monitoren wat je gewicht doet. Bekijk of je op de goede weg bent en of je eventueel bij moet sturen. De Xiaomi Mi Body Smart Scale is een goede slimme weegschaal die laaggeprijsd is.

Ook is het een goede slimme weegschaal en kun je met de weegschaal de meeste meeteenheden meten, denk aan botmassa, BMI, spiermassa, vetpercentage, vochtgehalte en natuurlijk het gewicht. Verder is de weegschaal te gebruiken met meer dan 8 verschillende personen en heeft de weegschaal zelfs automatische persoonsherkenning.

Xiaomi slimme tafel of bedlampje (YeeLight)

xiaomi slimme bedlamp

Als we het hebben over slimme lampen dan is in Nederland vooral Philips Hue bekend, maar ook Xiaomi heeft haar eigen smart verlichting. Deze slimme verlichting wordt ontwikkeld YeeLight, dochteronderneming van Xiaomi. Wel zit er een verschil in het communicatieprotocol van de lampen van YeeLight want deze werken op basis van wifi en de lampen van Hue met Zigbee. Ook is zijn de lampen kwalitatief iets minder goed, maar de prijs is daarentegen wel een stuk lager.

Ook is het assortiment van YeeLight veel uitgebreider en zien we lampen die bij Philips Hue niet te verkrijgen zijn, bijvoorbeeld deze bedlamp. De lamp is te bedienen via de app en te koppelen met Google Assistant, Alexa, IFTTT en natuurlijk via de Xiaomi app. De lamp kan in verschillende kleuren branden en je kunt op de lamp handige timers zetten.

Smartwatches van Xiaomi – Xiaomi Mi Band Lite

xiaomi smart watches

Eén van de smartwatches van Xiaomi, Xiaomi Mi Watch Lite

Xiaomi heeft veel verschillende smartwatches waaronder deze Xiaomi Mi Band Lite. De slimme horloges werken goed en staan vooral bekend om de lage prijs. De horloges zijn vooral bedoeld het monitoren van verschillende gezondheidsgegevens, denk bijvoorbeeld aan slaapmonitoring, en hartslagbewaking.

Het horloge is ook goed te gebruiken tijdens het sporten, zo heb je met dit model 11 verschillende trainingssessies. Tijdens het sporten meet de horloges verschillende gegevens om zo gegevens te verbeteren. Ook is het horloge waterdicht en daardoor te gebruiken in het water (tot een diepte van 50 diepte).

Andere interessante Xiaomi producten:

Let op dat veel van deze producten individueel werken, maar wanneer je zit wilt koppelen met de app of met elkaar dat je gebruik maakt van de Xiaomi hub.

Wat is Xiaomi Cloud

xiaomi cloud

Sinds een tijdje biedt Xiaomi ook Mi Cloud aan. Mi Cloud is een gratis Cloud service voor Xiaomi gebruikers. Elke gebruiker krijgt 5 GB gratis opslagruimte voor het opslaan van contacten, foto’s, berichten, notities en opnames. Ideaal voor gebruikers met een Xiaomi telefoon, zo kun je film opnames direct opslaan in de Cloud. Overal waar je dan je Xiaomi account opent, kun je dan bij je gegevens en deze bekijken.

Voor het openen van een account hoef je geen Xiaomi apparaten of producten te hebben. Via de website van: Xiaomi Cloud kun je een gratis account aanmaken of maak deze aan via de Xiaomi app. Naast het bekijken van bestanden kun je deze ook aanpassen en toevoegen, ideaal zodat je deze bestanden vervolgens ook weer kunt raadplegen op je smartphone.

Mi Fit

Een ander onderdeel van Xiaomi is Mi Fit. Mi Fit is een app waarmee je je gezondheid kunt tracken. Door een Mi smartwatch te gebruiken in combinatie met de Mi Fit app krijg je een overzicht verschillende gezondheidsaspecten. Mi Fit houdt de activiteiten die je door de dag heen doet bij, analyseert je slaap en evalueert je trainingen. In de app van Mi Fit kun je de volgende dingen bekijken:

 • Stressniveau
 • Hartslag
 • Slaapgegevens
 • Doel tracker
 • Stappenmeter

Een andere leuke optie is dat je ook vrienden kunt toevoegen, wanneer deze ook een Mi Band hebben. Na het toevoegen van vrienden kun je dan elkaars voortgangen zien. Ook kun je verschillende oefeningen doen, denk aan een ademhalingsoefening of een stres verlagende oefeningen.