Alles over Homey Athom

athom homey

Wij zijn fan van Homey. Deze smart home controller maakt koppelingen van verschillende apparaten, diensten en applicaties op zeer eenvoudige wijze mogelijk. Door het aanmaken van ‘Flows’ kunnen gebruikers complete processen binnen hun huis automatiseren. Homey is onze ogen de beste smart home controller. Op deze pagina bieden we je een overzicht van alle artikelen die wij geschreven hebben over Homey. Benieuwd hoe wij deze controller zelf hebben ervaren? Lees dan onze Homey review!

Laatste artikelen over Homey

homey app en homey bridge
LSC Smart Connect Action review
athom homey smartventskalender
homey web app
slim deurslot loqed
homey energy
Homey zone activiteit
homey frankrijk
homey cameras update
homey review
deurbel klikaanklikuit
homey klikaanklikuit koppelen
athom homey 2019

Advertentie: Homey 2019 versie nu te koop!

Goed nieuws! Sinds de Homey 2.0 update is er een nieuwe versie van de smart home controller verschenen: Homey 2019. De nieuwe Homey is niet meer voorzien van microfoons en NFC, maar werkt krachtiger en is vernieuwd onder de motorkap. Homey wordt aangeboden voor een vaste prijs van € 299,- (of vind een Homey aanbieding). Morgen al genieten van de voordelen van Homey voor jouw smart home? Check hem dan nu bij Bol.com.

Wat is Homey?

Homey is een product van Athom, een softwarebedrijf uit Nederland dat zich richt op het makkelijker maken van het koppelen van slimme apparaten in huis. Homey is in onze ogen de beste keuze voor de basis van een smart home, met name door de eindeloze mogelijkheden van het koppelen van diverse apparaten, diensten en applicaties. Met Homey Flow stel je zelf regels in om te genieten van een slimmer én comfortabeler huis. Onderstaande video geeft een duidelijk beeld van de mogelijkheden met Homey van Athom.

Flows: regels om je huis te automatiseren

Met zogeheten ‘Flows’ kun je allerlei zaken in en rondom jouw huis automatiseren. Zo kan het licht automatisch aangaan als je thuis komt of kun je met behulp van lichtsignalen opmerken dat het buiten begint te regenen.

Het grote voordeel van Homey Flow is dat je niet alleen gebruik hoeft te maken van ‘slimme’ apparaten (smart home producten). Homey is juist interessant om met huidige apparaten en gegevens slimmer om te gaan. Maak beter en slimmer gebruik van met je huidige apparaten en apps!

Homey werkt met spraakbediening

Zoals je wellicht hebt gemerkt op Smarthomeweb.nl, vinden wij het interessant om producten en diensten te bedienen met spraak. Zo kun je de wens hebben om lampen aan te zetten middels spraak. Hoewel er in soms makkelijke mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld Google Home te koppelen met Hue, kunnen er soms ook problemen optreden bij specifieke apparaten. Ook hierin biedt Homey dé uitkomst: je kunt Homey met spraak bedienen door Natural Language Processing, een technologie die spraak verstaat en op basis daarvan actie kan ondernemen.

Koppel Homey met Google Home of Amazon Echo

Eerlijk is eerlijk: in onze ogen is Homey een specialist voor het maken van koppelingen, maar is het wat minder geschikt om tegen te spreken. Hoewel dit dus wel tot de mogelijkehden behoort, zijn spelers als Google en Amazon hier heel wat verder mee. Gelukkig zijn er bij Homey makkelijke koppelingen mogelijk met Google Home of Amazon Echo.

Wat werkt met Homey?

Een belangrijke vraag is welke apparaten en diensten allemaal met Homey werken. Wees gerust: dit zijn er veel! Dit is ook een van de grootste voordelen van Homey (we lichten straks alle voordelen uit): doordat er meerdere ‘radio’s’ onder de motorkap van Homey te vinden zijn, kunnen er opeens heel veel apparaten gekoppeld worden. Zo kun je apparaten die Z-Wave ondersteuning bieden, opeens laten praten met apparaten die enkel communiceren via Zigbee. Je voelt het al: er is met Homey veel meer mogelijk dan je had durven denken. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden, hebben we van verschillende categorieën een greep genomen uit de apps/producten die werken met Homey.

wat werkt met homey

Slimme verlichting met Homey

Lampen of complete lichtsystemen bedienen kan heel makkelijk via Homey. Sterker nog: er zijn verschillende koppelingen mogelijk met Homey die je voorheen niet kon maken. Er zijn apps te vinden van zowel Homey zelf, als van gebruikers/fans van de smart home controller. Wij zetten de toppers in onze ogen op een rij:

 • Philips Hue: alle Philips Hue slimme lampen zijn eenvoudig te verbinden met Homey. Let er wel op dat je gebruik dienst te maken van de Hue bridge om een koppeling te kunnen maken en lampen te kunnen groeperen.
 • IKEA Tradfri: als je IKEA Tradfri lampen wilt verbinden met eindeloos veel apparaten, is Homey zeer geschikt. Er zijn is een speciale IKEA Tradfri app waarmee je de lampen kunt koppelen aan diverse zaken. Ook hiervoor dien je gebruik te maken van een lampen bridge (tip: lees hier hoe je Tradfri lampen aan Hue koppelen kunt)
 • Xiaomi: een van de goedkopere slimme lampenmerken is Xiaomi. Dit merk is eenvoudig te bedienen met bijvoorbeeld spraak door ze te verbinden met Homey. Opvallend is dat Homey hier ook een applicatie voor heeft; niet veel mensen maken nog gebruik van deze slimme lampen.
 • Innr: een van onze favoriete merk lampen zijn de lampen van het Nederlandse merk Innr. Ze zijn gelukkig ook heel makkelijk te combineren met andere producten via Homey!
 • Osram: Osram lampen kun je al eenvoudig bedienen met je smartphone, maar sommige koppelingen kunnen nog wel eens lastig zijn. Echter kun je met een Homey koppeling direct Osram bedienen via veel meer zaken.
 • MiLight: toen ik een handleiding schreef voor Alexa MiLight bedienen, bleek al dat het koppelen soms wat lastig kan zijn. Met een koppeling via Homey kun je MiLight veel makkelijker verbinden met andere apparaten.

Muziek: speakers/diensten met Homey

Van het afspelen van YouTube afspeellijsten tot het bedienen van je speakers met spraak: Homey maakt het mogelijk op zeer eenvoudige wijze. Een greep uit de mogelijke muziekdiensten en speaker-systemen:

 • Sonos speakers: helaas zijn veel koppelingen met Sonos nog niet mogelijk. Zo is het bedienen van Sonos speakers via Google Home nog een grote omweg, hoewel het met Homey veel makkelijker kan! Er zijn met Homey tal van mogelijkheden om Homey te bedienen of te laten reageren op specifieke scenes/flows.
 • Bose speakers: net als bij Sonos zijn Bose speakers in veel gevallen lastig te verbinden. Door de mogelijkheid om ze met Homey te koppelen aan andere apparaten gaat er een wereld voor je open.
 • Denon Heos speakers: heb jij enkele Denon Heos speakers in huis staan? Dan biedt Homey met de speciale Denon Heos app uitkomst om ze te kunnen koppelen aan andere apparaten.
 • Spotify: het bedienen en koppelen van Spotify was nog nooit zo makkelijk! Integreer Spotify binnen je smart home met behulp van Homey.
 • YouTube: afspeellijsten op YouTube via de televisie/speaker afspelen of zelfs op de Homey zelf? Dit is mogelijk met de speciale Homey YouTube app, die gemaakt is door een fan.

Video: streamers/diensten/tv’s met Homey

Het wordt pas echt interessant als Homey heel wat apparaten kan ‘overnemen’. Zo worden wij soms gek van al die verschillende kastjes onder de televisie, waarbij Homey met speciale IR applicaties een oplossing voor biedt.

 • Google Chromecast: met de app voor Chromecast kun je eenvoudig video’s, bestanden of webpagina’s streamen naar je apparaten via flows van Homey. Dit kan in verschillende situaties een handige mogelijkheid zijn.
 • Infrarood bediening met Sony, Samsung, Philips, Panasonic, LG TV’s: weg met al die apparaten en kastjes onder je televisiescherm! Middels de verschillen ‘IR’ applicaties voor de bekendere televisie merken hoef je niet meer een kastje te gebruiken voor je afstandsbediening.

Thermostaten en klimaatbeheer met Homey

Velen gebruiken een slimme thermostaat als de centrale spil binnen hun smart home. Maar het wordt pas echt interessant als je deze zaken koppelt met Homey, en Homey dé controller laat zijn voor het verbinden van apparaten. Er komen dan opeens veel mogelijkheden bij, zoals een makkelijke koppeling met Toon en Google Home.

 • Nest thermostaten: uiteraard is er een speciale applicatie voor Nest thermostaten, waardoor je ze op tal van manieren kunt koppelen en kunt bedienen. Met name de mogelijkheden voor speciale flows zijn hierbij interessant.
 • Netatmo smart weerstations: wil je specifieke zaken laten reageren op de actuele weersomstandigheden? Dan is een smart weerstation van Netatmo een goede keuze, die je mooi kunt koppelen aan Homey.
 • Honeywell Evohome: ook de Honeywell Evohome thermostaat is nu makkelijker te verbinden en te koppelen met verschillende apparaten, zonder technische kennis.
 • Tado: heb jij een thermostaat van Tado aan de muur hangen? Goed nieuws: sinds enige tijd is er voor deze thermostaat ook een Homey app te vinden!
 • Nefit Easy: de Nefit Easy is soms wat lastig te koppelen aan diverse apparaten. Echter kun je met de controller van Athom de thermostaat veel makkelijker met verschillende apparaten in verbinding brengen.
 • Toon: de mooiste koppeling in onze ogen, omdat Toon het nog wel eens lastig kan maken om een verbinding te maken met bijvoorbeeld een Google Home of Alexa. Met behulp van Homey is dit zo gepiept, omdat voor beide zaken een applicatie te vinden is.

Slimme beveiliging met Homey

Met zo’n mooie Homey in huis en alle verschillende apparaten, dien je natuurlijk ook je huis goed te beveiligen. En… dit kan ook gewoon met Homey door mooie apps voor verschillende smart home beveiligingsapparaten! Denk aan de bekendere merken als Yale Lock en het nieuwere Nuki. We zetten de toppers op een rij in onze ogen:

 • Verisure: als we kijken naar de reacties onder deze apps van Homey-gebruikers wordt er al snel een ding duidelijk, dit is voor velen een mooie toevoeging van hun smart home. Sommige beweren zelfs dat ze hiervoor Homey hebben aangeschaft. Door verisure te koppelen met Homey, kun je ze opnemen in flows en je huis nog beter en makkelijker beveiligen.
 • Danalock: de slimme sloten van Danalock zijn veelal te koop voor verschillende smart home platformen. Zo is er bijvoorbeeld een speciaal model voor HomeKit. Met Homey maakt het model niet zoveel meer uit, door de mogelijke koppelingen met behulp van de Danalock app!
 • Nuki: de nieuwe slimme deursloten van Nuki zijn sinds enige tijd  ook te verbinden met Homey! Integreer de slimme deursloten nog mooier in je smart home en verbind ze met tal van producten/apparaten.
 • Yale Lock: een slim deurslot van Yale Lock op de deur zitten? Dan kun je met Homey ook deze opnemen in instellingen met andere apparaten, middels de speciale app.
 • Nello: de Nello app wordt aangeraden door de makers van Homey zelf (staat momenteel tussen de staff picks). Nello is ook een slim deurslot, waarmee je onder andere op afstand de deur kunt openen of sluiten.

Extra leestip: we hebben onlangs een interessant Homey Black Friday overzicht gemaakt. Als het bijna november is, kan het slim zijn om eventjes te wachten met je aankopen en hier een kijkje te nemen.