FIBARO – Merk met veel verschillende soorten slimme apparaten

FIBARO is opgericht in 2010 en zit sindsdien gevestigd in het Poolse Poznan. FIBARO is actief in de IoT-industrie en is daarin één van de snelst groeiende bedrijven op het gebied van smart home producten in Europa. Alle apparaten worden in Polen ontwikkeld en geproduceerd en het wordt uitsluitend door FIBARO zelf gedaan. FIBARO producten zijn tegenwoordig in meer dan 100 landen op de markt gebracht en maken daarmee veel huizen een intelligent FIBARO huis. Qua naamsbekendheid is FIBARO dus in de afgelopen jaren enorm gestegen, een groot voordeel van FIBARO is dat het met heel veel smart home protocollen kan communiceren.

Index: FIBARO

FIBARO smart home

FIBARO heeft een breed aanbod aan verschillende producten voor in je smart home. Deze producten zijn verdeeld over verschillende productgroepen, namelijk: gateways, verlichting, verwarming, poorten & rolluiken, veiligheid & beveiliging en activering. Binnen deze productgroepen heeft FIBARO ongeveer bij elke groep tussen de 3 en 7 producten. In deze handleiding zoomen we in op het merk FIBARO, welke producten eruit springen bij hun, hoe de ondersteuning is en meer!

FIBARO starter kit smart home

Hoe kan je beter met je smart home beginnen dan te starten met het FIBARO starter kit. Met deze starter kit haal je direct meerdere smart home producten in huis die je met elkaar kan verbinden om gelijk je woning te gaan automatiseren. In dit kant en klare smart home pakket van FIBARO zitten de volgende producten:

 • Home Center Lite, het centrale startpunt van je smart home. Met deze controller kan je draadloos via Z-Wave 230 modules aansturen. Verbind met dit station je smart home producten en maak scenario’s aan om je huis te automatiseren.
 • Flood Sensor, de flood sensor van FIBARO is een waterlekkage en temperatuursensor. Hiermee worden lekkages gedetecteerd en de temperatuur in de gaten gehouden.
 • Smoke Sensor, een draadloze rookmelder die je waarschuwt als er teveel rook in je ruimte is. De gevoeligheid kan je zelf instellen, laat je hem snel aanslaan of gaat die pas bij veel rook af. Ook kan je bijvoorbeeld instellen dat als het alarm afgaat de lichten aangaan.
 • Wall Plug, een slimme stekker van FIBARO die het mogelijk maakt om je apparaten vanaf een afstand aan en uit te zetten, je energieverbruik te checken en het vermogen en de belasting van het stopcontact te monitoren.
 • Door-Window Sensor White, deze deur/raam sensor geeft een melding wanneer jouw raam of deur open gaat. Dit kan je voordeur zijn maar ook bijvoorbeeld je koelkastdeur. Je kan ook weer beveiliging hieraan koppelen, wanneer een raam of deur open gaat slaat het alarm dan aan.
 • Motion Sensor, deze sensor functioneert als bewegings-, licht- en temperatuursensor. Hiermee wordt er beweging gedetecteerd waarna er een licht kan aanspringen en de temperatuur van een ruimte kan gemeten worden, de temperatuur wordt dan met een kleur aangegeven op de sensor.

Deze starter kit is gemakkelijk te installeren via de FIBARO app en werkt met het smart home protocol Z-Wave. Hierdoor kan je ook op de lange termijn gemakkelijk je smart home uitbreiden aangezien de meeste smart home producten compatibel zijn met het protocol Z-Wave. Mocht je moeite hebben met het installeren dan heeft FIBARO altijd nog handleidingen voor het installeren van de smart home producten online staan.

FIBARO smart home producten

FIBARO heeft langzaam door de jaren heen een breed aanbod aan producten opgebouwd. Zoals eerder vermeld in het begin van deze blog hebben ze producten in verschillende categorieën, namelijk: gateways, verlichting, verwarming, poorten & rolluiken, veiligheid & beveiliging en activering. Naast starter pakketten heeft elk merk wel een aantal producten die goed scoren en eruit springen. Zo heeft FIBARO dat ook met een aantal producten die voor ons eruit springen. Op deze producten zullen we wat verder in gaan zoomen.

FIBARO Dimmer 2

De FIBARO Dimmer 2 is een dimmer die je helpt om jouw slimme verlichting te regelen. Deze lichtsterkteregelingsmodule heeft een hoop praktische functies en dat terwijl het klein van formaat is. Je kan de FIBARO Dimmer 2 namelijk inzetten als lichtdimmer maar ook als schakelaar in 2- en 3-draads installaties. Doordat de FIBARO Dimmer 2 klein van formaat is kan je hem in de meeste standaard inbouwdozen en stopcontacten installeren. De dimmer 2 zorgt niet voor wijzigingen in je elektrische installatie dus je kan die zelf gemakkelijk doen.

FIBARO Home Center 3

De FIBARO Home Center 3 is het krachtigste smart home control station die er op dit moment is. De FIBARO Home Center 3 is licht van gewicht en een compact model. Met deze smart home controller kan je al je smart home producten met elkaar verbinden vanuit 1 punt in je huis. De controller heeft de protocollen Z-Wave plus, Zigbee en 433 MHz wat ervoor zorgt dat zo’n beetje alle smart home producten te verbinden zijn via de controller.

FIBARO Rookmelder

Een ander populair product van FIBARO is de FIBARO Smoke Sensor, ook wel de FIBARO rookmelder. De FIBARO rookmelder zorgt ervoor dat je altijd met een veilig gevoel in je huis kan zijn of je huis kan verlaten. Wanneer de rookmelder namelijk rook detecteert zal hij direct alarm slaan en je een melding geven dat er rook is gesignaleerd. Je kan de gevoeligheid per ruimte aanpassen, zo is het in de keuken namelijk logisch als er iets rook is maar in je slaapkamer niet. Je kan dit instellen en de rookmelder zal dan bij de ene kamer sneller alarm slaan dan de ander.

FIBARO Wall Plug

De FIBARO Wall Plug is een slimme schakelaar van FIBARO met veel functies in één kleine stekkerdoos. Met de Wall Plug kun je apparaten aan en uit zetten via je smartphone of spraakbediening, je kunt je energie meten, je kunt het vermogen meten en er zit een overbelastingsbeveiliging op. Het energieverbruik kan je gemakkelijk checken via de app. Daarnaast geeft de slimme stekker aan hoeveel stroom er wordt verbruikt, dit gebeurt door middel van een kleur. Elke kleur heeft een andere betekenis, als voorbeeld: wanneer er 210W verbruikt wordt kleurt de FIBARO Wall Plug groen en wanneer er 2000W gebruikt wordt kleurt deze rood. Zo kan je in één blik zien hoe de belasting is. Met de app kan je ook op kilometers afstand zien wat het verbruik is, je kan de slimme schakelaar aan- en uitzetten en je ontvangt melding wanneer de FIBARO Wall Plug aan of uit gaat. En dan houdt het nog niet op met de functies, je kan namelijk ook de tijd instellen hoelang de schakelaar aan moet, zo rooster je bijvoorbeeld perfect je broodje.

fibaro wall plug type f slimme stekker

FIBARO Wall Plug – Slimme stekker

Een stijlvolle slimme stekker van FIBARO die vanaf een afstand te bedienen is in de app of met spraakbediening. Naast het aan- en uitzetten kan je ook veel gegevens zien zoals het energieverbuik en de belasting van het stopcontact.

Bekijk Meer info

Wat is er mogelijk met FIBARO smart home?

Wanneer je net nieuwe FIBARO producten hebt kan je je afvragen wat er nu mogelijk is. Eigenlijk is bijna alles mogelijk, je kan het zo gek maar niet bedenken of het wordt ondersteund. Wat verstandig is om te doen als startende smart home gebruiker van het merk FIBARO is scenario’s maken. Hiermee kan je je woning automatiseren en jezelf van veel taken ontzien. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Een notificatie krijgen bij een gebeurtenis, als iemand bijvoorbeeld aanbelt een melding ontvangen dat er aangebeld is en iemand voor de deur staat. Dit kan naast een melding op je telefoon ook een lamp zijn, bijvoorbeeld dat een bepaalde lamp aangaat als iemand aanbelt.
 • Je slimme lamp koppelen aan je Smoke Sensor van FIBARO, je kan dan instellen dat de lampen aangaan wanneer de rookmelder alarm slaat.
 • Je kan ook een romantisch scenario instellen, op commando gaan dan de lichten dimmen en een achtergrond muziekje aan.

En zo zijn er nog vele scenario’s mogelijk, het leuke is om dit zelf uit te vinden en erachter te komen wat je leuk vindt en vooral wat je handig vindt.

FIBARO ondersteuning

FIBARO werkt met een aantal verschillende smart home protocollen, om precies te zijn 3. Met deze 3 protocollen kan je jouw smart home producten verbinden en op deze manier met je smartphone bedienen en producten laten samenwerken. Je kan dan een smart home scenario maken waardoor je iets automatiseert in je huis, bijvoorbeeld wanneer de rookmelder afgaat dat je lampen ook aangaan. De smart home protocollen waarmee FIBARO werkt zijn:

 • Z-Wave, het FIBARO thuissysteem werkt via Z-Wave. Dit is een protocol om draadloos te communiceren, dit is een mesh netwerk waarop apparaten onderling kunnen communiceren. Zo’n Z-Wave systeem kan  bediend worden via je smartphone, tablet of bijvoorbeeld een smart speaker. Je kan je apparaten dan ook bedienen via spraakbediening.
 • Apple HomeKit, dit is een platform binnen iOS waarmee je al jouw smart home producten kunt bedienen. Deze kan je via Apple HomeKit verbinden en onderling met elkaar afstemmen. De spraakbediening functie is ook mogelijk, dit gaat dan via Siri. Siri kan je commando’s geven om taken voor je uit te voeren.
 • SmartThings, dit is een app van Samsung waarmee je jouw smart home producten kunt besturen. Via deze app kan je meerdere producten met elkaar verbinden, de SmartThings app werkt via WiFi of andere draadloze netwerken. Je kan je producten via de SmartThings app met spraak bedienen, denk aan de Samsung spraakassistent genaamd Bixby, de Google Assistant en Amazon Alexa.

Belangrijk is om bij aanschaf van producten te kijken welk protocol het product ondersteund. Op de verpakking is vaak duidelijk te zien of het werkt met Z-Wave, Apple HomeKit of SmartThings.

FIBARO kopen: waar op letten?

Wanneer je nieuwe FIBARO apparatuur gaat kopen, zijn er aantal zaken waar je op moet letten. Zo is er een speciale productlijn voor Apple HomeKit en zijn niet altijd alle modules aan te sluiten in jouw woning. We zetten de belangrijkste tips voor FIBARO kopen op een rij.

 • Let goed op ondersteuning: zoals we al aangeven heeft FIBARO zowel artikelen die geschikt zijn voor Z-Wave, als voor HomeKit van Apple. Bedenk welk protocol jij wilt hanteren binnen je smart home en kijk goed naar desbetreffende ondersteuning.
 • Check of modules aangesloten kunnen worden: FIBARO staat bekend om haar inbouwmodules. Wanneer jij dit van FIBARO kopen wilt, is het slim om eerst goed te kijken of het mogelijk is in jouw situaties.
 • Koop een compleet pakket: als je een complete basis wilt leggen, is het vaak slim om op zoek te gaan naar een compleet pakket. Hiermee ben je vaak niet alleen voordeliger uit, maar haal je ook gelijk de must-haves in huis.