IKEA TRÅDFRI – IKEA Smart Home

IKEA heeft sinds een tijdje veel slimme producten in haar assortiment, deze producten vallen onder de naam IKEA TRÅDFRI. Eerst begonnen met slimme verlichting, maar nu ook uitgebreid naar slimme speakers en slimme gordijnen. Lees op deze pagina alles wat je moet weten van IKEA Smart Home.

Update: sinds kort heeft IKEA een nieuwe smart home systeem: DIRIGERA. Deze nieuwe hub werkt ook met het communicatieprotocol Matter, dit protocol maakt in de toekomst een koppeling mogelijk met slimme producten van andere merken. Lees hier meer over IKEA DIRIGERA.

ikea tradfri smart home merk

Index: belangrijkste informatie over IKEA TRÅDFRI

Wat is IKEA TRÅDFRI?

ikea-symfonisk bedienen met ikea tradfri

IKEA Symfonisk wifi speakers © IKEA

Sinds een tijdje heeft IKEA een eigen smart home lijn: IKEA Smart Home, waarbij IKEA TRÅDFRI het smart home systeem is. IKEA is begonnen met slimme verlichting, maar dit is inmiddels flink uitgebreid met onder andere slimme speakers en slimme gordijnen. Ook verwacht IKEA in de toekomst steeds meer te innoveren in deze slimme producten, wat voor ons weer interessant is.

De smart home lijn van IKEA is vooral kenmerkend door de lage prijs en het bescheiden eenvoudige design. IKEA onderscheid de smart home lijn in drie verschillende lijnen: slimme speakers, slimme verlichting en slimme gordijnen. Alle producten zijn van lage prijs en zijn erg goed in gebruik. Zo heb je bijvoorbeeld al een wifi speaker (samenwerking met Sonos) voor € 99,95.

In oktober 2020 heeft de consumenten bond de TRÅDFRI verbindingshub en de TRÅDFRI ledlamp E27 voor het tweede jaar op rij als BESTE KOOP uitgeroepen. Voor slechts € 24,95 heb je al een IKEA verbindingshub, een mooie goedkope start!

Nieuwe smart home hub van IKEA: IKEA DIRIGERA. Deze DIRIGERA hub kost € 59,95.

Hoe werkt IKEA TRÅDFRI

Het systeem van IKEA TRÅDFRI werkt vrij simpel en werkt op basis van het communicatie protocol Zigbee, via Zigbee communiceren de apparaten met elkaar. De slimme lampen van Philips Hue werken ook met die protocol en kunnen daarom ook communiceren met de elkaar. Om apparaten te gebruiken via een app heb je een verbindingshub nodig, deze hub koppel je met wifi en dit zorgt ervoor dat je de apparaten kunt bedienen via een app.

Naast het bedienen van apparaten in de app kun je de slimme apparaten van IKEA op verschillende manieren bedienen, denk bijvoorbeeld gewoon aan handmatig, maar er zijn ook slimmere manieren. Deze slimmere manieren maken de apparaten echt sim. Zo kun je de apparaten bijvoorbeeld in de app automatiseren, mocht een apparaat iets op een bepaald tijdstip moeten doen dan kun je deze automatisch activeren op dit tijdstip. Denk bijvoorbeeld aan een rolgordijn die automatisch omhoog gaat om 08:00 of verlichting die automatisch dimt naarmate het later wordt. Ook kun je apparaten laten reageren op bewegingen, dit doe je weer met sensoren. Is er bijvoorbeeld beweging in de gang, dan kun je automatisch het licht laten branden.

Wat heb je nodig voor een IKEA smart home?

Voor het starten met een smart home met IKEA-producten heb je in principe alleen de producten zelf nodig. Elk product is individueel te bedienen en bij verschillende producten krijg je een afstandsbediening om het apparaat te bedienen. Zo krijg je bij de slimme elektrische rolgordijnen een afstandsbediening waarmee je de rolgordijnen kunt bedienen. Ook bij de slimme verlichting kun je een accessoires aanschaffen om de producten te bedienen, denk aan een schakelaar, knop of bewegingssensoren.

Maar wil je de apparaten echt bedienen op een slimme manier, dan heb je wel een verbindingshub nodig. Deze verbindingshub zorgt ervoor dat de apparaten verbonden zijn met elkaar en met wifi, hierdoor kun je dan ook de apparaten bedienen via een app op je telefoon. Het voordeel hiervan is dat je de apparaten dan kunt besturen, maar ook dat je handige timers, scenario’s of scenes kunt instellen. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Scenario: met een scenario kun je apparaten op elkaar laten reageren. Een voorbeeld hiervan is wanneer een sensor iets detecteert, dit doorstuurt naar een ander apparaat en deze hierop reageert. Mocht je een bewegingssensor gekoppeld hebben met een lamp dan kun de lamp automatisch aan laten springen wanneer de sensor beweging detecteert.
 • Scènes: scènes zijn ook erg handig en deze kun je activeren met één knop. Een scène is combinatie van verschillende apparaten die in een bepaalde stand aan- of uitgaan. Zo kan een scène bijvoorbeeld koken zijn, wanneer je gaat koken activeer je scene koken en de lampen en muziek gaan in de juiste instelling. Een andere scene kan bijvoorbeeld “thuis komen” zijn, wanneer je thuiskomt activeer je scene thuis komen en de lichten gaan aan, rolgordijnen open en de muziek gaat automatisch aan op je favoriete muziek.
 • Timers: timers zijn ook ideaal om apparaten te activeren op een tijdstip. Gaat elke dag bijvoorbeeld om 8 uur je wekker dan kun je ook de rolgordijnen automatisch om 8 uur open laten gaan, heerlijk wakker worden met natuurlijk licht. Naast rolgordijnen is het ook ideaal om je verlichting te automatiseren of de speakers in je huis.

mogelijkheden met ikea smart home

In de IKEA Smart app kun je scènes en timers eenvoudig instellen.

Verschillende smart home producten van IKEA TRÅDFRI

Momenteel bestaat het assortiment van IKEA TRÅDFRI uit drie verschillende onderdelen: slimme verlichting, wifi speakers en IKEA TRÅDFRI rolgordijnen. Ook zijn er nog andere handige TRÅDFRI accessoires waarmee je de apparaten kunt bedienen. Naast deze apparaten verwachten we in de toekomst nog enkele andere slimme apparaten, zo heeft IKEA bijvoorbeeld ook een kraan die op een “slimme” manier te bedienen is.

Slimme verlichting – IKEA TRÅDFRI lampen

Er zijn verschillende lampen te vinden in het smart home assortiment van IKEA, de slimme lampen vallen onder de naam IKEA TRÅDFRI lampen. Het verschil tussen deze slimme lampen zit hem in de fitting, kleur en het soort lamp. Er zijn spotjes, peertjes en zogeheten filamentlampen te koop. Hieronder zie je de verschillende lampen:


ikea tradfri gu10

IKEA TRÅDFRI GU10 (spots)

De IKEA TRÅDFRI GU10 spotjes zijn momenteel te verkrijgen in drie verschillende varianten. De ene brand alleen in warm wit en kost € 6,99. Het ander spotjes is iets duurder (€ 12,95), maar dit spotje kan in 3 verschillende kleuren branden (warm en koud licht). Ook is er nog een spot die naast het witte spectrum ook in verschillende kleuren kan branden, deze kost € 14,95.


IKEA TRÅDFRI E14 (kleine fitting)

Gelukkig heeft IKEA ook TRÅDFRI lampen met een E14 fitting, dit is de kleine fitting die je veel in Nederland tegen komt. Ook deze E14 lampen zijn te verkrijgen in twee verschillende modellen, één die alleen in wit licht brandt en één die ook in verschillende kleuren kan branden.


ikea tradfri filament

IKEA Trådfri E27 – Grote fitting

De meest gebruikte en voorkomende fitting in een huis is de E27 fitting. Ook hier heeft IKEA verschillende slimme lampen van, met kleur, zonder kleur een mooie filament lamp. Een filament lamp is een ontwerp lamp die lijkt op een oude gloeilamp, vooral geschikt voor armaturen waarbij de lamp goed zichtbaar is.


ikea tradfri led strip

IKEA Trådfri led-strip -Handig voor onder keukenkastjes

Een handige IKEA TRÅDFRI LED strip, deze strip is makkelijk te plaatsen bijvoorbeeld onder een keukenkastje. Ook is deze ledstrip te bedienen op een slimme manier. Ook zijn er handige led strips die in de besteklade te monteren zijn.


ikea slimme lichtpanelen

IKEA TRÅDFRI lichtpanelen

Met deze handige lichtpanelen van TRÅDFRI kun je veel handige dingen, zo zijn ze bijvoorbeeld te plaatsen in IKEA-kasten. Koppel zo lichtpaneel met een bewegingsmelder en je hebt altijd verlichting wanneer je de kast open doet.


Wat ook leuk is, is dat IKEA veel instructiefilmpjes maakt over hoe je bepaalde verlichting moet installeren en wat je er mee kunt. Hierdoor krijg je veel inspiratie hoe je bepaalde verlichting op een slimme manier kunt gebruiken. Check hieronder zo’n filmpje, in dit filmpje laten ze zien hoe je de IKEA lichtpanelen kunt installeren in een kast.

Smart speakers – Symfonisk WiFi speakers

Sinds 1 augustus 2019 heeft ook IKEA zijn eigen slimme speaker. Deze speakers zijn ontworpen in een samenwerking met Sonos. Waarbij de smart speakers van Sonos super strak vormgegeven is, zijn de speakers van IKEA het tegenovergestelde hiervan. De speakers zijn ontworpen om op een makkelijke manier  toe te voegen in je interieur, zo is er een tafellamp speaker en een boekenplank speaker.

Beide varianten zijn te verkrijgen in twee verschillende kleuren, een witte kleur en een zwarte kleur. Het grappige aan de tafellamp is dat je hier ook direct en slimme lamp bij krijgt. Wat ook leuk is, is dat de boekenplank speaker zelfs gebruikt kan worden als boekenplan. Bekijk de twee slimme SYMFONISK speakers van IKEA hieronder:


symfonisk tafellamp

SYMFONISK – Tafellamp met wifi-speaker

Dit is de slimme tafellamp van IKEA. De lamp is makkelijk over al te plaatsen in je huis, bijvoorbeeld gewoon op de tafel. De geluid van deze speaker is buitenverwachting goed.


symofnisk boekenplankspeler

SYMFONISK – Wifi-boekenplank speaker

De wifi-boekenplank speaker van IKEA. Het geluid van de speaker is erg goed en de speaker is makkelijk over al te plaatsen, het is zelfs mogelijk om de speaker aan de muur te hangen.


IKEA Trådfri rolgordijnen – FYRTUR & KADRILJ

Een ander product dat IKEA uniek maakt zijn de slimme rolgordijnen. Sinds kort zijn deze rolgordijnen te verkrijgen via de webshop of in de winkel. Er is een tijdje een run geweest op deze rolgordijnen, maar nu zijn de winkels weer goed voorradig.

Er zijn twee verschillende rolgordijnen te koop: FYRTUR en KADRILJ. Het verschil tussen deze rolgordijnen is dat de FYRTUR een verduisterend rolgordijn is en de KADRILJ een “normaal” rolgordijn is. Daarnaast zit er ook verschil in de prijs en is de KADRILJ een stukje goedkoper. De gordijnen zijn te verkrijgen in de volgende maten:

 • 60 x 195 cm
 • 80 x 195 cm
 • 100 x 195 cm
 • 120 x 195 cm
 • 140 x 195 cm

De rolgordijnen kunnen op verschillende manieren bediend worden, zo kun je de rolgordijnen openen met een app op je smartphone, met de bijgeleverde afstandsbediening, met een tijd scene of via spraak. Bekijk hieronder beide rolgordijnen:


ikea rolgordijnen

Slimme rolgordijnen IKEA

Heerlijk wakker worden met zonlicht? Stel je rolgordijnen in met een timer of zeg gewoon dat de rolgordijnen open moeten. Bekijk hieronder de twee varianten: de KADRILJ of de FYRTUR.


IKEA TRÅDFRI accessoires – Slimme stekkers, afstandsbedieningen & dimmers

Veel merken van slimme verlichting hebben ook eigen accessoires, zo heeft Hue bijvoorbeeld de Hue Dimmer Switch waarmee je lampen kunt bedienen en dimmen. Ook de IKEA TRÅDFRI lijn heeft verschillende accessoires waarmee je de lampen kunt bedienen of dimmen en stekkers waarmee je apparaten die niet slim zijn, kunt bedienen met je smartphone.

Opvallend is dat de prijs in vergelijking met andere merken een stuk lager ligt, dit maakt de slimme verlichting van IKEA interessant. Eerder schreven we al in een bericht dat IKEA een goed alternatief is voor Philips Hue. Bekijk hieronder de verschillende IKEA TRÅDFRI accessoires met bijbehorende prijs.

Handige accessoires: IKEA TRÅDFRI afstandsbediening en bewegingssensor

De IKEA TRÅDFRI afstandsbediening is een fysiek apparaat dat gebruikt kan worden om TRÅDFRI lampen en andere TRÅDFRI apparaten te bedienen. Met de afstandsbediening kun je lampen in- of uitschakelen, lampen dimmen en de kleurtemperatuur van lampen wijzigen.

ikea tradfri afstandsbediening

Het stelt je ook in staat om verschillende lichtscènes te creëren en daartussen te schakelen. De afstandsbediening werkt op batterijen en heeft een bereik van ongeveer 30 meter, zodat je TRÅDFRI-apparaten in verschillende kamers van je huis kunt bedienen. Hij kan worden gebruikt om tot 10 verschillende apparaten te bedienen, en één afstandsbediening kan worden gebruikt om meerdere groepen TRÅDFRI-apparaten te bedienen.

Hoe koppel je de IKEA TRÅDFRI afstandsbediening met een lamp of apparaat

Om een IKEA TRÅDFRI afstandsbediening met een TRÅDFRI lamp te verbinden en te synchroniseren, moet je deze stappen volgen:

 1. Zorg ervoor dat de TRÅDFRI-lamp op stroom is aangesloten en is ingeschakeld.
 2. Houd de aan/uit-knop op de TRÅDFRI-lamp ingedrukt tot de led snel begint te knipperen. Dit zet de lamp in de koppelingsmodus.
 3. Houd de koppelingsknop op de TRÅDFRI-afstandsbediening ongeveer 5 seconden ingedrukt, totdat de LED op de afstandsbediening snel begint te knipperen.
 4. Laat de knop op de afstandsbediening los en wacht tot de led op de afstandsbediening stopt met knipperen. De LED op het lampje moet ook stoppen met knipperen en blijven branden, wat aangeeft dat de twee apparaten nu gekoppeld en gesynchroniseerd zijn.
 5. Eenmaal gekoppeld, zouden de afstandsbediening en de lamp nu met elkaar moeten kunnen communiceren en zou u de lamp met de afstandsbediening moeten kunnen bedienen.

Wil je meerdere lampen bedienen met de afstandsbediening, dan herhaal je stap 2 t/m 4 voor elke lamp.

IKEA TRÅDFRI bewegingssensor voor Hue

Tip: kies voor deze Hue bewegingsmelder in plaats van die van IKEA TRÅDFRI. Dit is makkelijker en werkt veel beter.

Wanneer je slimme lampen van Philips Hue in je smart home hebt geïnstalleerd kan het slim zijn om gebruik te maken van een bewegingssensor. Hiermee kun je de slimme lampen automatisch aan laten springen als je bijvoorbeeld de hal binnenstapt. Met heel wat omwegen kun je gebruik maken van de IKEA TRÅDFRI bewegingssensor, maar wij raden aan om gewoon gebruik te maken van de sensor van Hue zelf. Deze motion sensor – zoals een bewegingssensor ook wel genoemd wordt – is veel makkelijker te koppelen en je hebt geen andere apps nodig.

ikea tradfri bewegingssensor

IKEA sensor koppelen

Wanneer je op zoek bent naar een mogelijkheid om een IKEA sensor te koppelen met Hue producten, kunnen we ervan uitgaan dat je reeds gebruik maakt van IKEA Tradfri lampen. De sensor werkt waarschijnlijk al met de IKEA lampen, maar nog niet met Philips Hue. Je kunt de IKEA lampen op nemen in de lampengroep met Philips Hue lampen, maar hiervoor heb je wel een Hue bridge nodig. Voeg de lampen eenvoudig toe door de volgende stappen te volgen:

 1. Sluit de Tradfri lampen aan op de geschikte fittingen
 2. Reset de IKEA Tradfri lampen door ze 6x snel aan/uit te zetten
 3. Open nu de HUE app op je smartphone of tablet
 4. Ga naar Instellingen en klik daar op Lamp configuratie
 5. Druk daar op het plusje en voeg de lampen toe en wijs deze toe aan de juiste kamers

Spraak assistent: IKEA smart home apparaten bedienen met spraak

IKEA’s smarthome-apparaten, waaronder de TRÅDFRI-verlichting en de SYMFONISK-luidsprekers, kunnen worden bediend met spraakopdrachten met compatibele apparaten zoals Amazon Alexa en Google Assistant. Om spraakopdrachten te gebruiken, moet je je IKEA smarthome-apparaten koppelen aan je Alexa- of Google Assistant-account en de bijbehorende app of het bijbehorende apparaat gebruiken om de opdrachten uit te voeren.

Enkele van de mogelijke spraakopdrachten zijn het in- of uitschakelen van lichten, het dimmen van lichten, het veranderen van de kleur van lichten en het aanpassen van het volume en het afspelen van muziek op de SYMFONISK-luidsprekers.

IKEA en Hue een goede combinatie

Heb je al slimme verlichting en vind je de lampen van IKEA Trådfri interessant, want ze zijn toch een stuk goedkoper en werken toch best goed. Dan kan het een oplossing voor je zijn dat er een IKEA Trådfri Hue koppeling is, eerder schreven we al over deze Hue Trådfri koppeling. Met deze koppeling kun je gewoon gebruik maken van je de Hue lampen en kun je de slimme lampen van IKEA er mee koppelen. Gezien de kosten kan dit erg interessant zijn, maar het is ook handig wanneer je al een Philips Hue bridge hebt, hierdoor hoef je ook niet nog eens een IKEA hub aan te schaffen.

De IKEA Trådfri Hue is vrij makkelijk uit te voeren. Zorg dat de IKEA lampen volledig gereset zijn, zijn het nieuwe lampen dan zijn deze al gereset. Open de Philips Hue app, voeg nieuwe lamp toe en wijs de lamp toe aan een ruimte. Bekijk de afbeelding hieronder met de stappen:

ikea tradfri hue

Toch kan het nog eens voorkomen dat lampen niet gevonden worden, ook nieuwe lampen. Doe dan zes keer achter elkaar het licht aan en uit en wacht tot de lamp knippert, zo weet je zeker dat de lamp gereset is. Probeer dan nog eens te nieuwe lamp te zoeken.

Andere interessante IKEA Trådfri koppelingen

De koppeling met Hue is een interessante koppeling, omdat je gewoon gebruik kunt blijven maken van het Hue systeem. Daarnaast zijn er ook koppelingen met andere merken, zo kun je een koppeling maken met Google Home. Het voordeel met een koppeling met Google Home is dat je bijvoorbeeld de lampen kunt bedienen met spraak, daarnaast is het overzichtelijk wanneer de IKEA Trådfri ook zichtbaar zijn in je Google Home app. Ook kun je met dit soort koppelingen meerdere slimme apparaten met elkaar koppelen. Meest interessante koppelingen met Trådfri:

 • IKEA Trådfri Google Home: bedien je lampen door commando’s te geven aan de Google Assistant
 • IKEA Trådfri HomeKit: heb je een iPhone of iPad bedien de lampen dan met Siri
 • IKEA Trådfri IFTTT: dit is momenteel nog niet mogelijk. De Trådfri apparaten ondersteunen op dit moment nog geen IFTTT, wel is te lezen op de website van IKEA er alles aan doet om smart home producten toegankelijker te maken voor zo veel mogelijk mensen.

Werkt IKEA TRÅDFRI ook met HomeKit?

Sinds kort is het ook mogelijk om IKEA TRADFRI te koppelen met HomeKit. Wel zijn de producten waarmee dit kan nog erg beperkt, zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om knoppen, dimmers en bewegingssensoren te koppelen met HomeKit. Gelukkig is het wel mogelijk om de IKEA lampen te koppelen met HomeKit. Wel is het belangrijk dat je een verbindingshub hebt. Bij HomeKit dien je namelijk elk apparaat te koppelen met een HomeKit code en deze code vind je op de IKEA verbindingshub. Bij het koppelen van de verbindingshub aan HomeKit worden dan alle apparaten die je verbonden hebt met de verbindingshub gekoppeld aan HomeKit (uitsluitend de apparaten die nog niet te koppelen zijn). Na deze koppeling kun je dan bijvoorbeeld lampen bedienen met Siri, zie hieronder hoe je dit doet:

 • Zorg dat je de IKEA TRÅDFRI app gekoppeld hebt en de apparaten hiermee verbonden zijn.
 • Open de Woning app van HomeKit.
 • Druk rechtsboven op het plusje en druk op: Voeg accessoire toe.
 • Op de verbindingshub zit geen HomeKit-configuratiecode, dus klik op: Ik heb geen Code of kan niet scannen.
 • Je moet nu handmatig de 8-cijferige HomeKit code invoeren, druk op: Voer code in…
 • Op de achterkant van de verbindingshub vind je de 8-cijferige code. Voor deze in de app.

Automatische zal nu de verbindingshub gekoppeld worden met HomeKit en zal je de apparaten van IKEA TRÅDFRI in de app van HomeKit zien.

Ikea TRÅDFRI stopcontact Hue erg populair

Ook krijgen we vaak de vraag of het mogelijk is de IKEA TRÅDFRI stopcontact met Hue te koppelen. Vooral omdat de smart plug van Philips Hue ongeveer € 25,- kost en de IKEA TRADFRI stopcontact, maar € 9,99 is dit een aantrekkelijke keuze. Na wat testen kunnen we gelukkig zeggen dat dit ook mogelijk is. Net zoals de slimme lampen van IKEA is het mogelijk om losse apparaten zoals de smart plug te koppelen met de bridge van Hue. Hieronder kleine stappenplan hoe je dit doet, voor dit stappenplan heb je dus de IKEA smart plug nodig, Hue bridge en de Hue Essentials app:

 1. Reset eerst de TRADFRI stopcontact. Dit doe je als volgt, zorg dat de stekker is aangesloten en druk het resetknopje op de stekker ongeveer 15 seconden in.
 2. Open de Hue app, ga naar instellingen, druk op Lampconfiguratie en druk op zoek lamp.
 3. Open nu de Hue Essentials app, klik apparaten, en klik op het plusje.
 4. Kies voor Plug-in stopcontact en kies voor de gekoppelde bridge.
 5. Druk op Zoek naar lampen, zorg bij deze stap dat de stekker zo dicht mogelijk bij de bridge is. Als het goed is komt de stekker nu automatische in het systeem, ondanks je een melding krijgt met er is geen lamp gevonden.
 6. Ga nu naar de Hue app en voeg de stekker toe aan de kamer waar je de stekker geplaatst wordt.

Kun je de apparaten van IKEA Trådfri buitenshuis bedienen?

De slimme lampen van IKEA en andere producten van de TRÅDFRI lijn zijn buitenshuis te bedienen, wel dien je dit te doen via het systeem van Hue. Helaas is er via de app van smart home app van IKEA nog geen mogelijkheid om dit in te schakelen, hierdoor is het niet mogelijk om de IKEA TRÅDFRI buitenshuis te bedienen.

Wil je deze functie gebruiken en werk je met het systeem van Hue, dan dien je dit eerst te activeren in de app. Wanneer je de app opent en op instellingen klikt, zie je het eerste kopje met buitenshuis besturing. Onder dit kopje zie je of deze op ingeschakeld staat of uitgeschakeld, mocht dit op uitgeschakeld zijn kun je deze activeren door op de knop te drukken en in te loggen met je account.

Mocht je niet werken met het Hue systeem dan is er wel nog een andere mogelijkheid om je lampen aan of uit te zetten wanneer je niet thuis bent. Dit kun je namelijk doen door gebruik te maken van timers. Stel bijvoorbeeld vooraf een timer in wanneer de lampen aan of uit moeten, deze timers kun je zetten via de IKEA smart home app.

IKEA Trådfri tips en trick

 1. Gebruik de Trådfri-app om uw verlichting te bedienen: Met de Trådfri-app kunt u uw verlichting op afstand aan- en uitschakelen, de helderheid aanpassen en scènes maken en opslaan.
 2. Gebruik de Trådfri-gateway om uw verlichting te integreren met andere smart home-apparaten: De Trådfri-gateway maakt het mogelijk om uw verlichting te integreren met andere smart home-apparaten, zoals thermostaten en beveiligingscamera’s, via een platform zoals Google Home of Amazon Alexa.
 3. Gebruik bewegingssensoren om automatisch licht te laten aan- en uitgaan: Met behulp van bewegingssensoren kunt u ervoor zorgen dat licht automatisch aan- en uitgaat wanneer u de kamer betreedt of verlaat.
 4. Gebruik timerfuncties om uw verlichting op een vaste tijd te laten aan- of uitgaan: Met de timerfunctie van de Trådfri-app kunt u ervoor zorgen dat uw verlichting op een vaste tijd aan- of uitgaat, wat handig is als u wilt dat uw verlichting aangaat wanneer u thuiskomt of uitgaat wanneer u het huis verlaat.
 5. Maak gebruik van de dimfunctie om de sfeer in uw huis te veranderen: Met de dimfunctie kunt u de helderheid van uw verlichting aanpassen om de sfeer in uw huis te veranderen. Dit is bijvoorbeeld handig als u wilt dat uw verlichting zachter wordt wanneer u televisie gaat kijken of wilt dat het licht helderder wordt wanneer u aan het werk bent.
 6. Gebruik de Trådfri-app om uw verlichting te integreren met uw agenda: Met de Trådfri-app kunt u uw verlichting integreren met uw agenda, zodat uw verlichting automatisch aan- of uitgaat wanneer u een afspraak heeft of een herinnering krijgt.
 7. Gebruik de Trådfri-app om uw verlichting te integreren met uw muziek: Met de Trådfri-app kunt u uw verlichting integreren met uw muziek, helemaal ideaal wanneer je gebruik maakt van de wifi-speakers van IKEA.