iRobot Roomba – Alles wat je moet weten over deze robotstofzuigers

iRobot is een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van robotstofzuigers. Hun populairste product is de Roomba, een draadloze robotstofzuiger die automatisch het huis kan reinigen. iRobot is opgericht in 1990 door Rodney Brooks, Colin Angle en Helen Greiner en heeft sindsdien een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het bedrijf is gevestigd in Bedford, Massachusetts en heeft kantoren over de hele wereld. iRobot heeft niet alleen de Roomba op de markt gebracht, maar ook andere huishoudelijke robots, zoals de Braava vloerwisser en de Mirra zwembadrobot. De producten van iRobot zijn ontworpen om het leven van mensen gemakkelijker te maken door het verminderen van huishoudelijke taken. Op deze pagina lees je alles over de robotstofzuigers van iRobot Roomba, hoe ze werken en hoe je ze toepast in een slim huis.

irobot smart home

Index: iRobot Roomba

Wat is een iRobot Roomba stofzuiger?

Een iRobot Roomba is een draadloze robotstofzuiger die automatisch het huis kan reinigen. Het apparaat is voorzien van sensoren die ervoor zorgen dat de Roomba zich voortbeweegt over de vloer en obstakels vermijdt. De Roomba maakt gebruik van een combinatie van zuigkracht en borstelrollen om stof, haren en andere vuildeeltjes op te zuigen.

Het apparaat kan op verschillende oppervlakken worden gebruikt, zoals tapijt, laminaat, tegels en linoleum. De Roomba kan ook onder meubels en andere moeilijk bereikbare plekken komen om een grondige reiniging te verzekeren. De Roomba is bedoeld om het stofzuigen te automatiseren, zodat mensen meer tijd hebben voor andere dingen. Het apparaat kan worden gepland om op bepaalde tijden te werken, of via een smartphone-app worden bestuurd.

Wat kun je met een iRobot stofzuiger?

Met een iRobot stofzuiger kun je de vloer van je huis automatisch laten stofzuigen, wat je tijd bespaart en je de mogelijkheid geeft om andere taken te doen. De robot kan ook op afstand worden bediend via een app op je smartphone, zodat je hem kunt starten en stoppen wanneer je maar wilt. Sommige modellen zijn zelfs uitgerust met geavanceerde functies zoals spraakbesturing, waarmee je de robot kunt bedienen met je stem. Zo is iRobot onder andere te koppelen met Google Home of Amazon Alexa.

Door een koppeling met een spraakassistent kun je de robotstofzuiger slim inzetten. Je kunt de robotstofzuiger bijvoorbeeld meenemen bij het creëren van scenario’s of scenes. Een handig scenario zou bijvoorbeeld zijn, dat wanneer je het huis verlaat, de stofzuiger begint met stofzuigen. Dit zou je kunnen doen door tegen Google Home te zeggen: “He Google, ik vertrek”, of door een koppeling te maken met een slim slot. Vergrendel je het slimme slot in de ochtend, dan weet de stofzuiger dat je niet meer thuis bent en gaat vervolgens stofzuigen. Je komt zo altijd in een gestofzuigd huis thuis.

Ook kun je de iRobot Roomba stofzuiger automatiseren door de robotstofzuiger op timers te laten werken. Ga je bijvoorbeeld elke dag om 8 uur naar je werk, dan kun je elke dag bijvoorbeeld een timer op 9 uur zetten. In het weekend kun je dan een andere tijd instellen of gewoon niet.

Voordelen van een robotstofzuiger van iRobot Roomba

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een iRobot Roomba stofzuiger:

 1. Tijdbesparing: een iRobot Roomba stofzuiger kan je huis automatisch stofzuigen, wat je tijd bespaart en je de mogelijkheid geeft om andere taken te doen.
 2. Gemakkelijk te bedienen: de iRobot Roomba stofzuiger kan op afstand worden bediend via een app op je smartphone, zodat je hem kunt starten en stoppen wanneer je maar wilt.
 3. Geavanceerde navigatie: de iRobot Roomba stofzuiger is uitgerust met sensoren en navigatie-algoritmen om zichzelf rond te bewegen en obstakels te vermijden. Dit betekent dat je niet hoeft te zorgen dat de stofzuiger op een bepaald moment uitgezet wordt.
 4. Verschillende modellen beschikbaar: er zijn verschillende modellen van iRobot Roomba stofzuigers beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en functies. Zo kun je kiezen voor een model dat geschikt is voor jouw specifieke behoeften.
 5. Gezichtsherkenning en spraakbesturing: sommige modellen van de iRobot Roomba stofzuiger zijn uitgerust met geavanceerde functies zoals gezichtsherkenning en spraakbesturing, waarmee je de robot kunt bedienen met je stem.
 6. Verbeterde luchtkwaliteit: door het opzuigen van stof en andere vuildeeltjes kan de iRobot Roomba stofzuiger de lucht in je huis verbeteren en zo bijdragen aan een gezonde leefomgeving.

Hoe werkt zo’n iRobot Roomba?

verboden zones instellen roomba irobot

Een iRobot stofzuiger, zoals de iRobot Roomba, werkt door middel van sensoren en navigatie-algoritmen om zichzelf rond te bewegen in een ruimte en obstakels te vermijden terwijl het stof, haren en andere vuildeeltjes opzuigt. Wanneer je de iRobot stofzuiger inschakelt, zal hij zichzelf rond bewegen in de ruimte en stof en vuil opzuigen met behulp van een draaiende borstel of een andere soort borstel. Sommige modellen zijn ook uitgerust met verwisselbare borstels en filters om aan de behoeften van verschillende soorten vloeren en oppervlakken te voldoen. Er zijn bijvoorbeeld ook robotstofzuigers die een dweilfunctie hebben, naast stofzuigen dweilt zo’n robotstofzuiger ook meteen.

De iRobot stofzuiger maakt gebruik van sensoren om obstakels te detecteren en te vermijden, zoals meubels of trappen. Sommige modellen zijn ook uitgerust met een camera of lasers om de omgeving te scannen en te navigeren.

De iRobot stofzuiger kan op afstand worden bediend via een app op je smartphone, zodat je hem kunt starten en stoppen wanneer je maar wilt. Sommige modellen zijn ook uitgerust met geavanceerde functies zoals het vermijden van objecten en spraakbesturing, waarmee je de robot kunt bedienen met je stem.

Als de iRobot stofzuiger klaar is met stofzuigen of als de batterij leeg is, zal hij teruggaan naar zijn oplaadstation om opgeladen te worden.

Dit zijn de verschillende robotstofzuigers van iRobot

iRobot heeft verschillende soorten robotstofzuigers. Het verschil tussen deze robotstofzuigers zit hem niet alleen in de prijs, maar vooral in de functies. Vaak hoe duurder het model, hoe nieuwer de robotstofzuiger is en voorzien is van nieuwe functies. De nieuwste iRobot is bijvoorbeeld de iRobot J7+, dit model kan objecten vermijden en heeft een basisstation die de robotstofzuiger kan legen. Naast de iRobot Roomba (naam van de robotstofzuigers), heeft iRobot ook iRobot Braava robots. Deze iRobot Braava modellen zijn robots die alleen kunnen dweilen. Ook heeft iRobot een iRobot Combo, dit model kan stofzuigen en dweilen tegelijk. Bekijk hieronder de meest populaire iRobot Roomba modellen:


irobot roomba s9+

iRobot Roomba s9+

De iRobot Roomba s9+ is een geavanceerd model van de Roomba-serie met een krachtige motor en een groter stofreservoir. Het is ook uitgerust met geavanceerde functies zoals PerfectEdge-technologie om moeilijk bereikbare hoeken te reinigen en dit model heeft ook een zelflegende stofreservoir.


irobot i3

iRobot Roomba i3

De iRobot Roomba i3 is een middenklasse model met geavanceerde navigatie-algoritmen en een groter stofreservoir dan sommige andere modellen. Het is ook uitgerust met een automatisch afvalverwijderingssysteem.


iRobot Roomba e5

iRobot Roomba e5

De iRobot Roomba e5 is wat lager geprijs dan de twee bovenstaande modellen, maar heeft een krachtige motor en geavanceerde navigatie-algoritmen. Het is ook uitgerust met verwisselbare borstels en filters om aan de behoeften van verschillende soorten vloeren en oppervlakken te voldoen.


irobot j7

iRobot Roomba J7+

De iRobot Roomba J7+ is de nieuwste robotstofzuiger van iRobot Roomba. Dit model kan objecten herkennen en daardoor ontwijken. Het voordeel van deze functie is dat de robotstofzuiger zich niet snel vast rijdt in objecten op de grond, denk aan oortjes of snoeren. Ook voorkom je dat de robotstofzuiger door uitwerpselen van een huisdier heen rijdt. Ook is dit model voorzien van een zelflegend basisstation.


irobot braava 390t dweilrobot

iRobot Braava

De iRobot Braava is gespecialiseerd in het dweilen van vloeren. Je kunt de Braava modellen perfect gebruiken in combinatie met een iRobot stofzuiger. Zo kan de Braava de vloer dweilen nadat de robotstofzuiger klaar is met stofzuigen. De nieuwste modellen zijn dan ook te koppelen, hierdoor weet de Braava precies wanneer de Roomba klaar is en gaat dan aan het werk.


iRobot koppelen met Google Home

google en irobot gaan samenwerken

Het is mogelijk om je iRobot stofzuiger te koppelen met Google Home, wat je de mogelijkheid geeft om de robot op afstand te bedienen met je stem. Dit kan handig zijn als je de stofzuiger wilt starten of stoppen terwijl je bezig bent met andere taken of als je de stofzuiger wilt gebruiken terwijl je niet thuis bent.

Om je iRobot stofzuiger te koppelen met Google Home, heb je een Google Home-apparaat (zoals een Google Nest-luidspreker of -display) en een iRobot-account nodig. Volg vervolgens de onderstaande stappen:

 1. Zorg ervoor dat je iRobot-apparaat is aangesloten op hetzelfde thuisnetwerk als je Google Home-apparaat.
 2. Open de Google Home-app op je smartphone of tablet.
 3. Tik op het plusje (+) in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer “Apparaat toevoegen”.
 4. Selecteer “Stofzuiger” uit de lijst met apparaattypen.
 5. Selecteer “iRobot” uit de lijst met merken.
 6. Volg de stappen op het scherm om je iRobot-apparaat te koppelen met je Google Home-apparaat. Dit kan variëren afhankelijk van het specifieke model van je iRobot-apparaat.

Nadat je je iRobot-apparaat hebt gekoppeld met Google Home, kun je de stofzuiger bedienen met je stem door commando’s te geven via het Google Home-apparaat. Bijvoorbeeld: “Oké Google, start de stofzuiger” of “Oké Google, stop de stofzuiger”.

Let op: sommige modellen van de iRobot Roomba stofzuiger zijn niet compatibel met Google Home. Controleer voordat je begint of je specifieke model wel geschikt is.

Tips & Tricks voor iRobot Roomba

Als je een iRobot Roomba stofzuiger hebt, zijn hier enkele tips en tricks om het meeste uit je robot te halen:

 1. Maak de robot regelmatig schoon: de iRobot Roomba stofzuiger kan vuil opzuigen, maar het is ook belangrijk om de robot zelf regelmatig te reinigen. Maak de borstels en filters schoon en verwijder het vuil uit het stofreservoir om ervoor te zorgen dat de robot optimaal blijft presteren. Vergeet ook zeker niet het filter regelmatig schoon te maken of zelfs te vervangen. De app geeft aan wanneer iets schoongemaakt of vervangen dient moet worden.
 2. Gebruik virtual walls om bepaalde gebieden af te schermen: sommige modellen van de iRobot Roomba stofzuiger zijn uitgerust met virtual walls, die je kunt gebruiken om bepaalde gebieden af te schermen waar de robot niet naartoe mag. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat de robot naar een bepaalde kamer gaat of als je wilt voorkomen dat hij bepaalde obstakels raakt. In de app kun je met virtuele lijnen aangeven waar de stofzuiger niet mag komen.
 3. Gebruik de app om de robot op afstand te bedienen: met de iRobot-app kun je de robot op afstand bedienen en instellen om op bepaalde tijden te stofzuigen. Dit kan handig zijn als je niet thuis bent of als je wilt voorkomen dat de robot op bepaalde tijden stofzuigt.
 4. Gebruik de hechtingsfunctie: sommige modellen van de iRobot Roomba stofzuiger zijn uitgerust met een hechtingsfunctie, wat betekent dat ze zich aan vloerkleden of tapijten vastklampen om te voorkomen dat ze wegglijden tijdens het stofzuigen. Gebruik deze functie om ervoor te zorgen dat de robot op zijn plaats blijft tijdens het stofzuigen.
 5. Gebruik de spot-modus voor specifieke gebieden: sommige modellen van de iRobot Roomba stofzuiger zijn uitgerust met een spot-modus, waarmee je de robot kunt laten stofzuigen in een specifiek gebied. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een klein vlekje wilt opruimen of als je wilt voorkomen dat de robot bepaalde gebieden stofzuigt.