Sonos smart speakers

Sonos is een bedrijf dat slimme speakers en andere audioapparaten produceert die zijn ontworpen om geluid van hoe kwaliteit te leveren. Sonos was ook één van de eerste bedrijven die haar speakers had voorzien van een ingebouwde spraakassistent, met de introductie van de Sonos One. Daarnaast is/was het ook uniek dat je met een speaker de keuze heb voor twee verschillende spraakassistenten, namelijk Google Assistant of Amazon Alexa.

Inmiddels is het assortiment aan Sonos smart speakers flink uitgebreid en zijn er meer dan vijf verschillende slimme speakers van Sonos te verkrijgen. Met de speakers van Sonos kun je het hele huis voorzien slimme entertainment. Je kunt de speakers met stem bedienen, op alle speakers in huis hetzelfde muziek afspelen en speakers meenemen in scenario’s of scenes. Op deze pagina lees je alles over de Sonos smart speakers, zo haal je alles uit de slimme speakers van Sonos!

Index: Sonos smart speakers

Welke Sonos speakers zijn slim?

Belangrijk om te weten is dat niet elke Sonos speaker slim is, maar ook niet slim hoeft te zijn. Je kunt een heel Sonos systeem opzetten met slechts één slimme speaker. Het enige wat een slimme speaker extra heeft, is een ingebouwde spraakassistent. Je kunt dan ook “domme” speakers van Sonos koppelen met slimme speakers. Met een slimme speaker heb je dus een ingebouwde spraakassistent waarmee je de speaker kunt bedienen met spraak, hieronder vind je alle slimme speakers van Sonos:


sonos one smart speaker

Sonos One

De Sonos One is een compacte speaker met erg goed geluid. Dit model heeft een ingebouwde spraakassistent, waarbij je de keuze hebt voor Amazon Alexa of Google Assistant.


sonos beam speaker

Sonos Beam

De Sonos Beam is een soundbar met een ingebouwde spraakassistent. Deze speaker is ideaal, wanneer je het geluid van je tv op de speakers van Sonos wilt afspelen. Lees hier hoe je Sonos koppelt met je tv.


Sonos smart speaker arc

Sonos Arc

De Sonos Arc is ook een soundbar die je direct kunt aansluiten op je tv. Ook heeft dit model een ingebouwde ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistant. Dit model is iets duurder dan de Beam, maar heeft wel 3D-geluid voor betere effecten tijdens het kijken van een film.


Sonos move

Sonos Move

De Sonos Move is een draadloze speaker. Dit was ook het eerste speaker van Sonos met een mogelijkheid voor een bluetooth-verbinding. Ook is de speaker weerbestendig en dus buitenshuis te gebruiken, ideaal voor een feestje.


Sonos Five

Sonos Five

De Sonos Five is een grote speaker van Sonos met krachtig en helder geluid. Ook beschikt dit model over NFC, waardoor je heel makkelijk je smartphone kunt verbinden.


Al deze speakers kunnen worden bediend via de Sonos-app op je smartphone of tablet, of via spraakopdrachten met Amazon Alexa of Google Assistant. Ze kunnen ook worden geïntegreerd met andere smarthome-apparaten, zoals slimme thermostaten en slimme lampen, via de app of via spraakopdrachten.

Hoe werken deze smart speakers anders dan andere speakers

Platenspeler aansluiten op Sonos
Je kunt ook een Sonos koppelen met een platenspeler.

Slimme speakers, zoals Sonos-speakers, zijn uitgerust met internetconnectiviteit en kunnen worden bediend via een smartphone-app of spraakopdrachten. Dit betekent dat je ze kunt gebruiken om muziek af te spelen, antwoorden op vragen te krijgen, alarmen in te stellen en andere smart home-apparaten te bedienen, allemaal zonder dat je op een knopje hoeft te drukken van de speaker zelf.

Traditionele luidsprekers hebben daarentegen doorgaans geen internetverbinding en moeten worden bediend via fysieke knoppen of een apart apparaat, zoals een ontvanger of versterker. Ze hebben mogelijk ook geen ingebouwde stemassistenten of de mogelijkheid om verbinding te maken met andere smarthome-apparaten.

Slimme speakers hebben vaak ook geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om muziek af te spelen van streamingdiensten als Spotify of om muziek af te spelen van internetradiostations (via TuneIn). Ze hebben mogelijk ook audiomogelijkheden voor meerdere kamers, zodat u het afspelen van muziek via meerdere luidsprekers in verschillende kamers van uw huis kunt synchroniseren.

Ook is het bij Sonos speakers mogelijk om een ze met elkaar te koppelen, hierdoor kun je een surround of multiroom opstelling creëren. Dit zorgt voor een gaaf effect en dat je niks mist wanneer je door het huis loopt. Het is hierbij wel belangrijk dat de speakers goed groepeert en toewijst aan de juiste kamers. In de app kun je namelijk ruimtes en kamers aanmaken en daar speakers aan toewijzen.

Welke Sonos speaker moet ik kiezen?

Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een Sonos-speaker:

  • Kamergrootte: verschillende Sonos-speakers zijn beter geschikt voor verschillende kamergroottes. Als je een kleine kamer hebt, is een compacte speaker als de Sonos One of Sonos Move wellicht een goede keuze. Als je een grotere kamer hebt, wil je misschien een krachtigere speaker overwegen, zoals de Sonos Play:5 of Sonos Play:3.
  • Geluidskwaliteit: als geluidskwaliteit een topprioriteit is, kun je de Sonos Play:5 of Sonos Arc overwegen. Deze speakers staan bekend om hun uitstekende geluidskwaliteit en krachtige bassen.
  • Draagbaarheid: Wil je een speaker die je onderweg mee kunt nemen, dan is de Sonos Move wellicht een goede keuze. Hij is draagbaar en heeft een ingebouwde batterij, zodat je hem buiten kunt gebruiken of overal waar je geen toegang hebt tot een stopcontact.
  • Spraakbesturing: als je je speaker met je stem wilt kunnen bedienen, kun je de Sonos One of Sonos Beam overwegen, die beide ingebouwde stemassistenten hebben (respectievelijk Alexa en Google Assistant).
  • Prijs: Sonos-speakers variëren in prijs van € 169,- voor de Sonos One (SL) tot € 799,- voor de Sonos Arc. Houd bij het nemen van uw beslissing rekening met uw budget.